Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Filmikuvauksen aloitus

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana BasicDude, 20 Elokuu 2015.

  1. c

    c Well-Known Member

    5 329
    98
    48
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Tässä on about se, miksi pidän plustekin kinariskanneria hintalaatusuhteeltaan erinomaisena:

    <IMG src="http://aleksikoski.com/temp/plustekflex.jpg"][​IMG]</IMG>

    Itseasiassa, toi flexi skanni taitaa olla X1 mallilla. Joka on siis, mitäs.. 10´000€? Flexit on parhaita kinariskannereita mitä on olemassa. Plustekki on 7600 malli jonka saa 100-150€ hintaa käytettynä.

    Plustekeissa on oma jälkensä, koska niissä ei ole tarkentavaa optiikkaa. Joka on aina suuri heikkous skannerissa, sitä kompensoidaan skannaamalla suuria tiedostoja. Plustek 7200dpi ja Flexi 6300dpi.

    Käyttäisinkö ite plustekkia? En. Mutta onko se hyvä värkki alkuun, todellakin. Hintaluokassaan se on paras, aika selvä homma.

    Mikä tahansa muu kuin flätti, sellaisen kanssa päätyy itsemurhaan.

    Laitan tähän loppuun vielä värinegan käännöstä:

    <IMG src="http://aleksikoski.com/temp/varinega.jpg"][​IMG]</IMG>

    En jaksa selittää tota, jos ei kuvista hiffaa. Kaikki hoituu levels & curves säädöillä. Ja katsomalla histogrammeja, ymmärtää mistä värinegan kääntämisessä oikeasti on kyse. Paljon parempi opetella tämä kerralla, kuin kirota automaagisia säätöjä joita softat vääntävät. Pointti siinä, että ymmärtää mistä on kyse ja mitä tekee.

    Minoltan ja Nikonin skannereilla ton saa tehtyä jo skannaus vaiheessa, voi säätää valotukset eri RGB kanaville siten että ne ovat tasan suoraan ulos skannerista.
     
  2. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 167
    1 198
    113
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Tuo on kaikki totta.
    Toisaalta kaikilla ei ehkä ole paikkaa mihin sijoittaa vaatimatontakaan pimiötä ja etenkin aloittelijalle sellainen "kokoa ja pura - pimiö" ei välttämättä ole kovin houkutteleva. Ja digiaikana varttunut polvi voi olla muutenkin vaikeasti motivoitavissa pimiöön, kaikenlaisia liemiä, pimeää, pitää opetella aivan uusia asioita ja prosesseja, haiseekin. Paperitkaan eivät ole ihan halpoja. Skannaaminen on siistimpää ja digitaalinen maailma ja tietotekniikka ovat pitkälti valmiiksi tuttuja.
    Lähtöasetelma on aivan toinen kuin esimerkiksi omalla sukupolvellani jolle pimiötyöskentely aikanaan oli itsestään selvää. Ja sitten taas... onhan niin paljon helpompaa tehdä paikallisia sävysäätöjä Photarissa kun pahvilappujen kanssa pimiössä.
     
  3. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Todettakoon vielä että se mitä itse nyt tällä filmikuvamisell haen niin on "jotain uutta". Kiva saada jotain erilaista juttua kuviin.
     
  4. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 654
    209
    63
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Halutko jakaa kuvia meille ja yleisesti netissä vai tehdä kuvia paperisiksi kuviksi joita kädessä, seinällä tai albumissä katsellaan? Tämä ratkaisee paljon.
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 167
    1 198
    113
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Haluatko täsmentää millä tasolla uutta? Aiheiden tasolla, kuvaamisprosessin, kuvien käsittelyn / työstäminen, kuvien käytön tasolla? Uusi voi olla kovin monenlaista.
    Ensimmäiseksi mieleeni tuli kuitenkin perinteinen mustavalkoinen. Uskon että "jotain erilaista juttua kuviin" voisi hyvinkin tulla kuvaamalla mustavalkoiselle ja ainakin kehittämällä negat itse. Kokeile pari eri filmiä ja vaikka paria eri kehitettäkin (no, nyt ehkä tulee pyyhkeitä siitä että aloittelijaa neuvotaan vielä tolskamaan eri kehitteiden kanssa, mutta ajattelen että näkisit miten monimuotoista perinteinen mustavalkoinen voi olla jo ennen vedostusvaihtetta).
     
  6. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Mustavalkokehittäminen on hauskaa ja halpaa. Itse kokeilin eilen ensimmäistä kertaa IR-MV filmiä. Oli opettavaista ja tulokset todella dramattisia. Ainoa 'ongelma' mitä minulla on ollut on että jotkut kehetteet (käyttöliukset) menevät voimattomiksi 3kk jälkeen. Olen päättänyt että en enää 'yritä' edes 3kk vanhemmilla kehitteillä. Toisaalta T-MAX liuos on säilynyt varmaankin vuoden....
     
  7. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 654
    209
    63
  8. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Kyllä Plustekki varmaankin on erityisesti hinta/laatu-suhteeltaan hyvä.  Joskin esimerkkikuva ei ole sellainen, jossa skannereiden erot viime kädessä juurikaan nousisivat esiin.

    Muuten filmiruuduissa on usein tietty oma maailmansa, joka ei vain synny digikuvauksessa (en väitä, etteikö sitä voisi imitoida kuvankäsittelyssä jos heittäytyy oikein ahkeraksi).
     
  9. lunnifer

    lunnifer Member

    930
    12
    18
  10. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Kun nyt muistin tähän asiaan liittyen, niin...

    Osasuurennos kinovärinegasta. Leica M6TTL + Fuji Superia
     
  11. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 167
    1 198
    113
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Tämä on oikein hyvä. Parasta täällä vähään aikaan.
     
  12. c

    c Well-Known Member

    5 329
    98
    48
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Tota miettiessä kannattaa fundeerata, että onko se perus kinari sillon paras ratkasu. Filkan hienous on siinä, että mahdollisuuksia on pirusti. Kääntyvälinssisistä panoraamakameroista valtaviin märkälevy vääntöihin.

    Ite suosittelisin melkeen suoraan keskarin tai laakan kuvaamista, varsinkin jos saa lainattua testiin jotain kalustoa tutuilta.

    Jos ammatikseen kuvaa, niin joku 4x5" polaroidi voi toimia erittäin hyvin, tarjoomalla vaihtelua jälkeen.

    <IMG src="http://aleksikoski.com/temp/4x5type55.jpg"][​IMG]</IMG>
     
  13. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Moi,

    olet ilmeisesti uusi foorumilla kun et tiedä että tämä vittuilu ja henkilöön meneminen sun muu vastaava perseily on täällä tapana, se on foorumin tyyli. Minun tulkintani mukaan näin halutaankin olevan, ihmettelen oikeastaan että epäasiallisuudet ja skannerista vääntäminen alkoivat vasta toisella sivulla. Tämähän nyt ei sitäpaitsi ole vielä mitään, jos viihdyt foorumilla pidempään niin tulet kyllä huomaamaan mitä tarkoitan.

    Asiaan - minä kuvaan nykyisin kaiken värin digille ja mustavalkoisen pääsääntöisesti filmille. Värikehityspalvelu on niin kallista ja harvassa (ainakin hyvä) nykyisin, että en näe siinä oikein järkeä, olen kyllä pitkään miettinyt jos tuon väriprosessin ottaisi mustavalkoisen rinnalle. Toiset väittävät että se ei ole ainakaan paljon työläämpää kuin mv, mutta on kuitenkin toistaiseksi jäänyt. Värifilmikin on suhteessa kallista, mustavalkoista saa sentään ainakin vielä jotenkin järkihintaan. Varsinkin jos ostaa isompia määriä ja ehkä vanhentunuttakin tavaraa.

    Mustavalkonega on helppoa kuvata ja kehittää, valotusvaraa on ja kehityksessä on mielestäni aika vaikea mokata eikä se ole kohtuuttoman vaivalloista. Siihen lopputulokseen mihin minä kuvailmaisulla usein pyrin sopii mustavalkoinen filmi, en koe saavani samanlaista jälkeä digillä, lisäksi se on minulle mukava harrastus. Jos kehittäminen ja skannailu olisi täyttä tuskaa niin en tekisi sitä. Värifilmillä saisi tietysti oman fiiliksensä ja laatuakin varsinkin isommassa filmikoossa, mutta se alkaa tosiaan olla jo varsin kallista, ja lisäksi siinä on tuo kehityksen vaikeus.

    Em. seikkoihin viitaten minäkin suosittelisin mustavalkoista, ja jos vaan mitenkään mahdollista niin kehitysprosessin ottamista haltuun. Ihan jo senkin takia että mustavalkokehitystä saa hyvin harvasta paikasta nykyisin ja se on aika kallista, lisäksi itse tekemällä voi pelata kehitysajalla, kokeilla vaikka ständikehitystä jne. Filmin ja kehityksen suhteen jokaisella tuppaa olemaan omat suosikkinsa, jälkihän on eri yhdistelmillä varsin erilaista. Ainakaan harrastuksen alkuvaiheessa en näkisi tätä kuitenkaan mitenkään ongelmaksi eikä ole mitään tarvetta kokeilla kaikkia kombinaatioita mitä saa käsiinsä, suosittelisin ehkä kuitenkin kokeilemaan paria yhdistelmää. Toiseksi joku "perusfilmi" kuten T-Max + vaikka D-76 tai XTOL, ja toiseksi joku perinteinen Tri-X + Rodinal tai vastaava rouheampaa jälkeä tekevä. Ihan siksi että näkee vähän eroja, ja voi hyvinkin olla että se "juttu" löytyykin tuolta perinteisemmältä puolelta. Varsinkin jos on kuvannut pitkään digille ja hakee filmillä jotakin uutta perspektiiviä.

    Isommat formaatit ovat luku sinänsä ja niillä pystyy tekemään juttuja joita ei kinolla ole mahdollista tehdä, tuo Aleksin edellä laittama kuva on siitä esimerkki. Jos aihe kiinnostaa niin kannattaa etsiä siitä lisätietoa, keskikoon ja varsinkaan isomman formaatin hienous ei luullakseni aukea ihan itsestään jos on aina kuvannut pikkukennolla. Mutta kyllä kinolla pääsee filmikuvauksessa alkuun ja aika paljon kinoruudustakin saa irti. Vaikka skanneriin ei sijoittaisi paljoakaan niin aina voi skannauttaa parhaat negat (jos esim. haluaa printata vähän isompaan kokoon) kunnollisella laitteella. Hyvällä optiikalla (varsinkin hitaalle filmille) kuvatusta kinonegasta saa aika isonkin vedoksen tehtyä.

    Skannerista sen verran että en jaksa alkaa tässä siitä vääntämään, kannattaa käyttää foorumin hakua tai laittaa minulle yksityisviesti jos haluaa lisätietoja.

    Muita tarkoituksia varten käsittelin juuri Tri-X + Rodinal -yhdistelmällä kinolle kuvattuja kuvia, nämä on skannattu halvahkolla skannerilla, viimeinen kuva on aika raju osasuurennos. Kaksi ekaa on muistaakseni prässätty yhden tai kaksi pykälää, eli valotettu tahallaan ali (800-1600 ASA mukaan kun Tri-X:n nimellinen herkkyys on 400) ja kehitetty vastaavasti kauemmin.
     

    Liitetyt tiedostot:

  14. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Käyttö on lähinnä netissä. Jossain vaiheessa voi tulla eteen vedostuksetkin. Nyt ensin koklaan pari rullaa ihan vaan kuvata ja kehittää "kehittämössä"
     
  15. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Dodiin,

    sain ensimmäisen rullan kehityksestä takaisin. Pyysin kuvat valmiiksi skannattuna cd:lle.
    Mielestäni kuvissa on sitä "jotakin".

    Seuraava etappi on sitten käydä kymppikirjastossa Helsingissä skannaamassa itse negat. Siellä on Epsonin V700 tasoskanneri.
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. artur

    artur

    227
    0
    0
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Noista kemikaaleista niin mitkä ovat uudelleenkäytettäviä?
     
  17. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Minä käytän kehitteenä Rodinalia, joka on (käyttöliuoksena) kertakäyttöistä. Tämä ei haittaa,kun kerralla kuluu joku 5 ml ja pullossa on puoli litraa tiivistettä, joka säilynee eläkepäiviin asti.
    '
    Keskeytteenä loraus etikkaa tai vähän sitruunahappoa veden sekaan, on kertakäyttöistä, muttei tuokaan käytännössä maksa mitään.
    '
    Kiinnitteen voi käyttää uusiksi aikas moneen kertaan.
    '
    Loppuhuuhteluaine on kertakäyttöistä, mutta kun sen voi korvata muutamalla tipalla fairya, ei sekään kirvele. Ja vaikka käyttäisi kaupan tuotetta, tarvittava määrä on pieni.
     
  18. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Jäi tähän aikaisemmin vastaamatta vaikka oli tarkoitus. Jos tuo on kinosta skannattu niin et tule saamaan Epsonilla vastaavaa jälkeä. Liikkeessä on ollut parempi skanneri. Mutta kokeilemallahan se selviää, riittääkö Epsonin laatu, skannaa tuo sama nega ja laita lopputulos tänne.
     
  19. Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Niin tähän jatkoa sitten sen verran, että huomattavasti parempaa jälkeä tuli itse skannaamalla. Mutta syy sinä tuskin on skannerin laatu vaan se, että liikkeessä kuvat vedetään jonkin automaattisen "parannusohjelman" läpi.

    Tässä ehkä paras esimerkki:
     

    Liitetyt tiedostot:

    • esim1.jpg
      esim1.jpg
      Tiedostokoko:
      138,1 KB
      Katsottu:
      254
    • esim2.jpg
      esim2.jpg
      Tiedostokoko:
      225,3 KB
      Katsottu:
      268
  20. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 167
    1 198
    113
    Vs: Filmikuvauksen aloitus

    Tuo esim1 on kyllä aivan luokaton. Pitäisi skannaajalla olla sen verran ammattiylpeyttä ettei tuollaista kuraa päästä asiakkaalle asti.