Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

RAW esikatseluohjelma & vista

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana H.Karjalainen, 15 Helmikuu 2008.

    Tuli hankittua uusi kone ja sen myötä vista. Kuvien katselu & käsittely on tällä tuskastuttavaa. XP:ssä tapanani oli esikatsella kuvat windowsin omalla viewerillä kokoruututilassa ja avata lupaavat kuvat photoshopiin käsiteltäväksi. Vistassa tämä ei olekkaan enää mahdollista, koska vistan esikatseluohjelma on niin raskas, että näytettyään ~10 kuvaa se ilmoittaa: "Tätä kuvaa ei voi näyttää. Muistia ei ole ehkä riittävästi käytettävissä". Koneessa on kuitenkin 3Gt DDR2-SDRAM + 512Mt näytönohjaimella.

    Voisin katsella kuvat canonin omalla ohjelmalla. Se ei tukeennu tuolla tavalla, mutta siinä ei toimi zoomaus, joten en esim voi tarkistaa onko tarkennus varmasti kohdallaan, enkä voi avata kuvaa suoraan photoshoppiin.

    Kokeilin myös avata kuvia suoraan photoshoppiin pikkukuvakkeiden perusteella valikoimalla (/summassa). Jostain syytä camera raw esittää kuvat yksitellen, eikä vasemmassa sivupalkissa kuten teki XP:ssä. Ei ole mukava muokata kohtuulisen hyvää kuvaa ja huomata että seuraava aukeava kuva onkin sitten se parempi kyseisessä sarjassa. Tuon yksitellen näyttämisen seuraksena joutuu myös sulkemaan jokaisen kuvan yksitellen (jos haluan vaikka lopettaa kesken parinkymmenen kuvan sarjan ei auta kuin klikkailla). Ei mitenkään nopeaa.

    Tämän lisäksi vista on kovin omapäinen sen suhteen esittääkö se olenkaan avaa- tai esikatsele-painiketta useammalle valitulle kuvalle. Menee hermot, kun on ensin arvaillut pikkukuvakkeista, mitä ovat ok kuvia ja sitten niitä ei saakaan avattua minnekään. Vista saattaa myös kesken valinnan päättää, sen kummemmin kyselemättä, kopioida kaikki valitut kuvat.

    Onko olemassa raw katseluohjelmaa josa olisi vai next- ja prew-painikeet, sekä mahdollisuus avata kuva johonkin toiseen ohjelmaan (photoshop)?
     
  1. harri_r

    harri_r Member

    41
    0
    6
    Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Kannattaa kyllä tarkastaa mikä koneessasi on mylällä. Ei vista sentään noin muistisyöppö ole. Ei ole koskaan mulla valittanut muistin vähyydestä kun olen 12mpix NEF kuvia selannut. Koneessani on vista home premium ja 2gt ddr muistia.

    Vistassahan on myös "extra large thumbnails" toiminto, joka melko hyvin on riittänyt kuvien esiseulontaan ainakin itselläni. Aika köpönen on kyllä canonin omakin ohjelma jos ei edes zoomia löydy...
    Ohjelmiahan on vaikka mitä kuvien katseluun. Ilmeisesti olet etsimässä ilmaista? Canonille sopivia ilmaisia en valitettavasti tiedä.
     
  2. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    No, mitäs jos katsot niitä Photarin Browsewrissa, Bridgessä? Onhan siinäkin slideshow.
     
  3. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Mikä kone sinulla on? Kuulosta kovin tutulta meinaan. Selaan itse kuvani C1 4:ssä.
     
  4. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Voihan Visva...
     
  5. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Kone on HP m9062:
    # Vista Home Premium 32-bit
    # AMD Athlon 64 X2 5000+
    # 3 Gt DDR2-SDRAM
    # 320 Gt SATA 3G (7200 rpm)
    # NVIDIA GeForce 8600 GT TurboCache PureVideo, 512 Mt erillinen muisti
    # 22" näyttö(w2207h) HDMI:n kautta

    Prosessori on tässä mielestäni heikoin lenkki, mutta kyllä senkin pitäisi vältää jonkin aikaa, vaikkei se inttellin tuotteille pärjääkkään.

    Camera raw näyttää näköjään pikkukuvakevalikon vasemmassa reunassa, vain jos kuvat valitaan photoshopin kautta File -> Open -toiminnolla. Ongelma ratkaistu, en mene ollenkaan windowsin kansioon selailemaan, vaan avaan suoraan photarin ja sieltä camera rawin. Camera rawilla ei tule tuota muistiongelmaa, vaikka avasin äsken 128 kpl ~7Mt:n raw kuvaa kerralla ja selailin niitä edestakaisin. :)
     
  6. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Mulla on HP Pavilion m8156.sc suht uusi pöytäkone, jossa myös 3gb muistia ja vaikka mitä. Tuo samainen ongelma on vaivannut myös minua. Toinen mielenkiintoinen juttu on se, että kun käsittelen kuvia 100% katselulla, rupee hiiri nykimään. Mistähän ihmeestä se voisi johtua? Suht ärsyttävä piirre.
     
  7. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
  8. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    valtsu Aikalailla samanlainen kone sulla. Hiiren nykimisestä en tiedä, mulla ei ole sellaista esiintynyt. Tuossa windowsin katseluohjelmassa lienee joku bugi muistinkäytön osalta. Tehtävienhallinnan kautta katselin tämmöistä:
    - Peruskäyttö, netin/kansioiden selailu 850Mt -1Gt
    - Photoshop camera rawin avaaminen 1,0 -1,2Gt riippumatta siitä montako kuvaa avataan.
    - Vistan valokuvavalikoiman(ns. esikatselun) avaaminen 1,2Gt ja jokainen next-painallus lisää muistinvarausta, kunnes 2,2Gt varattuna ja tämä kone ei voi enää näyttää kuvia. Tuolloin ohjelmaa ei saa lopetettua hallitusti, vaan se pitää sammuttaa tehtävienhallinnan kautta ja samalla sammuu koko explorer.exe.

    Oletettavasti windows korjaa tuon muistivuodon joskus. Itse otan nyt tavakseni käynnistää kuvat suoraan photarin kautta, joten tuskin tulen tuota esikatselua käyttämään jatkossakaan.
     
  9. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    vista käyttiksenä ja katselen itse tuolla känönin zoombrowserilla ja ei töki. harvoin jurputtaa, lähinnä silloin kun on lisännyt kuvia kansioon zoombrowserin ollessa päällä.
     
  10. JaakkoK

    JaakkoK Member

    579
    0
    16
    Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Mutta kuten kysyjä aiemmin jo totesi, tuolla ohjelmalla ei voi kuvaa (RAW) katsoa esim 100% kokoisena.
     
  11. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    äph.. huolimattomasti luettu viesti.

    mutta kyllä sillä photariin saa ne kuvat, ottaa ja raahaa.
     
  12. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    En ole koskenutkaan vistaan (en ole löytänyt tarpeeksi pitkää keppiä ;).

    Mutta arvaukseni on, että vistan näyttämä esikatselukuva on RAW-tiedostoon upotettu JPG-kuva. Siis se näyttää RAW-tiedostosssa olevaa kuvaa, mutta ei sitä varsinaista RAW-kuvaa. Tuskin sillä esikatselussa kuitenkaan on mitään merkitystä.
     
  13. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    (linuxin gthumbissa oli hauska bugi jokin aika sitten: Kun sillä meni hakemistoon jossa oli raakakuvia, se alkoi vimmatusti kehittää niistä jotain 16 megan kokoisia kuvia omaan cacheensa levylle. Mikäs siinä, mukavahan se on että kuvat on valmiina odottamassa kun niitä haluaa katsella. Mutta jos niitä raw-kuvia oli vaikka satakin, ja yhden kääntäminen ottaa 10s, niin prossukäyttö on 100% ja levy ruksuttaa 1000 sekuntia... Eikä se sitten edes muistanut poistaa niitä kehityksiään jälkeenpäin - täytti levyä aika mukavasti. Nyttemmin tuo on korjattu.)


    Faststonen vieweri windowsille näyttää varmaan canoninkin raakakuvat, ja siinä on aika näppärät selailu-, zoomaus- ja sen semmoiset toiminnot. Tosin ainakin mun D100:n kuvista se kaivaa ihan älyttömän vaaleat versiot (vähänkään tummemmista kuvista), enkä osaa säätää sitä mitenkään.
    Ja saattaa olla että se tekee vain puolikokoiset versiot kuvista, en ole linux-käyttäjänä sitä paljoa kokeillut.
     
  14. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    64-bittiselle vistalle ei oo edelleenkään canonilla omaa raw-tukea, mutta tämä toimii: File extension CR2 support - x64 and x86 CODEC for Windows 8, Windows 7 and Windows Vista - Windows Imaging Component CODEC for Canon RAW format files

    helpottaa kun saa siivota paskat pois jo kortilta..

    toi vaan kustantaa parikymmentä taalaa. onko olemassa vaihtoehtoisia keinoja?

    ***
    zoombrowserilla voi muuten zoomata kuvia, zoom-modessa, preview-modessa ei onnistu. mutta ei toi järkevä ohjelma ole siitä huolimatta..
     
  15. qu1d

    qu1d

    153
    0
    0
    Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Faststone olisi minunkin suositukseni. Tukee aika monia raw-tiedostoja ml Canon (CRW, CR2 ainakin sivuston mukaan), kevyt ja nopea, kivat vertailutoiminnot, diaesitys, zoomaus, avaa haluttuun kuvankäsittelyohjelmaan. Ja pitäisi toimia Vistallakin. On siinä muitakin omia kuvankäsittelyominaisuuksia kohtuullisesti.
     
  16. Vs: RAW esikatseluohjelma & vista

    Tämä edelleenkin muistuttaa minua LighRoomin erinomaisuudesta.
    RAW-kuvat aukeavat hienosti ja käsitely on supraa. Get It.