Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Sekunda panoraamaa

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Juke.K, 11 Elokuu 2014.

  1. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Kyselen taas tyhmiä.

    Voiko filkkakuvia yhdistää kaksi yhdeksi että saa panoraamakuvan. Digillähän tämä on arkipäivää. Mutta jos filkalla kuvaa pari kuvaa ja sitten pistää päälekkäin ja vetää leikkurilla poikki. Saako sen vedostettua yhdeksi? Tai kaksi suurennuskonetta vierekkäin...mitä hä?
     
  2. savali

    savali Member

    160
    0
    16
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Mahdollista, mutta ei alkuunkaan helppoa. Sinun pitää tehdä ensin oikean kokoinen reunanpehmennysmaski (väriliukuma läpinäkyvästä mustaan) ja sitten valottaa ensimmäinen puoli kuvasta tämä maski negan reunassa. Sitten toinen puoli valotetaan samoin tämä maski reunalla. Kun vain saat ensinnäkin toimivan maskin ja sitten sopivat tähtäysmerkit niin voi hyvinkin päästä kohtuulliseen lopputulokseen.

    Mutta ei ole helppoa ja siltikin on hyvin vaikeaa päästä digimaailman tuloksiin.

    Suosittelisin filmiformaatin vaihtamista siten, että kahden kuvan yhdistämiseen ei ole tarvetta.
     
  3. Vs: Sekunda panoraamaa

    Onnistuu kyllä - joskin ei kannata lähteä tekemään pieniin printteihin.

    Edellyttää tietenkin, että printit ovat sävyiltään ym. yhteneväisiä. Kun olet kohdistanut printit kohdalleen, käytä erittäin terävää veistä ja leikkaa molempien läpi yhtäaikaa epäsäännöllinen sauma. Kiertele ja kaartele kohdetta, noudata linjoja ym. Näin on huomattavasti vaikeampaa havaita missä sauma on.

    Negatiiveihin en mitenkään koskisi, ellei sitten teen paljon suurempia välinegoja.
     
  4. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Okei. Helpoin tapa tietenkin on tehdä asiat digimaailmassa.

    Myös kahden filmikuvan skannaaminen ja yhdistäminen digimaailmassa toimii. Olen 18x24 kokoisen negan skannannut kaksi kertaa kun se ei kerralla mahtunut skanneriini ja yhdistänyt kuvan yhdeksi. Siten homma onnistuu hyvin. Joten panoraamaa filmillä voi helposti tehdä siten että käyttää skannit fotarissa lopullisen kuvan sitten printtaa.

    En uskonutkaan että asia olisi mitenkään helppoa. Yhtenäisen kuvan saaminen voi olla vaikeaa. Tietty voisi miettiä mitenkä kaksi kuvaa olisi yhdessä mutta erikseen joloinka se kuvien välinen ero näkyisi eikä sitä yrittäiskään piilottaa.

    Ja juuri tämän vuoksi kannattaa kokeilla ja tehdä hullujkin juttuja. Niiden kautta voi sitten oikeesti löytää jotain arvokasta.
     
  5. Mugn

    Mugn Member

    366
    0
    16
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Eiks sekunda laatusen panoraamanhan sais kuvaamalla 35mm-filkka keskarikamerassa? Sitä vois sit vedostellakki.
     
  6. JarzaS

    JarzaS Active Member

    1 980
    0
    36
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Joskus 70-luvun lopussa tuli tehdyksi muutama panoraama Helsingistä. Tais olla 4 kuvaa yhdistettynä. 10x15 vedoksia  tein ensin ja sitten vaan leikkaamalla eli kuva seuraavan päälle, kohdistus paikoilleen ja reunaa vasten teräsviivain ja mattopuukolla poikki, näin leikatut kuvat sitten huolellisesti pohjustuskartonkiin liimaten oikeaan järjestykseen, kyllä piti tarkkaan aika läheltä tiirata että sauma häiritsee.
    Suoraan panoraamaksi vedostaen en ole koskaan tehnyt mutta mietinnässä on ollut.
    Mietin että negoihin pitäisi lävistää neulalla vaikka reunaan kohdistusmerkit ja myös suurennuskoneesa merkata ne paperiin ennen valotusta, samoin saumapaikka maskausta/pehmentämistä varten.
     
  7. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 143
    496
    83
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Jep, kohdistusnastoilla vaan. Parhaat monivalottajat, jotka tunnen, valottivat balttiarallaa yli 30 kertaa johonkin aikakauslehden aukeamaksi tulevalle filmille ja ei ne nyt ihan hemmetin huonoja olleet, vaikka eivät tietsikan jäljelle pärjänneetkään.
     
  8. c

    c Well-Known Member

    5 321
    97
    48
    Vs: Sekunda panoraamaa

    palkillahan toi onnistuu suht helposti... siirtää vaan linssin ja perän laidasta laitaan... saa kaksi ruutua, tai jopa kolme. sitäpaitti.. diptyykki tai triptyykki näyttää paljon komeammalta kuin yksi yhtenäinen ruutu

    Tossa on hyvä esimerkki:
    http://www.largeformatphotography.info/forum/showthread.php?69594-Nude&p=1056155&viewfull=1#post1056155

    tai sitten jättää kikkailun väliin, ja vaan rajaa filkasta panoraaman.

    tossa perän siirtely taktiikassa on se etu, että voi hyödyntää linssin piirtoympyrää enemmän.. muuta iloa siitä ei käytännössä filkan rajaamisen suhteen ole

    tossa esimerkissä on kolme 5x7 pystyruutua.. joten on saatu 15 tuumaa negaa, pinnakkaisina se on jo aika näyttävä. mutta käytännössä saman kuvan saisi otettua laajemmalla polttovälillä ja rajaamalla 8x10" filkasta.
     
  9. kari-s

    kari-s Member

    480
    0
    16
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Suosittelen kyllä panoraamoihin digiä ja Huginia. Projektion ja geometrian voi päättää jälkikäteen ja kohdistusvirheiden maskaaminen on suhteellisen helppoa jopa käsivaralla otetuissa kuvissa.
     
  10. JarzaS

    JarzaS Active Member

    1 980
    0
    36
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Nyt olikin nimenomaan kysymys siitä kuinka sen voi tehdä filmillä.
     
  11. Vs: Sekunda panoraamaa

    Eikös tässä ole jo käsitelty ne käytännön tavat. Tosin se tärkein on jäänyt pois joka koskee erityisesti filmillä kuvattaessa.

    Oikean kääntöpisteen valinta, jonka ympäri kameraa/objektiivia pyörität, limittäisyys ja sen määrä ja polttovälin valinta. Ilmaisohjelmatkin yhdistelevät tiedostoja loisteliaasti jos kuvaaja on ollut huolellinen, mutta mikään ohjelma ei korjaa sitä jos etualan kohde (esim. pylväs) muuttaa paikkaansa suhteessa sen takana näkyvään kohteen osaan.

    Tuhdilla laajakulmalla kuvaaminen on tässä suhteessa se heikompi valinta. Kääntöpisteen löytäminen on kotioloissakin suhteellisen helppoa, joskin zoomeissa on joskus enemmän puuhasteltavaa.
     
  12. JarzaS

    JarzaS Active Member

    1 980
    0
    36
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Juuri tuo kääntöpisteen valinta pitäisikin huomioida tarkasti, kuvaasitten millä vaan tekniikalla tai laittella. Rolleillahan on panoraamalisälaite TLR:a varten jolla käsittääkseni kääntöpiste tulee jotakuinkin objektiivin kohdalle. Kännyköihin kun saa kanssa hienoja panoraamaohjelmia, pitäisi miettiä myös tuota kääntötapaa, paras jälki tulee kun kiertää kännyä paikoillaan eikä kuten ihmiset ylensä, pitää kännyä käsivarren mitan päässä ja pyörii ympäsi itse. Tällöinhän kuvanottopaikka vaihtuu ja tule juuri noita ongelmia pylvään taustan näkyminen. Lähimmät pylväät ja näköesteet pitäisi aina sijoittaa ruudun keskelle. Myös pidempi polttoväli auttaa tähän: normaali tai hiukan pidempi.
    Sinänsä itse kuvaustekniikassa ei pitäisi olla mitään eroa kun kuvataan eri laitteilla tai materiaaleilla
     
  13. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Minä aikoinani yhdstelin kuvat panoaamoiksi en leikkaa/liimaa tekniikalla, vaan revi ja liimaa tekniikalla. Kuvat valotettiin ja vedostettiin siten, että saumakohjat tulivat mukavasti päällekkäin, aivan samoin kuin nykyisin digillä. Sitten vedostetiin kuitupaperille.
    Kuva revittiin vapaamuotoisesti siten, että vedos oli kuvapuoli ylöspäin ja repiminen tapahtui alaspäin. Näin saatiin oheneva sauma, jossa reunalla oli vain emulsion paksuinen kuva. Pohjaa hiottiin vielä tarpeen mukaan hienolla hiekkapaperilla. Liimaus kumisementillä, jolloin yli pursuava liima oli helppo poistaa liiman kuivuttua. Saumassa ei ole pykälää ja on lähes näkymätön, jos työnnä nokkaansa vedokseen kiinni. Kuvan voi sitten reprota vaikka palkilla myöhempää käyttöä varten.

    Kapa
     
  14. kari-s

    kari-s Member

    480
    0
    16
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Ero tuossa Kapan menetelmässä digiin on se että siinä ei tehdä projektiota koko panoraamaan vaan projisointi tehdään filmipinnalle kuvatessa. Esim. Huginillä pystyy käyttämään kymmeniä erilaisia projektioita ja parametroimiaan vielä useimmat halutulla tavallllla.

    Tuossa on esim. kolme käsivaralla otettua 24-millistä ruutua projisoitu Panini-projektiolla:
     
  15. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Tämä panoraama on digitaalisen kännykkäkameran aikaan saama. Ei paljoo vaadita että filmillä tekee parempaa.
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. kebax

    kebax Well-Known Member

    11 240
    211
    63
     
    Viimeksi muokattu: 19 Maaliskuu 2019
  17. Haapalahti

    Haapalahti Active Member

    2 347
    8
    38
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Sekundaa panoraamaa tässä väännetään jo kuudetta vikkoa 8x10" diosta Killinkoskelle näyttelyyn :-D
     
  18. Vs: Sekunda panoraamaa

    Mites sä tällaisia persoonia sait aikaan kännykällä :D
     
  19. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Sekunda panoraamaa

    No pitänee sanoa että huippukuvaajista saa huippu kuvia. Mä en tajua tuota kännykkää. Se osaa maiseman laittaa suht koht mutta henkilöt se kyllä pilaa aina. Oisko tää joku Samsungin huumori mode.
     
  20. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Sekunda panoraamaa

    Kuvaapa filmillä sama juttu samoin ja yritä yhdistää. Ihmiset liikkuvat, ja kamera liikkuu panoraamaan soveltumattomasti. Samsungin ohjelma vain yrittää saada palasia kohdilleen- Ei se sen kummallisempaa ole.

    Kapa