Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

Discussion in 'Yleistä keskustelua' started by Pii, Jul 10, 2014.

  1. Pii

    Pii

    4,011
    0
    0
    Lintutietäjiltä kysyisin. Tuossa pellon laidassa kassaran kanssa kävellessä (vain rekvisiittaa) meinasin merkata kirsikkapuun, kun pölähti lintu ja kohta toinen. Hirveästi en kerennyt jäädä piiloutuvaa lintua tutkimaan kun koira oli mukana piti suunnata äkkiä muualle. Mustavalkoinen lintu, siivessä siniseen hohtavaa, kirjavampi kuin harakka, lyhyempi pyrstö. Kooltaan pienempi kuin harakka suurempi kuin räksä. Ruumiinrakenne pyöreämpi kuin harakalla.
     
  2. jaguar

    jaguar Active Member

    1,649
    6
    38
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Liekö paskanärhi?
     
  3. Pii

    Pii

    4,011
    0
    0
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    ei ollut punaista. Tuttavani ehdotti Konsta Pylkkäsen arviona pyymetso ;)
     
  4. arko

    arko Member

    789
    22
    18
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Pulmunen olisi yksi vaihtoehto ko.tapaukselle.
     
  5. mohikaani

    mohikaani Active Member

    1,681
    2
    38
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Kottarainen?
     
  6. Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Isolepinkäinen?
     
  7. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8,551
    2
    38
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Jos sillä oli "lyhyempi pyrstö" niin sitten se ei voinut olla rotta.
     
  8. Pii

    Pii

    4,011
    0
    0
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    kottaraisen tunnistan kun niitä keväällä pihassa näkyy. Lapinharakka on nyt ollut lähinmpänä mitä nyt muistikuvani kuvia löysin.
     
  9. arko

    arko Member

    789
    22
    18
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Varmaankin sitten ollut tuo edellä mainittu isolepinkäinen eli lapinharakka
     
  10. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4,176
    340
    83
  11. Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Tjaa-ah, jää tosiaan pitkälti arvailujen varaan, kun ei ole tuon tarkempia (audio)visuaalisia vinkkejä käytössä. Päästikö se esmes mitään ääntä kun lähti lentoon? Millainen paikka se pölähdyspaikka tarkalleen ottaen oli? Sekin auttais paljon arvailujen tarkennuskessa.

    Mutta noilla tiedoilla ja vuodenaika huomioiden tulee ensimmäisinä mieleen joko nuori harakka tai todennäköisemmin vaikka nuori (tai aikuinen) töyhtöhyyppä. Nuorella harakalla on vielä melko lyhyt pyrstö, mutta yleensä ne ovat kyllä sen verran äänekkäitä, että lajin tunnistus ei tuota ongelmia. Nuoret töyhtöhyypät taas ovat melko mustavalkoisia, mutta niilläkin on hiukan sinertävää siivissä. Mutta jos ne vaan ääntä itsestään pitävät, ne on aika helppo tunnistaa.
    Molemmat lajit viihtyvät pellon laidoilla, hyypät pesimässä ja harakat niitä pesien poikasia hengiltä nokkimassa. Voihan se olla vielä joku ihan muukin, mutta nuo kaksi tuli ensimmäisenä mieleen tuosta tarinasta.

    Tuo ehdotettu lapinharakka voisi toki olla yksi vaihtoehto, mutta sekin on yleensä aika helppo tunnistaa selvästi vaalean siniharmaa-musta-valkoisesta puvusta ja harakkamaisesta esiintymisestä. Varsinkin jos on kyse nuorista yksilöistä tai niitä paimentavista emolinnuista, jolloin mekkalaa piisaa.

    Mutta mitä opimmekaan tästä? Seuraavalla kävelyreissulla otetaan kassaran sijaan kamera käteen, ja sitten Mustanaamion nopeudella napsitaan kuva siitä pöllähtelijästä. :)
     
  12. Pii

    Pii

    4,011
    0
    0
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Kuivanutta kirsikkapuuta meinasin käydä poistamaan ja pellonreuna ja korkea heinikko ja risukko oli kyseessä. Linnut pykivät piiloon ja olivat mahdollisimman hiljaa (koira mukana) Lintuja oli tosiaan kaksi, töyhtöhyypäksi en sitä tulkitse, kun niitä olen nähnyt useinkin tuossa viljellyllä pellolla. Tavallinen harakka ei ollut siitä olen varma koska heti äkkäsin ettei kyseessä ole tuttu lintu. Ei sitä tiedä vaikka tässä lintutuntijaksi vanhoilla päivillä pikkuhiljaa kehittyisi kun silmät ovat harjaantuneet katsomaan/näkemään enemmän. Tässä läheisyydessä on kanahaukka, kurkiperhe tepastellut pellolla ja tuttavan pihaa kiertelee ruskosuohaukka (sen sanoi asiaa tunteva kun kyselin mikä haaskalintu se rouvaa kiertää) . Kyllä minä kameran jo hollille otin ja lintukirjan tuohon alakerran pöydälle.
     
  13. Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Voi olla aika pitkä veto tähän Piin viskisieppotilanteeseen mutta tällä viikolla Savon suunnilla ajellessani näin satatakuuvarmasti meriharakan, joka saattaisi hyvällä mielikuvituksella sopia kuvaukseen.

    Pienen mökkijärvemme rannoilla oli selkeä vajaus hyönteissyöjistä. Esimerkiksi pääskysiä tai pikkuhaukkoja ei ollut ollenkaan. Toisaalta saimme nauttia aamuyön tunteina kurkien ja laulareiden torvisektioista.
     
  14. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10,254
    46
    48
    Vs: Törmäsinkö pyryharakkaan tai viskisieppoon?

    Munahaukka?