Minun pimiö on lämmittämättömässä tilassa ja viime viikon pakkasilla silläaikaa kun olimme ulkomailla litkut pääsivät taas jäätymään. Näinhän ei saisi missään nimessä käydä mutta kun kuitenkin joka talvi käy niin olen enemmän tai vähemmän tottunut ilmiöön. Siellä oli lähinnä 5 litran kanisteri Xtolia ja sulatuksen jälkeen kävi ilmi että kehite oli kadottanut tehonsa. Kiinnostavaa sikäli kun viime talvena käyttämäni D76 jäätyi varmaan useammin kuin kahdesti menettämättä ainakaan kaikkea tehoaan. Tosin tuo Xtol oli aika tehotonta jo muutenkin kun sillä oli tehty 75 rullaa eli se riittoisuus mitä Kodak sille lupaa. Hämmästyttävintä kuitenkin oli että myös jäätynyt kiinnite (Calbe A 300) oli mennyt tehottomaksi. Aikaisemmin Agefixit ja Kodakin kiinnitteet eivät ole kärsineet jäätymisestä mitään. Paperikehitettä oli kaksi täyttä litran pulloa Calbe N 116:ta joista toinen oli jäässä, toinen ei. En ole kokeillut niitä vielä.
Vs: Kemioiden jäätymisestä Kävi vähän samalla tavalla, D-76 pääsi jäätymään. Hyvin silti toimi sulatuksen jälkeen. Vähän ihmettelin kun toi d-76 oli 1,5 litran pullossa ja ehti mennä umpijäähän, samassa tilassa oli pienemmissä puteleissa mm. pyrocattia, t-max kehitettä, rodinalia ja neutolia jotka ei olleet pakkasesta millänsäkään. Voi tietysti olla että nekin olisivat jossain vaiheessa jäätyneet jos en olisi pelastanut niitä lämpöiseen.
Vs: Kemioiden jäätymisestä Halkesiko pullo? Sulla oli D76 varmaan käyttöliuoksena ja sen takia jäätyi? Rodinal ja muut laimentamattomat aineet kestää enemmän kylmää ennenkuin jäätyvät. Muistan jostain lukeneeni että jotkin kehitteet jopa toimivat alle nollan lämpötiloissa jos ne liuottaa jäätymättömään aineeseen. Olisiko jotkin napatutkijat joskus aikoinaan käyttäneet tuommoisia. Voi olla aika hidasta puuhaa kehitys noin kylmillä aineilla. Olin huomaavinani että D76:hen alkoi tulla sellaista valkeaa hiutaletta kun se meni kylmäksi. Hiutale liukeni pois 20 asteeseen lämmittäessä. Ai niin jäätyneelle Calbe paperikehitteelle ei käynyt kuinkaan, olen kehitellyt samalla 1.5 litralla vaikka kuinka kauan kun en ole jatsanut tehdä uutta litkua.
Vs: Kemioiden jäätymisestä Tostahan saa uuden kehitysvillityksen stand-kehityksien yms. rinnalle, pakkaskehitys! Mahtaako jälki erota 20C:ssä kehittämisestä? Ei muuta kun purkit pakkaseen..
Vs: Kemioiden jäätymisestä En mä kylmässä kehittämisestä tiedä, mutta jos filmi kuivuessaan jäätyy niin tuloksena on sellaista retikulaatiota ja isompaakin kidettä että joku saattaisi olla kiinnostunut
Vs: Kemioiden jäätymisestä Valokuva.net:n foorumilla oli aikoinaan kuvia kun paperi vedoksen huuteluvedessä oli jääkutioita. Tuloksena oli hienon näköinen kuva jossa kuvaan oli muodostunut sellasta kidettä. Muistaakseni juurikin huuhteluveteen laitettiin jäät eikä kemioihin. Jos joku tietää asiasta enemmän niin ois kiva kuulla.
Vs: Kemioiden jäätymisestä Jäätymisen ei sinänsä pitäisi turmella kehitteitä tai kiinnitteitä. Sensijaan jäähtyminen tai jäätyminen saattaa aiheuttaa joidenkin kemiallisten yhdisteiden saostumiseen ja niiden liuottaminen uudelleen voi olla vaikeata. Varsinkin liuostiivisteissä monet yhdisteet ovat pitoisuudeltaan lähellä liukoisuusrajaa ja jo pelkkä jäähdyttäminen voi johtaa saostumiseen. Siksi ainakaan kaikille liuoksille jääkaappisäilytys ei ole suositeltavaa, vaikka kylmässä yleensä herkkien kemikaalien säilyvyys onkin parempi. Toinen kysymys on liuosten jäätyminen. Jotkut kehitteet voivat olla muita kuin vesiliuoksia. Esim. Pyrocat-HD:n A-liuos ja Kodakin HC-110 ovat glykolipohjaisia liuoksia, siis pakkasnestettä, ja kestävät siten hyvin pakkasasteita. Lisäksi monet vesipohjaiset kantaliuokset ovat niin väkeviä, että liuotteiden suuri pitoisuus laskee jäätymispistettä. Mutta jäätymättömyys ei kuitenkaan varmuudella takaa normaalia toimintaa jos koostumus on saostumisen vuoksi muuttunut.