Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Kat, 14 Maaliskuu 2015.

  1. Kat

    Kat

    1
    0
    0
    Filmikärpänen pääsi yllättäen puraisemaan, ja olen yrittänyt etsiä tietoa filmijärkkärin hankintaan. Olen siis lapsuuden pokkareita lukuunottamatta käyttänyt vain digijärkkäriä, ja ihan perusasiatkin filmikameroista ovat hukassa. Minulla on tällä hetkellä käytössä Canonin EF- objektiiveja, ja toiveena olisi, että ne sopisivat tulevaan filmikameraankin. Mistäs sen sitten tietää, käykö? Entä saattaako digiobjektiivin ja filmirungon parittamisesta tulla jotain ongelmia?

    Mitä muita asioita pitäisi miettiä? Automaattitarkennus olisi kiva, mutta liekö välttämätön? Muuta? Saa heittää kameraehdotuksia tai mitä tahansa ajatuksia aiheeseen liittyen.
     
  2. simos

    simos Ylläpidon jäsen

    8 444
    432
    83
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    EF vai EF-S objektiivit kyseessä ? Filkka vaatii piirtoympyrältä sen normi EF objektiivit.

    Muuten kyllä kaikki EOS yhteensopivat rungot käy. Alkaen EOS600, kait, tais olla eka. Tietävät korjaa...
     
  3. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Tosiaan, EF -objektiivit käyvät mihin tahansa EOS -runkoon mutta kroppikennolle suunnitellut EF-S -objektiivit eivät käy. Bajonetti on sinänsä sama mutta EF-S:ssä on "kaulus" joka estää ruuvaamasta sitä EF-runkoon.

    EF-kiinnitys on sikäli moderni että kaikissa sitä käyttävissä rungoissa on (tietääkseni) automaattitarkennus, joten rungoissa on valinnanvaraa, filmi-EOS -runkoja saa alkaen parilla kympillä, jollei lahjoituksena ilmaiseksi, aikansa ammattimalleista taas saa maksaa edelleenkin satasia. Edullisen perusrungon saat esim. täältä:
    https://kameratori.fi/tuotteet/canon-ef/rungot

    Noissa halvoissa rungoissa ei sinänsä ole mitään vikaa, lähinnä nyt niistä on karsittu edistyneempiä ominaisuuksia kuten valotusohjelmia, sarjakuvaus on hitaampi, sääsuojausta ei ole, fyysinen kestävyys ei ole sitä mitä ammattikameroissa jne., tärkeämpänä pitäisin että sitä runkoa osaa oikeasti käyttää. Ja noita saa aina uusia pikkurahalla jos hajoavat.

    Wikipediasta löytyy muuten hyvä kaavio filmi-EOS -kameroista:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Canon_EOS_film_cameras

    Jos objektiivisi ovat kuitenkin EF-S -mallia, joudut hankkimaan koko kaluston ja siinähän vaihtoehtoja löytyykin lähestulkoon loputtomasti.
     
  4. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Canonin EF-sarjan filmirungot on helppo tapa aloittaa filmikuvaus. Ainakin niissä rungoissa mitä itse olen käyttänyt, ei tarvitse kun lyödä filmi sisään ja kansi kiinni, niin homma on bueno. Takaisinkelauskin on automaattinen. Käyttökokemus vastaa digijärkkäriä, tarkennus on helppoa, kun ei tarvitse käsin käpistellä (jos ei halua) ja laatulinssejäkin löytyy.

    Jos ei halua turhaan kiusata itseään filmin manuaalilatauksella, käsivalotuksella ja tarkennuksella, niin EOSsit ovat mainio vaihtoehto filmikuvaukseen. Lyhyesti sanoen, jos haluat kuvata kinofilkkaa, etkä fiilistellä kamppeita, niin lyömätön vaihtoehto.

    Kameratorilta (https://kameratori.fi/tuotteet/canon-ef/rungot) saa runkoja muutamalla kympillä, huutoneteistä ja toreilta varmaan lisää.

    Itse aloittaisin jollakin tuoreella tarpeeksi hyvällä EOS-filmirungolla ja 50/1.8 optiikalla tai jollain kittilinssillä. Ei voi sanoa, että filmikuvaus olisi vehkeiden osalta kallista, kun alta 70 eurolla saisi esim EOS 1000 rungon ja tämän filmiajan kittilinssin https://kameratori.fi/canon-28-90mm-f4-56-ii-ef
     
  5. ∞

    Member

    458
    0
    16
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Eka taisi olla EOS 650. Ensimmäinen ja ainoa filmijärkkärini, vieläkin laatikossa jemmassa.
     
  6. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Tässä olikin jonossa aika paljon syitä miksi moisella ei kannata filmille kuvata:
    Kuvaaminen on kuin kuvaisi digille; huono käsitarkennus, huono valotuksenhallinta, huono ergonomia, patterisyöppöjä, kaiiikessaaa hitaita...
     
  7. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 647
    209
    63
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Miksi sä tämmösiä kirjoittelet? Ihan puuta heinää. Joku onneton joka ei sua tiedä voi vielä uskoa sinua. Sitäpaitsi filmipokkarit on paljon nopeampi kuvata kun digipokkarit.
     
  8. pj.haaja

    pj.haaja Well-Known Member

    1 936
    46
    48
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Itsekin just ostin Canon 300V kameran ja 3.5-5.6/28-50 II objektiivilla kirpparilta. Kustansi kokonaiset 30€ ja objektiivia voin sitten käyttää myös 450D:ssä. Haaveena olis se EOS 30 vai missä olikaan se "silmätarkennus"? Osaako kukaan kertoa, et mitä se * -nappula tekee, joka on siinä rungossa oikealla yläkulmassa takaa päin katsottuna? 450D:n moinen painike löytyi.
     
  9. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    * on valotuksen lukitus. Silmätarkennus on mm. 50e -mallissa (olisiko ollut ensimmäinen) ja sitten uudemmissa/paremmissa malleissa.
     
  10. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 168
    502
    113
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Toimiiko se silmätarkennus? Mikseiköhän sellaista ole enää saatavilla?
     
  11. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Kyllä se toimii. 50e:ssä oli muistaakseni ainoastaan kolme silmällä ohjattavaa tarkennuspistettä, mutta sekin riittää jo aika pitkälle. Lisäksi hauska ominaisuus oli silmällä ohjattava "syvyysterävyyden esikatselu" (DOF preview), mulkaisemalla etsimen kulmassa olevaa pistettä himmensi valitulle aukolle (jos ominaisuus oli päällä). Tuo silmäohjaus kalibroidaan aina käyttäjäkohtaisesti ja se ainakin manuaalin mukaan kalibroi itseään lisää käytettäessä, eli on aika älykäs. Muistan käyttäneeni sitä kyllä aikanaan paljonkin EOS-50e:ssä. Uudemmissa malleissa on tietysti vielä kehittyneempi tuo ohjaus, useampia pisteitä, muistipaikkoja usemmalle silmälle jne. Ei aavistustakaan miksi tuo ominaisuus hylättiin.
     
  12. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 991
    630
    113
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Eikös tuossa Canon EOS 3 -mallissakin ollut tuo "Eye Controlled Focus"...
     
  13. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Juke on taas irti. Kerrataan: EOS-sarjan rungot eivät ole pokkareita. Toki juke on niin hyvä kuvaajat että Hänestä EOS 650 on sikanopea, loistavalla ergonomialla varustettu ja omaa hyvän käsitarkenuksen ja loistavan valotuksen käsisäädön. Minkä hän todistanee seuraavaksi -tai kaivaa jostain digipokkarin ja perustelee asiaa ehkä sillä? Ei tiiä ;-D
     
  14. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Miten ehdottaja, Quiquern, on ajatellut hyödyntää kysyjän mainitsemat EF objektiivit Nikonissa?
     
  15. Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Kysyjä sanoi, jos huomasit, että:
    Et ehkä huomannut kommenttejani EF-rungoista? Kerrataan: Ne kannattaa unohtaa, ellei kuvaa kuin digillä, jolloin kannataa kuvata digillä...
     
  16. WB

    WB Member

    207
    0
    16
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Tervetuloa kuvaamaan filkkaa!

    Tämä keskustelu on nyt mennyt hieman ohi alkuperäisen kirjoittajan tarpeen.


    Canon optiikasta en tiedä oikein mitään, mutta voisin kertoa muutamalla sanalla omaa näkökulmaa itse kuvaamiseen.

    Ensinnäkin filmikuvausta ja digikuvausta ei kannata mielessä yhdistää yhdeksi käsitteeksi. Jos kuvaa filmiä diginä, niin pointti on hukattu. Jos korissa on kolme omenaa ja kolme päärynää, niin yhteensä ne eivät ole 6 omenaa tai 6 päärynää tai 8 mantelia. Omasta mielestä filmikuvaus on jotain paljon syvällisempää kuin sensorin vaihtaminen emulsioon.

    Filmin kanssa(oikeastaan valokuvauksessa yleensä) kannattaa miettiä, mitä filmikuvaamisella on hakemassa? Miten aikaisemman kokemuksen määrittävät tavoitteita ja ennenkaikkea, miten touhu eroaa digistä? Vai onko tarkoitus päästä edullisesti kokeilemaan miten homma toimii? Uteliaisuutta, niin minäkin aloitin aikanaan filmillä, vaikka olin jo jonkin aikaa digillä mennyt.

    Suoraan sanottuna en lähtisi edes yrittämään digikaluston objektiivien hyödyntämistä filmikalustosssa. Jos asiaa pohtii, niin kysymys on: miksi pitäisi? Erillaista filmikalustoa on niin edullisesti saatavilla, että miksei käyttäisi mahdollisuutta hyväksi ja hommaisi vaikka rangefinder -kameran tuomaan vaihtelua? Samalla voit löytää uudesta setistä jottain uutta digipuolelle tuomaan inspiraatiota. Itse tilasin eilen 15e euron canonet 28 kameran posteineen, koska se oli halpa ja pieni.

    On hyvä pitää mielessä, ettei kalliskamera ota yhtään parempia kuvia kuin halpa. Esim. David Burnett  kuvaa mm. 20e holgalla. Eräs hänen toimeksiantonsa oli kuvata 12 parasta senaattoria. Hän kuvasi nämä kaikki samalle rullalle. Yksi ruutu per senaattori. Kyseisellä kameralla hän on myös kuvannut US presidenttejä ym ym. ja osa kuvista on päätynyt lehtien kanteen. Vaihtoehtojen puute pakottaa luovuuteen.

    Se mitä olen filmillä kuvatessa huomannut, on kuvien syvyys. Digikuvat ovat todella latteita, vaikka ne olisivatkin konvertattu mustavalkoisiksi. Filmissä tosissaan on se uniikki luukki. Ehkä väripuolella digi istuu käteen paremmin, mutta mv. puolella filkka on rok.

    Filmikameran kanssa aika hidastuu ja jossain vaiheessa huomaa kehittyneensä valokuvaajana. Yhtäkuvaa tarkastelee pitempään ja jokainen ruutu on harkittu. On läsnä tilassa, saavuttaa tavoitteet helpommin eikä kamera häiritse, pääsee lähemmäs ihmisiä ja loppuu se "voitsä näyttää millanen tuli?" -setti.

    Digillä kuvatessa huomasin monesti, että kuvattava luulee kameran vievän sielun*(KVS-syndrooma). Ellei sitten ole sitä "fotogeenisyyttä". Filmillä kuvatessa pääsen paljon lähemmän tuntemattomien ihmisten ihoa ja digikuviin liittyvä ehdistus on poissa. Ehkä osa tästä kanavoituu myös oman käyttäytymiseni kanssa. 

    Ainut huonopuoli filkassa on se, että se vie aikaa enemmän kuin digi. En tosin tiedä onko se loppujen lopuksi huono, mutta tälläinen tuli mieleen. Filmi maksaa myös jonkin verran samoin kehittäminen, mutta itse miellän sen osaksi harrastusta ja ihan yhtälailla digillä ne kuvat pitää työstää...

    Tämä kirjoitus ei ole kannanotto siitä, kumpi on parempi tai huonompi. Halusin tuoda tässä esiin lähinnä miten itse koen asian. Toisille digi sopii ja hyvä niin, toiset voivat filmistä löytää uuden rakkauden.

    Tutustumisen arvoisia linkkejä:
    Eric Kim |Why digital is dead for me in street photo...
    http://erickimphotography.com/blog/2012 ... otography/"]http://erickimphotography.com/blog/2012/04/22/why-digital-is-dead-for-me-in-street-photography/

    Long Live Film | Indie dokkari
    https://www.youtube.com/watch?v=sjtphPVchJI

    Matt Day | liiasta luopuminen
    https://www.youtube.com/watch?v=w_N7rRoW7tY

    Tedd Forbes
    https://www.youtube.com/channel/UC7T8roVtC_3afWKTOGtLlBA

    Ps. ketjun alkuperäinen aloittaja, kommentoihan kirjoituksia! Millaisia ajatuksia herättää?

    WB
     
  17. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
    Vs: Aloittelijan kysymyksiä Canonin filmirungoista

    Varteenotettavia ajatuksia edellä.

    Canon EF sarjasta sen verran että se on alkuaan luotu filmille kuvaamista varten (1987). Digirungot ovat tulleet vasta myöhemmin. Ensimmäiset tuotteeseen johtaneet kokeilut ovat vuodelta 1995 (EOS DCS3). Kuluttajamarkkinoiden pioneeri oli EOS D30 vuonna 2000.

    Filmikuvauksen kokeilu EF optiikat hyödyntäen ei ole kuin pari kymppiä maksava käytetty perusrunko + filmit.

    Filmikuvausta varten on tarjolla monenmoista laitetta vaikkapa nuo mittaetsinkamerat. Siellä on paljon sellaista valikoimaa, mitä ei ole juuri saatavissa diginä (ehkä Fuji ja Leica ovat lähinnä...).

    Filmikuvauksessa on vaihtoehtona myös jättää kinokoko kokonaan. Miten olisi vaikkapa jokin 120 filmiä hyödyntävä Zeiss Ikon tai Voigtländer? Tai sitten keskari järkkäri, vaikkapa Mamiya RB tai Hasselblad 500C? Noilla kaikilla kuvauskokemus on taatusti erilainen kuin millään kinarilla. Laitteiden nykyhinnat ovat aika alhaisia mutta tietenkin kalliimpia kuin se pari kymppiä mitä perus mittaetsinkone tai käytetty EOS maksaa.