Otin urakakseni skannailla vuosien saatossa kertyneitä dioja, mutta harmittavasti "oikein" valotetuista tulee skannattaessa tummaa ja suttuista jälkeä. Suoralla salamalla läiskityt ja vähän ylevalottuneet toistuvat ainakin siedettävästi. Skanneri on Agfan Arcus 1200. Mikä neuvoksi kysyy ihmettelevä itä-hämeestä.
Vs: Diojen skannausongelma Minun neuvoni on että unohda koko juttu: kovaa hommaa, ja kuitenkin kohta haluaisit kuvasi suuremmalla tarkkuudella, kuin mihin tuo Agfa kykenee.
Vs: Diojen skannausongelma Puhut varmaan asiaa, eihän tuo 1200 dpi oikein sovi kinodian skannaukaeen. Tarkotius olisi saada ainakin tärkeimmät kotialbumiin ja tuo tummempien kuvien "kohina" ja suttuisuus häiritsee.
Vs: Diojen skannausongelma Minulla oli tovin Arcus II, mutta siinä ei diakansi toiminut. Nin tai näin, ei tuon ikäkauden laitteillä ole kyllä tumma pää mikään valtavan hyvä, vaikka teollisuusalitteesta puhutaankin -tosin kategorian kökkö-osastosta ;-)
Vs: Diojen skannausongelma Tuota.... tyhmä kysymys, mutta varmuuden vuoksi.... Olethan ymmärtänyt, ettei tuolla mallilla ole tarkoitus skannata dioja 'lasin läpi' vaan lasi poistetaan, kun diapitimiä käytetään. Filmiskannaus on siis 'lasitonta'. Agfan nuo mallit olivat/ovat kyllä ihan laadukkaita skannereita; 1200x2400 ei ole paljon, mutta kyllä sillä kelvollisia kuvia pitäisi saada. Onko ajuri oikea? Automaattivalotukset ohitettu käsisäädöllä?
Vs: Diojen skannausongelma Kun ei nykyisilläkään tasoskannereilla saa hyvännäkösiä dioja, niin tuskin antiikkimalleillakaan. Filmiskannerilla irtoo paremmin. Käsisäädöt ohitettunakin suht normaaleista dioista tulee jopa Scan Dual IV:llä melko tummia. Nikon Coolscan V vois jo toimia paremmin. Tuola onkin IV myynnissä, että siitä vaan ;-). Diojen tiheimmät alueet on tummuudessaan D-arvoilta parhaimmillaan jotain 3,8 luokkaa, esim. oma tasoskannerini Canon 8400F lupaa Dmaxiksi kai jotain 3,2 mikä sekin on vain teoreettinen (laskettu) arvo. Oma veikkaus, että tuo on lähempänä kakkosta käytännössä.
Vs: Diojen skannausongelma Ei tuo ole mitenkään tyhmä kysymys. Diat on sellaisessa lasittomassa pitimessä ja se tasolasi on poissa. Tummiin kuviin ei tunnu auttavan mikään käsisäätö, en tosin ole vielä kaikkia kokeillut, kun tähän asti olen skannaillut vain keskarilla paukutettua mustavalkoista.
Vs: Diojen skannausongelma Ainakin mun kahdella skannerilla skannataan ihan samalla tavalla, on diat kehyksissä tai ei. Eihän se lasinen kehys silti koskaan hyvä ole skannatessa, mutta oon silti jotain skannannu semmosissakin kehyksissä. Skannauskin on taitolaji, niinku sanotaan.. Automatiikka saattaa napata pahimmassa tapauksessa molemmista päistä sävyt poies, eikä niitä sit enää siitä tiedostosta fotarista kaiveta. Kannattaa siis opetella käyttään skannaussoftaansa. Vuescanilla saa jopa .DNG-muodossa kuvat rawina, vois raw-konverttorilla säätää (pitäis vaan fotarissa invertoida värit negoille). Ei tämä siltikään sitä ongelmaa poista, että tarvii olla pirun hyvä skanneri, että saa dian varjokohdat digitoitua hyvin.
Vs: Diojen skannausongelma Eikä sekään auta... alivalotettua diaa ei pelasta mikään. Edes Imaconit tai rumpuskannerit eivät väännä kovin tummasta diasta kunnollista. Tuli joskus kokeiltua Dialabissa.....
Vs: Diojen skannausongelma Oma kokemukseni on että kyllä siinä noin saattaa käydä!!! Poltin päreeni uudenkin tasoskannerin kanssa ja siirryin filmiskanneriin. Hyvän skannerin edut ovat resoluution ohella juuri kyvyssä kaivaa dian tummista alueista sävyjä näkyviin.
Vs: Diojen skannausongelma Ei se merkki vielä mitään kerro. Voi olla etteivät parhaatkaan saa irti, mutta itse en ole päässyt kokeilemaan. Luulisi kuitenkin, että oikeasti hyvällä saisi.
Vs: Diojen skannausongelma Mitä tarkoittaa ihan hyvää? Kyllä se mullakin ihan ok jälkeä tekee, mutta ei kyllä saa diasta irti läheskään niitä sävyjä kuin projektorilla näkee. Velviat on puhki ja tukossa RAWinakin, vaikka projektorilla molemmissa päissä on sävyjä. Ei näitä keskikoon filmiskannereita turhaan ole kehitetty, eivätkä ne turhaan maksa ~1000 euroa, kyllä näissä 200 euron laitteissa on eroa niihin. (Edelleenkin: kalliskaan skanneri ei välttämättä vielä pelasta tältä ongelmalta..)
Vs: Diojen skannausongelma No meinaan että hyvin valotetut kuvat tuntuvat näyttävän normaaleilta. Toki parin k:n laitteet kaivaa paremmin
Vs: Diojen skannausongelma Ookko kattellu projektorilla niitä tummempia ja verrannu skannattuihin? Diathan ei oo alunperin skannaukseen tarkotettuja, joten ei välttämättä kannata valotella niitä skannerin mukaan, jos aikoo myös projisoida.
Vs: Diojen skannausongelma Oon joitain kattellu ja en nyt kauheaa eroa nää. Vedän skannerista vaan kaikki softapohjaset lisäbalikat pois ja skannaan niin tuntuu sävyt riittävän..Varmaan sieltä jotain häviää mutta toimii vielä mulle
Vs: Diojen skannausongelma Toisille kertoo, toisille ei. Onhan tuossa resoluutio kova, mutta eikös digikameroissakin lisäpikkelssi tuo kohinaa lisää.. Lupaa Dmaxiksi 4.9, mutta mitähän se sitten käytännössä on? Kyllä Tummimmankin Velvian tummat pitäisi tuolla taipua oikein skannattuna, jos se neljään edes pääsee.
Vs: Diojen skannausongelma Edullisissa skannereissa taitaa pulma liittyä skannerin ikään. Tämän päivän edullisillakin laitteilla saa hintaan nähden yllättävän hyvää jälkeä jos (ja kun) on huolellinen. Olen skannaillut 20-30 000 euron Imagoneilla ja kyllä ne sen Velvian tummatkin osat sieltä löytävät. 8000 dpi (oikeammin ppi) on turhan paljon, koska valmiiksi kehitetyssä diassa ei ole mitään tallennettavaa, joka lähelläkään tuota resoluutiota. No, joka tapauksessa. Oheisena pieni mallikuva mielenkiintoisesta koulurakennuksesta Lyonissa. Kodachrome-dia on skannattu Epson V500-skannerilla käyttäen laitteen valotus- ja väriensäätöautomatiikkaa. Käytetty skannausresoluutio oli 4800 ppi. Skannatusta kuvasta löytyy paljon yksityiskohtia, joita ei diasta näe esim. 10x laadukkaalla luupilla. Imagonilla tai isolla Nikonilla skannattu tiedosto olisi varmaankin parempi.