Vs: Vaalea tintti Hmmm. Onkohan kuitenkaan? Jos tarkoitus olikin tehdä kuvasta nimensä mukaisesti vaalea, kuitenkin siten että tirpan värisävyt näkyvät? Olisiko semmoinen mahdollista? Jos näin on, onko kuva silloin "ylivalottunut" vai "oikein valottunut" vaikka tausta onkin selvästi ns. palanut puhki?
Vs: Vaalea tintti Jossain kulkee kumma raja ylivalottuneen kuvan ja onnistuneen high-key kuvan välillä. Omien (surkeiden, kuinkas muuten) kokeilujen jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että mun olisi hyvä tajuta missä ja miksi se raja on. Osaavammat voisi viitsiessään avata tätä onnellisten kuvien tyylisuuntaa tässä karvakuonon ketjussa? Luulen, että siitä voisi saada virtuaalibisseä palkinnoksi ainakin tuopillisen... (Ystävällinen "paha" Erska olikin jo postannut tuohon omaan ketjuunsa _taitavasti valotettamansa_ high-key kuvan, jossa hän häipyy taustaan kuin aave ikään, mutta sekin taitaa olla vain yksi high-key tyyli?). Onko tuolle englantilaiselle "high-key" termille muuten suomalaista käännöstä?
Vs: Vaalea tintti Ok. Yleisen mielipiteen edessä taivun, en siis onnistunut siinä mitä tavoittelin. Tarkoitus ei ollut tehdä "yläsävykuvaa" (taitaa olla lähin kotimainen vastine "high key":lle) vaan vaalea, ehkä hieman vesivärimäinen kuva tirpasta. Jatketaan harjoituksia. Kaikille tasapuolisesti lämpimät kiitokset kommenteista.
Vs: Vaalea tintti Yläsävykyva. "Sävyt" viittaavat tässä valoisuusarvoihin kuvapinnassa. Kaksi eri näkökulmaa: 1) Fotometrinen. Kuva, joka on perinjuurin valoisa 2) Tulkinnallinen. Kuva, jonka kohde on kuvattu erityisen valoisana Yleensä lähdetään siitä, että valkoinen tausta ei riitä "yläsävykuvaksi", vaan kuvan kohteen pitää olla sellainen. Yleensä on myös ajatus, että jos kuva on "fotometrisesti" luonnostaan vaalea, sitä ei ole tapana sanoa yläsavykuvaksi, vaan termi on varattu tilanteisiin, jossa se valotusarvoilla luotu efekti ei kuvaa "silmän näkemää", vaan ilmentää substanssia luovalla tavalla. Ja sen jälkeen: Hyvä yläsävykuva ei ole vain "vaalea", vaan sen ideaa korostaa usein sopiva määrä tummia varjoja, mustaa. Stereotypia: Hehkeä neito, pääosin valoisa, valkoinen tausta, jonkin verran tummia hiusten varjoja yms... Talvinen metsämaisema on jossain määrin tällainen, mutta sellaista eri ole yleensä syytä sanoa yläsävykuvaksi.