Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

C -41 prosessi muka tarkka?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Kimo, 30 Kesäkuu 2012.

  1. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 408
    1 061
    113
    Melkein vuoden vanhoilla kemioilla vedin ja lämpökin oli sinnepäin niin tuli hienot negat.Myyntimiesten puheita nuo "käytä nopeesti" :),no --lämpö oli +/- 0,5 ASTETTA.
     
  2. L and Scape

    L and Scape Active Member

    723
    132
    43
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Samaa mieltä. Valotin 5 testiruutua samasta kohteesta samalla valotuksella. Kehitin C-41 kemioissa vakiolämpötilassa 2min - 2,8min - 4min - 5,6min- 8min ja jokaisesta negasta saa erinomaiset vedokset. Ei ole mielestäni tarkkaa ollenkaan.
     
  3. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Hyvä tieto.

    Oliko kehite säilytetty valmiina käyttöliuoksena tuon "melkein vuoden", ja minkä väristä se oli?

    Kerholla miksattu C-41-kehite säilyi jääkaapissa ilmat pois puristettuna 5 kk täysin normaalin värisenä (lievästi kellertävä), ja sen jälkeen rupesi muuttumaan harmaaksi. Nyt 6 kk iässä se oli jo selvästi harmaata. Sitä silti käytettiin ja lopputuloksessa ei mitään ilmeistä silmällä havaittavaa vikaa. Harmi kyllä, se tuli käytetyksi loppuun joten testiä ei voi enää jatkaa.

    Käyttäisin silti kehitteen värin harmaantumista nimenomaan indikaattorina pilallemenemisestä; värikehitteet muuttuvat mustaksi mennessään pilalle. Ilmeisesti kuitenkin lievä harmaus ei vielä merkitse sitä, että kehite olisi käyttökelvotonta tai edes tuottaisi silmämääräisesti haaleampia negoja.

    Olen lukenut Intter Netsissä tasan yhden (1) raportin huonoksi menneestä C-41-kehitteestä olikohan se 6 viikossa. Olen itse huomannut että avattu TIIVISTE voi mennä huonoksi parissa kuukaudessa. Mutta suljetussa pullossa olevan käyttöliuoksen en ole vielä kuullut tai nähnyt menevän huonoksi.
     
  4. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 408
    1 061
    113
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Kehite oli tehty valmiiksi kamaksi jota olin käyttänyt jo ehkä 4-5 kertaa ,lisäsin ajan randomilla 4 min.Alussa se oli n 3 min 15 sek.Kehitteen väri oli  hailakan ruskeahkon? oloista ja fixi viininpunaista.
     
  5. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Itse oon vedelly nyt tuolla tetenalin litran kitillä 26 rullaa ja hyvin toimii tosin ajat rupee olemaan kohtalaisen pitkiä :)
    Mainosmiesten puheita noi pilalle menot.

    Edit:
    Ehkäpä sen eron huomaisi jos vedostaisi pimiössä ?
    Edit2:
    Niin ja kitti on valmiiksi sekoteltu 2kuukautta sitten ja säilytys pulloissa ilman ilmapuristuksia ja kuistilla säilytys johon porottelee aurinko noin 12 tuntia päivässä
     
  6. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Kumpaa se nyt sitten oli - sinnepäin vai +/- 0,5 astetta? Tetenalin ohjeessa toleranssiksi annetaan kehitteelle +/- 1 astetta Fahrenheitia, joka ei ole sama kuin 0,5 astetta Celciusta mutta ei kaukanakaan. On mulla tosin ollut joskus kehite 39 astettakin, enkä ole tuloksessa eroa huomannut... muiden kemioiden lämpötiloja en edes mittaa, ne odottavat vuoroaan noin 45 asteisessa vesihauteessa ja ovat varmaan riittävän lämpimiä.

    Säilyvyydestä ei ole kertynyt kokemuksia: nuukana miehenä jaan aina tuon litran kitin kahtia, mutta sen verran taajaan tulee rullaa että tuskin kuukautta ehtivät purkissa vanhentua. Hyvin kestää, sen aikaa ainakin.
     
  7. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Mä olen tällä kehittänyt ihan standardiajoilla ja tarkoilla lämmöillä. Ei jäljessä ole mitään eroa tuoreeseen. Mistä sen muuten rupeaisi huomaamaan, jos tuo ei enää toimi kunnolla?

    Säilytetty pimeässä kaapissa huoneenlämmössä.

    Pullotettu siis 28.2.2011.

    <IMG src="Kuvat.fi on koti sinun kuvillesi"][​IMG]</IMG>
     
  8. Tuokko

    Tuokko Member

    118
    0
    16
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Kiitos ketjusta! Hyvin mielenkiintoista. Olin luullut (hyvin hyvin aloittelevana filmille kuvaajana) että C41 prosessi on jotain mitä ei kotona passaa harjoittaa. Oli meinaan aika kallista kun kävin kehittämässä kaksi rullaa läheisessä liikkeessä. Maksoin itseni kipeäksi että sain huomata 6 kuvan onnsituneen hyvin noin 70 kuvasta.
     
  9. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    6 onnistunutta kuvaa 70:stä on ihan hyvin. Eikä kahden rullan kehitys nyt sentään _niin paljon_maksa.

    Mutta hyvä keskustelu. Taidan itsekin alkaa C-41 puuhastelun.
     
  10. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 143
    496
    83
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    No joo - se on kyllä ihan standardiprosessi, jonka lämpötilan pitäisi pysyä +-0,2 asteen sisällä (vähintään) teollisessakin kuvanvalmistuksessa. Zone-kehitystä sillä ei myöskään voi harrastaa, sillä negatiivin kerrokset vaativat tietyn vähimmäisajan kaikissa liuoksissa, muuten seuraa villejä kippejä. Valkaisussa ja  kiinnityksessä aika ei ole niin tarkka kuin kehitteessä, kunhan se on riittävän pitkä. Paraphenylendiamiinin hapettumistuote värjää filmikehitteen ruskeaksi ja liian hapettumut kehite on tervamaisen mustaa. Lisäksi se tarttuu filmiin kuin liisteri...

    Terv. Niffe
     
  11. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Onko eroa C-41 kehityssettien käytettävyydessä, säilyvyydessä tai kriittisyydessä? Tetenal suosituin?
     
  12. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Tetenal on suosituin, koska sitä saa ostettua helposti, mutta Tetenal C-41 ei ole C-41-prosessi. Tästä huolimatta se tuntuisi toimivan ihan OK.

    C-41-kemikaalien välillä ei ole ainakaan mitään kovin oleellisia eroja säilyvyydessä. Kehitysaikojen ja lämpötilojen muutokset vaikuttavat ihan samalla tavalla brändistä riippumatta.
     
  13. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Yleisesti myynnissä on Rollei Digibase C-41 kitti (= Fuji Hunt) ja Tetenalin kitti, joista jälkimmäistä saa Telefotosta. Rollein kemikaalit ovat: kehite, bleach, kiinnite (fix) ja stabilizer. Tetenalissa bleach ja fix on yhdistetty samaan kemikaaliin ('blix').

    Teoriassa Rollein kitti on kulutusta kestävämpi ja siinä on myös se etu että kemikaaleja voi ostaa erikseen Saksasta. Tetenalin kitti on helpompi ja nopeampi käyttää koska siinä on yksi kemikaalivaihe ja yksi vesipesu vähemmän.

    Käytännössä kittien kulutuserot näkyvät vasta kun kehitettävät määrät ovat aika suuria. Litran kitille mainostetaan noin 12 35mm rullaa mutta sopivasti kehitysaikaa kasvattamalla saa tehtyä ehkä parikymmentä 35mm rullaa ennenkuin kontrasti ja saturaatio alkaa laskea liian alas. Säilyvyyseroista en osaa sanoa. Rohkeus on pettänyt aina ennenkuin kemikaalit ovat menneet vanhaksi. Kehitystulosten osalta eroja ei ole havaittavissa ainakaan minun kokemuksieni perusteella.

    Jos kehittää paljon ja usein niin Rollein kitti on varmaankin perusteltavissa. Satunnaiseen kehitykseen tai pieniin kehitysmääriin Tetenalin kitti lienee parempi vaihtoehto.
     
  14. JMies

    JMies

    550
    1
    0
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Miksi? Generalphoto myy molempia ja Rollei on halvempi pienimmässäkin koossa.
     
  15. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Rolleilla on ollut pakkausongelmia (vuotavia pulloja). Fujihuntin kittiä saa myös joistain liikkeistä (AG Photographicin lisäksi Macodirect) ja se on taatusti hyvää kamaa.

    Usein kuitenkin kannattaa vaan ostaa sitä mitä on saatavilla ja halvimmalla, ja suurin osa Rolleista on ilmeisesti ollut toimivaa, kunhan ei noudata paketin mukana tulevia virheellisiä ohjeita.

    Jos litkuja saa jostain erikseen järkevästi, niin valkaisua voi ostaa puolet vähemmän ja huoletta uudelleenkäyttää niin että ravistelee kunnolla vanhaa niin että pullossa on ilmaa, ja sekoittaa aina puolet (tai jopa vain 1/3) uutta. Tämä on järkevää siksikin, että valkaisu on isoin ja painavin lähetettävä.
     
  16. Zakezu

    Zakezu Member

    56
    0
    6
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Miten siis käytännössä tuo C-41 kannattaa/on helpoin tehdä? Altaaseen n. 40C vettä, kaikki limut pulloissaan sinne ja mittari kehitteeseen, mittarin näyttäessä 38 prosessi käyntiin? Vaiheet ja ajat niin kuin ohjeet neuvoo.

    1. Onkos se tuon hankalampaa?
    2. Kannattaako filkalle tehdä myös joku esihuuhtelu lämpimällä vedellä?
    3. Onko värifilkat herkempiä kuivumisjäljille kuin MV, eli kannattaako ilfotolin/fairyn käyttö?
    4. Säädetäänkö push/pull kehitykset ajoilla vai lämmöillä?
    5. Hyödyttääkö kemioiden säilöminen jääkaapissa mitään?


    Anteeksi miljoonasta kysymyksestä, mutta pihinä ihmisenä ei huvittaisi käyttää 40e kemioihin joiden käyttöä en hallitse.
     
  17. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Joo se on ehkä helpointa/järkevintä juuri noin, eli aloittaa saavissa vähän kuumemmalla vedellä, jotta ne kemikaalit lämpenee siedettävässä ajassa. Jos se saavi ei ole jättimäinen, hyvä aloitus voi olla vaikka 42-43 astettakin; helpointa on tietysti etsiä se aloituslämpötila missä saavin jäähtynyt vesi ja lämmennyt kehite kohtaavat 38 asteessa.

    Tosiaan mittaa sen kehitteen lämpötilan ennen aloittamista, ja sen tulisi olla 37,8. (Mutta kuten ketjun otsikko sanoo, mitään katastrofaalista ei tapahdu, vaikkei se ihan olisikaan. Silti, yleensä kunnolla tekeminen ei ole välttämättä yhtään työläämpää kuin hutilointi.)

    Jos purkki filmeineen on ollut samaisessa vedessä vähintään 10 minuuttia, niin esihuuhtelua ei tarvitse, se lämpenee kuivanakin --- mutta esihuuhtelu 37,8-asteisella vedellä on ainakin varma tapa saada filmit oikeaan lämpötilaan. Siihen kuitenkin kannattaa käyttää kaksi nopeaa sykliä, koska ensimmäinen vesi jäähtyy vähäsen kohdatessaan kylmän purkin, spiraalit ja filmit eikä onnistu ihan loppuun asti lämpöjä nostamaan.

    Värifilmien kanssa ei koskaan käytetä mustavalkoloppuhuuhtelutuotteita eikä etenkään Fairyä, koska prosessin viimeinen vaihe, nimeltään final rinse tai stabilizer, sisältää juuri sen saman loppuhuuhteluaineen. Se siis jätetään filmiin ja filmi ripustetaan kuivumaan. Jotkut (esim. minä) tykkäävät vetää filmin kuivaksi loppuhuuhteluaineesta sellaisella lastalla eli nk. Naarmuttimella ennen ripustamista.

    Jos kalkkitahraongelmia siitä huolimatta tulee, kannattaa final rinse / stabilizer valmistaa sitten tislattuun veteen. Voihan siihen myös LISÄTÄ lisää Photoflota/Ilfotolia mutta se harvemmin on hyödyllistä.

    Push/pull yleensä tehdään aikaa säätämällä. Mutta kyllä lämpötilaakin voi säätää. Ne vaikuttavat väreihin hieman eri tavalla mutta ero on varmasti jokseenkin mitätön.

    Jääkaappisäilöminen kyllä hyödyttää kaikkia kemikaaleja, kunhan varoo ettei mene liian lähelle nollaa; jotkin kemikaalit voivat ruveta kiteytymään, ja jäätyminen ei ainakaan ole hyväksi.

    Me kerholla säilytetään C-41-kehitteen käyttöliuos jääkaapissa, samoin kuin avattu vajaa kiinnitetiivistepullo.
     
  18. hedari

    hedari

    23
    0
    0
    Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Onko kukaan Tetenalin kanssa käyttänyt sitä vaihtoehtoista kehityslämpötilaa? Eli 30 astetta. Luulisi olevan helpompi hallita lämpötilamuutoksia prosessin aikana.

    Kehittelin tuossa pari ekaa rullaa Tetenalilla 38 asteessa ja lopputulos oli välttävän ja siedettävän välimaastossa, vaikka varsin jämpti tasan tarkka 38 astetta oli sekä kalustolla että liemillä. Lueskelin netistä, että 30 astetta olisi helpompi käsin kehittäessä ilman prosessoria. Ajattelin sitä itse seuraavaksi koettaa.
     
  19. Vs: C -41 prosessi muka tarkka?

    Olen käyttänyt ja aion käyttää 30'C jatkossakin, jotenkin mukavampi työskennellä ja tulos oli minun mielestä tasainen, tosin en ole tätä paljoa tehnyt että ymmärrän eroja huomata tuohon 38'C kehittämiseen.