Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

E-M1

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Tapiola2006, 26 Elokuu 2013.

  1. Marginaaliolento

    Marginaaliolento Member

    181
    10
    18
    Vs: E-M1

    Eikos akkukahvan tarvitsemien sähköisten kontaktien suojana olevalle kumiläpyskälle ole oma paikka akkukahvassa? Ainakin E-M5:n kaksiosaisessa akkukahvayhdistelmässä on kaksikin sellaista, joissa läpyskät ovat hyvässä tallessa. Itse en ainakaan 3 vuodessa onnistunut niitä hukkaamaan.
    Tuosta ylimääräisestä lisälaiteliitännästähän Olympus näkyy luopuneen E-M5:n ja E-M10:n MkII-malleissa ja mielestäni ihan hyvä. Sen suojana oleva typerä pieni muovikappale onkin hankalampi säilyttää, kun sille ei ole mitään paikkaa. Oletan että koko lisälaiteporttia ei ole tulevassa E-M1:n kakkosmallissa eikä mahdollisessa tulevassa PEN-sarjan lippulaivassakaan. Nythän joissain tarjouksissa saa VF-4:n oikeastaan kaupan päälle kun ostaa E-P5:n, mikä viitannee siihen että PEN-sarjaan olisi tulossa kiinteä sähköinen etsin. Hyvä juttu!
     
  2. Paveaani

    Paveaani Member

    82
    0
    6
    Vs: E-M1

    Kiitti vinkistä, täytyy tutkia. E-p5 tyylinen/ samaan tilaan pakkautuva ja kiinteällä etsimellä ilman "kyttyrää" => hyvältä kuulostaisi!
     
  3. reijokoo

    reijokoo Member

    111
    5
    18
    Vs: E-M1

    E-M5 kyllä tarkentaa pimeässä, mutta kuvat kohisee kuin Imatran koski....
     
  4. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: E-M1

    m43 :) Nämä on tosiaan sellaisia kameroita, että palkitsevat siitä kun valoa on tarpeeksi. Ja se on vieläpä hyvälaatuista.
     
  5. RB

    RB Well-Known Member

    9 106
    1 087
    113
    Vs: E-M1

    +1

    Tai on aikaa valottaa pienellä herkkyydellä. Sekavalo herkällä on myrkkyä.
     
  6. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: E-M1

    Ei, se ei viitanne mitään sellaista, vaikka se voi olla tottakin.
     
  7. Paveaani

    Paveaani Member

    82
    0
    6
  8. Vs: E-M1

    Jos joku ei ole huomannut, sivulla

    http://www.olympus.fi/site/fi/c/cameras_support/downloads/e_m1_download.html

    on sivun alalaidassa päivitetty versio E-M1 manuaalista myös suomeksi. Sieltä löytyvät myös uudet firmware 4.0 ominaisuudet ohjeineen, tarkennuksen haarukointi, terävyystasojen pinonta, hiljainen kuvaus ym.

    Itse olen enemmän kuin tyytyväinen tuohon hiljainen kuvaus -ominaisuuteen. Aika monessa tilaisuudessa, hautajaisissa, häissä ym. tuo on kyllä omiaan.
     
  9. K@ke

    K@ke Member

    32
    0
    6
    Vs: E-M1

    Mulla lähti FF kalusto vaihtoon ja tilalle 2x Olympus EM-1 akkukahvalla ja lisäakuilla.

    Käyttöä takana jokunen viikko ja erittäin tyytyväinen olen ollut m43 formaattiin. Puutteitakin on ja ne pitää tiedostaa. Isoilla ISO arvoilla alkaa tulla ongelmia, syväterävyys on paljon isompi, mitä FF rungoilla, mutta kyllä m43:lla silti nätit bokehit syntyy. Jatkuva tarkennus on mielestäni ok, mutta kehitettävää on.  Siinäpä omat miinukset ja noiden kanssa pärjään mainiosti vaikka niihin tottakai parannuksia saisi tulla.

    Plussaa onkin sitten paljon:
    -Rungon ja optiikoiden koko ja kevyt paino on jotakin mahtavuutta!
    -Prime ja Pro zoom optiikat aivan käsittämättömän laadukkaita ja tekevät terävää kuvaa.
    -EVF!!  En halua enää olla ilman.
    -Hyvä rungon ergonomia akkukahvan kanssa ja nappulat sijoiteltu hyvin. Lisäksi nappien muokkattavuus on tasoa kiitettävä.
    -Rungon vakaajajärjestelmä on aivan loistava. Käsivaralta pystyy kuvaamaan todella pitkillä suljinajoilla.
    -Live Composite on vain hieno keksintö.
    -Paljon muitakin juttuja on, mutta tähän väliin ei kaikkea muista. :)

    Värkkäsin vielä yllättävän toimivan säilytyslaukun kamoille class ohlsonin laukusta ja Olyn myyntipaketin muotoilluista pehmusteita:
    KUVA
     
  10. Vs: E-M1

    Kyllähän toi on ihan asiallinen setti ja toimii moneen paikkaan erinomaisesti!

    Mutta jos haluat pettyä niin tutkippa minkälaista kuvaa m43-järjestelmä tuottaa illalla katuvalojen kanssa :p Kirkkaat valonlähteet tummissa kuvissa on m43-lasitavaralle myrkkyä.
     
  11. K@ke

    K@ke Member

    32
    0
    6
    Vs: E-M1

    Joo se on fakta, että m43 systeemi kaipaa kehitystä muutamissa osa-alueissa. En ole tuollaista kuvakokeilua tehnyt. Ilmeisesti jotain rumaa on odotettavissa? :D

    Syksyllä (odotettavasti) julkaistava EM-1 MKII tuo toivottavasti toivottuja parannuksia m43 tekniikkaan.

    Akunkesto oli muuten yksi pitkä miinus, joka jäi mainitsematta aijemmin.

    Mutta joo, plussan puolella Olyn kokonaisuus on omassa käytössä muutamista heikkouksista huolimatta.
     
  12. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: E-M1

    Tulee tosiaan sellainen aika ruma hehku valopisteiden ympärille. Katso alla olevassa kuvassa katulamppuja kuvan yläosassa. Voin kuvitella, että joissain kuvissa hehku nousee aika hallitsevaan asemaan, tässä sitä en huomaa ellen rupea katsomaan.

    Ongelma on ilmeisesti jotenkin Olympuksen kameroihin liittyvä koska se ilmenee aika monen objektiivin kanssa suht samanlaisena. Tämän esimerkkikuvan olen ottanut E-P5:llä ja 45 millisellä, mutta 12-40mm zoomissa hehku näkyy mielestäni erityisen selkeästi.

    <IMG src="https://c2.staticflickr.com/2/1448/26674434445_58ae489348_k.jpg"][​IMG]</IMG>
     
  13. K@ke

    K@ke Member

    32
    0
    6
    Vs: E-M1

    Onpa erikoinen ilmiö. Pitää itsekin testata noilla omilla putkilla ja ottaa katulamppukuvaa hämärässä. Tuossa Ford pakun ajovaloissa muuten näkyy aika iso hehku myös.
     
  14. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    Vs: E-M1

    Olen kuvitellut tuon hohdon tulevan jotenkin kennon mikrolinsseistä. Etenkin edellisen sukupolven Olyissa näkyi sellainen täpläkuvio sen varsinaisen valopisteen ympärillä. Ikäänkuin monta pientä heijastusta.


    Ei se nyt kuvia ole pilannut, mutta läheltä tarkasteltuna vähemmän kaunista kuin vaikkapa 4x5 -dialla ;)
     
  15. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 143
    496
    83
    Vs: E-M1

    Johtuuko nuo nyt niistä Olympuksen yliterävöitysalgoritmeistä, että käytännössä ei synny normaalia kunnollista sävyliukua, vaan kaikki on tuollaista valmiiksi yliterävöitettyä kameratestejä varten? Ainakin silloin pari, kolme vuotta sitten, kun Olympus-gurut esittelivät täällä kuviaan, huomautin sävyjen puutteesta ja kura lensi heti...
     
  16. lightning

    lightning Member

    59
    0
    6
  17. Faeleri

    Faeleri Member

    197
    2
    18
    Vs: E-M1

    Filtteri aiheuttaa usein lisää heijastuksia, joten olen poistanut sen iltaisin kuvatessa. Objektiivista ja aukosta riippuen nuo katuvalot näyttää erilaisilta.
     
  18. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: E-M1

    Edelliselle sivulle postaamani esimerkkikuva on otettu ilman filtteriä. 45mm/1.8 on (tässäkin suhteessa) yksi parhaista m43 järjestelmän objektiiveista. Esimerkiksi Olyn 12-40mm kärsii heijastuksista paljon enemmän. Samoin lightningin linkaamissa kuvissa käytetty Pana 12-35mm näyttää olevan vaikea tapaus. Siinä bussikuvassa (jälkimmäinen linkki) kyse ei ole pelkästään heijastusalueesta vaan valoalueen sävyn taittumisesta rumasti magentaan. Lieneekö sitten perussyy objektiivissa vaiko Panan kamerassa. Epäilen vahvasti kameraa.
     
  19. lightning

    lightning Member

    59
    0
    6
    Vs: E-M1

    En tiedä sitten voisiko tuossa tapauksessa nokalla ollut suojafiltteri pahentaa tilannetta. Täytyy testailla sopivan paikan tullen ilman filtteriä.
     
  20. jaeaetee

    jaeaetee Member

    223
    1
    18
    Vs: E-M1

    Olen myös huomannut tuon hehkun.. siinä käsityksessä olen, että kyseessä on suurelta osin kennon heijastumat. Tai siis kennon ja optiikan välinen. Esiintyy niin monella lasilla tuota samaa, joskin ei ihan kaikilla yhtä paljon.

    Olympuksen 4/3-järjestelmän vanhemmassa versiossa ei samaan törmännyt. Veikkaan, että kyseessä on jokin uudemman kennosukupolven, kennon ja optiikan lyhyen välimatkan ja nykyisen optiikkasuunnittelun tuoma "feature". Tekee muuten Olympuksen pokkarinkin optiikka samaa.. zoomaamalla pois laajakulma-alueelta ja himmentämällä flare ja hehku hieman vähenee.