Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

mikä salama?

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana Vita, 14 Joulukuu 2006.

    Vs: mikä salama?

    Ei vaan nyt ollaan peruskymysysten äärellä joissa Metzin pamput alkavat loistaa. Käytettyjä saa halvalla.
     
  1. RB

    RB Well-Known Member

    9 106
    1 087
    113
    Vs: mikä salama?

    Ja uusia Nujia-digi-nelivitosia saa rahalla.
     
  2. Larsson

    Larsson Member

    339
    0
    16
    Vs: mikä salama?

    Kas niin, peruskysymysten äärellä. Katselin juuri eilen käytettyä Metzin nuijaa kaupan ikkunassa. Vaikuttavan näköinen astalohan se oli. Hinta 50e.  Komppaakohan 350d:n kanssa?  Vieressä oli toinen jonka hinnassa oli nolla perässä.
     
  3. Vs: mikä salama?

    Tarkemman mallinumeron kanssa katsomaan tuosta:

    Photo Strobe Trigger Voltages

    (Oletan että haluat kiinnittää johdon suoraan varusteluistiin, jännitteeltä suojaava varusteluistiin asennettava PC-liitinadapteri taitaa tulla kalliimmaksi kuin koko salama...)
     
  4. Vs: mikä salama?

    No ei, vaan salama saadaan päsähtämään helpolla orjana, koskapa nyt ollaan käsisäädöllä -tai salaman automatiikan toiminnossa. Kameran ollessa käsisäädöllä ei kameran ohjaussalamasta mitään esisalamaa tule ja näin tullaan toimeen pilkkahintaisen orjakennon kanssa.
     
  5. Vs: mikä salama?

    Metzin uusin 54 MZ 4i tekee Canon-temput jos sen varustaa Canoin kannalla. Itse salama toimitetaan yleiskannalla, jolloin joutuisit käyttämään sitä kuin vanhanajan automaattisalamaa. Nyt kun maahantuoja vaihtuu, ovat 54:set erityisen sopivan hintaisia. Jos haluat sen kisaavan Canoin omien salamien multiautoattien kanssa, on itse salaman lisäksi siis hankittava peruskannan tilalle sopiva kanta. 54 MZ 4i:ssä on myös nuijamallien tapaan pieni salama eteenpäin silloin kuin itse pääsalama on käännetty valaisemaan seinän/katon kautta. Eiköhän näistä tutuista (Telefoto, Optotek, EP-kamera, Foto Tapio, Top Shot...) saa lisätietoa.
     
  6. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    Tähän oli pakko tarttua... Tottahan ST-E2:n ohjekirjassa mainitaan vain Canonin salamat koska Canon ei halua että ihmiset ostaisivat muiden valmistajien vermeitä!

    Samalla tavalla kameran ohjekirjassakin kielletään käyttämästä muiden kuin Canonin omia salamalaitteita, objektiiveja, akkuja, kas kun ei kielletä väärän merkkistä kamerahihnaa. Ja silti ne toimii. Go figure?
     
  7. RDahl

    RDahl Ylläpidon jäsen

    7 892
    115
    63
    Vs: mikä salama?

    Missäs näitä nyt sitten halvalla olis ??
     
  8. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    Canuunassa salaman esivälkky on päällä myös M-modessa. :(

    Nikonissa tuo voi toimia niinkuin kerroit, mutta Canonin salamajärjestelmä on aika lailla paskempi viritys kun Nikonin vastaava. Minoltassa taas (tämä on tosin kaverin kertomaa, ei omakohtaista tietoa) salaman mittaus ja koko järjestelmä toimii vieläkin paremmin.
     
  9. Vs: mikä salama?

    Hmm, mietiskelin tuota juuri. Kun kamera on manuaalilla ja salama ttl:nä, niin pitäähän sen tullakin, koska milläs se kamera muuten sen salaman mittaa? Mutta jos salama on manuaalilla, niin silloin se on turhaa..
     
  10. Manu

    Manu

    190
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    No kerrohan juice kokemukseesi pohjautuen mitä salamia st-e2 osaa ohjata? Siis Canonien lisäksi.
     
  11. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    No ei mulla itselläni ole tuosta ohjaimesta kokemusta. Huomautin vaan että vaikka se toimisikin jonkun Sigman tai Cullmanin salaman kanssa niin on 100% varmaa että Canonin manuaalissa siitä ei ole sanaakaan. Se ei ole Canonin bisneslogiikan mukaista.

    Toisaalta, Digitarvikkeen sivuilla lukeepi näin:
    Veikkaisin että tarkempaa tietoa saat sitten kyseisen Sigman manuaalista. Mikäli ST-E2 käyttää samaa ohjaustapaa remonte-salamoiden ohjaukseen kuin 550EX/580EX niin eiköhän se skulaa Sigmojenkin kanssa.
     
  12. Manu

    Manu

    190
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    No niinpä on. Tämä onkin hyvä tieto kun Sigmat ovat hieman halvempia.
     
  13. impish

    impish

    9
    0
    0
    Vs: mikä salama?

    Mitä jos pysyttäis aiheessa vain? Eli onko kellään tietoa miten/pystyykö tota salamaa säätämään niin, et se välähtää samaan aikaan kun suljin avautuu? Manuaalillakin se välähtää ennen sulkimen avautumista.
     
  14. Vs: mikä salama?

    Eikö tässä ollut alkuperäisenä aiheena, että mikä salama sopisi Vitalle?
     
  15. Larsson

    Larsson Member

    339
    0
    16
    Vs: mikä salama?

    Eikö tässä ollut alkuperäisenä aiheena, että mikä salama sopisi Vitalle?
    [/quote]

    Alkuperäisestä aiheesta en tiedä, mutta nyt on Cullmann d4500 kaivettu pukin kontista, kaverina 350d. Ensimutuvaikutelmat:

    -TTL toimii: mittaa etäisyyden ja tsekkaa obiskan millimäärän ja säätää nähdäkseni salaman zoomin ja tehot.

    -salamapää käännettynä käyttää aina 50mm asetuksia ja täydellä teholla, kait ihan toimiva ratkaisu, pitää vielä testata

    -toimii orjana, mutta välähtää ensimmäisestä esivälähdyksestä (kameran omalla räpsyttimellä testattu)

    -salaman zoomi pitää eläimellistä ääntä, liekö kyseessä "ominaisuus", vai unohtuiko kilo hiekkaa rattaisiin tehtaalla - jää nähtäväksi

    -vähemmän muovilelun oloinen kuin kaupassa hypistelemäni saman hintaluokan sigma (joka kyllä olisi ollut tehokkaampi)

    Ja nyt eikun treenaamaan.

    Kiitokseni keskusteluun osallistuneille ja Vitalle onnea salaman metsästykseen (jollei pukki jo tuonut).
     
  16. Vs: mikä salama?

    Siis TTL tarkoittaa että kamera mittaa tehot -ei salama.
     
  17. Vs: mikä salama?

    Mites tuo ilmoitettu latausaika 0,7-9s on käytännössä Cullmanilla? Ainakin tuo 9s tuntuisi aika julmalta odotella.

    Liekö mulla hyvä yksilö, mutta mun Sigma on toiminut luotettavasti ja tasaisesti. Ärsyttäviä piirteitä toki on, esim. se fp:n putoilu pois, 420/430-tyylinen liikerata (ei saa pystykuvassa salamaa takaviistoon) jne. Latausta saa odotella, muttei tolkuttomasti. Tolkuttoman tiheää laukomista ei speksien mukaan pitäisi tehdä ettei peli ylikuumene.

    Kaikkein kiusallisinta on, että väläys alkaa hiipua tai voi jopa puuttua kokonaan, ilman että salama indikoi mitenkään akkujen olevan tyhjillään. Pattereilla tilanne voi olla toinen. Hiipumista tiukalla kuvaustahdilla tulee toki, jos salama ei ehdi lataantua.

    Tehon riittävyys riippuu kuvausolosuhteista/tyylistä. Mulla Sigmankin teho riittää, joskin oikein kovassa auringossa kaipaisi täytesalamaan kyllä lisätehoja. Mun käytössä tuntuu että kirkkaan valon täytesalama on se tilanne missä tehot loppuu ensimäiseksi kesken. En tosin kuvaa isoissa tiloissa, esim. heijastellen salamaa vaikka ison kirkon katosta tms.
     
  18. Larsson

    Larsson Member

    339
    0
    16
    Vs: mikä salama?

    kokeilinpa: lataa käynnistettäessä yli kymmenen sekuntia, reilusti. Sitten lauoin kymmenen kuvan sarjan niin nopeasti kuin se on mahdollista ilman sarjakuvausmoodia (joka kytkeytyy kamerasta pois päältä salaman ollessa kiinni), mutta näyttää toimivan ilman mitään odottelua. Siinä on kyllä uudet patterit, vaikea sanoa miten toimii vanhemmilla paristoilla.

    Ei saa käännettyä takaviistoon, siitä ehkä miinukset jatkossa. Jatkan testailua.


    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Kuten sanottu, kun patterit on tyhjemmät niin tiedän paremmin.

    Quiquern lausahti: "Siis TTL tarkoittaa että kamera mittaa tehot -ei salama."

    noin varmaan on. Olin aiemmin antanut itselleni kertoa, että pienen pieni kirgiisi saa tarvittavat ohjeet ja kipittää kamerasta salamakengän kautta salamaan ja vääntää isosta ruuvista salaman tehot kohdalleen. Lienee kyse samasta asiasta.
     
  19. Vs: mikä salama?

    Jos käyttää salamaa ihan vaan täytesalamana kirkkaalla ilmalla niin sen salaman oman zoomin voi pistää käsin suurimmalle mahdolliselle, mikä lie 100mm asento, kun kohde kuitenkin on kuvan keskiosassa. Näin saa siihen salamaan tehoa lisää. Kameran asetukset voi itsekukin miettiä pienissä päissään tarviiko sitä zoomausta huomioida vai ei. Näin jouluaikaan ei liene tuota ongelmia, siis tuo päissään oleminen :)