Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Pentax 645D halpenee

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana markku55, 27 Toukokuu 2013.

  1. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 156
    5 756
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Parhaat asiantuntijat ovat nykyään foorumeilla :)
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 331
    2 999
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Olivathan ne aikoja....

    Ja ovat tietysti joiltakin osilta edelleen.  Onhan sitä vanhan liiton kauppiaita ja kauppoja edelleen muutama, ja ilmeisen pitkään, vaikka nyt just minä en niitä mihinkään tarvitsekaan - enään.

    Mitä nyt jostain syystä muutamassa liikkeessä olen viime vuosina poikennut, niin nyt just sitä ammattitaitoa saa hakea - hyttysen kusi Saharassa sentään haisee jonkun matkan päähän, kai.  Tiskin takana puuhastelee pari vastikään (tai kohta) koulunsa päättänyttä/päättäävää tyttölasta, jotka toki ovat ihan kivoja jututeltavia, mutta tietoa voisi löytyä lähinnä eri merkkisten huultenrajauskynien eroista.  Se ainoa auttavasti asioista kuullut on just vapaalla, lounaalla, koulutuksessa, sairaana, hoitovapaalla, hankkiutumassa hoitovapaalle tai ylipäätänsä puuhamassa jotain ihan muuta kuin asiakaspalvelua. (No, jos on kyse ketjun sivuliikkeestä, niin sitä ei olekaan.)

    Yhdessä suurehkossa liikkeessä oli ikkunassa tarjous, iso panoraamakuva tulostettuna aika edullisesti. Menin sisään ja kysyin, että minkälainen tiedoso pitäisi toimittaa tuollaisen kuvan tulostamiseen (jotain 40x90 cm).  Tyttönen katseli mallikuvaa pitkään, vilkaisi välillä minua ja sanoi sitten, kun pakko oli jotain sanoa:  "No onhan toi aika iso - varmaan sen tiedoston pitäisi olla aika..... hyvä".

    Just joo, kiitin kohteliaasti ammattitaitoisesta vastauksesta ja poistuin paikalta.  Enkä ole sen koommin palannut.

    Rajalan "asiakaspalvelu" toki houkuttelee aina poikkeamaan, mutta toistaiseksi olen jaksanut vastustaa kiusausta...  ;)
     
  3. Vs: Pentax 645D halpenee

    Varsin moni ammattikunta on siirtynyt historialliseksi reliikiksi viime aikoina. Vaikka sitä olisi tehty miten hienosti vielä eilen, se ei välttämättä ole minkään arvoista tänään, jos tarpeet ovat tänään täysin erilaiset. Valokuvausala laidasta laitaan hyvä esimerkki siitä miten vain tämän päivän osaamisella ja ymmärtämisellä on merkitystä.

    Palvelevan fotomyynnin vanha konsepti on täysin kuollut. Se kuoli värinegan ja kuvakaupan massamyynnin loppumiseen. Ei fotokauppa koskaan elänyt varsinaisella kameramyynnillä. Kamerakaupan katteet ovat nykyään aivan liian pienet elättämään enää ketään. Liiketoiminnan pitäisi edelleenkin olla paljon laajempaa, että siihen löytyisi riittävän laaja asiakaskunta. Kameran pitää olla fotoliikkeelle vain sisäänheittotuote, jonka jälkeen tulee se varsinainen (palvelu)bisnes. Puhtaan laitemyynnin osalta netti ja kodinkoneliikkeet hoitavat jakelun paljon tehokkaammin kuin kolmea kameraa hyllyssä pitävä kivijalkakauppa. Ei asiakkaan kanssa jutustelu ole mitään bisnestä.

    Oikeastaan Pentax 645D on hyvä esimerkki. Runkoja valmistetaan vuodessa n. 1500. Sitä myydään objektiiivin kanssa kittinä hintaan 7000 €. Hinta tehtaalla on silloin n. 2200 €. Onko kolmen millin liikevaihto Ricohille muka jotain bisnestä? Vanhaa filmiajan lasia on maailma täynnä pilkkahintaan. Niitä noiden kanssa enimmäkseen käytetään, joten lisäkauppaa tulee tehtaalle marginaalisesti. Loppuosa kameran hinnasta jakautuu kolmelle portaalle. ALVin jälkeen viimeiselle, eli kauppiaalle jää myydystä kitistä enintään 550 €. Siitä maksetaan ensiksi yrityksen pyörittämisen kulut palkkoineen ym, ja toivotaan, että sen jälkeen jäisi pari euroa voittoa. Kuka korvaa kauppiaalle tällaisen laitteen myyntiin väistämättä liittyvän tunteja kestävän renkaidenpotkimisen katselun ja himoharrastajan viisastelun kuuntelemisen?

    Yllä joku esitti, että 645d oli hyvin arvonsa säilyttävä ammattilaite. Ei ole. Lähinnä se oli Pentaxille mielenkiintoinen kokeilu, joka pian dumpataan pois varastoista. Kamerajalustakin säilyttää arvonsa paremmin.
     
  4. Vs: Pentax 645D halpenee

    Sanoakseni samaa,,juuri näin:)
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 331
    2 999
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Kaikkina aikoina...  Ainakin n.s. teollistumisen jälkeen.

    Appiukon isä voitti aikoinaan Suomen mestaruuden ojankaivuussa, suo-ojien sarjassa.  Oli helkutin kova lapiomies, kunniakirja on vieläkin tossa kaapissa.  Arvostettu ammattimies, mutta sitten joku hommasi traktorikaivurin kylään...  Arvostus romahti, vaikka eihän miehen ammattitaito ja osaaminen siitä mihinkään heikentynyt.
     
  6. Vs: Pentax 645D halpenee

    Käsitys alkuun pentax645D arvosta perustui lähinnä kokeiluun myös valmistajan osalta, niin kuinka sanoit ja itseäni kiinosti kamera mikä toimisi hyvänä yleistyökaluna. Kokonaisvaltaisesti kamera on saanut yllättävän hyviä arvosteluja käyttäjiltä maailmanlaajuisesti ja vertailuja tehneenä se pärjäsi kuvan laadun suhteen mainiosti muille yliarvostetuille kameramerkeille ja oli siihen nähden edullinen. Lastenvikoja tuossa kamerassa tuntuu olevan jos on saanut juuri maanantai tekeleen mutta vertailussa käytetyt isokennoiset, pois lukien 80milj.px kennot, Pentaxin tarkkuus oli silmin havaittavaa. Ensiksi tietty kamera täytyy kokea ja sitten voi sanoa minkälainen pelitin juuri Pentax645 on todellisena kuvaajan työkaluna. Jos nyt hankkisin kameraa olisi se isolla kennolla ja tilttilevyllä varustettu suurkuvatulosteisiin soveltuva laatulaite. Vaihtoehdot voi jokainen miettiä, niitä ei ole monta maailmassa.
     
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 331
    2 999
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    On toi jossain edellä esitetty ajatus kyllä  melko omanapasentrinen... siis että esim. valokuvausharrastajien pitäisi hankkia kalunsa kalliimmalla ja hankalammin vain, jotta menneen maailman reliikkiputiikkia pitävällä kauppiaalla olisi mukavaa oleskella kivassa pikku puodissaan rupattelemassa mahdollisten asiakkaitten kanssa.  Hm.  Mun puolestani voisi mennä oikeisiin töihin, ja pitää mukavansa harrastuksen parissa - niinhän me muutkin tehdään, tai tehtiin.
     
  8. Vs: Pentax 645D halpenee

    Voisiko moista osuvimmin sanoa. Filmiajan jälkeen on tuntunut että moni työ on mennyt nuorehkoille mainostoimistoille vaikka tarjolla olisi raudanlujaa ammattilaista. Hieman pelotti ajatus tuttavan studionmyynti aikeista missä arvo noin 350000€, mutta todellisuus iski ja huutokaupassa realisointi antoi 150000€. Käytiin me Pekka Potkankin realisoinnissa, mutta tämä on eri tapaus.
     
  9. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    Olet täysin oikeassa, jos kivijalkaliike ei osaa asiaansa, niin kuolkoon, hieman korkeammalle hinnalle on saatava lisäarvoa, ja tässä "kaikki" netistä hankkivassa yhteiskunnassa on arvaamattoman arvokasta jos asiantunteva kauppias saa opastettua hapuilevan ostajan oikealle tielle, ei jäisi niin paljon vermeitä kaappiin homehtumaan, koska hankinta olikin täysin väärä, haaveet ja todellisuus ei kohdanneet koskaan.
     
  10. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    En tiennyt tästä historiastasi, mutta jotenkin aavistin.
    Pieni esimerkki meikäläisen alkuajoilta. Sain valmistumisen jälkeen duunin Projekti Insinööreiltä 1974, asuin Rajatorpassa, ihan duunin lähellä joka sijaitsi Myyrmäessä.
    PI:t siirtyi lopulta kerrostalokonttoreista Myyrmäen asemarakennuksen yläkertaan ja samaisen rakennuksen alakerrassa oli valokuvausliike jossa ruokatunnit ja joskus muutenkin melkein asuin. Minulle muodostui kauppiaan kanssa kiva "suhde", jossa varmaan molemmat tunsivat voittavansa, vekotinhulluna olin hyvä asiakas, ja kun "kiertonopeus" oli suuri, ei voittoprosentin tarvinnut olla niin ison ;)
    Muistin nämä fiilikset mm mainitusta Alpan kamerasta, ei se ollut kullattu, mutta käytettyjen hyllyllä jo pitkään lojunut hieno runko. Hintapyyntö oli muistaakseni luokkaa 1800mk, vasta kun kauppias muutti hintapyynnön yli 2000mk, en muista paljonko, mutta oisko ollut 2500€, niin runko meni vikkelään kaupaksi.
    No, niin tai näin, syy kertoa tämä stoory, oli se, että hyvä asiakassuhde on kauppiaalle elintärkeä, meikäläinen vei "kaikki" rahansa tähän liikkeeseen, eikä kauppias koskaan myynyt tavaraa mihin en ollut tyytyväinen, esti kyllä monet harha ostokset ja lisäsi näin luottamustani kaveriin.
    Tällaisia liikkeitä tuskin enää löytyy, valitettavasti.
     
  11. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    Pentaxin 645D:n AINOA pelastus on "oikean" kokoinen kenno, eli kenno joka täyttää saman kuva-alan kuin mihin objektiivit on tehty.
    Miksi olen tätä mieltä, no siksi, että ei ole järjen häivää, että hienojen objektiivien koko käyttökelpoista piirtoalaa ei voida hyödyntää. Kuvitelkaa jos APS-C kennoille ei oltaisi tehty yhtään natiivia objektiivia, ja kinokoon laajiksistakin tulisi vain lyhyitä normaaleja.
    Toisaalta nykyiselle 645D:n kennolle ei ole järjen häivää tehdä natiiveja lasejakaan.
    Eli, kunnon kenno 645D:hen tai kuolema, valitettavasti vaihtoehtoina taitaa olla vain kuolema :(
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Pentax FA 35mm f3.5 näyttäisi olevan "jo" aukolla 8 Hasselin 40mm FLE:tä  tarkempi reunoilla.    ;D :p ::)
     
  13. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    Viestisi merkitys ei ihan selvinnyt minulle, voisitko hieman täsmentää?
     
  14. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 331
    2 999
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    No kyllä nyt *harmittaisi*  jos Hassen omistaisin....  Onneksi en.  Huh!
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Kieli poskella oli mulla Markku, mutta tosissaan:  "otetaan vain parhaat keskeltä" on usein esitetty ajatus kroppeihin.
     
  16. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    Eli Pentaxin 35mm ei ollutkaan niin hyvä kuin halusit, mutta siitä huolimatta, olen sitä mieltä, että käyttämätön piirtoympyrä on tyhmyyttä.
     
  17. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 331
    2 999
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Jaa.  Älä sano tota kaikille niille, jotka käyttävät kinarin opiskoja kroppikameroissaan....
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Vs: Pentax 645D halpenee

    Ei minulla asiassa ole haluja mutta noitten lukemien valossa saattaisi olla ihan järkevääkin kropata.  Ainakin voittaa silloin molemmat verrokit aukoilla 5.6-16.  edit.  Ja mikä sen tärkeämpää olisi että jokin tietty merkki voittaa muut?  ???
     
  19. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Vs: Pentax 645D halpenee

    No niin, eikös sulla alkanut eläke kohtapuoliin - nyt pyöreää kennoa kehittämään, hop hop! ;) :p
     
  20. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Pentax 645D halpenee

    On selvää, jos objektiivin laatu ei riitä edes lähelle reunoja, niin sitten kroppaaminen on ok, mutta jos puhutaan objektiiville sopivasta mahdolisimman isosta kennosta ja siihen sopivista objektiiveista, niin ei kai sen kennon kannalta ylikokoistenkaan objektiivien hankkiminen ole järkevää, ei varsinkaan laajispäässä.
    Jos pentaxin 645 35mm objektiivi ei piirrä hyvin nykykennoille koko piirtoalueellaan, niin sitten se pitää pistää uusiksi, mutta uskon, että tuo on se tärkein uudistus mitä ehkä tarvitaan jotta laatu "oikean" kokoisella kennolla olisi hyvä.