Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

jatkuvat valot

Discussion in 'Valaisu ja studiokuvaus' started by pikkuteemu, Apr 6, 2006.

  1. sf

    sf

    785
    0
    0
    Tai kun kuvataan tuotekuvauksia valokuvakameralla, ainut täysin luotettava valo.
     
  2. pmu

    pmu Well-Known Member

    2,052
    44
    48
    Sanokaas minkälainen valaistus-setti kannattaisi hankkia, kun ajatuksena on kuvata tohon tyyliin --> http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=4303791
    Tarkoitus olisi yrittää matkia päivänvaloa ja pitäisi saada tausta isolta alueelta valkoiseksi (tausta on asunnon valkoinen seinä). Sillä periaatteella haluaisin mennä, että mitä vähemmän kalustoa, niin sitä parempi.

    Niin... pari huomioitavaa seikkaa -- en kuvaa juuri ollenkaan "tehtyjä" asentoja, vaan pääasiassa laitan mallin tekemään jotain ja kun aika on kypsä niin painan laukaisinta (eli pitäisi pystyä pysäyttämään liikettäkin). Käytännössä menee niin, että viimeksikin välillä oli kuvaustahti hitaampaa, mutta viimeinen 36 kuvan rulla tuli täyteen puolessa minuutissa. Miten jotkut perus studiosalamat pysyvät tollasessa mukana?

    Toi esimerkkikuva on otettu raksahalogeeneilla ja softarina leivinpaperia.
     
  3. TV-hommissa olen käyttänyt kinoflow-merkkisiä valopaneleita, ehkä softboxeihin verrattavissa. Kivaa niissä on putkien vaihtomahdollisuus värilämpötilan mukaan, portaaton säätö sekä alhainen lämpötila. Huonoa alhainen teho. Noita on kyllä näppä myöskin kuljettaa kun ladon ovet taittuu ympärille. HMI-valoista olen käyttänyt Arrin kahta eri kokoluokkaa, 1,2Kw ja olisko se pienempi ollut sitten joku 575 tms. Noissa riittää teho jo aika kivasti ja ovat värilämpötiltaan vastaavia kuin salamalaitteet. Vaativat vaan erillisen ballastin, jolla sytytetään lamppu ja lisää kannettavaa siis. Joku 1,2Kw Arri painaakin jo sitten aika kivasti, mutta sillä saa tehtyä jo kaikenlaista kivaa, esim. auringon ikkunan läpi ja vaikka frostifreimillä vielä softattuna jos siltä tuntuu. Valokuvauskäyttöön käytän mielummin salamavaloja, mutta jos tekisin paljon enemmän ruoka- tai tuotekuvauksia studiossa, niin kuumavalot saattaisi kiinnostaa. Kuumavalot vaativat helposti myös enemmän tilpehööriä ja siten myös tilaa. Jatkuvan valon kivat puolet on sen luonne aina 1:1 ja kaikki ajat käytössä, eli tavallaan paremmat mahdollisuudet säädellä terävyysaluetta.
     
  4. jj

    jj Member

    310
    1
    16
    No noilla minun vehkeillä uudelleenlatautuminen kestää vajaan sekunnin luokkaa. Varmaan vähän vaihtelee tuosta ylös ja alas tapauskohtaisesti, mutta tuo lienee verkkovirtaan kytketyillä vehkeillä melko tyypillinen arvo.

    Enemmänkin rajoittevaksi tekijäksi siten ehkä muodostuu ylikuumeneminen, eli lämpöä syntyy salamoillakin sen mukaan, miten tiheään läväyttää. En ole koittanut mitään kerran sekunnissa minuutin ajan juttua, mutta joko ylikuumenemissuoja tai rikkoutuminen tulee kyllä jossain aina vastaan.
     
  5. Mihinkään vakavaan studiotyöskentelyynhän nämä tällaiset eivät käy mutta kotona voivat olla kiva lisä.

    Monenlaiseen vähemmän vakavaan kotikuvaamiseen sopivat Ikeasta saatavat suuntaavat pienloistelamput. Maksavat muistaakseni 8€/kpl ja eivät taatusti kuumenna edes sitä jäätelöannosta liikaa. Tässä on yksi esimerkki noiden käytöstä leikkimielisessä kotikuvaamisessa. http://www.kameralaukku.com/portal/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8140

    Kotileikittelyissä voi käyttää aika kivasti myös tuollaista ns. valohoitolamppua eli päivänvalolamppua. Se voi toimia esim. hyvänä tasausvalona ikkunasta tulevalle luonnonvalolle. Tässä esimerkki moisen käyttämisestä. http://www.kameralaukku.com/portal/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8005
     
  6. Kuten sanottu, tuo salomoiden varautumisaika rajoittaa toimintaa todella harvoin. Yleensä kuvien välissä tuppaa olemaan jotakin muutakin yli sekunnin kestävää. Ja sitten jos tarvitaan suurempaa kuvataajuutta keinovalossa niiin voisi veikata että tavallisen jatkuvan valon lähteen enemmän kuin rajallinen valoteho kuitenkin nostaa tien pystyyn. Edellä esitetty valotehon laskennollinen vertailu oli muuten aika hyvä, vaikka kaiketi vain suuntaa antava.

    T. Kerkko.