Pinhole kamerani polttoväli askarruttaa.Reiästä filmitasolle on 30 mm ja filminä 13x18 nega,joka piirtyy reunojaan myöten,ohessa 12 mm polttovälin kuva(nallipyssyllä) ja pinholekuva samasta paikasta,tosin puissa on enemmän lehtiä.
Vs: Polttoväli ?? Mun laskujen mukaan kinon kroppikerroin 13x18aan verrattuna on noin 5, jolloin tuosta 30mm polttovälistä tulee noin 6mm kinovastaavana.
Vs: Polttoväli ?? Sanon heti, etten ole mikään matemaattinen nero, mutta miksi ihmeessä puhut kinon croppikertoimesta?? Mikä sellainen edes on? ...ja tuon kyllä näkee silmälläkin, ettei kyseessä voi olla 6mm polttoväli millään laskuopilla, sillä silloinhan kuva olisi melko lailla ympyrä, eli sellainen superkalansilmällä otettu, vai kuinka? Joku pätevämpi saa jatkaa...
Vs: Polttoväli ?? en tiedä kuinka se käyttäytyy pinholessa ,6 mm voi olla koska 12 mm lasilla otettu kuva on selvästi tiukempi ja ei tuo pinhole mitään kalansilmä efektiä tee näin silmällä katsottuna..??
Vs: Polttoväli ?? ;D matematiikka on taitolaji. Niinkuin sanoin, en ole mikään matemaattinen nero ja voin sujuvasti myöntää, että lukion lyhyt matematiikkakin oli taidoilleni kerrassaan ylivoimainen. ... vaan kyllä tuo näyttää tiukemmalta kuin 6mm. Pitäisikö tuossa yhtälössä neulanreikäkin mitata jollain mikrometrillä ja ottaa reiän koko mukaan laskukaavaan?? ...en tiiä, tuli vaan mieleen
Vs: Polttoväli ?? Nää millien vertailut on vähän sellaista isojen poikien puuhastelua. Tosissaan kyllähän se reiän koko vaikuttaa siihen, miten ne millit siihen asettuu. Ei ne millit, vaan kuinka niitä käytetään... vai miten se meni..? ;D Eikä sillä oikeastaan ole väliä, miten pitkän matematiikan on käynyt. Peruskoulu antaa riittävät perusteet nimensäkin mukaan. Muistaa vaan luottaa siihen, mitä näkee/kokee. Jos haluaa enemmän miettiä, niin vaikka esim. Raamattu tai Koraani antaa ihan hyvää perustietoa. Aika usein se kolmiyhteys on mukana matematiikassakin. On se sitten a+b=c, a-c=b, a*b=d tms. Valokuvauksessa ja kamerapuuhastelussa yleensä toi kolmiyhteys toimii aika hyvänä ohjenuorana. Lopputuloskin on 3D.
Vs: Polttoväli ?? Kuvasin Leican M6TTL rungolla jossa oli runkotulppaan tehty 0,17 mm:n levystä 0,20 mm:n reikä. Etäisyys filmille oli 27,8 mm (f/139). Tällaisella vimpaimella syntynyt kuva oli kyllä liian "hieno" neulansilmäksi, koska reunat eivät tummuneet ja kaikki pystylinjat olivat aivan suoria. Kuvakulma oli valmiista negasta verrattuna samalla kertaa optiikalla ottamastani kuvaan noin 28-millisen luokkaa. Jos olisin kuvannut palkilla samalla neulansilmärunkotulpalla, olisi kuvautumisympyrä ollut varmasti suurempi, siis kuvakulma laajempi ja reunat tummuneet sitten pikku hiljaa. Nikoniin on vastaava 0,27 mm:n reijällä, koska runkopaksuusukin on aika lailla suurempi. En kyllä tähän hätään muista mitä kuvakulmaa se vastaa.
Vs: Polttoväli ?? Miten se reiän koko voisi vaikuttaa polttoväliin? Muuttuuko objektiivin poltoväli, jos aukon kokoa muutetaan? Polttoväli on polttoväli ja reiän koko = aukon koko. Polttövälivastaavuuksia laskettaessa eri järjestelmien välillä yleisesti käytetään projisoidun kuvan (kennon tai filmiruudun) lävistäjien suhteiden vertausta. 13x18 lävistäjä on (vedän nää nyt ulkomuistista sinnepäin) noin 22 ja kinoruudulle reilu 4. Toi 22/4.jotain on noin 5, joten polttovälivastaavuuksien suhde on se noin 5.
Vs: Polttoväli ?? Ei muuta objektiivin polttoväliä, mutta asettaa reunaehdon (suorakulmaisen) kuvatason koolle.