Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Rolleicord vs. Rolleiflex

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana r-e, 15 Huhtikuu 2011.

  1. r-e

    r-e Member

    618
    0
    16
    Rolleiflexit maksaa enemmän kuin Rolleicordit, mutta kuinka suurelta osin hintaeron selittää status? Mikä Rolleicordeissa on huonompaa kuin Rolleflexeissä. Rolleirolleirollei.
     
  2. Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    ..
     
  3. Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Mulla on kokemuksia pääosin vain Rolleiflexistä. Cordia en omista, mutta olen kokeillut. Kysymyksenasettelu vertautuu (liioitellen) asetelmaan ässämersu vs. taksimersu. Molemmilla pääsee perille.
    Uskoisin, että teknisesti kuvassa ei ole eroa, onpa se otettu Automat XM EVS:lläni tai Tessarilla varustetulla Cordilla. Käyttömukavuutta varustelluissa on kosolti ja ehkä painoa on tullut myös osien jämäkkyydestä.
    Kääntäen : kuvasta tuskin pystyy päättelemään, onko se otettu Flexillä vai Cordilla, joka lienee tässä pääasia.
     
  4. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Mullakin on ollut 2.8E ja 3.5 Xenar.
    Eipä kuvanlaadussa eroa ole ja molempien etsinlinssi on 2.8.
    Erot lähinnä polttovälissä 80/75 ja koossa.
    Tietenkin 2/3 aukon ero valovoimassa on joissain tilanteissa ratkaiseva.
    T Jukka
     
  5. r-e

    r-e Member

    618
    0
    16
    Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Asun Jyväskylässä. Olis pitänyt ottaa asia aiemmin puheeksi, sillä olin eilisen Helsingissä.

    Eli kuvanlaadullisesti erot ovat olemattomia (himmennettynä tuskin huomaa) ja suurimmat erot ovat mekaanisessa rakenteessa.

    Missäs hinnoissa Cordit pyörii? Nykyisessä Yashica B:ssä nyppii se, että pisin aika on 1/25 ja että se "lasi" mistä kuvaa tiirataan, on todella himmeä.
     
  6. Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Etsinlasi on Rolleicordissa myös aika himmeä. Ei ehkä ihan niin himmeä kuin Yashica A/B:ssä mutta toisaalta ei niin kirkas kuin YashicaMat 124:ssä. Kyllä sillä pärjää ja on onneksi helppo vaihtaa uuteen eikä ole edes kallis operaatio. Hyväkuntoisesta Cordista saa maksaa 150-200€. Yleisimmät mallit on III, IV ja V. Viimeisimmistä malleista (Va ja Vb) saa maksaa enemmänkin. Kaikki Cordit on Xenar linssillä joka on Tessar variantti. Tässä on yksi melko tuore räpsy käsivaralta ja muistaakseni f/5.6 aukolla: http://tinyurl.com/3sjplc6
     
  7. Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Itse olen käyttänyt molempia ja pitänyt molemmista. Flexin suurimmat edut omasta mielestä ovat parempi ergonomia (laukaisinnapin paikka ja kampiviritin) ja hieman kirkkaampi etsinlasi. Cordin etu on kompaktimpi koko ja hiukka pienempi paino. Mekaanisessa laadussa en ole huomannut eroa. Saa olla myös aika fakiiri, että näkee kuvanlaadussa eroa. Flex on kiistatta parempi kokonaisuus, mutta jokaisen on päätettävä omista mieltymyksistään käsin onko hintaero perusteltu. Joka tapauksessa molemmat ovat mielestäni suht edullisia pelejä näin laadukkaiksi kameroiksi. Yashicatkin ovat hyviä, mutta rollein korkeampi hinta verrattuna yashicoihin tuntuu puolestaan hyvin perustellulta kun vertailee näiden kameroiden sisuksia. Rolleit on tehty kestämään piiiitkään.
     
  8. Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Hyvinhän tuossa yllä on jo hahmoteltu. Mutta jos vielä joku sana.

    Cord on suunniteltu harrastajille, objektiivit yksinkertaisempia ja käyttö hitaampaa, useastakin syystä. Flex on taas tarkoitettu ammattikäyttöön. Molemmilla saa toki kuvia ja mielenkiintoisia malleja löytyy molemmista:

    - osassa Cordeja tripletti tessar-rakenteisien objektiivin sijaan
    - Automat alkuperäisestä -37 -mallista -54 "MX-EVS" -malliin on Rolleiflex ehkä puhtaimmillaan, ensimmäiset pinnoittamattomilla linssipinnoilla
    - 2,8 F on tavallaan mallisarjan huipentuma
    - 2,8 GX ja 2,8 FX ovat moderneja TTL-kameroita (salama & vallitseva) monikerrospinnoitetuin linssein
    - mikä tahansa Tele- tai Weitwinkel-malli on upea, vanha tai aivan uusi

    Siinä minulle mieluisimmat. Kannattaa ostaa useampikin. Suurin pulma ainakin vanhempien käytettyjen koneiden osalta on siistin saaminen.

    T. Kerkko.
     
  9. Johannes

    Johannes Well-Known Member

    2 346
    302
    83
    Vs: Rolleicord vs. Rolleiflex

    Oleellinen ero on myös fleksin ja kordin filminlatauksessa. Fleksissä ei suojapaperin kohdistusmerkkiä käytetä, vaan kamerassa on mekaaninen tunnistin, telat, joiden välistä filmi pujotetaan ottopuolalle.  Sitten vain kansi kiinni ja veivaamaan kunnes filminsiirto pysähtyy ykköseen. Tunnistus tapahtuu suojapaperin ja filmin paksumman yhtymäkohdan avulla. Tätä ominaisuutta ei ole uudemmissa flekseissä, esim. 2,8 GX on pikemminkin luksus-Rolleicord kuin Rolleiflex. Karvalakkimallista Rolleiflex T ominaisuus myös puuttuu.