Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Kaarne, 12 Joulukuu 2006.

  1. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Olen tässä funtsannut noita suotimien ja vastavalosuojien vinjetointeja, ja nyt pitäis tietää, että mistä kohtaa se ilmoitettu kuvakulma pitää mitata? Sen tiedän, että mittaustulosta on kinossa verrattava diagonaaliseen kuvakulmaan, mikäli haluaa pitää kulmatkin valoisana. (jos sitä ei ole ilmoitettu, niin tiedoksi, että ainakin mun yhden kino-objektiivin diagonaalikuvakulman suhde horisontaaliin on noin 1,15:1) Tässä vaihtoehtoja edestä taakse:

    Objektiivin putken päästä?
    Etulinssin uloimmasta kohdasta?
    Etulinssin keskeltä (huom. koverat etulinssit)?
    Etulinssin reunoilta?
    Etulinssin taaimmaisesta kohdasta?
    Aukkolaskennoista tutusta objektiivin "optisesta keskipisteestä", missä se sitten onkaan?
    (ja jos joku välttämättä haluaa vielä taaemmas, niin)
    Himmentimen kohdalta?
    Objektiivin juuresta?
    Filmipinnalta?

    Lisäksi tuntuisi loogiselta, että jos laitan objektiivin nokalle suotimen kierteenmuuntorenkaan (step up), joka on kolme milliä leveämpi (46-49) ja kolme milliä korkea, sen ei pitäisi vaikuttaa vinjetointiin?
     
  2. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Otat lasin irti kamerasta, ja tälläät kiinni johonkin penkkiin tai jalustaan. Vaikka vaan pöydälle makaamaan ja alle paperi johon voit piirtää merkit vastavalosuojaa varten.
    Valaiset sitä takaapäin eli kameran filmitason puolelta ja katsot sisään tötterön etupäästä. Aukko pitää olla täysin auki. Sitten vaan liikuttelet päätä reunalta reunalle ja katsot missä kohtaa vielä näkyy täysin pyöreä himmentimen aukko. Siihen kohtaan vaikka merkki pöytään ja olet selvittänyt minkä kokoinen on pienen vinjetoiva kulma vastavalosuojalle.
     
  3. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Tjaa.. Ei tuokaan huono idis ole. Hitusen ehkä epäeksakti, mutta varmaan paremman puutteessa toimii. Pitääkö takaa tulevan valon tulla suoraan objektiiviin nähden? Ja tarviiko itse asiassa erillistä valoa vai riittääkö jos erottaa aukon?
     
  4. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Epäsuora valo on OK, eli taakse valkoinen paperi jota katsot opukan läpi.

    Tämähän ei ole epäeksakti, vaan nimenomaan tarkka kokeellinen menetelmä. Tarkempi kuin matemaattiset mallit jos kaikkia parametreja ei tunneta :)

    Itseasiassa näin testattuna vv-suojasta tulee ehkä hieman liian iso, koska kuvantava elementti eli kenno tai filmi on pienempi kuin lasin piirtoympyrä. Ero ei kuitenkaan liene merkittävä.
     
  5. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    No okei, joo :).

    [QUOTE>
    [/QUOTE]
    Niin, mitenkäs isoja ne piirtoympyrät on? Kai niiden kannattaa mahdollisimman vähän mennä kuvantavan alueen yli... Ellei siellä sitte oo vaan jotain suttua. Mutta sekin varmaan suurentaa sitte objektiivia, eikä sikäli tarkoituksenmukaista...
     
  6. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Miksi näin vaikeasti kun tuo näkyy etsimestä. Jos siis on slr. Ja jos on peräti digi niin asiaa voi jopa kuvaten kokeilla, kun se on ilmaista.
     
  7. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Niin vois, mutta ei oo SLR. Eikä edes ilmainen digi :). Ja jos on tikissä muistikortti loppu tai sitä ei ole, niin ei sillonkaan vois.
     
  8. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Niin tai jos kamera on rikki ;-)

    No, MMMinä tekisin näin: teippaisin kuvaporttiin negataskumuovia, sitä himmeää, tirvaisisin kameran pöydällä B:lle. valaisisin etulalan hyvin ja suojaisin hieman valolta takapuolta, siis kameran. Nyt on helppo tutkailla tulosta kameran takaa
     
  9. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Niin, niinhän niillä tikeillä on tapana olla, kuulen ma.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]
    Mihin kuvaporttiin? Mitä negataskumuovia? Vattefak.

    Ja sä siis tutkailisit samaa kuin juice, mutta kääntäen? Miten merkkaaminen onnistuu, kun on perse pystyssä takapuolta tiiraamassa? Ehkä jos ottaa jonkun kiintopisteen...
     
  10. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    [/QUOTE]

    Filmin tilalle siis. Voi siihen toki laittaa myös kirkaan, kehitetyn valottamattoman filminkin paikoilleen, ja sitten takakansi auki ja B:llä tiirailemaan. Jos ajatellaan että pähkätään vastavalosuojan tai suotimen vinjetointia, niin mitäs merkkailua se vaatii? Katsotaan vinjetoiko vai ei. Jos halutaan katsoa mikä kulmasta näkyy niin voihan siitä kulman kohdalta työntää vaikka hmm. sormea eteenpäin kunnes se näkyy kuvassa. Huom: pienimmällä aukolla ja lyhyimmällä tarkennuksella toki. Sormen asemesta vaikka mittanauhaa niin näkyy mittakin suoran..
     
  11. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1 359
    0
    36
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Ahaa, nyt ymmärrän. Mahtaakohan muuten ne valoerot olla riittävän suuret, että ne näkyy? Ehkä ne on. Joo, pienin aukko ja lähin tarkennus vissiin, mikäli haluaa varmistua, ettei vinjetoi millään.

    Tossa sormessa/mittanauhassa on se ongelma, että tarkkaa kulman kohtaa on vaikea löytää. Asteethan voi astekulmalla/geokolmiolla mitata ihan mistä kohtaa vaan, koska objektiivi on pituusakselinsa suhteen symmetrinen, mutta sitten kun katsoo kuvaa, jonka lasi oikeasti piirtää, pitääkin jo tarkkaan tietää, mikä objektiivin kohta piirtää kohdan, joka tulee ihan kulmaan. Suotimen tmv kiinni kierrettyä ei tarvii siitä välittää.
     
  12. Jan

    Jan Member

    825
    0
    16
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Äärettömään tarkennettuna varmaan vinjetoi helpommin, siks kunnolliset vastavalosuojat ovat yleensä säädettäviä. Laakakamerassa toi vinjetointi on helppo kattoa mattalasin leikatuista nurkista.
     
  13. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    On tuo ihan iisiä kinossakin. Noin voi tarkastella vinjetoinnin lisäksi tarkennuksen oikeellisuutta, lähilinssin oikeaa tarkennusetäisyyttä jne.
     
  14. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 398
    179
    63
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Olisko kuitenkin niin, että puhutaan pienimmästä numerosta ja isoimmasta aukosta..?

    Itselläni ainakin objektiivit tuntuvat vinjetoivan enemmän juuri isoilla aukoilla, mutta ongelma katoaa kun vähän himmentää ,aukon, kaksi...
     
  15. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Höpsis. Tässä puhutaan eri vinjetoinnista. Jos laitat jonkun kohteen etualalle, on se sitten kalkkarokäärme sormi tai vastavalosuoja, niin suurin syväterävyys ja lähin tarkennusetäisyys tuo kohteen lämimmässä mahdollisessa paikassa teräväksi.
     
  16. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 398
    179
    63
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Selittäisitkö lisää... Luulin koko ajan, että puhutaan vastavalosuojan aiheuttamasta vinjetoinnista ja sen luulisi olevan suurempaa ioslla aukolla?

    Vai pitääkö sitä etsiä kuvaamallasi tavalla eri tavoin kun objektiivi toimii?
     
  17. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Koita nyt ihmeessä sillä sormella vastavalosuojan kulmasta ja paina syväterävyystarkistunastaa. Kummalla tavalla näkyy paremmin?
     
  18. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 398
    179
    63
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Tarkemmin näkyy tietysti, koska syväterävyys kasvaa, mutta ... syystä tai toisesta aina kun vastavalosuoja vinjetoi, tapahtuu se isolla aukolla ja ongelma katoaa kun himmentää..
     
  19. Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Hasselbladin kanssa kaikki on helpompaa! Peilikammion monitoimitakatulppaan on integroitu TTL-mittausta varten keskiharmaa ja jokaiseen nurkkaan pieni reikä vinjetoinnin tarkastamista varten. Niistä reijistä tihrustamalla. Kätevää ja toimivaa. Vastavalosuojien sekä shiftin ja tiltin kanssa. Samalla näkee myös himmentämisen sekä etäisyysasetuksen vaikutuksen.

    T. Kerkko.
     
  20. juice

    juice

    912
    0
    0
    Vs: Objektiivin kuvakulman mittauspiste?

    Kompendin kanssa tuo tähyslasin kulmista katsominen ja käsin säätäminen toimii OK, mutta silloin kun halutaan tietää opukan vinjetointivapaa kuvakulma niinkuin alkuperäisessä viestissä oli kysymys niin tarkastelu kannattaa tehdä "nurinpäin".