Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kamera aloittelijalle

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Tardivel, 26 Joulukuu 2008.

    Moro vaan kaikille! Täällä varmaan saa vastata toistuvasti samaan kysymykseen mutta koitetaanpa kuitenkin. Eli vanha pokkari otti hajosi (joku stockmannin kanta-asiakas ixus 5v sitten). Nyt olisi haussa all-round kamera alle 500€ bujetilla. Olisiko järkkäri? En osaa sanoa, koko ja paino saattaa tulla vastaan. Tarkoitus olisi kuvailla satunnaisesti lomareissuilla, ehkä jotain maisemakuvaa, skimbakuvia sarjalla (tämä olisi hyvä toimia kunnolla) sekä sitten tietysti kotona perheen uuden tulokkaan toimia ja kehittymistä. Se että tarkoitus olisi kantaa kameraa mukana mm. syvänlumen laskureissuilla rajoittaa hieman kameran kokoa ja painoa. Kuvaamisesta en tiedä yhtään mitään eli olen täysin osaamaton tässä hommassa. Tarkoitus olisi kyllä aloittaa kuvaaminen hieman vakavammin. Tähän liittyen olisin kiitollinen jos jollain olisi antaa jotain hyvää linkkiä sivustolle josta näitä perusasioita pääsisi opiskelemaan. Kittoksia jo etukäteen!

    Lisään vielä sen verran että jälki saisi olla tulostuskelpoista jos joskus sattuisi niin hyvää kuvaa tulemaan että kehtaisi seinälle laittaa. Kyse lähinna siis laskukuvista joissa puuteri pöllyää :)
     
  1. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
  2. nokku

    nokku Active Member

    2 456
    0
    36
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Tämän foorumin myyntipalstalla on muistaakseni vielä pari Canon 1D:ä myynnissä edukkaaseen hintaa. Ihan hillittön sotarunko!! Ei tietystikään kovin kevyt vaihtoehto, mutta kestänee sen puuterilumen paremmin kuin alle 500e:n all-around kamera.
     
  3. AnttiO

    AnttiO Member

    201
    0
    16
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Vielä pienempää saa 25-millisen pannukakkuobjektiivin kanssa: http://www.topshot.fi/product_info.php? ... a67b246aee"]http://www.topshot.fi/product_info.php?pid=3087&sid=3db4eb6347969a02f02f76a67b246aee. Hinta tosin menee yli tuon 500 euron. Tosin tuo edellämainuttu kitti + 25-millinen erikseen ostettuna on halvempi kuin tuo linkin kitti.

    Panasonicin Lumix DMC-G1 on vielä vähän tuota E-420:stä pienempi. Se on Olympuksen ja Panasonicin uuden Micro FourThirds -järjestelmän mukainen järkkäri. Siinä toimii adapterilla myös tuo aikaisemmin mainitsemani 25-millinen objektiivi. Tosin tuo kyllä ylittää 500 euron hintarajan reilusti kunhan tulee tännekin saataville.
     
  4. Vs: Kamera aloittelijalle

    Tuo voisikin aloittajaa kiinnostaa, vaikka ei olekaan SLR.
     
  5. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Kuviteltavissa on, että kiinteällä kinoekvivalenttina 50-millisellä objektiivilla varustettu kamera olisi kovin yksipuolinen skimbakuvaukseen.

    En tiedä, mutta voisin ajatella, että E-420:n muoto (ei juurikaan "kahvaa" sormille) ja koko ei ole paras ja tukevin mahdollinen käsineet kädessä käytettäväksi. Kannattanee tutustua pykälää isompiin muiden valmistajien pikkumalleihin, jotka ovat vain hieman isompia ja painavampia.

    Siis kamera ei mahdu läheskään budjettiin eikä sitä ole saatavilla. Kuulostaapa hyvältä ehdotukselta...
     
  6. AnttiO

    AnttiO Member

    201
    0
    16
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Sitä "kahvaa" on kuitenkin saatu muotoiltua mielestäni paremmaksi kuin edeltäneissä malleissa. Samoin siitä mielestäni saa riittävän tukevan otteen, jopa tukevamman kuin pienikätiselle liian isoista kameroista. Jos kahvan puuttuminen on este, niin hieman E-420:stä isompi on E-520 jossa on kahvan lisäksi myös kuvanvakain.

    Esimerkiksi sekä E-420:sen että E-510:n (se kahvallinen malli) tuplakitit saa verkkokauppa.comista alle 500 eurolla ja kattaa polttovälit 14-150mm (kinovastaavuus on 28-300).

    Eikö vain, sehän voisi olla kokonsa puolesta kuitenkin sopiva? On pieni, on kamerajärjestelmä ja siinä on niin kovin tarpeellinen kahva. Jos kamera on muuten soveltuva, niin saattaa se budjettikin joustaa.

    Näköjään puhuin höpöjä aikaisemmin. Panasonicin G1 onkin jo saatavilla verkkokauppa.comissa ja hintakin on alle 700 euroa.
     
  7. Vs: Kamera aloittelijalle

    Kävin sitten hivelemässä muutamaa kameraa verkkokaupassa. Ikäväkseni täytyi todeta että järkkärit olivat pääsääntöisesti liian isoja jotta ne voisi ottaa mukaan aktiviteetteihin. Oli esillä molemmat Olympus E-420 ja Lumix DMC-G1. Lumix olisi kokonsa puolesta sellainen että kulkisi mukana juuri ja juuri. Eli nyt täytyy sitten luopua jostakin ja tyytyä johonkin pokkariin. Siellä niitä oli pilvin pimein mutta mitään en sitten uskaltanut ostaa koska en noita ollut juurikaan alustavasti tutkinut. Mitä ominaisuuksia pokkarin hankinnassa nyt kannattaisi painottaa kun tarpeet olisivat edelleen samat. Tuntuu että valikoima oli yhtä sillisalaattia. Joku oli liian halpa, joku suhteessa liian kallis ja joku muutenvaan epäilyttävän oloinen. Tekeekö tommosella 10 tai 20x zoomilla oikeesti mitään. Tuntuu että jos tommonen teleskooppi pakataan 9 megasen kennon kanssa samaan pakettiin ja hintaa on esim 250€ niin jostain on varmasti tingitty ja paljon.
     
  8. e-0r

    e-0r

    936
    0
    0
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Oletko ihan varma, että kokeilit Olyn 420:stä nimenomaan sillä pienellä pancake-lasilla? Mun näkemältä se runko oli niin pieni että objektiivi on helposti ratkaiseva tekijä, ja kun sain kaupassa sen pancake-linssin kanssa käteeni niin ainakin mun vaatteiden taskut on jo niin isoja että se menisi heittämällä mukaan, saati sitten pieneen kameralaukkuun. Iisisti samankokoinen kuin suurempi pokkari mutta kuvanlaatu on, uskoisin, parempi isommasta kennokoosta johtuen.

    Ja lisäksi voit sitten kun haluatkin vähän monipuolisempaa, ostaa linssin tai pari ja salaman ja sinulla onkin yhtäkkiä kokonainen järjestelmä jonka voit sulloa kameralaukkuun ja ottaa mukaan jos haluat, tai edelleen se pikku runko ja pancake-linssi mahtuu taskuun silloin kun et halua koko settiä kantaa.

    Yleensä on tingitty, mutta yleensä tekee "mitään". Mulla oli halpa 3mpix 8x-zoomin slr-like joskus kolme vuotta sitten ja se oli "ihan ok" 200e hintaansa nähden, mutta en ikinä ottaisi sellaista enää järjestelmäkameran tilalle. Lähes kaikissa (taitaa olla joku 1 tai 2 poikkeusta) noissa pokkareissa - siis niissäkin jotka eivät mahdu edes taskuun kuten superzoom-kamerat nyt yleensä - on ihan yhtä pieni kenno kuin niissä kaikissa muissakin. Tänä päivänä se 9 mpix mahdutetaan yhtä pieneen kennoon kuin se 3mpix silloin aikanaan. Lopputulos on lisääntynyttä kohinaa (tosin kohinanhallinta on tietysti jonkin verran kehittynyt), ja heikompi erottelukyky pikseli pikseliltä. Voit ajatella sen niin, että jos optiikka piirtää tietyntasoisen kuvan, niin mitä isompia ja harvempia ovat pikselit, sen paremmin kuvan yksityiskohdat saadaan eroteltua. Puhumattakaan paljon vähäisemmästä kohinasta.

    Kuvanlaatua vieläkin olennaisempaa on käytettävyys. Järkkärin kanssa saat nopeamman automaattitarkennuksen, lyhyemmän laukaisuviiveen, oikean optisen etsimen, ja kaupan päälle yleensä pidemmän akunkestonkin. (no en tiedä pitääkö tuo viimeinen paikkansa tätä nykyä). Kuinka monta kertaa pokkarilla tulee missattua kuva sen takia että se autofokus jäi arpomaan ja sitten kesti ennenkuin kamera suostui ottamaan kuvan ja kaveri olikin jo poistunut tai hymy laantui tai mitä nyt vaan.

    En suosittele kenellekään joka aikoo laittaa enemmän rahaa kameraan pokkaria ellei vaadita ihan äärimmäisen pientä kokoa. Kaverikin on kironnut moneen kertaan sitä että osti sen Powershot G-jonkun järkkärin sijasta vaikka koko ja hinta on sama.
     
  9. Vs: Kamera aloittelijalle

    Ei ollut pancake-lasi kiinni joku peruskitti oli siinä kasattuna. Koko oli kuitenkin niin suuri että että meinasin lentää persiilleni. Odotukset tais olla liian korkealla tuon koon suhteen. Noo... meen vielä katsomaan uudelleen. Vaihtoehtoina tuolle mietin sitten powershot G9, G10 tai sitten Lumix dmc-tz5 pokkaria.
     
  10. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Tosiaan tässä hyvin nähdään miten kyselijän tarpeet ja koko voi erota vastaajien oletuksiin. Siis onhan tuo e-420 tosiaan hyvin pieni järjestelmäksi mutta mekaaninen rakenne kuitenkin vaatii kokoa. Laitetaan googlella löydettyjä havaintokuvia miten koko vertautuu esimerkiksi pieneen ricoh pokkariin..

    http://farm4.static.flickr.com/3180/2582566627_d771d15ddc_o.jpg

    ..Varsin tyydyttävä ja kompakti koko (syvyys suunnassa ehkä merkittävin ero) ja entäs sitten kanonin järjestelmään jossa on kahva kiinnitetty..

    http://farm4.static.flickr.com/3051/2583396366_e9caf4f12d_o.jpg

    ..jossa huomaa selkeästi sen koon eroon että kyseessä on todellakin pieni järjestelmä. Entäpä sitten kanon g10 verrataan tuota ricoh pokkaria?

    http://farm4.static.flickr.com/3291/3103173941_4b1206c3f8_o.jpg

    Eli kanon g10 on hiukan isompi ja aika lähellä tuota e-420, mutta tietysti se sisältää aika ison polttovälin omaavan optiikan kuitenkin pokkariksi varsin maltillinen kooltaan.

    Järjestelmäkameran etu on kuitenkin se kuvanlaatu ja tietty käytettävyyskin sekä peilietsin. Mutta pokkarilla sitten saadaan todella minimaalinen koko ja mahdollisesti jopa hurjakin polttovälin omaava optiikka. Tällä on kuitenkin käytettävyydessä, etsimessä ja ennen kaikkea kuvanlaadussa hävitään. Mutta ehkäpä kuitenkin kyselijälle tuollainen pokkari voi olla järkevin sillä ainakin se kulkee vaivattomasti mukana. Ehkä kuitenkin se yksi polttoväli on turhan rajoittava tekijä sekä koko kuten hän on ilmaissut. Vaivattomin ehkä pääsee pokkarilla johon on kaikki integroitu pieneen sekä kompaktiin kokoon.
     
  11. Vs: Kamera aloittelijalle

    Ootko harkinnu näitä canonin powershotteja ja nikonin coolpixejä, niistäkin varmasti löytyy.
     
  12. Vs: Kamera aloittelijalle

    No niin, yritin käydä ostamassa Lumix dmc-tz5:n missäänhän tuota ei ollut. Joten homma edelleen auki. Mites Powershot G10 tai G9? Anyone???
     
  13. Jellona

    Jellona

    3
    0
    0
    Vs: Kamera aloittelijalle

    Moi!
    Olisin tässä ostamassa ensijärkkäriä, ja mielessä pyörii pari mallia. Kaverilta saisin Canon 400d (http://www.pixmania.com/fi/fi/1159990/art/canon/eos-400d-objektiivi-ef-s.html) ilman akkukahvaa. Mielessä olis kans tollanen Canon 1000d (http://www.onoff.com/online/fi/inet.nsf/vProd/58851?opendocument&select=info). Myös Nikon D60 ja D40 on käynyt mielessä, mutta niistä en ole vielä innostunut. Hinta rajana on siis tosiaan sellaset 500e ja alaspäin, joten muitakin voi ehdottaa, merkin pitäisi olla canon tai nikon. Ja ihan perus harrastekäyttöön tulisi, aika paljon kuvia eri tuotteista, puhelimet, yms. Myös kasvo, ja koko keho kuvia tulee myös otettua, joten ihan perus kuvaukseen.
    Kiitos!
    E: Tuolta sais ilmeisesti eri objektiiveilla varustettuna tuota Canon 1000d
    http://www.rajalacamera.fi/www/shophaku.php?keywords=canon+1000d (muistakaa että hintakattona on se 500e!
    On tuolla näköjään Nikon d60 http://www.rajalacamera.fi/www/shophaku.php?keywords=nikon+d60