Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kuvien RAID5 -hilloamiseen

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana AnselA, 24 Marraskuu 2012.

  1. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Tämä on jaettu "Onko tullut osteltua jotakin?" -ketjusta.

    ---

    Kuvien RAID5 -hilloamiseen:

    QNAP TS-412 NAS-asema neljälle kiintolevylle + 3 kpl Western Digital Caviar Red 2 TB SATAIII

    [​IMG]
     
  2. markku55

    markku55 Active Member

    Ei helkkari, kuka tuollaisia volyymejä tarvitsee??
     
  3. kebax

    kebax Well-Known Member

    11 240
    211
    63
    --
     
    Viimeksi muokattu: 15 Maaliskuu 2019
  4. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    RAID5:n tarjoama vikasietoisuus syö yhden noista levyistä, ja liikkuvan kuvan taltioinnissa levytila on aika nopeasti hupeneva luonnonvara.

    EDIT1: 2 TB:n levyt ovat hinta/kapasiteetti -suhteessa tällä hetkellä edullisia?

    EDIT2: RAID5 siis tarkoittaa ettei "tarvitse" huolehtia backup:eista. Kun yksi levy vikaantuu, sen tilalle laitetaan uusi levy ja järjestelmä palauttaa automaattisesti itsensä vikasietoiseen tilaan.
     
  5. AndyCapp

    AndyCapp Well-Known Member

    3 561
    159
    63
    Sulla vissiin uusi kyselykausi?
    Eiköhän tuollaisen volyymin ostaja itse tiedä mitä tarvii, vai mitä hä?
     
  6. olliR

    olliR Member

    469
    10
    18
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Paitsi tietenkin siinä kaikkein yleisimmässä tapauksessa, että itse kirjoittaa delete-komennon tai tallettaa tiedoston samalla nimellä aiemman päälle. Raid ei tuossa auta yhtään. Oikeat backupit kyllä.

    Joku voisi myydä minulle nopean kotiverkkoaseman, jossa olisi vaikkapa kaksi kpl kolmen teran levyä ja mahdollisuus tehdä kerran yössä automaattisesti uusien ja muuttuneiden tiedostojen kopiointi toiselta toiselle. Muun ajan se toinen levy voisi olla vaikka virrat sammutettuna ja toinen hoitaisi hommia verkkolevynä. Kolmannella ulkoisella voisi sitten vielä viedä tiedostot pari kertaa kuussa erilliseen säilytystilaan.
     
  7. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Joko sulla AnselA on tuo Qnap käytössä? Onko hiljainen? Miten on nopeuden laita? Itsellä kanssa NAS menossa lähiaikoina tilaukseen. Olin ajatellut Synologyn DS213+:aa mutta tämähän saattaisi olla varteenotettava vaihtoehto.
     
  8. anttik

    anttik Member

    205
    1
    18
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Kannattaa kuitenkin huolehtia niistä backupeistakin. Nimimerkillä "Ulkoinen RAID-järjestelmä kadotti käyttöjärjestelmänsä". Rauta oli ehjää, mutta dataan ei päässyt mitenkään käsiksi. Se purkki oli tosin Lacien.
     
  9. kari-s

    kari-s Member

    480
    0
    16
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Ei kannata sotkea backuppia vikasietoisuuteen. Backup otetaan kaiken mahdollisen varalle ja siinä säilyy myös versiot. Vikasietoisuus auttaa vain kun laite toimii väärin. Yleensä se on kuitenkin ihminen kun toimii väärin.
     
  10. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Aivan, eihän RAID poista varmistusten tarvetta. Tuossa QNAP:n purkissa on vain yksi virtalähde, eikä muitakaan - kuin levyt - palikoita ole kahdennettu. Sen vikasietoisuus on siis vähän näennäistä. Varmistukset verkon yli voisi olla ratkaisu, pitäisi vaan löytää tarpeeksi edullinen palveluntarjoaja.

    Tämä lähti liikkeelle "Onko tullut osteltua jotakin?" -ketjusta. Olen vasta tehnyt kaupat, verkkokauppa.com:n toimitus odottaa levyjä. Käyttökokemuksia ei siis vielä ole. Käyttötapojakin joutuu varmaan opettelemaan. Speksien mukaan tuo QNAP on ominaisuuksiltaan varsin monipuolinen laite.
     
  11. Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    On ja varsin hyvä ostos.
     
  12. kebax

    kebax Well-Known Member

    11 240
    211
    63
    --
     
    Viimeksi muokattu: 15 Maaliskuu 2019
  13. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Muistuupa mieleeni eräs varsin tehokas näppivirhe. Unix -shelliin piti kirjoittaa "rm -r -f *.tmp" mutta ylimääräinen space lipsahti väärään paikkaan "rm -r -f * .tmp". Onneksi löytyi melkein ajantasalla olevat varmistukset...
     
  14. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Hain kaupasta toissapäivänä QNAP:n valmistaman verkkolevyn (NAS) ja siihen 2 kpl WD:n 2 TB:n levyä. Minulla oli ennestään hyllyssä yksi WD:n 2 TB:n levy, jolla tosin oli pari sataa megaa sisältöä.

    Siisti laite, ja paketti sisälti myös 2 kpl verkkokaapeleita ja jopa ruuvit sekä 3.5" että 2.5" levyille. Työkalupakista esiin pieni ristipäämeisseli ja levyjen kiinitys levykelkkoihin. Aluksi vain 2 uutta levyä, haluan kolmannella olevan datan talteen. Kelkat kehikkoon. Virta- ja verkkokaapelit kiinni, painallus power-kytkimestä. Asennus-CD:ltä softa työasemaan, ja yllätys, yllätys: edes Elisan modeemi/kytkimen konffaukseen ei tarvinnut koskea vaan NAS löytyi paikallisverkosta heti.

    Asennussoftalta selainsovellus NAS:n hallintaan, joka kertoo että levyjen formatointi on alkanut. Formatoinnin valmistuttua valitsen RAID1:n (kahdella levyllä ei vielä voi toteuttaa RAID5:sta). Tuo kolmas levy USB:llä kiinni työasemaan ja Windows explorerilla aloitetaan sen sisällön kopiointi NAS:iin. Sitten voikin mennä nukkumaan.

    Herättyäni tarkistan, että kolmannen levyn sisältö on siirtynyt NAS:iin. (Onneksi Windows:n automaattipäivityksiä ja boottia ei osunut tälle aamuyölle.) Sitten kolmas levy kelkkaan ja NAS:n sisään. NAS huomaa "uuden" levyn ja formatoi sen. Seuraavaksi hallintasovelluksella siirretään sisältö RAID1:sta RAID5:een. Operaatio kestääkin ylättävän kauan, jotain 12 tunnin luokkaa, en istunut koneen ääressä seuraamassa.

    Tuloksena verkon levypalvelin, kuvassa.

    QNAP:sta löytyy tehdasasennuksena melkoinen liuta sovelluksia MySQL:stä streamaaviin mediaservereihin ja erilaisiin backup-toimintoihin, ks.

    http://www.wegotserved.com/2011/04/10/hands-qnap-ts412-nas/2/

    sahe69:lle, on niin hiljainen, etten erota sen ääntä parin metrin päästä (polven vieressä oleva työasema hurisee enemmän). Tosin QNAP on minun huonomman korvani puolella. Nopeutta en vielä osaa kommentoida.
     
  15. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 251
    46
    48
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Kiitos.
     
  16. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 168
    502
    113
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Ne levyt on tuossa pariteettivarmistetussa sitten vissiin aina käynnissä, jollei viritä jotain rammi-systeemiä sille. Se tekee 60 wattia tunnissa jo levyjen puolesta - yötä päivää ja yhden uhratun levyn, joten kotiservuksi tuollainen on kai luokkaa "norsupyssy". Luultavasti käytät sitä johonkin hyödyllisempäänkin kuin etelänreissukuvien varmisteluun.
     
  17. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Valmistajan ilmoitus:

    Sleep mode 11 W
    In operation 26 W

    Viite: http://www.qnap.com/images/products/comparison/Comparison_4BayNAS.html

    Käyttöohjeesta:

    "Set power on/ power off/ restart schedule

    This option lets you power on or power off the NAS on a schedule. You can select Daily, Weekday, Weekend, or any day of the week and set the time for automatic system power on, power off, or restart."

    Mulla ei ole etelänreissukuvia.
     
  18. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 168
    502
    113
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Tuo jälkimmäinen 26 wattia on ilman levyjä, mutta se osaa ainakin tuon mukaan mennä nukkumaan. Tuo ajastinpaletti on asiallisen näköinen, ettei tarvitse mitään croneja vääntää joka prosessille erikseen.
     
  19. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    Minua tuo energiankulutus ei jaksa huolestuttaa. Lämmöksihän se muuttuu ja jää asuntoa lämmittämään. Näin talven ollessa tuloillaan voisikin sijoittaa vekottimen työpöydän alle jalkatueksi, pärjäisi pidempään ilman sukkia;)

    Ja, vieläkin crontabin säätö onnistuisi kyllä vi:llakin.
     
  20. c

    c Well-Known Member

    5 326
    97
    48
    Vs: Kuvien RAID5 -hilloamiseen

    täähän on valtava tekijänoikeusrikos julkasta täällä muiden tekemiä kuvia näin ihan kuvina!