Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Bache, 29 Kesäkuu 2012.

  1. Bache

    Bache

    13
    0
    0
    Moikka kaikille filmiguruille. Laittelenpa ensimmäistä viestiä tänne foorumiin. Toivottavasti saisin täältä vastauksia. Kokemusta minulle valokuvauksesta on karttunut vuodesta 2003, mutta enimmäkseen digi aikakauden kameroista. Innostuin hommaamaan tänään filmijärkkärin nostalgia syistä. Ajattelin opetella tuota filmillekuvausta lähitulevaisuudessa enemmänkin.

    Kameraksi ostin Canon A-1 rungon johonka muutaman objektiivin ajattelin laittaa. Tällä hetkellä siinä on kiinni tuo 50mm 1.4 S.S.C. Tilasin myös Canon 9000F tasoskannerin, jolla ajattelin jatkossa scannailla kehittämiäni / kehitettyjä negoja.

    Kuinka hyvin skannerit pystyvät korjaamaan yli/ali kehittyneitä negatiiveja? Ajattelin tätä, koska paikallisessa valokuvakaupassa eivät pysty negoja prässäilemään? Missä nämä kannattaisi muuten kehityttää?

    Myös haluaisin apua ja tietoa mistä kannattaisi hommata omat litkut väri / mustavalko negatiivien kehitykseen kotona? Ymmärsinkö oikein, että näin tehtynä filmiä voi itse paremmin "vetää tai työntää".

    Kiitos!
     
  2. Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Alivalotusta on aina hankala korjata, kun sävyjä ei ole varjoissa niin niitä ei ole. Ylivalotus sen sijaan ei ole mikään ongelma, ei aina edes halvalle skannerille. Erityisesti väri- mutta myös mustavalkonega pystyy tuottamaan täysin käyttökelpoisen kuvan vaikkapa 5-6 aukkoa ylivalotetusta kuvasta, joka diafilmillä tai digillä olisi lähinnä tasavalkoinen ruutu.

    Negatiivifilmejä kannattaa ylipäänsä hieman ylivalottaa, jos on tottunut mittaamaan niinkuin digillä mitataan. Negalla mittaus pitäisi tehdä hieman varjoisemmasta kohdasta, jotta valotus annetulla ISO-arvolla on riittävä. Toinen vaihtoehto on vaan ruuvata aukko ylivalotusta aina...

    Push- ja pull-kehitykset eivät ole mikään hopealuoti eivätkä sovellu täysin valotuksen kompensoimiseen, koska ne säätävät ihan eri asiaa (kontrastia).

    Kotikehitys käy aina vaan järkevämmäksi kun kaupalliset vaihtoehdot vähenevät ja kallistuvat.  Mustavalkoisella kotikehitys on ollut viimeiset 150 vuotta ainoa järkevä vaihtoehto useimmille kuvistaan kiinnostuneille harrastajille. Väri on ihan yhtä helppo kehittää itse. Telefoto Helsingissä myy aika hyvää valikoimaa mustavalkoliemiä. Värigemigaalit (FujiHunt) olen ostanut AG Photographicilta UK:sta.
     
  3. Bache

    Bache

    13
    0
    0
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Kiitos vastauksesta! Nyt vain harjoittelemaan tuota filminegalle kuvausta.
     
  4. Bache

    Bache

    13
    0
    0
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Tässäpä pari kuvaa ottamallani Canon A-1:llä, jotka kehitin ja scannasin kotona ostamallani Tetenal c-41 litkuilla. Sekoitin nesteitä 500ml satsin ja tässä pähkäilen kärsiikö noilla kehittää kahta rullaa kerrallaan Pattersonin tankissa johon mahtuu 2 kpl 35mm negaa? Onko kellään kokemusta? Tähän asti olen kehittänyt yhden rullan kerrallaan...

    Filminä käytin AgfaPhoto Vista Plus 200 ja Fujicolor Superia 200:sta.

    <IMG src="https://lh3.googleusercontent.com/-...AAAAA_4/9kI80LxqpJI/s524/Scan-120715-0005.jpg"][​IMG]</IMG>

    <IMG src="https://lh3.googleusercontent.com/-...AAAABAA/NIXiM2pPEKM/s791/Scan-120715-0006.jpg"][​IMG]</IMG>

    <IMG src="https://lh6.googleusercontent.com/-...AAAABAM/T4jjfirv7dU/s791/Scan-120715-0010.jpg"][​IMG]</IMG>

    <IMG src="https://lh5.googleusercontent.com/-...AAAABAY/eC4hzLNOb9s/s789/Scan-120714-0014.jpg"][​IMG]</IMG>

    <IMG src="https://lh3.googleusercontent.com/-...AAAABAs/ucWbPWPmmc8/s524/Scan-120713-0011.jpg"][​IMG]</IMG>
     
  5. juhaa

    juhaa Active Member

    8 059
    2
    38
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Mä olen kehittänyt 500ml:llä aina yhden rullan kerrallaan tuollla nestemäärällä. On varmaan jollakin kokemusta kahdestakin kerrallaan samalla määrällä nesteitä, mutta Patersonin putkin pohjassa lukee, että yksi 135 filkka vaati litkua 270ml. Pikaisen matemaattisen ponnistelun perusteella päädyn lopputulemaan, että 500 ml litkuja ei riitä kahdelle rullalle kerrallaan.
     
  6. JMies

    JMies

    550
    1
    0
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Eikö se nyt olisi vaan helpointa nakata tyhjät spiraalit pönttöön, liemet perään ja katsoa yltääkö pinta tarpeeksi korkealle?
     
  7. Bache

    Bache

    13
    0
    0
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Tein tämän jo, ja näytti vähän jäävän vajaaksi.... hitto kun olisin tajunnut alunperin sekoittaa ekaan satsiin 600ml ja toiseen 400ml. Näin olisi voinut tehostaa kehittämistä ekalla satsilla. Noh! Tästä viisastuin taas.
     
  8. juhaa

    juhaa Active Member

    8 059
    2
    38
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Ei mun tarvitse, kun samassa pöntön pohjassa lukee, että 120 filmi vaatii 500 ml. Niitä liemissä liiketellessani olen havainnut, että nestepinta on n. 2mm yli spiraalin.

    Tuli virheellistä tietoa edellisessä-sori. Yksi 35mm filkka vaati litkua 290mm eikä 270, kuten väärin edellisessä muistin.
     
  9. Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Tai sekoittaa koko litra kerralla, niin saa juuri sellaisia satseja kuin haluaa.

    Vasten yleistä luuloa (ja virallisia ohjeita), C-41-kehite säilyy käyttöliuoksena yllättävän pitkään (toistaiseksi jääkaapissa 6 kk ongelmitta), ja toisaalta avatut tiivistepullot säilyvät yllättävän huonosti (parissa kuukaudessa mennyt vanhaksi huoneenlämmössä). Nämä kokemukset jokseenkin mitätöivät osittaisen miksailun vaivannäön mielekkyyden.

    Säilytä kehite PET-limsapullossa, josta puristat ilman pois niin hyvin kuin mahdollista ja suljet korkin tiiviisti. Blix samaan tapaan. Kehitettä voi säilyttää jääkaapissa (ei kuitenkaan ihan nollan lähellä) vanhentumisen hidastamiseksi.
     
  10. Bache

    Bache

    13
    0
    0
    Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Voikohan noita satseja enää yhdistää? Olen kehittänyt tuolla miksaamallani 500ml satsilla 4 rullaa filmiä? Eli siis nakkaisin loput tiivisteet ja lisäisin vettä niin että tavaraa olisi se 1000ml per pullo...
     
  11. Vs: Yli/ Alivaloittuneen Negatiivin skannaus?

    Eiköhän tuo onnistu.

    Puolen litran kemiasatsilla kyllä voi kehittää kaksi rullaa kerralla mutta ei Patersonin muovipurkissa vaan noin puolen litran ruostumattomassa teräspurkissa johon mahtuu kaksi 35mm terässpiraalia. Sellaisia on täälläkin myynnissä epätasaisin väliajoin.