Jos ei-Rodinalilla Delta100, Acrossia tahi Pan F+ kehittelee niin rakeeseen tarkentaminen pienissä koissa voi olla haastavaa. 'ilfosol S on kyllä "hienoraekehite" johon varmaan viittasit.
Ilfosolin ohjeissa lukee että sekoitussuhteella 1+9 kertakäyttöön, tarkotetaanko tässä pelkästään yhden filmin kehittämistä vai yhden tankillisen (jossa on kaksi filmiä)? Tärkeitä kuvia, en halua pilata näitä=)
Ilfosol S on millä tahansa sekoitussuhteella kertakäyttöinen. Tuo tarkoittaa yhden tankillisen filmejä (riippumatta tankin koosta tai montako filmiä) kehittämistä yhden kerran. Filmien määrä voi olla mikä vaan, koska nestettä tarvitaan tankin sisään aina filmien määrän mukaisesti siten, että nesteen määrä / filmien määrä on jotakuinkin vakio.
Tuo vakio toki riippuu aina käytetystä kehityspurkista/tavasta. Tarkoitinkin tuossa edellä lähinnä tuon olevan vakion jollain tietyllä kehitysastialla, johon mahtuu N kappaletta filmejä.
Et kai vaan käytä kiinnitettä kertakäyttöisenä? Tuolla litran purnukalla pitäis ainakin 50 kinofilkan kiinnittäminen onnistua. Osta Telefotosta 5 litraa nestemäistä Hypamia [ilmeisesti samaa kuin "Rapid fixer"] 46 e, sillä kiinnittää 600 kinofilkkaa. Ks. Telefoto – Fotokauppa kotonasi, etkä maksa liikaa.
Niin, wanha wiidakon sananlasku: kiinnitysaika on 2x kirkastumisaika ja kun se on kaksinkertaistunut, on kiinnite käytetty.
Hmm... Litralla 50 filmiä ja 5:llä litralla 600... Enhän minä sitä käytä kertakäyttösenä. Pari kolme filmiä yleensä kiinnittelen samalla litkulla. Mutta rullafilmiä kun kehittää, niin menee sitä kiinnitettä tankkiin melko pirun paljon. Ja en minä niitä kiinnitteitä säästele seuraavaa kehityskertaa varten, vaan mäkeen menevät ja uutta kiinnitettä käyttöön. Ei mulle mikään ongelma ole, että noita litkuja kuluu. Ongelma vaan on, kun Lohja on niin tuppukylä, ettei täältä löydy mitään MV litkuja kaupoista, joten mielellään ostais sitte isompia määriä kerralla, niin ei heti lopu kesken. Ja eipä Helsingistäkään ihan joka kameraliikkeestä löydy MV litkuja.
Jos haluaa olla jämpti filkkojen kanssa, eikä kiinnite ole värjäytynyt niin mäkeen heittämisen sijaan tuosta kiinnitteestä saa vielä 1. kiinnitealtaan tavaran vedostuspuolelle (kun on kaksi kiinnitekylpyä).
Kuinkas kauan noita jo käytettyjä kiinnitteitä voi käyttää? Entäs mitenkä on, kun olen antanut itselleni valehdella, että filmillä käytettyä kiinnitettä ei saisi käyttää paperin kiinnittämiseen? Onko tuossa mitään perää?
Saman olen itsekin jostain lukenut, mutta en ole kokeillut. Kuulemma filmistä irtoava metalli tekee jotain häijyä paperille. Kiinnitettä voi käyttää niin kauan kuin se tehoaa ;-) Filmille tämä kiinnitysajan kaksinkertaistuminen on nyrkkisääntönä kiinnitteen tehon laskusta mielekkään/riskittömän? taakse. Paperille en käytä kuin kerran. Parempi vara kuin vahinko.
Tekisit siitä varastoliuoksesta vaikka sillä 1 + 4 laimennuksella litran pullollisen kiinnitettä. Kun olet kiinnittänyt filkan kaadat purkista kiinnitteen takaisin pulloon, jonka kylkeen tukkimiehen kirjanpidolla viiva. Voit käyttää saamaa litran satsia noin kymmeneen filkkaan ainakin vuoden ajan. Jos kehittelee kinofilkkaa niin sen kavennetun pään, joka on leikattu irti, voi laittaa kiinnityksen ajaksi vaikka läpinäkyvään kertakäyttölasiin jonne lorautetaan kiinnitettä. Kun filkanpala on kirkastunut jatketaan itse filmin kiinnittämistä vielä toinen samanpituinen aika.
Material: General purpose film Dilution: 1+4 Capacity/litre of working strength fixer: 24x135–36 Sanoo Ilmari Ilford Rapid Fixerin riittoisuudesta. Mutta tuo 2x filminpalan kirkastumisaika on kyllä lahjomaton testi. Tuon riittoisuuden perustella laskin, kauanko Quiquernin myymä pikakiinnite olisi kestänyt omassa käytössäni n. 2min kiinnitysajan vahvuisena. Tosi kauan
Voi perhana... Minä kun kuvittelin, että laimennettuna tuo kiinnite ei kestä muutamaa päivää kauempaa. No täytynee säästellä noita käytettyjä kiinnitteitä pidempään ja vaikka testata filminpätkällä. Aina oppii uutta kun on pois kotoota... Mitenkäs on sitten tuon (käytetyn) paperikiinnitteen laita? Kestääkös se säilöntää, vai kannattaako laittaa uusi satsi?
Kyllä sekin säilöntää kestää, mutta olen samoilla linjoilla kuin Osku, että teen joka vedostussessiota varten uudet litkut. Sitä kuitenkin vedostelee jonkinmoisen nivaskan kuvia kun hommaan ryhtyy. Paperien koosta riippuen kiinnitteen kuluminen on eri luokkaa kuin filkkoja liotellessa. Kiinnite on kuitenkin halpaa verrattuna paperien kustannuksiin.
Jos kehittelee jotain muuta kokoa kuin kinoa, niin kiinnitettä voi silti testata kinofilkan palalla. Ottaa vaikka jonkun vanhentuneenkin kinofilkan kiinnitetestimatskuksi. 36-kuvan filkasta leikkelee monta testiliuskaa.
hyvä että tuli puheeksi, en taas ollut yhtään asiaa funtsinut kun hokasin että filkoista ykköskiinnitteeksi papereihin. Siirryin 2 kylpykiinnitykseen sävytyksen ja muutaman todella vituttavan kiinnitteen väsymisen takia. 2. kiinnitekylvyn teen aina tuoreena. kuitupapereilla vedostettaessa tämä käytäntö varsinkin laskee pulssia.
Paperin koosta tietenkin tuo kiinnitteen kuluminen toki paljon riippuu, mutta yleisesti ottaen se emulsiokerroksen paksuus on kai ainakin RC-papereilla todella ohut verrattuna filmeihin. Siten kiinnitteen toimintavara on paljon suurempi. Tuoreella liuoksella paperi "kiinnittyy" jo ihan muutamassa sekunnissa, ja loppu kiinnitysaika (esim. minuuttiin asti) onkin melkein käytettävissä olevaa varmuusmarginaalia. En silti kyllä ole vielä tuohon kiinnitteen kierrättämiseen asti mennyt, mutta kyllä siitä muuten melkein varmaan (tietyllä marginaalilla) täysi riittoisuus tulee otettua irti.
Ilmari Ilford (mistähän juhaa tietää tuon etunimen) kertoo että litralla kiinnittää 4 m2 RC-paperia (80 kpl 20x25 cm) tai 2 m2 kuitupaperia. Onhan se aika nivaska. Mutta kun käytän kimppapimiötä, niin ollaan päädytty siihen ettei käytettyjä litkuja säilytetä, paitsi jos vedostaa peräkkäisinä päivinä. Jokun toisen "vähän" käyttämää kiinnittettä en käyttäisi, varsinkaan kun litkut on pimiön puolesta