Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Frank, 1 Syyskuu 2009.

  1. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Sain hyvät ohjeet Juhani Latoniemeltä (kiitokset) mustavalkodiakuvien kehittämiseen tavallisesta mustavalkofilmistä kääntökehitysprosessilla ja ajattelin ne tänne jakaa pienin lisäyksin ja sovelluksin.

    Parhaiten kääntökehitettäväksi soveltuvat hitaammat mustavalkofilmit, luokkaa 100 ASA tai alle. Tmax 100 pitäisi ainakin soveltua hommaan hyvin ja Juhani sanoo saaneensa parhaat tulokset Kodak Panatomic X 64 ASA filmille (ei valmisteta enää). Ilford mainitsee 50 ja 125 ASA filmien sopivan hommaan hyvin.

    Tiivistettynä prosessi menee näin:

    Kehitteenä käytetään paperikehitettä, Agfa Neutolia suhteessa 1+3. Normaalisti valotettu filmi kehitetään ensin negatiiviksi, minkä jälkeen filmi valkaistaan kaliumdikromaattiluoksella (myrkyllistä väärin käytettynä, varottava!). Tämä liuos poistaa hopean kehitetyn negatiivikuvan osalta, joten kun jäljelle jäänyt hopea valotetaan voimakkaalla sähkölampulla vesialtaassa (tai muuten), syntyy filmille toisessa kehitysvaiheessa positiivikuva.

    Työvaiheet

    Ensikehitys - Kehitteenä siis Agfa Neutol 1+3. Kontrastin lisäämiseksi lisätään 10-prosenttista kaliumtiosyaniittiliuosta n. 20 ml litraan. Kehitysaika 100 ASA filmillä n. 10 min, lämpötila 20 celsiusta (kokeiltava)

    Pesu n. 3 min

    Valkaisu 3-4 min kaliumdikromaattiliuoksella. Tuloksen voi tarkistaa ja tankin avata n. 2 min valkaisun jälkeen.

    Pesu n. 3 min

    Kirkastus 2 min - 50 g vedetöntä natriumsulfiittia litraan vettä, lämpötila +20 C

    Pesu n. 3min

    Välivalotus - Valkoisessa altaassa spiraali kokonaan veden alla 700 W hehkulampun alla n. 3 min. Varottava filmin kuumenemista! [Muukin valotus todennäköisesti kelpaa, kunhan filmi ei lämpene liikaa ja valotusta on tarpeeksi - tavallinen hehkulamppu vaatinee vain pidemmän ajan ja päivällä aurinkokin toiminee]

    Toinen kehitys - 4 minuuttia Agfa Neutol 1+3, lämpötila +20 C

    Pesu 10 min

    --
    Kiinnitys ei ole tarpeen, eikä vaikuta lopputulokseen (koska loput hopeasta on poistettu valkaisussa). Homma on siis varsin helppoa, eikä vaadi kuin muutaman uuden kemikaalin

    Ohje perustuu Eero Raviniemen Kameralehdessä julkaisemaan artikkeliin "Tähdellistä" ja Juhani Latoniemen omiin kokeiluihin.
    Kemikaaleja kannattaa kysyä Hopeavedokselta (www.hopeavedos.fi)

    --
    Ilfordin sivuilla on toisenlainen ohje samaan asiaan, mutta kerhollamme parin kaverin (ja Hopeavedoksen Ollin kertoman mukaan hänen tuttaviensa) tekemien kokeilujen perusteella se ei toimi käytännössä ainakaan suoraan, sillä kirkasteen määrä kehitteessä on niin suuri, että tuloksena oli tyhjä filmi (ainakin APX 100:lla). Jos kuitenkin Ilfordin ohje tuntuu jostain syystä paremmalta, kannattaa sitä ainakin tuon kirkasteen suhteen muokata. Kerhollamme käytettiin Hopevedokselta hankittua kirkastetta, jota laitettiin litraan kehitettä vain 1-2 (kohtuullien kokoista) kidettä, jolloin kokeilu onnistui ainakin jossain määrin.
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 216
    3 528
    113
  3. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

    Tuolla linkissä oli tuo kiinnitys kuitenkin tehty ja voipi ollakin että se on kuitenkin ihan hyvä idea - en mä tiedä... Mutta kokeilkaapahan ihmeessä ja ilmotelkaa tuloksista niin ehkä muutkin uskaltautuu.
     
  4. Vs: Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

    Lisää tämmösiä selkeitä ohjeita kiitos !
    Ei tiedä vaikka joku päivä koittasikin tota hommelia :)
    Kerrankin on tullut luettua tällä foorumilla jotain hyödyllistä eikä pelkkää isojen miesten tappelupostauksia .
     
  5. Vs: Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

    onko Antilla sampleja. Jos tuon filkan niin kääntökehitätkö sen maksua vastaan?
     
  6. Frank

    Frank Active Member

    7 250
    1
    38
    Vs: Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

    En oo ite vielä tehny kertaakaan. Kaverin yhden APX100-ruudun oon nähny suoraa filmiltä.. Mulla ei myöskään oo noiden ohjeiden mukaisia kemikaaleja (ainakaan vielä).

    Juhanin kuvia oon nähny stereokuvina, jälki oli ihan priimaa mun mielestä kontrastien ym. suhteen.

    Eli en kyllä lupaa niitä lupaa tässä vaiheessa kehitellä, mutta Ollilta kuulemma noita kemikaaleja on saanu. Pitäis itekkin kokeilla jossain välissä varmaan...
     
  7. Vs: Näin kehität mustavalkofilmistä diakuvia

    Niin siis kuten Frank mainitsi, niin mää kaverin kanssa sitä Ilfordin ohjeen mukaista kokeilin (löytyy Ilfordin sivuilta PDF:nä). Ei toiminut Agfa APX100:lla, kehitteeseen lisätty ohjeenmukainen natriumtiosulfaattimäärä söi koko kuvan pois. Sitten tehtiin toinen koe ilman natriumtiosulfaattia kehitteessä, toimii. Eli kannattaa ennemmin jättää halidiliuotin pois ensikehitteestä aluksi ja tarvittaessa kontrastin ollessa huono lisätä sitä VÄHÄN. Se oli vähän vittumaista että eka filmi oli täysin tyhjä (nyt siis äkkiä Ilford boikottiin kun ohjeet eivät täysin toimineet kilpailijan filmille!!!). Toka kokeilu olikin sitten vaan yksi nopeasti pimiön hämäryydessä räpsäisty kuva: http://sorsa-tv.ath.cx/~antalh/pliplop-mv-kaanto.jpg (rae näyttää ihan hyvältä isommassakin koossa: http://sorsa-tv.ath.cx/~antalh/pliplop-mv-kaanto-iso.jpg ).

    Papereita olen kehitellyt muutamia tolla kääntöprosessilla -- siis tehnyt väridiasta suoraan mv-printin. Toimii: http://sorsa-tv.ath.cx/~antalh/aijjakuva.jpg . Emulsio on tosi herkkää märkänä tuon käsittelyn jälkeen ja kiiltävä pinta muuttuu mataksi :). Valkaisu pistää emulsion koville.

    Ainoa varsinainen ero on, että Ilfordin ohje (käyttämäni) käyttää kaliumpermanganaattia + rikkihappoa valkaisussa. Kirkastuksessa siinä on natriummetabisulfiitti (metabi = di). Rikkihappoa saa ainakin Biltemalta ("akkuhappo") ja kaliumpermanganaattia saattaa saada pienissä annospusseissa jopa joistain apteekeista (!! Nykyään apteekeista ei enää tuppaa saamaan MITÄÄN muuta kuin lääkkeitä), joten jos Frankin mainitsemia aineita ei löydä, kannattaa kokeilla näitä. Sitä en tiedä, onko näillä valkaisuilla mitään eroa toimivuudessa/jäljessä.

    a