Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

M-Leicalla kuvaaminen

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana spege, 31 Heinäkuu 2005.

  1. spege

    spege

    77
    0
    0
    Olen nyt kuvannut M-Leicalla (M6 TTL) n. vuoden ja voisin vähän kertoa kokemuksistani tämän legendaarisen kamerajärjestelmän kanssa. M-Leicahan on eräänlainen järjestelmä- ja kompaktikameran välimuoto. Siinä ei ole peilietsintä, vaan kompaktikameran tyylinen erillinen etsin kameran vasemmassa yläkulmassa. Tämä mahdollistaa kameran ja objektiivien poikkeuksellisen pienen koon. Objektiiveissa sen tähden, että takalinssi voidaan viedä tarvittaessa lähes suljinverhoon kiinni, koska välissä ei ole peilikammiota.

    Tarkennus hoituu kamerassa etäisyysmittarin (rangefinder) avulla. Kameran oikeassa yläkulmassa on pieni ikkuna, josta heijastuu haamukuva etsimen keskelle. Käsitarkenteinen objektiivi välittää etäisyystiedon runkoon ja kun haamukuva häviää, tarkennus on kohdallaan. Tämä tarkennusmenetelmä on erittäin tarkka ja toimii uskomattoman hyvin pimeässäkin. Eri objektiivien (28-135 mm) kuvakulmat osoitetaan automaattisesti muuttuvin helokehin. Lyhyemmät objektiivit vaativat erillisen etsimen, hätätapauksessa voi kuvata myös kameran omalla etsimellä jos osaa arvioida ko. linssin kuvakulman.

    M-Leican historia perustuu Oskar Barnackin Saksassa v. 1913 kehittämään UR-Leicaan, eli kameralla on hyvin pitkät perinteet. Kamerat ja objektiivit valmistetaan edelleen pääosin Saksassa käsityönä, mikä selittää niiden korkeahkon hinnan. M-Leica on täysin mekaaninen, paristovirrasta riippumaton kamera, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (kuten uusi Leica M7), jossa on mm. elektroninen suljin.

    Omassa kamerassani, M6 TTL:ssä sähköä tarvitsee vain valotusmittari ja TTL-salamavalon mittaus. Eli jos näitä ei tarvitse, kameralla voi kuvata aivan mainiosti paristotila tyhjänä. Noniin, tässä oli yleistä stooria Leica M-järjestelmästä, mutta nyt kerron vähän käytännön kokemuksia ko. laitteen (M6 TTL) kanssa työskentelemisestä;

    Hyvää:

    + Kamera on pienikokoinen, kevyt ja "halvan" näköinen, ei herätä turhaa huomiota ja mahtuu pieneen laukkuun.
    + Kameran suljin on erittäin hiljainen (kangasverho) ja värinätön.
    + Etsinkuva on suurikokoinen, erittäin kirkas ja terävä.
    + Tarkennus on täsmällinen hämärässäkin.
    + Objektiivit ovat kertakaikkiaan HUIPPUA.
    + Kameralla voi kuvata täysin ilman paristovirtaa.
    + Järjestelmä on tehty "raudasta" ja se kestää.

    Huonoa:

    - Tarkentaminen liikkuvaan kohteeseen on vaikeaa yli 50 mm objektiiveilla.
    - Nopein salamatäsmäysaika on vain 1/50 s, tosin joidenkin Metz-salamalaitteiden kanssa voidaan käyttää ns. strobo-täytesalamaa nopeammilla ajoilla (max. 1/1000 s). Sulkeutuvan verhon täsmäys puuttuu (M7:ssä se on).
    - Filmin lataus pohjan kautta on hidas ja hankala.
    - Alle 28 mm laajakulmien käyttö on hankalaa etsimen takia.
    - Valotusautomatiikkaa kaipaisi välillä, kun on kiire.

    Eli johtopäätöksenä voidaan todeta, että M-Leica ei sovellu missään nimessä joka paikan kameraksi. Hyvä peilietsinjärjestelmä on syytä olla rinnalla!


    - spege -
     
  2. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 394
    177
    63
    Kiitokset spegelle selostuksesta, olen tullut vastaaviin päätelmiin ilman käyttökokemusta, mutta on mukava huomata, että ei ole päätellyt väärin/kokemuksesi vastaisesti :)

    Olisin kuitenkin valmis lisäämään + listaan:
    -Nopeuden ja huomaamattomuuden.
    -Säilyttää arvon oletettavasti kohtalaisen hyvin.
    -Synnyttää käteen otettaessa mielikuvan luotettavan laitteesta.

    Miinuksiin: zoomien puuttuminen, eli kun tilanne on nopea ei objektiiviä ehdi vaihtamaan ja rajaamiselle on vain se mahdollisuus joka on nokalla.

    kysymys, joka on muotoutunut päässäni: Kuinka hyvin kamera on tiivistetty, eli voiko sitä huolettomasti käyttää myös sateella?

    Onneksi kameroita saa omistaa useita, onhan se järkevää käyttää tarkoituksiinsa juuri parhaiten sopivaa laitetta... pitäisi jo viimein hankkia tuommoinen ja pari objektiivia :)
     
  3. pmu

    pmu Well-Known Member

    2 052
    43
    48
    Minun käsityksen mukaan sateella kuvaaminen ei ole ollenkaan suositeltavaa. Nettijuttujen perusteella on tullut käsitys, että ainakin vanhemmissa M-sarjan kameroissa vesi on vihollinen... Voin olla kyllä väärässäkin.
     
  4. Mitä siinä mietit.... http://www.kameralaukku.com/viewtopic.php?t=1598

    ;o)
     
  5. spege

    spege

    77
    0
    0
    Totta turiset. Arvon säilyminen on minulle erityisen tärkeää. :) Yhden plussan voisin vielä lisätä; kameraa voi hätätilanteessa käyttää vaikka vasarana. :D

    No, jalkazoom on aina käytössä. :) Ja onhan Leicalla Tri-Elmarit-M Asph.-objektiivi, jossa on samassa linssissä 28 mm, 35 mm ja 50 mm objektiivit. Tosin sen valovoima on vain f/4.

    Tietojeni mukaan kameraa/objektiiveja ei ole erityisesti tiivistetty vettä vastaan, mutta tuskin nuo laitteet pienestä vesisateesta säikähtää.
     
  6. spege

    spege

    77
    0
    0
    ...