Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Suuri kissakeskustelu

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Annuska, 11 Elokuu 2005.

    aarre: Mieleeni nousee vain yksi kysymys: miksi olet ostanut rekisteröimättömän kissan? Sen myötä nousee mieleeni myös kysymys: miksei kissojasi ole yleensäkään rekisteröity?

    Vahinkopentue voidaan rekisteröidä ellei vahinkoon vahinkopentueeseen johtanut syy sitä estä. Jos kyseessä on sellainen vahinko, että syntyy suunnittelematon pentue mutta Suomen Kissaliitto ry:n (SRK) säännöt muuten täyttyvät, ei mikään estä rekisteröintiä. Rekisteröinnin estävä vahingon syy voi olla, että emolla on ollut liian monet pennut kahden vuoden sisällä, yhdistelmä ei ole sallittu, vanhemmat ovat liian läheistä sukua keskenään, omistaja ei omaa kasvattajanimeä, omistaja on toimintakiellossa, kissaa (tuontikissa) ei ole siirretty SRK:n rekisteriin ennen astumista, omistaja ei kuulu rotukissayhdistykseen, kissoilta puuttuvat pakolliset testit, kasvatuskissoja ei ole sirutettu, uroksen omistajalla ei ole siitosuroksen omistajan sitoumusta, on mahdollista että useampi uros voi olla pentujen isä, vanhemmilta tai toiselta puuttuu EX-tulos tai siitoshyväksyntä joka tarvitaan toiseen pentueeseen tmv. syitä.

    Rekisteröinnin kalleudesta rekisteröimättömyydessä ei ainakaan voi olla kyse, koska rekisterikirja maksaa vain 16 euroa/kissa. Onko kissojesi myyjä edes kasvattaja vai pelkästään pentutehtailija? ”Vahinkopentue” nimitystä kun käytetään myös häikäilettömästi myyntikikkana, jonka pitäisi pistää hälytyskellot soimaan. Kasvattajalle vahinkopentueita ei pitäisi sattua, vaikka sekin toki on mahdollista. Jos vahinkopentue kuitenkin sattuu syntymään, on se SRK:n sääntöjen mukaan ilmoitettava SRK:lle, jotta voidaan seurata, että sattuuko näitä vahinkoja samalle kasvattajalle useamminkin. Jos näin käy, tullaan siihen tietenkin puuttumaan. Jos kasvattaja ei ilmoitusvelvollisuuttaan käytä, voidaankin jo miettiä, että onko kyseessä sittenkään vahinko.

    Vaikka kissojesi vanhemmilla olisikin paperit, eivät kissasi ole puhdasrotuisia. Kissa on rotukissa ainoastaan silloin, kun sillä on rekisterikirja. Muuten sitä kutsutaan kotikissaksi.

    Olet saanut pentusi halvalla, jos olet maksanut vain 85 euroa/pentu. Eli tavoitteenasi on vain ollut ostaa ”rotukissa” mahdollisimman halvalla. Ennen kuin alkaa arvostelemaan rotukissojen kalleutta, kannattaisi ottaa selvää, että miksi ne maksavat niin paljon kuin maksavat. Rotupennun vanhemmat ovat tiedossa, terveitä ja niiltä on testautettu FeLV (leukemiavirus), FIV (kissojen HIV) sekä rotukohtaisesti muita sairauksia. Kaikkihan tiedämme, etteivät tällaiset testit ole halpoja. Siitostarkoitukseen soveltuvat kissat ovat hintavia, ja jotta geenipohja laajenisi, on valtaosa kasvattajista tuonut kissoja myös ulkomailta. Ulkomailta tuodun siitoskäytökseen soveltuvan kissan hinta saattaakin helposti kivuta 2000 euroon. Jos kasvattajalla ei ole omaa sopivaa siitosurosta, muodostuu siitäkin maksuja. Karkeasti voidaan sanoa, että astutus- eli ns. hyppymaksu on n. 100 euroa ja pentumaksu n. 100 euroa/pentu, jonka lisäksi tietenkin mahdolliset matka- yms. kulut. Rotupentujen kasvattaja rokotuttaa (yleensä kaksi kertaa) pennut, madottaa ne monta kertaa ennen luovutusta ja pennut ovat eläinlääkärin tarkastamia. Myös laadukkaaseen kissanhiekkaan sekä ruokaan menee paljon rahaa. Kasvattaja käyttää pentujen hoitoon paljon aikaa ja vaivaa, jotta pennuista tulisi mahdollisimman sosiaalisia ja hyvätapaisia. Koska olet maksanut pennuistasi noin vähän, eivät pentusi ole varmastikaan saaneet parasta mahdollista hoitoa kasvattajan luona. Onko pentujasi edes rokotettu ja madotettu kasvattajan toimesta?

    En ymmärrä, että jopa kalliimpien rotukoirien hankintaa ei kyseenalaisteta mitenkään, mutta jos ostaa rotukissan, ollaan heti ihmettelemässä. Koirista ollaan kyllä valmiita maksamaan, mutta kissat on saatava ilmaiseksi tai ainakin hyvin halvalla. Sitä sen sijaan ei ihmetellä, jos gerbiilit tai marsut maksavat. Ristiriitaista?

    Rotukissojen kasvatus ei ole mitään hyväntekeväisyystoimintaa, jolloin pennut olisivat halpoja, mutta kasvattajalle kaatuisi niskaan valtavan paljon kuluja. Eivätkä kasvattajat edes käytännössä saa voittoa, vaikka pennuista tuloja tuleekin. Menot ovat niin suuret. Pentutehtailijat haluavat pennuista vain rahaa, jolloin hoito on retuperällä ja pentuihin voi upota tulevaisuudessa paljonkin rahaa eläinlääkärikuluina. Kannattaa siis miettiä kahdesti kun vastaan tulee halpa ”rotukissa”.
     
  1. tulipas kissatietoutta. ja ihan pätevää sellaista. tarkoitus oli kuitenkin arvostella kuvia, eikä toisten elämänvalintoja, ainakaan ilman tarkempaa tietoa :)
     
  2. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
    Totta. :S

    Mutta kieltämättä tietyssä mielessä koirilla on vastuu suurempi kuin kissoissa. Näin kai ajatellaan. Monesti koirat tulevat palvelukseen jossakin muodossa. Kissat on enemmän vain lemmikkejä ilman mitään tehtävää. Ehkä tuo on se syy siihen miksi koirista ollaan joskus valmis maksamaan? Tai miksi se hyväksytään.

    Tosin onhan tietysti persoonia jotka haluavat harvinaisia yksilöitä ja se on hiukan verrannollinen jo sitten mihinsä tahansa harrastukseen. Sen järkiperäisyyteen en ota kantaa koska ylilyöntejä tapahtuu kaikissa asioissa.

    Olipa sitten kissa, koira tai mikä tahansa elävä asia niin vastuu on kannettava.
     
  3. peet

    peet Member

    764
    0
    16
    Ky-yllä, tuossa makoilee jalkojen päällä ja lämmittää. ;)
     
  4. Tiedän että palstalla tulee arvostella muiden ottamia kuvia, mutta en malttanut puuttua tähän keskusteluun. Ja forumin säännöissähän lukee, että forumin tavoitteena on myös edistää sananvapautta.

    Sinäänsä Vita olet kyllä väärässä, että mahdollisen pentutehtailun tukeminen EI voi olla elämänvalinta. Vaikka pennut olisi myynytkin virallinen kasvattaja, ei kaikki ole kuitenkaan täysin kunnossa, jos sellainen vahinkopentue pääsee syntymään ettei sitä voida rekisteröidä. Niin kauan kuin tällaista pentutehtailua kannatetaan, tulee ilmi myös näitä ikäviä Lahden hallikissa ja Anjalankosken koiratalo tapauksia. Ensimmäisessä oltiin kasvatettu kylmässä ja likaisessa hallissa paperittomia ”rotukissoja”. Hallista löytyi 48 elävää ja kuusi kuollutta kissaa, kissat olivat leikkaamattomia, aliravittuja, ulosteiden tahrimia, matoisia ja ravinnoksi niille oli annettu ulosteastioista tarjoiltuna kaalia ja makaronia!! Tämä tapaus tuli julki noin vuosi sitten. Jälkimmäinen on taas melko tuore tapaus ja ollut paljon mediassa esillä. Siinähän naisen talosta löytyi 111 eläintä, joista ainakin 16 jouduttiin lopettamaan. Koirat olivat sisäsiittoisia, likaisia, aliravittuja eikä sosiaalistumisesta tietoakaan. Asunto oli saastainen ja ulostetta oli löytynyt jopa parisängyltä! Ja näitäkin koiria oli myyty eteenpäin rekisteröimättöminä.

    Valitettavasti juuri emerikin kirjoituksen kaltaisten asenteiden takia kissa on ja pysyy aliarvostettuna eläimenä. Jos ei ole koskaan kissaa omistanut, ei voi ymmärtää miten valloittavia ja suuren persoonallisuuden omaavia eläimiä kissat ovat. Ja tuskin millään lemmikillä enää nykyään on mitään varsinaista tehtävää kuin arjen ilostuttaminen. Paitsi että kyllä maaseudulla kissalla on edelleen arvostettu asema hiirikannan kurinpitäjänä ;)

    En halua aiheuttaa mitään kiistelyä aiheesta kissa-koira – kumpi on parempi tms., vaan tuoda vain esille faktoja, jotka pätevät yhtälailla sekä kissoihin ja koiriin. Olen onnellinen, jos edes yksi jaksoi lukea tekstini ajatuksella läpi, joka sen myötä vaikuttaa hänen asenteisiinsa. Itse ostin ainakin paljon mielummin kaksi kaunista ragdolliani, jotka ovat muuten ihan yhtälailla lemmikkejä kuin jos olisin ottanut maatiaisen, kunnon kasvattajalta, koska silloin tiesin saavani rahoilleni vastinetta. Varmasti myös te kunnollista ja luotettavaa kameraa hankkivat ostatte mielummin tunnetun ja käyttäjäkokemusten mukaan hyvän järjestelmäkameran kuin tuntemattoman ja höpöhöpö-merkkisen huonon pokkarin :)
     
  5. emerik

    emerik Well-Known Member

    5 870
    51
    48
    Totta ja on hyväksyttävää että asioista pystytään puhumaan. Henkilökohtaisesti ei haittaa jos aiheesta sivutaan sivuraiteille koska niinhän oikeastikin tapahtuu. Tietysti hyvän maun rajoissa asiat pidettävä.

    Hp, luotettava ja laadukas merkki sekä tunnettu. :)
     
  6. en tarkoittanut että sitä kukaan tietoisesti tukisi, vaan tietämättään. sen takia viestisi ovat ihan hyvää yleissivistystä. mutta koska aarretta tai hänen valintojensa perusteita ei kumpikaan meistä tunne, on hyökkääminen hänen kimppuunsa aika huonoa käytöstä. ja vahinkopentueita syntyy joskus/harvoin ihan vastuuntuntoisillekin kasvattajille.
     
  7. En nyt halua aloittaa mitään väittelyä, mutta missähän välissä hyökkäsin nimimerkin aarre kimppuun? Ja missä välissä asiallisen kommentin, jollaiseksi tekstini pyrin kirjoittamaan, lähettäminen on ollut huonoa käytöstä? Kirjoitin myös tekstissäni, että rekisteröidyillekin kasvattajille voi käydä vahinkoja MUTTA vastuuntuntoinen kasvattaja myös hoitaa kaikki pentunsa yhtä hyvin, ovat ne rekisteröityjä tai eivät, jolloin ainakin rokotukset, madotukset, juoksevat kulut yms. tulevat näkymään hinnassa. Sitä en tiedä enkä ole missään vaiheessa väittänyt tietävänikään, etteivät aarteen kissat olisi vastuuntuntoisen kasvattajan vahinkopentue. Missään välissä en ole mielestäni haukkunut aarretta, joka on sitä huonoa käytöstä. Olen vain tuonut esiin faktoja, että miksi paperillisten rotukissojen hankinta on järkevämpää, miksi ns. paperittomien "rotukissojen" hankkimista tulisi välttää, miksi rotukissojen hinta on sitä mitä on jne.
     
  8. Annuska, haukkumisesta en puhunut, vaan ylipäätään hirmuisen tietoryöpyn suoltamisesta palstalle, ja joku voi saada sen kuvan, että kyseiset viestit on osoitettu ainoastaan yhdelle nimimerkille, ja joku saattaa hyvinkin kiskaista palkokasvin nenäänsä sen ansiosta.. palstakeskustelu on vaikea aihe, ja itsellänikin tulee joskus itseilmaisun kanssa ongelmia ja tulen väärinymmärretyksi.

    olen samaa mieltä kanssasi kissojen aliarvottamisesta ja siitä, että tietoa kissoista ja niiden hoidon vaativuudesta sekä kasvatuksesta pitäisi levittää enemmän.

    mutta, että tämä ketju pysyisi aiheessa, eli knopflerin muistogalleriassa, siirrän tämän yleisemmän kissakeskustelun tuonne yleiseen keskusteluun omaksi ketjukseen. jatkakaamme siellä.
     
  9. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
    Kuka on tämä mystinen joku? Joku täällä ymmärtää viestit aina väärin joko vahingossa tai tahallaan. Mitä sitten? Ko. viesti oli hyvin selkeä ja asiallinen, ja jos JOKU sitä ei ymmärrä, niin sille ei voi kukaan mitään.

    Hyvä että Annuska jaksoit kirjoittaa noinkin asiapitoisen viestin. Itsekin meinasin jo ihmetellä pentujen hintaa, mutta se jäi sitten tekemättä.
     
  10. puhuin hypoteettisesti.. kaikki viestit ovat tottakai tulkinnanvaraisia, oli sitten kyse mistä tahansa. ulosantini ei tänään ole parasta mahdollista. tarkoitukseni ei todellakaan ollut hyökätä itse annuskaa vastaan, jos joku sen ehti niin jo tulkitsemaan.

    pyydän anteeksi mahdollista epäkorrektia käytöstä.

    mutta jos puhuttais niistä kissoista? :)
     
  11. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
  12. Kyllä minä ottaisin rotukissan sadalla eurolla, mikä ettei. Jos kissalla ei ole rahallista arvoa, on se halpa ja jos taas sen myynti halutaan estää, mikä on se kotikissanhaluajan vaihtoehto. Maalaisjärjellä tietysti haetaan lehdestä yksi ilmainen maatiaiskissa ja annetaan tuon rekisteröimättömän "rotukissan" tulla lopetetuksi ostajien puutteeseen?
     
  13. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
    Aika naurettava ajatus että kasvattaja lopettaisi pennun jos ottajia ei ole. Siis jos kyseessä on oikea kasvattaja eikä tehtailija.

    En minä ostaisi varastettua tavaraa vain koska se "on jo varastettu".
     
  14. Mitä rotua olette ajatelleet? Rotukissat maksavat, mutta laatu maksaa aina. Toinen ragdollimme on näyttelytasoinen ja hintaa oli 750 €, toinen on lemmikkitasoinen ja hintaa 600 €. Eli jos saa kasvattajalta rekisteröidyn rotukissan 300 eurolla, on se halpa. Mutta toisaalta itämaiset maksavatkin muita rotuja vähemmän.

    Jos jotain positiivista hakee, niin "onneksi" kissat maksoivat vain 170 €. Yleensä kun paperittomien "rotukissojen" myyjät pyytävät kissoistaan lähestulkoon samaa hintaa mitä paperillisista pyydetään, vaikkei vanhempia ole testattu tms. saati pentuja rokotettu ja madotettu.
     
  15. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
  16. Oioi... Pikku pantteri :D

    Minua viehättävät puolipitkäkarvaiset suuret kissat ja toivoisinkin, että joskus meiltä löytyisi komea maine coon. Mutta saavat nämä meidän suuret ja lötköt hienostelijat toistaiseksi riittää ;)
     
  17. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
    Vaihtoehto voisi olla myös norjalainen metsäkissa. Niitä on tullut sattumien kautta nähtyä ja kuvailtua muita kissoja enemmän, ja alkaa jo tuntumaan rotu "omalta". :) Vaan saattaapi kissahankinnat siirtyä kunnes saamme hommattua asunnon riittävän hyvältä paikalta jossa on hieman luontoakin ympärillä missä liikkua, ja pihaa jonne rakentaa ulkoilutilat.

    Tällähetkellä meitä ilostuttaa 2 maatiaista, 1 ja 2 vuotiaat nartut oulusta ja kokkolasta.
     
  18. Niinpä, reunaehdolla naurettavaa. Mitä myymättömille sadan euron kissoille kissoille tehdään?

    Ei kannatakaan, laitontahan se on eikä omistusoikeuttakaan saa. Miten se mahtaa näihin kissoihin liittyä? Reunaehdoin naurettavaa..voisi sanoa.
     
  19. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
    Se mitä ns. tehtailija tekee myymättömillä kissoilla on tullut threadin alussa jo esille "Lahden hallikissat", ym. Oikea tapa on puuttua tehtailijan toimintaan eikä tukea sitä rahallisesti. Eikö vain?