Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Leipien tuotekuvaus

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana snocross, 16 Lokakuu 2013.

    Tervehdys,

    Urheilukuvaaja sai juuri pikaisen komennuksen ryhtyä suunnittelemaan leipien tuotekuvausta ja päätin ottaa haasteen vastaan.
    Tuntuu siltä, että tässä on totaalinen hyppy tuntemattomaan, joten päätin kysellä hieman kokeneemmilta neuvoja.

    Olen tässä kahlannut hieman tutoriaaleja ja oppaita läpi ja oikeastaan koko ajan vain herää enemmän ja enemmän kysymyksiä,,,


    Leipiä on tarkoitus kuvata sekä ilman pussia, että pussin kera. Miten leivän voisi saada näyttämään muovipussissa hyvältä, niin ettei tule hirveän näköisiä heijastuksia?

    Olisiko valoteltta tähän hyvä ratkaisu vai millaisella setupilla tarttuisit urakkaan? Mikäs olisi ykköslinssi tähän hommaan.

    Kiitokset vastauksista jo etukäteen!

    ,,,ja nyt takaisin tutoriaalien pariin =)
     
  1. Vs: Leipien tuotekuvaus

    ^ photari ja illustrator
     
  2. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Parin tunnin pikatutkinnolla tuotekuvaukseen on herännyt ajatus seuraavasta kalustosta.

    35mm linssi, koska käytössä DX runko.

    Tuikuiksi 2x SB700. (Vai pitäiskö olla SB910?)

    Kuvausteltta. Esim tämä:
    http://www.studiovarustamo.fi/photoflex ... 50cm3.html"]http://www.studiovarustamo.fi/photoflex-liteigloo-m-kuvausteltta-50cm3.html

    Meneekö yllä olevassa jo jotain perusteellisesti pieleen?

    Myös tämä vaikutti aika mielenkiintoiselta:
    http://www.maitolaituri.tv/product_info ... ts_id=2651"]http://www.maitolaituri.tv/product_info.php?cPath=2_192&products_id=2651
     
  3. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Ota yhteyttä Vaasan-konserniin ja kysy, kuka on ollut kuvaaja. Sitten soittelet kuvaajalle ja sieltä hän tulee kädestä pitäen neuvomaan.

    Kapa
     
  4. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Kasimir,

    Voit olla näsäviisastelun lisäksi oikein hyödyksikin ja kertoa jos vaikka on kokemuksia yllä mainituilla seteillä tehdyistä vastaavista kuvauksista.
     
  5. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Totta. Tuon kanssa on tehty kovastikin jälkikäsittelyä. Hyvä lähtökohta ruudulla ei tokikaan ole haitaksi.
     
  6. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Mitä jälkikäsittelyä??? Mikä hyvä lähtökohta???

    Pussihan on selvästi tehty kokonaan piirtämällä ja laitettu sitten ilman pussia kuvattujen sämpylöiden päälle.
     
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 429
    3 056
    113
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Riippuu tavoitetasosta. Jos se on tuo Vaasan oy:n mainos, niin menee.  Ihan vastaavaa jälkeä ei millään pikkutuikuilla saa, ainakaan helposti.

    Ylipäätänsä, miksi kuvata tuotekuvausta ohjausvalottomilla tuikuilla?  Aikaa ja vaivaa säästää vaikka kuinka käyttämällä jatkuvia valoja.  Tuon kokoisille esineille hyvä lähtökohta voisi olla kirpparilta pari Philips (tai vastaava) kirkasvalolamppua.

    Vaikka tommosia:

    http://4.bp.blogspot.com/_kuUE5nAMP1Y/T ... asvalo.jpg"]http://4.bp.blogspot.com/_kuUE5nAMP1Y/TMRELCwtz4I/AAAAAAAAA70/wXWbNNmkA9M/s1600/kirkasvalo.jpg

    Niitten valopinta on  sen verran suuri, ettei telttoja tai muita värkkejä tarvita.
     
  8. olliR

    olliR Member

    469
    10
    18
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Olen myös vahvasti sitä mieltä, että pussi (jos se edes on pussi) on kuvattu erikseen. Esim sulkijan ympärystä on liian siisti, eikä pussin painatuksessa ole rypyn ryppyä. Valo tulee ylhäältä, mutta pussin suun ja sulkijan varjosta saatikka isoimman painatuksen varjosta ei ole sämpylöissä mitään.
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 429
    3 056
    113
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Vaikuttaa tosiaan ilmeiseltä, että se on osin piirretty, osin kuvattu erikseen. Ja niinhän se on järkevää tehdäkin.
     
  10. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 168
    502
    113
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    Se on piirretty.
     
  11. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Olen tehnyt melkoisen määrän noita leipä pussissa -kuvia myös ko. firmalle. Leipä, korkkaamaton muovipussi (mustalla taustalla) ja sulkija plus rypytys kuvataan erikseen. Pussi siistitään niin, että kiillot ovat kauniit ja siihen lisätään grafiikat. Sitten layereita ja transformia Photoshopissa. Pussista tulee siis oikeastaan vain halutut kiillot ja reunoja sen verran, että katsoja saa pussin vaikutelman.

    Kerran tehdyt muovit ovat monikäyttöiset. Sämpylöille, pyöreille leiville, pitkulaisille jne kaikille tehtiin omat vakiokamat, jolloin jatkossa kuvattiin vain leivät ja heitettiin grafiikat transform-sapluunaan.

    Ovat näköjään sittemmin yksinkertaistaneet, kun grafiikat ovat tuollaisia muodottomia levyjä ja pussin suun rypytyskin kiilloton.
     
  12. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Tarvitset ohjausvalolliset salamat tai jatkuvan valon. Fimeko myy LED-valaisimia, joilla on kunnollinen värintoisto.
     
  13. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Leipien tuotekuvaus

    En ole tehnyt yllämainituilla seteillä koskaan mitään, enkä tekisi leipä pussissa-kuvauksiakaan. Pointtini oli se, että kysymyksistä kuulsi läpi sellainen osaamattomuus/tietämättömyys, etten moisilla avuilla lähtisi tuota kuvaamaan ennen perusasioihin perehtymistä ja harjoittelua.

    Anteeksi tylyyteni, mutta olen sitä mieltä, että oikotietä tässäkään tapauksessa ei ole. Kyllä perusasoitten tulee olla hanskassa.

    Potka jo antoikin hyviä vihjeitä, kuinka asia pitäisi hoitaa.

    Kapa
     
  14. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Minusta on ihan lupaava alku jo siinä, että ensimmäinen kysymyksesi aiheeseen oli miten, ja vasta sen jälkeen millä. Eli tasan päinvastoin kuin yleensä. :)


    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Valaisimen/valaisinten ja heijastimen/heijastimien paikkaa ja asentoa vaihtelemalla. Joskus myös kameran. Yrityksen ja erehdyksen menetelmällä, vähän laitteistostasikin riippuen. Tarvitset valon/valojen lisäksi yhden tai useamman heijastinpinnan, mielellään valkoista ja tarvittaessa mustaa. Sitten vaan siirtelet niitä ja niiden asentoja siten, että lopputulos alkaa näyttämään miellyttävältä. Mistään tyylipisteistä ei kannata välittää, koska eihän se leipä kuvaajan kuvaustyyleistä tai laitevalinnoista homehdu.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Valoteltta on yksi ratkaisu, mutta minusta ei mitenkään välttämätön, tai edes tarpeellinen. Varsinkin jos leipäkuvauksesi on enempi satunnaista. Kuten tuossa edellä jo todettiin, homma saattaa hoitua ihan vaan irrallisilla heijastinpinnoilla. Inprovisoitu heijastinpinta voi olla melkein mikä vaan valkoinen, harmaa ja musta pinta, kunhan sitä voi liikutella kuvauskohteen ympärillä tarpeen mukaan. Jos noita heijastinpintoja on riittävästi, voit kyhätä niistä jopa sen improvisoidun "teltan" sen leivän ympärille.

    Ykköslinssiin en ota kantaa, koska sekin riippuu kohteesta, kuvauspaikasta ja toivotusta lopputuloksesta. No varmaan joku 24mm ja 60mm välimaastosta oleva optiikka kroppikennoiselle kameralla sopii hommaan ihan hyvin. Kokeilemalla se selviää.

    Valojenkin suhteen homma on minusta enempi miten kuin millä. Nuo jo mainitut ohjausvaloilla ja softboxeilla varustetut salamat tai jatkuvan valon valaisimet ovat toki hommassa eduksi, mutta ilmankin onnistuu, jos sellaisia ei satu olemaan.

    Pikkusalamien eteen voi ostaa tai viritellä erilaisia pehmentimiä tarpeen mukaan. Jos käytössä on vain niitä tavanomaisia tuikkuja, pitää vaan kuvausvaiheessa kuvata enemmän testikuvia ja muuttaa setuppia kunkin testilaakin jälkeen, kunnes näyttää hyvältä. Kalliit TTL-salamatkin voi korvata melkein millä vain manuaalisilla. Valotus pitää vaan silloin säätää joko valotusmittarilla tai kokeilemalla.
    Paljon työläämpäähän se silviisin on, mutta eihän se leipä ole moisesta moksiskaan. Pointti on siinä, että jos hienoja vermeitä ei ole, pitää/voi homman improvisoida ja/tai nähdä vähän enemmän vaivaa. Ainoastaan lopputulos ratkaisee, ei välineet.

    Toisaalta leipien ymv. kuvaamiseen kävisi vallan mainiosti myös moni tavanomainen valaisin sopivasti pehmennettynä, kunhan vaan säädät valkotasapainon sopivaksi. Ei myöskään kannata unohtaa sitä kaikkein parasta valaisinta, eli arskaa. Jos vaan mahdollista, siirrä se leipien kuvauspaikka johonkin isohkon ikkunan alle päivänvalon aikana, ja käytä hyväksesi sen tarjoamaa luomusoftboxia.
    Kiiltoja ja heijastuksia voit silloinkin kontrolloida heijastinpintojen ja kamerakulmien avulla, ja tarvittaessa blokkaamalla osa ikkunasta tulevasta valosta. Jos ikkunasta (tai valaisimesta) tuleva valo on liian kirkas, voit viritellä sen ja leivän väliin jonkun isohkon läpikuultavan skrimmin, jonka voit varmaan nikkaroida itsekin. Sen ikkunavalon lisukkeena voi käyttää joko salamia tai päivänvaloa vastaavia led- tai loisteputkivalaisimia, kunhan niiden väri ja valkotasapaino on kohdillaan.

    Niin ja kuten varmaan jo hoksasit, on hommassa paljon apua assarista, joka on apuna valojen ja heijastimien suuntaamisessa ja tarvittaessa kiinnipitämisessä. Jos assaria tai assareita ei ole, kannattaa hommaan varautua parilla kolmella jalustalla, pyykkipojilla ja järeämmillä klampeilla ymv. pitimillä, joilla saat heijastimet, skrimmit ja valot pysymään juuri oikeassa kohdassa ja asennossa. Tai sitten voit vuokrata jostain studiosta kuvausaikaa ja kuvata leivät sen vermeillä. Konstit on monet.

    Tuotekuvauksessakaan ei siis ole olemassa mitään yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua. Kokeile ja virittele omat kuviosi.

    Älä helkkarissa käytä tuota Vaasan tuotekuvaa referenssinä tai edes mallina. Miksi pyrkisit tuollaiseen tylsään, lättänään ja täysin feikkiin leipäpassikuvaan, kun voisit tehdä jotain paljon näyttävämpääkin? Jos ne leipäkuvasi eivät tule nimenomaan johonkin konsonanttikaupan kälyiseen katalookiin, sinuna hävittäisin ko. kuvan äkkiä koko pääkopastasi. :)

    Itselle tulee mieleen esim. tuore leipä leipälaudan tai maalaamattoman puupöydän päällä, ehkä leipäveitsi ja leivästä irti leikattu siivu rekvisiittana, ehkä voipurnukkakin (ei mikään kaupan margariinipakkaus!) jossain taustalla... Ihan tarpeen, asiakkaan mielihalujen ja käyttötarkoituksen mukaan. Jos kuvien tilaajalla ei ole aiheesta selvää visiota valmiina, myy tilaajalle oma visiosi, ja unohda tylsät leipäpassikuvat.

    Käy vaikka ostamassa kaupasta joku mieluinen leipä, ja harjoittele sen kuvaamista eri kuvakulmista ja eri tavoilla valaistuna ihan kotioloissa ja kotikonstein, hyvissä ajoin ennen sen varsinaisen kuvauskeikan alkua. Kyllä se siitä.
     
  15. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Tuo luontainen positiivisuutesi on suorastaan häikäisevää. ;-)

    Minusta ketjun aloittajalla oli ihan terve asenne hommaan, toisin kuin sinulla. Hän on valmis ottamaan vastaan uusia haasteita, astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja oppimaan uutta, myös omatoimisesti opiskellen. Esitetty kysymys oli suora ja asiallinen, ja sillä haettiin sitä lisäoppia ja kannustusta ihan avoimesti, ja perehtyminen perusasioihin oli jo aloitettu. En näe siinä mitään moitittavaa.

    Sinun kommenttisi taas toi mieleen lähinnä jostain katkeroituneen, 70-luvulle jämähtäneen yrmyn. Asenne tuntuu olevan "kohdallaan" sielläkin. Kumpi niistä on sinusta se säälittävämpi? Kummalla luulet päästävän paremmin asioissa eteenpäin?

    Etkä varmaan koskaan tule tekemäänkään, mutta ketjun aloittaja taas melko varmasti tulee, ja tulee jopa onnistumaan hommassa. Ratkaiseva ero on enempi asenteessa kuin tämänhetkisessä taitotasossa. Perusasioiden omatoiminen omaksuminen ja harjoittelu ovat itsestäänselvyyksiä kaikille, jotka ylipäätään haluavat jotain uutta oppia. Valinta neuvoja kysyvien kannustamisen ja lannistamisen välillä taas on kiinni itse kunkin korvien välistä.

    Anteeksi tylyyteni, mutta olen sitä mieltä, että moisesta negatiivisuudesta ole mitään hyötyä kenellekään. Päinvastoin.
     
  16. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Kapa tajuaa missä mennään.

    Sinä puolestaan ohjasit kysyjää edellisillä ohjeillasi niin metsään kuin ikinä voi. Et selkeästikään ole ikinä tehnyt mainoskuvausta. Mutta eipä tällaisilta foorumeilta oikeita neuvoja pidä odottaakaan. Sääli, että kysyjä on tässä matkalla kohti epäonnistumista. Toisaalta täytyy myös ihmetellä miten ja mitä kautta hänelle tällaista omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin nähden täysin ylivoimaista duunia on tarjottu.

    Eofotomaiseen tapaan tähän tulee taas vastauksena v****ilua. Sitä kirjoittaessasi muista kuitenkin: Kirjoituksesi osoitti, että et tiedä mistä on kysymys.
     
  17. Vs: Leipien tuotekuvaus

    Pieniä palasia tästä keskustelusta tarttui mukaan sieltä täältä. Kiitos niistä.