Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kuvien käsittely fotonettiä tms. tulostuspalvelua varten

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana mohikaani, 20 Huhtikuu 2016.

  1. mohikaani

    mohikaani Active Member

    1 681
    2
    38
    Viimeksi olen teettänyt kuvia vuosia sitten ja päässyt aika hyvin unohtumaan työnkulku tuota varten. Nyt olisi muutama sen verran hankalasti pimiössä vedostettava ruutu, että on pakko luovuttaa ja tehdä noi skannin kautta tulostuttamalla.
    Löytyisikö teiltä muutama ystävällinen vinkki millä pääsen kohtuulliseen tulokseen? Mitään priimaa en odotakaan tällaiselta halpispalvelulta, mutta jos saisi sävyt edes lähelle samaa kuin mitä ne näytölläni ovat. Viimeksi kun tulostutin kuvia oli kova jumppa ja useamman iteraation vaati, että sain tumman pään kohdalleen. Liian tummana tuli printit. Ratkaisin tuon lopulta säätämällä kuvat näytölläni reippaasti vaaleammaksi kuin halusin ne printtiin. Toki tätä keinoa voisin taas käyttää, mutta en enää muista kuinka paljon kuvia piti vaalentaa, enkä mielellään taas tuota hakisi iteroimalla. Ja uskon, että syy tuohon on jossain tempussa jota en huomaa tehdä ja elättelen toivetta, että joku teistä osaa minulle kertoa missä menen metsään.
    Työnkulkuni menee nyt näin:
    Skannaan loivaksi, säädän lightroomilla haluamakseni, tulostan ulos print to file toiminnolla. Lopuksi avaan elementsillä ja terävöitän hitusen. Tallennus jpeginä srgb väriavaruuteen.
    Tuo työnkulku koskee siis nettiin päätyviä kuvia. Onko syytä muuttaa jotain kun haluankin lähettää kuvat printattavaksi? Miten ja missä vaiheessa pitää ottaa kuva-avaruudet huomioon? Srgb vai jokin muu?
    Näyttöinä ei nyt mitkään kuvankäsittelyyn tarkoitetut huippu näytöt, mutta kai nämä tähänkin ihan ok soveltuvat? (HP ZR30w ja HP ZR24w). Molemmat säädetty spyder 3:lla.
    Kiitos jo etukäteen.
     
  2. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
  3. PePe

    PePe Member

    177
    1
    18
    Vs: Kuvien käsittely fotonettiä tms. tulostuspalvelua varten

    Olen itse silloin tällöin käyttänyt Fotonettiä ihan hyvin tuloksin. Jopa posterikokoisten vedoksien tekoon.En pidä tätä mitenkään halpisputiikkina.
    Tuolla edellä mainitulla sivulla on aika paljon noita perustietoja formaateista ym. Olen säätänyt kuvan itse, en siis ole käyttänyt noita automaattisäätöjä.
    Perusasia on tietysti tuo näytön kalibrointi. Näytöt on yleensä säädetty aivan liian kirkkaaksi, mistä sitten varmuudella seuraa kirkkauseroa. Säädetylläkin näytöllä pientä eroa usein tulee koska printissä näkyvä kuva muodostuu pinnasta heijastuvasta valosta, ruudulla taas sen läpi tulevasta valosta. Itse säädän printattavaksi tehtävät kuvat hieman valoisammaksi kuin ruudulla esitettävät. Toinen olennainen asia on terävöitys, ainakin isommissa vedoksissa. Printattavat kuvat pitää terävöittää aika paljon rajummin kuin ruutukäyttöön tarkoitetut.
     
  4. hapien

    hapien Member

    62
    3
    8
    Vs: Kuvien käsittely fotonettiä tms. tulostuspalvelua varten

    Mun tieto on muutaman vuoden takaa, mitä tulee fotonettiin. Laitteet ovat varmasti sittemmin jo vaihtuneet, mutta palvelun idea on sama.

    Fotonetiltä yleensä tulosteet onnistuu. Väriavaruudeksi toivovat sRGB, ja muussa tilassa tallennettuun kuvaan kannattaa muunnos tehdä vasta toisiksi viimeisenä toimenpiteenä ennen jpeg muotoon tallennusta. Varsinaista metsään menoa en havaitse, tosiaan näyttö ja vedos ovat erillaisia toimintaperiaatteeltaan, yksi on taustavalaistu ja toisessa näkyy heijastuva valo, joten joskus eroavaisuuksia on.

    Täällä näytöt on kalibroimattomia, joten filmin skannaukset mennään automaattivalotuksin, editoinnit minimissä, lähinnä reunuksien poisto, muunnos 8-bittisiin värikanaviin, pölyjen poisto, pienennys netin yli siirto / tulostus mittoihin, muunnos sRGB väriavaruuteen ja tallennus jpeg muotoon korkealla laadulla.

    Tästä kalibroimattomasta prosessista johtuen olen suosinut automaattikorjailut päällä vaihtoehtoa.

    Matkan varrelle on saattanut osua myös epähuomiossa AdobeRGB muodossa ja matalilla resoluutioilla siirrettyjä kuvia, mutta ei ole ollut moittimista niissäkään. Joskus on tullut itse terävöitettyä turhan raskaalla kädellä, mutta eihän tuota huomaa kuin ihan liki katsoessa.