Vs: Välimeren ruokavalio No, joo. Tottahan tuo. Maleksin tuossa vastikään viikon Ranskassa, ja tulin just ajatelleeksi, etten nähnyt ainoatakaan humalaista koko aikana. Kai sielläkin ongelmansa on, mutta ainakaan känniset kakarat eivät hillu kaupungilla.
Vs: Välimeren ruokavalio Välimeren ruokavalio on tosiaan ravitsemustieteellinen käsite. Siihen kuuluu runsas kasvisten ja hedelmien käyttö,mikä tarkoittaa, että hiilihydraatteja ja ravintokuituja saadaan runsaasti. Rasvat ovat pääasiassa tyydyttymättömiä (oliiviöljyä), tyydyttyneiden rasvojen saanti, kuten maitorasvan, on vähäistä. Tällainen dieetti on lukemattomaissa tieteellisissä tutkimuksissa todettu kokonaisuudessaan terveyttä edistäväksi. Ainesten ei välttämättä tarvitse olla peräisin välimeren ympäristöstä, samaan lopputulokseen voidaan päästä myös kotimaisin raaka-ainein. Tästä on lanseerattu ns. itämeren ruokavalio, joka koostuu ravitsemuksellisesti samoista aineksista, mutta paikallisista raaka-aineista. Lisäksi rypsiöljy on jopa terveydellisesti edullisempaa kuin oliiviöljy, vaikkei sitä kansainvälisissä tutkimuksissa ole vielä täysin tunnustettu, kuten pitäisi. Mutta totta, ketjun avauksessa jo pääasiksi nousi ruokajuoma. Välimerellisessä diettissä se ei ole päihde vaan ruokajuoma. Menemättä yksityiskohtiin, kohtuullisessa määrin viini on hyväksi terveydelle, mutta liika on liikaa ja haitallista.
Vs: Välimeren ruokavalio Ja lisäksi, ongelma on, että välimeren dieetti on paljolti historiaa. Nykysuuntaus noissa maissa on johtanut yhä enemmän kohti ns "western diet"ia, jossa kasvisten ja hedelmien osuus on pienempi ja tyydyttynyttä rasvaa enemmän. Siis kohti sitä samaa mitä eines- ja pikaruokakulttuuri kaikkialla länsimaissa tarjoaa.
Vs: Välimeren ruokavalio (Kansainvälisissä tutkimuksissa ei luojan kiitos tunnusteta asioita siksi, että "pitäisi", vaan siksi, että tutkimustulokset osoittavat asian olevan tunnustamisen arvoinen.)
Vs: Välimeren ruokavalio Välimeren dieettiin kuuluu paljolti friteeraaminen, siis rasvassa keittäminen. Sen terveellisyys on aika kyseenalainen, sittenhän mäkkärin ranskiksetkin ovat terveysruokaa - juureksia öljyssä keitettyinä. Oliiviöljyä kehuttiin edellä, mutta paistamiseen se ei oikein sovellu - lähinnä se kaikkeun huonolaatuisin kuumauutettu jämälaatu. Ollin mainitsema rypsiöljy kestää kuumentamista paljon paremmin, ja soveltuu paistamiseen. Olliviöljy kylmäpuristettuna on sitten mainio pohja levitteille, salaatinkastikkeisiin jne. kuumentamatta syötäviin juttuihin. Esim. höyryttäminen on kasviksille aika paljon parempi valmistustapa, siis terveellisyyden kannalta. Suomessa ongelma on kunnollisten raaka-aineiden puute. Konsonanttikaupoista saa harvoin priimaa tavaraa, ja jos saa, niin hinta on hirveä. (Jos esim. liha on hirveä.) Teollisuussikaa saa kyllä sitten 3 euroa kilo, mutta eri asia sitten sen syöminen. Huonomuistisen on pidettävä kauppalappu tallessa, koska mausta ei pysty päättelemään, mitä syö.
Vs: Välimeren ruokavalio Joo, Suomessa kun ostaa kaupan lihaa niin ei tarvitse suolata, kun kemikaalit on tavarassa jo valmiina ;-)
Vs: Välimeren ruokavalio Viime kevään Valencian reissun jälkeen ei ole voinut syödä appelsiinia, ero oli liian suuri.
Vs: Välimeren ruokavalio ;-) Jossain Suomi pärjää: mansikat ovat miltei täysin syömäkelvottomia etelässä.
Vs: Välimeren ruokavalio Totta. Ja yleisesti myös jo Saksan/Hollannin tasolla myydään niitä samoja lievästi punertavia pahvinkappaleita mansikoina. Välimeren ruokavalio, tarkemmin sanottuna *Kreetalainen* ruokavalio, nousi maailman tietoisuuteen joskus -60-luvulla kun ilmeisesti ensi kertaa tehtiin aika laajaa kansainvälistä tutkimusta ruokavalion ja sairauksien välisestä yhteydestä. Tutkijat hämmästyivät kun Kreetalaisesta tutkimuspolulaatiosta ei silloin löydetty kuin nimeksi sydänsairauksia tai syöpää. Sittemmin -90-luvulla tehdyt seurantatutkimukset Kreetalla näyttävät, että elämänlaadun noustessa (ja ilmeisesti ruokavalion muuttuessa) myös sairastuvuus on selvästi kasvanut. Mutta on se Kreetalainen ruoka edelleen ihan perhanan hyvää; kreikkalaista salaattia, tsatsikia, tuoretta kalaa tai vähärasvaista lihaa ja paljon oliiviöljyä - ja retsinaa kaiken päälle.
Vs: Välimeren ruokavalio Hm. Eivät ehtineet kuolla syöpään, kun natsit ehtivät ensin... Kreetalla tapettiin natsimiehityksen aikana väkilukuun suhteutettuna enemmän siviilejä kuin muualla Euroopassa.
Vs: Välimeren ruokavalio Heh, historia on tosiaan julmaa, ja mustaa: ranskalaisia siviilejä taas tappoivat liittolaiset paljon enemmän kuin viholliset ;-)
Vs: Välimeren ruokavalio Marjat ja sienet... Yritän aina kesällä pakastaa 300 purkkia marjoja, kun pensaita on aika paljon. Viinimarjojen ohella sitten mustikkaa, puolukkaa ja vadelmia. Lakkoja en harrasta, jostain syystä en oikein pidä niistä. Purkki päivässä auttaa pitämään yleiskuntoa yllä, tai sitten kuvittelen vain. Mutta, niin on jos siltä näyttää. Niin juu, ja onhan meillä kalaa. Ahven, kuha, siika - irrallaan ympäristössä, sen kun käy keräämässä. Hauki ja lahna ovat ihan hyvää perusruokaa myös. Muikku, silakka.... Särki menee purkkitavarana mainiosti. Sitten ankeriaat, taimenet, lohet yms. harvinaisempi herkku - nam.
Vs: Välimeren ruokavalio - ei sentään enempää, mutta aika paljon ja aika surutta. Yksi kummallinen seikka kyllä on sekin, että liittoutuneet vähät välittivät asukkaitten kohtalosta pommittaessaan aika vähäpätöisiäkin kyliä tai pikkukaupunkeja maan tasalle. Saksalaisllahan oli tilastojen valossa se 1 vastaa 10 periaate: vastarintaliikkeen tappamia saksalaisia kohden tapettiin kymmenkertainen määrä ranskalaisia. Eteläranskassa noin 2000 saksalaista kuoli vastarintaliikkeiden toimissa, kostoiskuissa tapettiin 20 000 siviiliä.
Vs: Välimeren ruokavalio Mustikka, mustaviinimarja ja karvianen ovat minun marja-ykköseni. Pidän sienistä, mutten tiedä onko paistettu, keitetty ja suolalla ja pippurilla ja jopa kermalla ryyditetty moso sitten yhtään terveellistä ;-) Salaatteja syön kotimaassa vähän pitkin hampain, mutta etelässä ne ovat oikein hyviä.
Vs: Välimeren ruokavalio Olipa hyvää ruokaa Madeiralla. Mukava maistaa miltä hedelmät oikeasti maistuu. Ja leipä.
Vs: Välimeren ruokavalio Kyllähän nuo Suomalaiset marjat on mahtavia terveyspommeja. Ja sitäpaitsi kaikkeen liittyy se "jos uskot jonkin auttavan niin se auttaa"-vaikutus.
Vs: Välimeren ruokavalio No tiedä lipeämisestä, koska jo aloitusviestiin oli tällätty selvä "täky" tai miina ko. aiheeseen (taas) pääsemiseksi. Mutta onneksi se aihe kuivui pelkäksi viinitahraksi jo toisella sivulla. Eli ei siitä enää sen enempää. Joo-oh, tuo välimerellinen ruokavalio on tosiaan muuttunut meemiksi, jolla ajetaan milloin mitäkin tarkoitushakuista agendaa, ja yleensä siis myydään jotain. Kuten ilmeisesti tässäkin tapauksessa. Ensinnäkin pelkkä välimeren ruokavalio on käsitteenä ristiriitainen, koska Välimeren rannoille mahtuu aika monta erilaista ruokakulttuuria Beirutin ja Gibraltarin välille, kahden tai peräti kolmen eri mantereen rajaamana. Kreetalainen ruokavalio, mistä tuo käsite on kait alunperin saanut alkunsa, ei kata lähellekään koko Välimeren alueen tavanomaista ruokavaliota. Välimeren rannoilla maistuvat kyllä myös kala, monenlainen liha ja voikin, ja sinne on etsiytynyt vuosisatojen saatossa muualta tuotuja ruokia kuten tännekin. Ainoastaan maidon juonti maitona on koko alueella harvinaista muille kuin pikkulapsille ja kissoille. Yleensä maidosta tehdään saman tien juustoa, jugurttia ja sensemmoista. Samoin tuo Suomessa aiemmin innokkaastikin viljelty meemi rypsiöljyn paremmasta terveellisyydestä (neitsyt)oliiviöljyyn nähden on vähintäänkin kiistanalainen asia sekin. Useimmissa viime aikojen tutkimuksissa tulos on yleensä kait ollut jopa päinvastainen. Toisaalta kotimainen luomurylsiöljy on toki terveellisempää kuin esim. Monsanton ymv. sekoittamat kansainväliset GM-ihmisrehulitkut. Mutta yksi selvä kulttuuri- ja ilmastokohtainen ero on varmaan se, että noin yleisesti siellä Välimeren rannoilla tosiaan käytetään huomattavasti vähemmän maitoa ja perunaa, mitä taas täällä kuluu tonnikaupalla. Siitä taas on hölmöä mollata täkäläisiä viljelijöitä, kuten tuossa aloitusviestissä kait yritettiin. Välimeren rantojen viljelijätkin "kepuineen" viljelevät sitä, mikä kyseisellä alueella luonnostaan menestyy, eli esim. viinipensaita ja oliivipuita. Pottu ja heinä, eli maidon raaka-aine, menestyvät täällä selvästi niitä paremmin. Tosin itse en ole erityisen vakuuttunut kummankaan runsaan käytön terveellisyydestä, etenkään yhtäaikaa. Jos ei ole viinin liikakäyttö terveellistä, ei sitä varmaan ole maidonkaan tolkuton lillitys. Varsinkaan runsaalla pottusatsilla terästettynä. Lieköhän nuo joitakin ihmisiä joka syksy riivaavat flunssa-aallot kytköksissä kyseisen ruokavalion turhankin innokkaaseen suosimiseen, mene ja tiedä. Itse en isommasti ihmettelisi jos näin on.
Vs: Välimeren ruokavalio Italiassa arvostetaan paikallista ruokaa ja viljelijää, täällä paikallinen ruoka on myrkkyä ja viljelijä on kuulemma loinen.