Vs: standkehitys Aika harvoin nykyään enää harrastan standkehitystä. Mutta kun sen teen, seisotan kaksi tuntia, alkuun agitointia ekat 30 sekuntia, seuraavaksi yksi purkin kääntö tunnin kuluttua. Muuten en pidä Rodinalista ollenkaan, standiin on ainoa mihin tätä kehitettä kelpuutan. Sekoitussuhde 1:200.
Vs: standkehitys Kyllä, tai siis yleisemmin käytetään termiä semi stand. Vaan onko tuolla välikäännöllä loppujenlopuksi mitään merkitystä? [QUOTE> [/QUOTE] Juurikin niin ja tähän periaatteeseen perustuukin tuo ohje 3,5ml rodinalia/1filmirulla. Onko sen joku joskus oikeasti laskenut ihan kemillis-teoreettisesti vai onko suunnilleen mututietoa joka on ajan saatossa koettu hyväksi ja muuttunut ohjeeksi. Mullakin tämä on ainoa tapa käyttää rodinalia nykyisin. D76 on kivaa ja myös nyt kerran kokeilemani D74 vaikuttaa hyvältä. Tuossa olis joku artikkeli aiheesta D76 standina http://dehk.wordpress.com/2010/10/02/st ... -with-d76/"]http://dehk.wordpress.com/2010/10/02/stand-development-with-d76/
Vs: standkehitys Kuten sanottu, en ole kokeillut, mutta järki sanoisi että ero voisi olla enimmillään jopa tuplasti enemmän kehittymistä, koska ne valottuneet kohdat filmistä jotka yleensä kehitettä "janoavat" saavat siinä väliliikuttelussa tuoretta kehitettä uuden annoksen käyttöönsä. edit. Tämän kemiaa ja fysiikkaa tuntevilla voisi varmaan olla paljonkin lisättävää yksinkertaiseen oletukseeni. Ehkä liuoksen muuttuessa paikallisesti tapahtuu myös sekoittumista itsestään vaikkei purkkiin kosketakaan.
Vs: standkehitys Uusi asia minulle , vaikka olen kehitellyt 60-luvulta, siipä kyselen tietäviltä muutamia asioita. Jos ja kun käytän R09 One Shot lientä, niin onko kehitysaika tuo yksi tunti riippumatta mikä filmi on 100ASA- 400ASA:aan asti. Onko eri merkeillä merkitystä kehitysaikaan? Ymmärsin kiinnitysajan olevan normaali filmin aika? Filmit ovat 35mm ja 120. Ymmärsin, että aika voisi olla tunnista kahteen ja lopputulos olisi sama. Filmini olen scannannut, koska labraa ei enää ole. Kinolle käytössä Minolta Dimage Scan Elite 5400 ja Esonin V500 scanneri 6x6 ja 6x9 filmille. Kiittäen vastauksista. Seppo
Vs: standkehitys Jaa, oliko tässä edellä kiinnityksestäkin puhetta? No, joka tapauksessa, kehitystapahtuma ei oikeastaan voi vaikuttaa kiinnitykseen. Riittävä kiinnitysaika määräytyy monista muista syistä. Muuten jäi jotakin vastaamatta...
Vs: standkehitys Tuossa aika hyvä artikkeli aiheesta. Rodinal Stand Development | Cyan Shine Siellä mainitaan että rodinalia pitäisi olla 5ml/filmi. Itse olen oppinut että kinorullalle pitää olla min 3,5ml ainetta. Jos siis kehitettä on liuoksessa liian vähän, kehitys saattaa jäädä vajaaksi. Itsellä ton 3,5ml kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa mutta olenkin kehittänyt vain kinoja. Toisaalta 36 kuvan kinorulla on pinta-alaltaan kai jotakuinkin sama kuin 120-rulla mutta 120-rulla tarvitsee enemmän liuosta. Kehitysajan kanssa ei ole niin tarkkaa koska huippuvalokohdista kehite loppuu aikaisemmin jolloin kehittyminen loppuu myös. Varjokohtien kehitys tapahtuu pidempään. Väliagitointi "tuorestaa" filmin pinnalla vaikuttavan liuoksen jolloin kehittyminen tehostuu. Täys standissa kinon kanssa voi tulla vastaan reunarei'ityksen aiheuttamaa raidallisuutta kun tuore kehite valuu reikien kohdalta filmin pintaa pitkin. Tämä johtuu siitä että ainesosaset tuppaa erottumaan ja painavammat komponentin painuvat pohjaan. Suuremmilla laimennussuhteilla (1:200...) tämä on pienempi riski. Itse olen käyttänyt vain 1:100 suhdetta enkä ole tätä ilmiötä nähnyt vielä. Kiinnittäminen tapahtuu ihan normaaliin tapaan. Ennen kehitteen laittamista purkkiin esikastelen filmin aina vedellä n. Minuutin ajan.
Vs: standkehitys Valottaisitko millaiseen stand-prosessiin lopulta päädyit laakafilmin kanssa? Millainen allas, onko esikostutusta ja miten liikuttelet alussa/puolivälissä?
Vs: standkehitys Sen verran että kehitys tapahtuu ihan purkissa.Ihmettelen että tulee tasaista vaikka luulisi kehitteen"valuvan" kuin sakka pohjalle mutta näin ei käy.Alussa liikuttelen n 30-60 sek ,ei tunnu olevan vaikutusta.Aika on n 1,5- 2 h,silläkään ei tunnu olevan suurta merkitystä.Tosiaan ..negat ovat purkissa esihuuhtelussa vedessä n 20 min,kippaus ja pikainen huuhtelu perään.Vesi on esihuuhtelussa viileähköä.
Vs: standkehitys Kiitokset tyhjentävistä ohjeista. Jos noilla tiedoilla ei saa mitään aikaiseksi, niin itseään voi syyttää. Kunhan saan kuvatuksi 120-rullan, niin täytyy kehittää tuolla tekniikalla. Seppo
Vs: standkehitys Pyrocat on ilmeisesti tuossa asiassa parempaa kuin rodinal jolla on oikeasti taipumusta "sedimentoitumiseen". Ainesosien liukenevuus veteen on parempi.
Vs: standkehitys Aika laimealla.3 ml /1,3 -1,5 l vettä .Suuri vesimäärä johtuu negan koosta.Purkissa veden pitää tietenkin nousta negaa ylemmäksi.Mietinkin purkin modifoimista pienemmälle vesimäärä /kehitteelle.
Vs: standkehitys Stand-kehitys tekee hämmästyttävän loivan käyrän, jossa ainakaan tehtaan edustajan mukaan (teksti ja kuvat ovat olleet täälläkin näkyvissä vuonna yksi tai kaksi) ei oikeastaan ole käyrän alaosaa eikä olkaa.
Vs: standkehitys No sehän perustuu siihen, että kehite kuluu loppuun emulsiossa, eikä uutta kehitettä tule tilalle puuttuvan agitoinnin vuoksi. Sitten vaan ollaan kädet ristissä, ettei tule bromi-laimuja. Jos haluaa loivaa, niin voi käyttää esimerkiksi POTA-kehitettä ja kehittää muuten ihan normaalisti.
Vs: standkehitys En ole varma mitä tarkoitit, mutta se poistuva bromidi toimii inhibiittorina eli kehityksen aikana agitoidaan kahdesta syystä. Ensinnäkin, että emulsioon pääsee tuoretta toimivaa kehitettä ja toiseksi, että saadaan bromidi pois emulsiosta. Sen takia nämä stand-still-kehitykset ovat äärimmäisen arveluttava konsti kehittää filmiä. Sopii eksperimentaaliseen kokeiluun, mutta ei ammattikuvaajille.
Vs: standkehitys Niin kyllä, mutta jokin syy lienee standin ilmeiseen suosioonkin. Mikä se mahtaa olla eli mitkä ovat edut? Toisenlainen vastaus jaahville on, että jos liikutellaan, ei kysymys ole standista.
Vs: standkehitys Pannaas nyt vapunpäivän ja toukokuun kunniaksi terveiset niffelle JW The Outheremanilta, ettei standi mitään arpomista tarvitse, oli ammattilainen tai amatööri. http://jbhildebrand.com/2011/tutorials/workflow-tutorial-2-stand-development-with-rodinal/ Linkki oli ainakin kuulemma tarpeen tähän.
Vs: standkehitys Äsken testasin laakaa standilla... Vettä 3 litraa ja rotskua 30ml filmit tankeihin 1,5 litraa per tankki ja tunnin seisokki. Jälki on kyllä loistavaa voisi jatkossakin viljellä rotskustandia. Niin filmi oli 8x10 foma 400
Vs: standkehitys Jep, sellainen 0.9 logD pohjahuntu on hyvä lähtökohta seepraraitaiselle laa'alle. Ei tuo mikään uusi juttu ole. Vesikehityksiä on tehty vaikka kuinka ja kauan. Mun puolesta ihan sama miten niitä kuvia tekee, kunhan lopputulos on halutun kaltainen. Bromidi-laimujen riskit vaan ovat olemassa tuolla tyylillä kehitettäessä.