Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

mv-filmin kääntökehitys

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana veke, 3 Heinäkuu 2013.

  1. veke

    veke

    156
    0
    0
    ei Guuggeli antanut käytännön tietoa, miten tuo tapahtuu? Onhan siellä varmaan tietoa kun jaksaa kilkkailla noita linkkejä toisensa perään...
    Ja sopivaksi koettu yhdistelmä filmi/kehite jos joku on hommaa tehnyt?
     
  2. Tepi_78

    Tepi_78 Member

    342
    3
    18
  3. Vs: mv-filmin kääntökehitys

    Aiheesta juuri juttelin erään henkilön kanssa (JW). Hänellä oli mielenkiintoinen ja aika yksinkertainen resepti juuri testattuna kotona mv-kääntökehitystä tekevälle. Kannattaa soittaa ja kysellä. Kuukkeli löytää.
     
  4. veke

    veke

    156
    0
    0
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    Tepi, mustavalkoisesta negasta mustavalkoista negatiivia suoraan. Aiheesta olen aloittanut keskustelua aiemmin mutta se hyytyi siihen, että kääntökehityksellä se voisi onnistua. Ja Ilfordin resepti tuli myös. Mutta muita reseptejä?
    Ja "mablo" olen ollut yhteyksissä JW:n kanssa, todella hyvä tietolähde, kiitos vieläkin vinkistä.

    Eri valmistajilla on erilaisia systeemeitä eikä olisi pahitteeksi vertailla noita. Nimenomaan ne käytännön kokemukset, hyvät ja huonot, yhdellä tekijällä on kokemusta jostakin, toisella jostakin toisesta, kolmannella...
     
  5. OlliJ

    OlliJ Active Member

    414
    26
    28
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    MV-kääntökehityksessä käytetään ensimmäisenä kehitteenä yleensä paperikehitettä (Neutol-tyyppistä), johon on lisätty kaliumtiosyanaattia. Tämä on tarpeen täyssäviyisen mv-dian saamiseksi, se lisää kontrastia. Välipesun jälkeen eka kehityksessä muodostunut negatiivikuva valkaistaan pois. Aikaisemmin tähän käytettiin lähes yksinomaan kaliumdikromaatinsta ja rikkihaposta koostuvaa valkaisuliuosta, joka toimii oikein hyvin. Valkaisun jälkeen tehdään kirkastus liuoksella, jossa on natriumsulfiittia. Tämän jälkeen filmillä on jäljellä valottumattomana positiivikuva, siis se, joka on jäänyt jäljelle, kun negatiivikuva on kehitetty  ja liuotettu pois. Seuraava vaihe on postitiivikuvan valottaminen. Se voidaan tehdä kemiallisesti, mutta yleensä se tehdään valottamalla lampulla (100W tai enemmän) filmin ollessa spiraalilla vedessä mielellään läpinäkyvässä lasiastiassa. Valottamista ei voi tehdä "yli", koska kaikki jäljellä oleva valoherkkä hopea on tarkoitus valottaa. Tämän jälkeen valottunut hopeakuva kehitetään vahvassa kehitteessä, samassa, jota käytettiin ensikehitteenä, mutta ILMAN tiosyanaattia. Lopuksi kiinnitys (jolle tosin ei ole juuri tarvetta, koska valottumatonta hopeaa ei pitäisi olla), loppupesu ja kuivaus normaaliin tapaan. That's it!

    Valkaisuloiksessa käytettävä dikromaatti on kuitenkin haitallinen kemikaali, siis vaatii huolellista ja asianmukaista työskentelyä. Luultavasti siksi sille on haettu vaihtoehtoja. Tällainen on kaliumpermanganaattiliuos. Sitä käytetään mm. Ilfordin julkaisemassa reseptissä. Olen myynyt permanganaattia muutamille asiakkaille tähän tarkoitukseen ja kuullut jälkeenpäin, että tulokset eivät olleet hyviä. Olen itsekin kokeillut ja yhtä huonolla tuloksella. Luultavasti jokin muuttuja vaatisi tarkempaa säätöä, mutta en ole ainakaan vielä tutkinut asiaa tarkemmin. Uskon kyllä permanganaatinkin toimivan, mutta on ilmeisesti kriittisempi jonkin asiaan vaikuttavan tekijän vuoksi.

    Jos joku haluaa tarkemman ohjeen ja tarvittavia kemikaaleja, niin kysykää, <EMAIL email="olli@hopeavedos.fi"]olli@hopeavedos.fi</EMAIL>

    Olli
     
  6. Vs: mv-filmin kääntökehitys

    Tuolta löytyy myös aika vakuuttavan oloinen tutkielma aiheesta:
    http://home.snafu.de/jens.osbahr/photog ... versal.pdf"]http://home.snafu.de/jens.osbahr/photography/reversal_processing/osbahr_reversal.pdf

    Tuon mukaan tuo permanganaattivalkaisu pehmittää rankasti emulsiota, joten minimivalkaisu suositellaan haettavaksi täysin valotetulla ruudulla.

    Kirjaviisautta kaikki, en ole itse testannut. (Kiinnostaa kyllä, mutta taidan aloitella foman kitillä jota saa macosta...)
     
  7. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    (Ensimmäinen Google-löydös JW:llä on "Jehovah's Witnesses—Official Website". Kaipa ne tämänkin tietävät.)
     
  8. veke

    veke

    156
    0
    0
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    no niin, nyt olen paljon viisaampi! Kiitoksia paljon.

    Kun saisi vielä tiettyjä filmi/kehite-kombinaatteja niin olisin hurjan viisas. Tuon Ilfordin reseptin kaltaisia.

    Voi olla oma hommansa selvittää onko aineessa vaikka natriumsulfaattia tai tiosyanaattia..."

    Mikachu: mitä kittiä tarkoitat, olisko linkkiä?

    Kokeiltuja ja hyväksi havaittuja kombinaatioita Agfan ja Kodakin filmeille, onko sellaisia? Kumpikaan firma ei taida enää tehdä filmejä mutta jotain lisensioituja tuotteita on kai ainakin Agfan filmeistä?

    Viikonloppuna voin paremmin koluta noita linkkejä, tällä hetkellä en osaa niistä edes kysyä mitään kun en tiedä mitä niissä on. Lisää saa laitella, tässä on paljon paperia rullassa johon voi kirjoitella.
     
  9. Vs: mv-filmin kääntökehitys

    Valkkaa mikachun linkistä filkka ja tilaa ollilta litkut.
     
  10. veke

    veke

    156
    0
    0
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    pikkuteemu: vilkaisin johtaja Mikachun linkkiä ja siellä on todellakin eri filmejä valittavaksi. Askel yksi.
    Sitten litkujen ja reseptin hankinta, askel kaksi.
    Sitten kokeilu, kaksi askelta taaksepäin :).

    No eiköhän näillä pääse jo alkuun, on teoreettista infoa jo koossa. Lisääkin saa tulla, en pane hanttiin.
     
  11. veke

    veke

    156
    0
    0
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    kiitos. Ehdottomasti nuo linkit pitää tutkia ajatuksen kanssa, nyt se ajatus on jossain muualla vielä.

    Rollei on Agfaa, eli Agfa valmistaa ja myy filmiä teollisuuskäyttöön ja Rollei sekä Lomography leikkaavat tuota filmiä kuluttajapakkauksiin ja myyvät meille. Pakkauksissa on pieni Agfan logokin. Näin kertoili minulle hetki sitten Wikipedia. Foman sukujuuria ja geenejä en tutkinut...mitähän filmiä se mahtaa olla?
     
  12. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
  13. c

    c Well-Known Member

    5 321
    97
    48
  14. veke

    veke

    156
    0
    0
    Vs: mv-filmin kääntökehitys

    *tykkää*