Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana kb, 30 Joulukuu 2010.

  1. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Seuraava projekti on jo työn alla. Ei niitä tyrkytetä, mutta kovasti helpompi on lähteä ehdottelemaan kun on työnäyte olemassa.

    "Ihan kivalta". Tuossa taitto/pre-press vaiheessa kerkesi ylittymään jo se henkinen raja että mentiin "loppuisi nyt jo"-puolelle, ehkä pikemminkin siksi että mainittuja hommia ei saanut tehdä kaikessa rauhassa, vaan oli normipäivätöiden jälkeen tehtävä 4-6 tuntia tuota hommaa. Siinä mielessä päällimmäinen tunne kirjan ilmestyttyä (tai lähtiessä painoon) oli huojennus.

    Sinänsä kirjan ilmestyttyä tapahtuu suhteellisen vähän asioita. Kirjaa voi hypistellä, ja voi käydä katsomassa kaupoissa sitä siinä hyllyllä :) En ole vieläkään oikeastaan käynyt kirjaa sen ilmestymisen jälkeen läpi, taittaessa tietysti kävin monesti sekä ruudulla että osasta materiaalia digipainossa teetetyn kirjan kautta, mutta silloin sitä kaikkea oli tuijottanut niin paljon että oli pää vähän vinksallaan. Pitää ottaa vieläkin vähän etäisyyttä, ehkä parin kuukauden päästä kykenisi lukemaan läpi kunnolla.

    Niin, kirjan saaman fyysisen muodon lisäksi saa tietysti palautetta, sekä kriitikoilta että perushenkilöiltä. Jälkimmäisiltä saatu palaute on monesti huomattavasti palkitsevampaa, rakastan näitä tällaisia spontaaneja blogauksia joita on muutama löytynyt:
    http://tahtitytonaiti.blogspot.com/2010/10/vaahtopaat.html
    http://katariinajohanna.blogspot.com/2010/12/ma-tahdon-katsoa-vain-kauniita-kuvia.html
    http://wisheswerewhispering.blogspot.com/2010/10/ma-tahdon-katsoa-vain-kauniita-kuvia.html

    No, pari tiedottamiseen ja markkinointiin liittyvää asiaa sopisin tarkemmin kustantajan kanssa.

    Sellainen yksityiskohta mihin aion seuraavassa projektissa kiinnittää huomiota on se, että kuvissa voisi ikään kuin viitata toisiin kuviin. Tuossa kirjassa on yksi tällainen minkä tiedostin kirjaa taittaessa: eräässä kuvassa näkyy keikkabussin seinällä tauluna kuva, joka on aiemmin kirjassa. Mutta sitten esimerkiksi jäin miettimään sitä, että kirjassa on tupakkitauolla bussipysäkillä kuvattu panoraama jossain pohjoisessa Suomessa talvella, tykkylunta paljon puissa jne. Olisi ollut ehkä hauska ajatus kuvata "sama kuva" kesällä (siis että bussi, ihmiset ja tie olisi sommiteltu samalla tavalla kuvaan - olettaen että saman kaltainen tilanne toistui jossain vaiheessa). En sinänsä koe tarpeelliseksi nostaa tällaisia "nokkeluuksia" kirjaan päällimmäiseksi asiaksi, mutta pikkujuttuihin ja yksityiskohtiin huomiota kiinnittämällä saa silti lisäarvoa, kunhan pääpaino silti pysyy kuvasisällön laadukkuudessa ja kokonaisuuden jämäkkyydessä.
     
  2. Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Uskon että muutkin kun minä nauttivat kommenteistasi!
     
  3. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Ilman muuta, ehdottomasti mielenkiintoisia juttuja.

    Toisiin kuviin viittaamisesta: rock ja pop ovat ennenkaikkea estetiikan viittausten kenttiä ja siinä lienee hyvä olla varovainen. Mutta! On eri asia viitata kuviin kuin kuvien esittämään sykliseen, samoja latuja kulkevaan keikkaelämään. Tämä ei mielestäni ole vain sematiikkaa, vaan olennainen kuvien tausta-ajattelullinen ero. Visuaalinen peruskonsepti voi olla aika sama, mutta tulos erilainen. Ja ajattelusta tässä kirjassa näyttää olevan kyse paljolti, mikä on hyvä asia tuossa vanhassa kuvakulttuurissa. (Kirjaa en ole nähnyt; se on kirjastosta varauksessa.)
     
  4. Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Niille jotka eivät ole nähneet kirjaa, haluan sanoa: Kallen kirja on siitä erinomainen että se toimii usella tasolla,
    Visualinen-siitä olette saaneet esimakua täällä kameralaukussa.
    Journalistinen- voimakasta ajankuvaa  bändin elämästä stagella ja ennen kaikkea sen takana.
    Kerronnallinen-kuten hyvä romaani, on siinä sivujuonteita ja suvantokohtia, kaikki ei ole "pelkkää revitystä"
    sanoisin, että kerätkää talteen, omaan hyllyyn. tulette tulevaisuudessa kiittämään itseänne siitä...
     
  5. Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Kauniisti sanottu ja näinhän se on. Kb jos on mahdollista ostaa kirja suoraan kuvaajalta (ehkä jopa omistuskirjoituksin) niin laita vinkkiä.
     
  6. AndyCapp

    AndyCapp Well-Known Member

    3 561
    159
    63
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Niin jos on tosiaan mahdollista tuohon mablon ehdotukseen, olen tokana jonossa. Täällä jänkhällä kaupoista muutenkaan mitään löydä.
     
  7. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Kiitos kiinnostuksesta kirjan hankkimisen suhteen. Luulen, että rahallisesti kaikenlaisten postituskulujen jälkeen en hirveästi kostu jos hankin kirjoja kustantajalta lisää (kaikki vapaakappaleet on lahjoitettu) ja myyn eteenpäin samaan hintaan kuin tuo halvin tuolla: PMMP vaahtopäät (Björklid Kalle), kirja
    Eli sikäli, jos tämä sisällöntuottajan tukeminen oli se idea, niin kiitos kovasti, mutta lienee tosiaan lähes samantekevää tilata se nettikaupoista.

    Sen sijaan jos joku haluaa omistuskirjoituksen/nimikirjoituksen kirjaansa niin ilman muuta sitten. Otan vaikka tähän ketjuun tai yksityisviestillä ilmoittautuneihin yhteyttä sitten kun minulla on taas kirjoja (loput pyynnöt kannattaa varmaan pistää yksityisviestillä).
     
  8. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Etukäteen asetetut tavoitteet olivat suurelta osin laadullisia, koska mielestäni tämän kaltaisessa dokumentaarisessa projektissa on parempi mennä tilanteiden ehdoilla, havainnoida siinä hetkessä - eikä ainakaan aloittaa kuvauspäivää miettien että millaisia kuvia ja mistä hetkistä sinä päivänä haluaa saada.

    Laatutavoitteet ovat nekin hiukan vaikeasti tähän kirjoitettavissa kun taisi kuitenkin mennä enempi perstuntumalla, no, kaikki kirjan kuvasisältöön liittyvä. Mutta tavallaan se oli kirkkaana mielessä, että kun kerran toivon, että lukija olisi kiinnostunut reilusta 200 sivusta kuvia ja jaksaisi keskittyä kirjaan, niin olisi syytä miettiä millä tavoin voi tehdä kokonaisuudesta mielenkiintoisen, ja tehdä kirjasta jotain muuta kuin 20 minuutissa läpikatsottu "kasa kuvia". Ja miten huolehdin siitä, että kun ne 100 ekaa sivua on katsottu, vielä seuraavat sata jaksaisivat kiinnostaa?

    Projektin aikana ja jälkikäteen nousi tietysti teemoja esiin. Yksi mitä toivon, on että tällaiset "kulisseissa" kuvatut kuvat hiukan inhimillistäisivät julkkiksia, jotka monelle eivät ole "oikeita ihmisiä", vaan iltalehtien sivuilla seikkailevia karrikatyyrejä, ja kun eivät ole oikeita ihmisiä, heitä ei tarvitse sellaisena kohdella (tyypillisimpänä esimerkkinä se, että mitä tahansa saa kommentoida vaikkapa ulkonäköön tai muuhun sellaiseen liittyen netissä).

    Muuten tietysti tuo rock-bändin arjesta kertominen on kiinnostavaa, koska se yleensä suodattuu pois haastatteluista ym. Lisäksi näitä valokuvadokkareita suomalaisista suomessa kiertävistä bändeistä ei oikein ole tehty (Hurriganes ja Uniklubi -valokuvakirjat poislaskien - edellinen kertoo tarinaa vähän eri ajasta ja jälkimmäinen, no, se voisi olla kertovampikin).

    Joo, tai ymmärtääkseni "studio-PMMP" ajatellaan olevan Jori Sjöroos + Paula & Mira (+vierailijat), ja "Live-pmmp" on 5-henkinen bändi. Ero julkkisstatuksessa laulajattarien ja bändin poikien välillä on tietysti raju, mutta valokuvaajan olisi kunnia-asiana syytä pitää sitä, ettei varsinaisesti nojuaudu kuvissaan siihen, että joku on kuuluisa, eli ajattele että kuvasta tulee itseisarvoisesti sitä kiinnostavampi mitä kuuluisampi ihminen siinä on kuvattuna. Tietysti julkisuusstatus voi olla kiinnostavakin asia valokuvatessa, esimerkiksi voi hakea ristiriitaa katsojan julkkis-ennakkokäsityksen ja kuvatun tilanteen välille.
     
  9. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Eli toisaan oman palautemonologin aika on sitten kun olen saanut tuohon riittävästi etäisyyttä. Nyt mittailen onnistumista enemmänkin lukijoilta ja kriitikoilta saadun palautteen perusteella, ja tyytyväinen olen siihen.

    Kovasti kertovat tykkäävänsä, ja sain tuon pestin siinä mielessä pelkästään kuvien ansioista etten tuntenut tyyppejä ennalta (kovasti pisti nöyräksi kun ottivat sinänsä tiukkaan ja välillä stressaavaan keikkaelämään ulkopuolisena mukaan ilman että juuri tiesivät minusta henkilönä).
     
  10. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Juu ja ei. Ei se työltä tunnu siinä kun matkustelee ja kuvailee, mutta toisaalta kun monesti olin esimerkiksi perjantain ja lauantain mukana (ja sunnuntaina palailin kotiin jostain päin suomea), ja molemmilla puolilla oli työviikko niin kyllä sitten "oikeissa töissä" tuntui siltä kuin viikonloppua ei olisi ollutkaan. Tietysti myöskin jonkunlainen "rock-lagi" oli siinä aina, kun on päivärytmi hiukan erilainen kiertue-elämässä verrattuna toimistotöihin.

    En ole laskenut, mutta olisiko jotain sitä luokkaa että jokaista julkaistua kuvaa kohden on 40-50 julkaisematonta valotusta. Kuvaustyylini perustuu melko pitkälti intuitioon, eli otan kuvan silloin kun vähän tuntuu siltä että sellainen kannattaisi ottaa, tai sillä "perstuntumalla" valitsen polttovälin, kuvakulman ja sen sellaiset asiat. Tavoittelen hetkien taltioimista, ja siinä on se oleellinen ongelma, että jos rupeaa tietoisesti miettimään että mitenköhän tämä hetki joka tässä käsillä nyt on kannattaisi taltioida, niin se hetki on sitten mennyt moneen kertaan.

    Intuition käytössä on se ongelma - ainakin allekirjoittaneella - että suurimman osan ajasta mennään metsään ja kovaa, eli kuvankäsittelyprosessin ensimmäinen osuus on tässä minun tavassani se helmien tonkiminen hirveästä läjästä sontaa.

    Toki tuossakin on vain puoli totuutta, monesti näissä "intuitiokuvissa" on kuitenkin päättänyt jo jotakin etukäteen, jonkun kiinnekohdan jonka ympärille kuva sitten rakentuu jos on rakentuakseen. Lopulta kyse on siitä, että jos tilanteen yrittää hallita täysin, eli yrittää "tietää" millainen kuva tulee silloin kun sulkimen laukaisee, niin siitä yleensä tulee varsin yksiulotteinen (eikä sittenkään vielä ole takeita siitä että siitä olisi tullut sellainen kuin halusi). Puhun luonnollisesti dokumentaarisesta, ympärillä tapahtuvien tapahtumien kuvaamisesta tässä ainoastaan, en esimerkiksi studiokuvauksesta.

    Hiukan huvittavasti Rumba-lehden arvostelija oli noteerannut tämän intuitio-kuvauksen arviossaan seuraavasti: "Osa kuvista on varmasti vahinkolaukauksia, mutta suurinta osaa on sommiteltu tarkasti". Minulle jäi vähän epäselväksi että oliko tuo vahinkolaukaus-kommentti negatiivista kritiikkiä, ja miksi olisi ollut. Ainakin sellaisten "vahinkolaukausten" ottaminen jotka nykyisin hyväksyisin kirjassa julkaistavaksi on ollut melkoisen harjoittelun tulos :)
     
  11. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Tämmöinen kirja-arvioiden kukkanen löytyi netistä (Suosikki.fi):

    http://suosikki.fi/viihdekayttajat/millainen-on-hyva-musakirja-suosikin-viihdekayttajat-selvittivat
     
  12. kuhaw

    kuhaw

    152
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    aika tyhjentävä arvostelu:D
     
  13. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Kyllä, ainakin runkkarinäkökulma on tällä erää puitu riittävän hyvin läpi.
     
  14. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Kyllä kai kritiikki pitäsi kestää, ilman runkkari vertauksia?
    Näkyi olevan tulla kritiikin antajalla jokunen muukin kirjanen takana?
    Kyllähän tuo yhdistelmä pmmp ja taiteelisuus, antaa hieman aihetta?
     
  15. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Arvostelija pohtii kirjan arvoa yksinomaan siltä kannalta kuinka hyvin se soveltuu itsetyydytyksen stimuloimiseen, joten mielestäni käyttämäni sananvalinta ei ole vertaus.
     
  16. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Minä kyllä luin että tuo oli vain loppu päätelmä.
    Mutta aikuisten oikeasti, et kai kuvitellut että tuo olisi genressään huippu teos?
    Minusta kuvat on oikein hienoja, mutta musiikkia kuulematon, tuskin yhdistäisi kuvia pmmp musiikkiin?

    Joten siinä pieni ongelma?
     
  17. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    En ole jaksanut hirveästi miettiä asiaa tuolta kannalta. Olen itse lopputulokseen tyytyväinen ja palaute yleisöltä ja kriitikoilta esikoiskirjasta on ollut sen verran suurelta osin positiivista, että siinä mielessä koen tavoitteet saavutetuksi. Kivoja jatkoprojektejakin on löytynyt useampi.

    Ihan mielenkiinnosta, mitkä Sinun mielestäsi ovat genren huipputeoksia?
     
  18. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    En suoraan sanottuna ole tutustunut musiikki kirjoihin.
    Kuuntelen musiikkia sujuvasti, ja kuulemmatta radiosta ainuttakaan pmmp biisiä, olisin kuvien perusteella olettanut musiikin olevan Brök /sidney O´Conor tyypistä musaa.
    Hieman sama kuin tuleva hevy saurusten keikka, olisi kuvitettu tuolla tyylilläsi.

    Siis musa ja tyyli, sopi yhteen kuin helmet sialle.
     
  19. 3js

    3js Member

    686
    0
    16
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    200 kuvaa yhdestä bändistä? Ei saatana. Mutta on tietysti kovin mukavaa, että projektin tekijä on todennäköisesti saanut vastattua tyhjentävästi itselleen osoittamiinsa kysymyksiin. Jotka hän osoitti muille. Ehkä. Löysikö hän vastauksen kysymyksiinsä? En todellakaan tiedä. Miksi tälläinen tredi? En tiedä. Pitääkö meidän nyt sitten puhjeta varauksettomiiin aploodeihin kun Hän on saanut  työnsä tehtyä? Hurrataan nyt sitten kun meiltä sitä oikein vaaditaan. Lähteekö aalto haloo, nyt? No perse ylös tuolista, kädet ylös, ole mukana! Wow ja sitten toinen kierros, eikös vaan?
     
  20. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: PMMP Vaahtopäät valokuvakirja: vastaan mielelläni kysymyksiin

    Jep, eiköhän tämä ollut sitten tässä.