Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Iltalehti harrastaa kuvien "varastamista"?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Villaristi, 10 Maaliskuu 2013.

    Iltalehti julkaisi juuri yhden kuvani ilman yhteydenottoa, saatika mitään tekijänoikeuskorvauksia.Muotijätti skandaalin keskellä - eläinsuojelujärjestöt raivoissaan
    Tämän kuva on alun perin Iltalehdelle välittänyt SPLASHNEWS/AOP, joka tunnetusti varastaa toisten kuvia/ryhtyy varastettuun tavaraan ja myy niitä eteenpäin.Splash News
    Tämä originaalikuvani, "Daltonin-veljekset" on pöllitty kotisivuiltani, tai Suomen Luonnonvalokuvaajien sivustoilta, joissa se aikanaan oli kuvaajaprofiilissani.
    Kuvaa on laittomasti levitetty ainakin 200:lla eri sivustolta ja julkaistukin se on kymmeniä eri kertoja, kenties satoja. Google kuvahaku näyttää vain pienen pintaraapaisun, siitä kuinka paljon kuvaa on levitetty. Centtiäkään en ole koskaan tästä, tai muista varastetuista kuvistani saanut. Animalia-yhdistyksenkin etusivulla tämä supipoikueen kuva oli useamman vuoden, kunnes sitten useamman pyyntöni ansiosta sen sieltä poistivat. Tuskin laskujen lähettelykään tällaista toimintaa saa rauhoittumaan, vanhastaan tiedän että ainakin ulkolaiset toimistot pyyhkivät ahterinsa näillä laskuilla.
    PS. Turha kenenkään vähäpojan alkaa selittelemään, että mikset ole käyttänyt copyright-merkintää kuvan päällä, kun se on sieltä joku poistanut. Nykyisin en sitä enää käytä, sillä sen saa muutamassa kymmenessä sekunnissa kuvasta kuin kuvasta pois, eikä se näissäkään varkauksissa ole auttanut yhtään mitään.
     
  1. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Jos Iltalehti ostaa varastetun kuvan, niin tuskin se sen jälkeen alkaa tekemään jotain yhteenottoa...

    Ei nekään jotka ostavat varastetun kameran, ala seuraavaksi soittelemaan kameran omistajalle.

    Mutta Ilta-Salmonellat saattaisi sen sijaan mielellään nauraa miten kilpaileva roskalehti käyttää varastettuja kuvia ;-)
     
  2. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Juu kiitti vinkistä, pitää varmaan ilmoitta kilpailijoille ja Iltalehdelle laitan laskun perään eli ahteriin.
     
  3. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Voi helvetti mitä touhua. :(
     
  4. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
  5. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    No eivät sentään tee kuten Canadanmuija, joka vaihtoi oman nimensä kuviin ennenkuin myi eteenpäin. Tosin sitä monet tuntuivat kannustavan, koska asian julkisuus olisi ollut naiselle epistä ;-)
     
  6. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Laitoin jutun toimittajalle sovittelevaa viestiä, jossa toivoin yhteydenottoa, sekä asian sopimista kohtuukorvauksella kuvan luvattomasta käytöstä.
    Tässä jpeg-käännös originaali rawista Exif+copyright-tietoineen.
     

    Liitetyt tiedostot:

  7. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Yleinen kanta paikoissa jossa on käsitelty samankaltaisia aiheita on, että lasku perään. Kaikki muu on turhaa.
     
  8. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Sekin vielä! ::) Mutta kyseinen naikkonenhan voisikin ryhtyä Splashnewsin "kuvaajaksi" ! ;D
     
  9. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Asia sai onnellisen lopun. Riitta Heiskanen Iltalehdestä juuri soitti ja kertoi heidän ostaneen kuvan julkaisuoikeuden Splash kuvatoimistoa Suomessa edustavan All Over Press toimiston kautta. Iltalehti pahoitteli sitä, että he ovat tietämättään joutuneet pahaan välikäteen kuvani luvattoman käytön takia. Lupasivat välittömästi maksaa pyytämäni korvauksen. Kiitos kaikille asiaa kommentoineille. -Lauri.
     
  10. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Kiva kuulla!
     
  11. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 175
    502
    113
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Asiallisesti hoidettu Iltsarilta. Näin tekijänoikeusasioissa pitäisi menetellä.
     
  12. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 473
    3 076
    113
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    ... ja itse asiassa Iltalehteä taidettiin mollata ihan syyttä suotta.  Olivat ostaneet kuvan asialliselta toimistolta tavanomaiseen tapaan, hyvässä uskossa.  Ja korjasivat asian, kun se ilmi tuli.

    Ehkä olisi voitu ennen julkista ristiinnaulitsemista ottaa lehteen yhteyttä...
     
  13. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Toki tiedustelu lehdeltä alkuun olisi ollut asiallista. Mutta kun lehti näköjään ostaa aika paljon julkaisemiaan kuvia asiattomasti käyttäytävältä kuvatoimistolta (pilkkahintaanko?), niin kyllä lehden toimintatavoissa ja lähdekritiikissä on moittimista.
     
  14. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Jos näistä agenttitoimistoista saa kiinteällä (pienellä) kuukausimaksulla kuvia ladata vaikka kuinka ja paljon, niin eiköhän niistä ole suurimmasta osasta silloin jätetty tekijänoikeuskorvaukset hoitamatta? Maksetaan vasta sitten kun käry käy, jos silloinkaan? Enkä nyt tarkoita Iltalehteä enkä muitakaan suomalaisia firmoja.
     
  15. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 175
    502
    113
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Villaristi on kyllä kiusallisen oikeassa tuonkin näkemyksen osalta. Suuressa maailmassa varmaan aika tavanomainen kuvio.
     
  16. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 473
    3 076
    113
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Jahas, jatkat siis kohkaamista  luulojen varassa.

    Ei, kovinkaan luultavasti nuo suuret "agenttitoimistot"  eivät jätä maksuja maksamatta. Miksikö?  Tulee halvemmaksi toimia asiallisesti.  Kuvatoimistokuvaajat toimittavat kuvat valmiiksi hakusanoitettuina, määritellyn kokoisina, määritellyssä profiilissa jne.  ilmaiseksi, t.s. saavat tuloja sitten kun/jos kuva myydään.

    Kuvien pölliminen nettisivuilta, kokomuutokset, hakusanoitus jne. pitäisi tehdä, ja se vaatii työvoimaa, joka taas sitten vaatii palkkaa - nyt heti, eikä sitten jos kuva myydään.

    On järjenvastaista, että kuvatoimisto teettäisi palkollisillaan tällaista työtä, kun varastoihin on tarjolla samaa tavaraa maksutta.

    Asialla on todennäköisemmin joku kuvatoimistokuvaaja, joka on todennut helpommaksi pölliä kuvia kuin kuvata itse.  Tällaisen kanssa toimistokin on voimaton, tarvittaisiin taas sitä työvoimaa tarkistamaan sisään tulevat tuhannet kuvat. Helpompaa on maksaa suosiolla korvaukset silloin kun tällaista tapahtuu.
     
  17. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien varastamista?

    Vedäppä takaisin tuo kohkaaminen, kun et tunne taustoja.
    Kuten mainitsin en tarkoita näillä agenttitoimistoilla kuvatoimistoja, vaan nämä agenttitoimistot välittävät netistä kopsattuja kuvia kuvatoimistoille. Tästä sain tänään dokumentin suomalaiselta kuvatoimiston edustajalta. Tässä kopio osasta e-mailia.
    "Kuvatoimisto Splash, joka on maailman johtavia viihde & paparazzitoimistoja, eikä todellakaan varasta kuvia, niin kuin emailissa väitit, on saanut kuvan ilmaiseksi käyttöönsä Humane SocietyU.S organisaatiolta Hand Out julkaisuoikeuksilla eli Splash voi jakaa kuvaa asiakkailleen. Splashin sivuilla kuvassa on credit Humane SocietyU.S/Splash eli tämä vielä vahvistaa sen, että Humane SocietyU.S on antanut kuvan Splashin käyttöön & Splash ei ole voinut tietää, että Humane SocietyU.S ei omista kuvan oikeuksia. Tässä tapauksessa kehotankin ottamaan uhteyttä Humane SocietyU.S organisaatioon, joka on ottanut kuvasi ilman lupaa käyttöönsä & selvittää heidän kanssaan mahdollisia tekijänoikeuskorvauksia."
    Pienellä vaivalla löysin heti useamman kuvani täältä:
    Raccoon Dogs : The Humane Society of the United States
    Väännetään ja käännetään asiaa useiden firmojen kautta, pikkaisen haiskahtaa vastuun pakoilulta? Vai väitätkö tätäkin lausettani kohkaamiseksi?
     
  18. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: Iltalehti harrastaa kuvien "varastamista"?

    Onhan nämä aika akkamaisia, laitaa ensin otsikko ja haukkua, enen kuin ottaa selvää.
    Ei tipu rispektiä täältäkään;-)
     
  19. Vs: Iltalehti harrastaa kuvien "varastamista"?

    Villaristi lähetä niille lasku... jos ja kun eivät maksa, myy laskunperintä eteenpäin jollekin moottoripyöräkerholle: Hells angels, Bandidos tai Cannonball.