Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Hyviä ajatuksia suojasuotimen käytöstä

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Tapiola2006, 30 Joulukuu 2016.

    Mielestäni kannattaa lukea kokonaan.

    https://www.lensrentals.com/blog/2016/12/front-element-lens-protection-revisited/
     
  1. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    (Suotimen? Ei se mitään suodata.)
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 427
    3 056
    113
    K.o. vekottimia on sekä UV-suodatuksella että ilman. Oma valinta.
     
  3. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Mielellään ainakin tällä saitilla näkisi suotimen joka suodattaa kaikenlaisen besserwisser-näsäviisastelun hevon helvettiin.
     
  4. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Itse olen tottunut käyttämään termiä suodin, kun puhutaan objektiiveista ja niitten eteen laitettavista laseista. Suodatin taas on enemmänkin meikäläiselle sellainen vaikka vesihanaan laitettava mötikkä. Insinööri varmaan käyttäisi termiä "objektiivin etulinssiä suojaava tasolasi". Vaan kukin tavallaan, kunhan ei mollaa toisia. Ojentaa voi vääräkielisyydestä, kunhan tekee sen asiallisesti.

    Kapa
     
  5. Puolesta ja vastaan riittää aika paljon materiaalia. Tuubista löytyy jopa testejä UV-suotimen mekaanisesta "suojaus ominaisuudesta"Summaisin UV-suotimen hyödyt ja haitat pariin lauseeseen.
    - Montako kertaa olet joutunut vaihtamaan linssiin pelkän UV-suotimen?
    - Vastavalo kuvauksessa mikään ylimääräinen linssin keulalla ei ainakaan paranna tilannetta.
     
  6. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Itse en ymmärrä, että kun insinöörit tekee töitä kuukausi- tai vuosikaupalla saadakseen aikaan mahdollisimman häiriöttömän objektiivin niin sitten siihen hankinnan jälkeen ensi töiksi kierretään lasi- tms-levy eteen. Ihan 100% varma olen siitä, ettei se objektiivia paranna. Jotkut parhaat ehkä tekevät vain vähän haittaa. Minulla on kaikissa objektiiveissa aina vvs kiinni, se antaa sekä putoamis- että heijastussuojaa. Yhtään etulinssiä en koskaan vuosien varrella ole joutunut vaihdattamaan enkä objektiivia pois heittämään siitä syystä, että etulinssi olisi vaurioitunut, muistaakseni kaksi vastavalosuojaa ostanut uusiksi.
     
  7. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    ^ Tämä :+1:
     
  8. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Kuten tuossa Lens Rentalsin artikkelissa kirjoitettiin, niin olen itsekin toiminut noilla linjoilla. Pääsääntöisesti ilman suodinta. On kuitenkin tilanteita, joissa se on tarpeen. Useita vuosia sitten vietin kuukauden Beninissä meren rannalla, jossa mainingit nostivat jatkuvasti ilmaan kosteaa suolapilveä. Ei mennyt kauaa, kun oli etulinssi, siis tässä tapauksessa suodin valkoista tahmaa täynnä. Mieluummin puhdistin suotimen hanan alla saippuan kanssa, kuin olisin tunkenut siihen objektiivin etulinssin. Sama juttu, kun mentiin sisämaahan, jossa hienojakoinen hiekka pölisi ympärillä.

    Aina tilanteen mukaan. Käytän aina vv-suojia, mutta miten ne olisivat pelkästään auttaneet noihin ongelmiin? Ei asiat välttämättä ole joko tai.

    Kapa
     
  9. Siitä nyt sitten valitsemaan itse kullekin sopiva, niin saadaan lisää pituutta viestikejuun ;)

    Suodatin eli suodin eli filtteri voi tarkoittaa seuraavia asioita:

    Elektroniikassa suodatin on piiri, joka muokkaa signaalia halutunlaiseksi
    Kemiallinen suodatus
    Mekaaninen suodatus
    Paperisuodatin
    Tekstiilisuodatin
    Sähkösuodatin
    Savukkeen filtteri
    Äänen suodatin eli äänisuodin
    Matematiikassa joukko-opillinen filtteri
    Optiikassa optinen suodatin
     
  10. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Hyväksyn toki tuon argumentin. Itse kun kuvaan joko studiossa Mikkelissä tai Helsingin ja Oulun välisellä alueella sisä- ja ulkotiloissa (joskus hyvin harvoin eurooppalaisissa suurkaupungeissa) en suolapilviä tai hiekkamyrskyjä harmiksi asti kohtaa. Tekee suhtautumisesta yksinkertaisempaa...
     
  11. Mitä kalliinpi linssi sitä järkevämpää on käyttää suojaavaa suodatinta edessä. AInakin sitä miltä olis asiakas, jonka jalusta kaatui ja vuokraamamme Canonin fluoriittiteleen vastavalosuoja meni kiharaksi ja optiikassa kiinteästi oleva suojalasi hajosi päreiksi suojaten samalla fluoriittilinssiä.

    Vastaavia kokemuksia voimakkaista merituulista, joiden lennättämää suolaa ei näe ennen kuin laitteet ovat kuivuneet ja ovat valkoisen kerroksen peitossa.
     
  12. jusa66

    jusa66 Member

    58
    2
    8
    Olli ja Kapa kirjoittaa asiaa. Täälä saa kaikenlaista "varmaa" tietoa suotimien puolesta ja vastaan. On tilanteita joissa suojasuodin on paikallaan ja silloin sitä on hyvin tyytyväinen että se on paikallaan. Joskus se pitää ruuvata pois - mitä sitten.
    Joku meistä kuvaa sisätiloissa tai kalustoystävällisissä oloissa ulkona; joku toinen taas könyää mestoissa, joihin ei kannata tunkea kamerakaluston kanssa olenkaan - heiltä saa eri mielipiteen.
    Puolesta ja vastaan - molemmat on oikeassa, mutta itse olen tyytyväinen suoja- ja uv suotimiini, sillä ne on helppo ottaa pois tai laittaa paikoilleen tilanteen niin vaatiessa. Esimerkiksi offroad-lajien kuvaamisessa suotimista on enemmän hyötyä, kuin kauniin naisen studiokuvauksessa tai leppäkertun vastavaloon kuvaamisessa.

    j
     
  13. RB

    RB Well-Known Member

    9 148
    1 112
    113
    Mulla on yhdessä objektiivissa suodin nokalla. Se on kaikkein halvimman putken nokalla joka on yleensä harrasterungossa, 20D:ssä kiinni. Se otetaan mukaan minne milloinkin, huonoihin olosuhteisiin ja kuvat ovat omaan tarkoitukseen otettua hömppää jonka onnistumisella ei ole pakko. On myös ainut objektiivi missä ei ole vv-suojaa.....enää. Se on EF 35/2 joka on soppelin pieni ja kiva ainoaksi mukanapidettävä putkilo.
    Muilla objektiiveilla otetaan kuvia toisille, usein joutuu kuvaamaan vastavaloon ja vvsuojat ovat useinmiten paikoillaan.
     
  14. simos

    simos Ylläpidon jäsen

    8 444
    432
    83
    Niin...

    Laadukas B+W 'suoja'suodin nokalla. Kameralaukussa ~puolen metrin pudotus. Sopivasti.

    Ilman suodinta etulinssi olisi nyt ehyt, ilman puuttuvaa, tosin pienehköä palaa. Vaurio silti aiheutui rikkoutuneesta 'suojasuotimesta'.

    Olen käyttänyt ns. suojasuotimia esim. reissuissa, jossa kamera roikkuu mukana ilman sivuvalosuojaa (vvs) ja kosteissa olosuhteissa. Nyt se oli unohtunut olemaan tossa tällaisilla seurauksilla. Eli ei enää... taaskaan. Erikseen on sit erikois suotimet, joiden käyttö on hetkellistä.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • 1024x.jpg
      1024x.jpg
      Tiedostokoko:
      357 KB
      Katsottu:
      3 470
  15. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Auts!
     
  16. En käytä, kuvaan paljaalla. Töissä tuo tuli huomattua jatkuvasti, uv suotimeen tulee kaksi pintaa lisää missä voi olla pölyä. Varmasti näkyy kuvatessa, mm. huonona kontrastina.
    Ok, nuo HMC suotimet olivat jo vähän parempia, mutta en käytä.