Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Zeiss Planar T* 1.4/50

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana VilleK, 3 Toukokuu 2011.

    Innostaisi hommata jossain vaiheessa Zeissin Planar T* 1.4/50 Nikonin AF 50/1.8D putken rinnalle D700:n kaveriksi. Ei välttämättä kerkeisi kaikkein nopeimpiin tilanteisiin, mutta minusta se kuvanottoprosessi on hauska :) Ostin käytettynä kohtuullisen halvan Nikon Series E 135/2.8 putken ja tuo on oikein mukavan oloinen vehje lukuunottamatta heikkoa vastavalonsietoa. Halvaksi ja rakenteeltaan heikkolaatuiseksi haukkuvat, mutta kyllä tuo minusta hakkaa halvemmat AF putket tuntumassa ja rakenteessa. Tämän jälkeen olisi mukava päästä kokeilemaan millainen on laadukas käsitarkenteinen objektiivi.

    Zeissin 1.4/50 lienee tässä vaiheessa halvin kunnollinen vaihtoehto.

    Olen kuitenkin lukenut objektiivin focus shiftistä, eli tarkennusetäisyyden muuttumisesta himmentämisen yhteydessä. Olettaisin ongelman koskevan tarkennusta <3m etäisyydelle kun ammutaan aukko levällään. Eikös tuon tarkentamisen pitäisi onnistua jos pitää dof-preview-nappia painettuna pohjaan vai onko tuohon joku kätevämpi kikka?

    Normaalilla tähyslasilla näkee kuulemma syväterävyyden aukolla 5.6. Pitääkö tämä paikkaansa? Mielestäni tarkka alue kasvaa etsimessä dof-preview -nappia painettaessa kun käytössä on joku valovoimaisempi objektiivi ja aukkoasetukseksi on valittu 5.6. Entä miten syväterävyyden näkee leikkolasin kanssa? Tuo varmaan helpottaa sitä tarkennusta kohtuu paljon.

    Törmäsin myös diglloyd diglloyd.com Blog -sivustoon, jolla markkinoidaan Zeiss-opasta ja muita valokuvausoppaita. Onko kenelläkään kokemusta noiden lukemisesta? Meneekö rahat hukkaan jos noi tilaisi?
     
  1. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Millainen fokus-shift siinä sanotaan olevan?  Montako millimetriä suurimmillaan?  Senttimetrejä?  Yksilöeroja on myös.

    Tutkimalla ominaisuus se selviää. Tässä tutkin sen Nikkorista ja Summiluxista: http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,52290.msg394555.html#msg394555

    Jos tuo tarkennuksen siirtymä on vaikuttava tarkennusaukon ja kuvausaukon välillä, voit ottaa sen  huomioon siirtämällä kameraa tarkennuksen jälkeen, tai tarkentaa ohi halutusta tarkennustasosta.  Toinen vaihtoehto on tarkentaa kuvausaukolla.

    Ongelmakohta lie aukkovälillä 1.4 - 4 tai 5.6,  josta alkaen terävyysalue jo kasvaa pienen aukon takia niin paljon että ongelma alkaa väistyä.  Mutta tosiaan kuinka se tapahtuu milläkin objektiivilla ja millä aukoilla, on tutkittava.  Se on nimittäin hölmöä, jos vasta myöhemmin, kun teet ison kuvan, huomaat tarkennuksen olevan hieman ohi.  Etsinkuva on kovin suuripiirteinen tässä, eikä pienistä suurennoksistakaan niin helpolla asiaa huomaa.
     
  2. Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Kaiketi kysymys on siitä, mitä itse asiassa haet tuosta optiikasta.

    Jos kevyt, pienehkö ja vaatimaton, mutta yksi parhaista (ellei paras) normaalipolttovälinen manuaali-Nikkor kelpaa, niin osta käytetty Nikkor 50 mm f/2 AI (ei ole saatavilla AIS-versiona). Jos taas haluat miehekkään kokoisen lasiklöntin rungon eteen, niin sitten voisi etsiskellä Noct-Nikkor 58 mm f/1.2 AI -versiota.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    ^ Hyviä ehdotuksia. Miten sitten Nikkor AI(-S) 50/1.4 ?  Bokeh ei tainnut riemastuttaa kaikkia?

    Zeississa taitaa toimia tarkennus- ja aukkorenkaat samaan suuntaan kuin Nikkorissa, joten siinä mielessä ei pöhkö.  Mutta ei laatu taida olla aivan sillä tasolla millä hyvä maine on syntynyt.  Itselläni on tosin kokemusta vain Zeiss ZM sarjasta.  Eräällä lailla post-Zeiss aikaa nykyään.

    Mutta niinhän se on, ettei viiteensataan voi kukaan tehdä Leicaa. Siis että se olisi perinteisesti koottukin.  http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270619676671

    Vanhanmalliset Nikkorit pysyy ainakin kasassa.    Mutta siis, en todella tiedä näistä uusista peilikameroiden Zeisseista.

    edit.  löysin Zeissia jollainlailla panettelevan kirjoituksen, kuinka ollakaan eräältä Keniltä.  :)  Zeiss 50mm f/1.4
     
  4. Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Mikäs vika niissä ZM-linsseissä sitten on?
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    En voi tietää, onko niissä yleisesti mitään vikaa.  Klappeja niihin on tullut, erilaisia, ja näistä löytää juttua mm. rangefinderforumilta.  En halua morkata näitä, ja niillä on vahva suosionsakin.  Mulla oli kuitenkin 35/2 ja 50/2, kummatkin käytettyjä ja ulkoisesti kuin uusia. Kolmevitosta kävin näyttämässä Mustosella, että kannattaisiko kiristää, mutta tämä katseli ettei näytä aukeavan kuin Leica ja selitti jotain ettei sitä voi säätää samalla lailla kuin Leicaa.  Kummassakin oli klappia, viiskymppisessä vähemmän, mutta se lisäksi kummasti narskahti välillä tarkennettaessa, kuin rasvat olisivat vähissä.

    Ihme kyllä, jokainen Voigtländer mitä olen kokeillut on ollut erittäin hyvä. Samasta tehtaasta taitaa tulla vielä. Vaikka onhan niistäkin kaikenlaista kuultu.

    Niin muuten, tuon kolmevitosen kanssa kävi sitten niin, että se matkusti Zeissille Zeiss Ikon rungon mukana, koska runko lakkasi toimimasta.  Kuinka ollakaan, siellä vaihdettiin sekä runko että objektiivi toiseen.  Rungosta oli paperit ja takuu voimassa kyllä, mutta objektiivin olin ostanut brittiläiseltä harrastajalta ilman papereita.

    Hyvin toimittu yritykseltä, mutta ehkä tuollainen vaihto toimivaan yksilöön kertoo myös jotain.  Leicalla otettaisiin ruuvari käteen ja laitettaisiin kuntoon. Tai no, kaipa ne sen klapin siitä poistivat sitten ajallaan. Mutta voihan se olla että laadunvalvonnassa on ollut vikaa enemmänkin, kun noita juttuja on foorumeillekin kertynyt.  Mikä on tilanne tänä päivänä, en voi tietää.  Zeiss tietää ainakin sen, paljonko niitä on tullut käyttäjiltä takaisin, mutta tuskin kertoo.
     
  6. Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Itselläni on ollut 50-millinen Zeiss ZF jo 3,5 vuotta ja 85-millinenkin jo jonkin aikaa. Kumpaakin olen käyttänyt lähinnä D700-rungossa. Olen ollut niihin erittäin tyytyväinen niin piirron kuin mekaniikankin suhteen. Mitään klappeja eikä muitakaan vikoja niissä ei ole ilmennyt. Tarkennus tuntuu niin hienolta kuin vain käsitarkennus voi tuntua.  Toisaalta en kyllä piirron suhteen osaa sanoa ovatko ne sitten Nikkoreita parempia, mutta vähintäänkin yhtä hyviä. Kyllä Nikkoritkin hienosti piirtävät. Syy uuden linssin hankintaan oli lähinnä vanhan löystyminen iän myötä. Sikälikin vähän vaikea vertailla, kun 50-millisillä Nikkoreilla olen kuvannut lähinnä dialle ja mustavalkofilmille ja näillä Zeisseilla melkeinpä ainoastaan digille.
     
  7. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Tuohon aikaan, kun noita tehtiin, niin ei bokehista tiedetty mitään;) On nykyajan kotkotuksia.

    kapa
     
  8. Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Tiedettiin, mutta ei tuolla nimellä.
     
  9. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 673
    525
    113
    Vs: Zeiss Planar T* 1.4/50

    Totta, mutta ei ollut nettiä, missä moisesta kohista ;)

    Kapa