Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Digikamerat ja erimerkkiset salamat

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana jazmanaut, 5 Lokakuu 2006.

  1. jazmanaut

    jazmanaut Member

    52
    0
    6
    Moi
    Heräsi tällainen kysymys, että voikohan erimerkkisiä kameroita ja salamalaitteita yhdistellä periaatteessa
    vaaratta. Käsittääkseni kaikki eivät toimi ilman sovitteita yhteen, mutta voinko kokeilla vaaratta esim canonin eos300d ja nicon speedlight SB-28 tai muita yhdistelmiä, vai onko vaarana särkeä jompaa kumpaa?

    Yksinastaiset salamat nyt ainaski luulis pomminvarmoiksi, kun eihän siinä liiku kuin se laukaisukäsky, vai olenko ihan metikössä?
     
  2. Virta liikkuu myös :) itse en kyllä lähtisi testailemaan, vaikka olisi yksinastainen.
    Jo kiinnitys voi tuottaa ongelmia.
     
  3. Nykykamerat ovat vaihtelevasti arkoja sähkölle. Kun entisaikaan mäsäytettiin satoja voltteja kameran läpi, niin nykyään herkkähipiäisimmät haluavat muutamaa volttia.

    Lisää tietoa vaikka kuukkelilla, esim. sanoin: "flash trigger voltage"
     
  4. Salaman/kameran merkki ei sinällään ratkaise. Kyse on siitä kestääkö kameran elektroniikka salaman "liipaisujännitteen". Huhujen mukaan esim Canon 300D hopeakuula ei siedä yli 6 voltin liipaisujännitettä.
    Vanhoissa salamissa ko jännite voi olla parhaimmillaan satoja voltteja.
    Näitä salamalaitteiden jännitteitä löytyy linkista: Photo Strobe Trigger Voltages
    Kameran jännitteensietokykyä taas voi tiedustella maahantuojalta , jos manuaalista ei sitä löydy.
     
  5. e-0r

    e-0r

    936
    0
    0
    Joo kannattaa tsekata toi jännitehomma, vaikka tuskin kuitenkaan olisit ottamassa mitään 1970-luvulla ostettua nuijaa isoisän jäämistöstä. Kannattaa kanssa muistaa että pitkään valmistuksessa olleissa salamamalleissa tällaisia asioita on paranneltu nykypäivää kohti, vaikka salama ei ominaisuuksiltaan tai ulkomuodoltaan olisi muuttunut yhtään mihinkään. Esim. ite käytän Nikonin D50:ssä Vivitarin salamaa jota kai alettiin valmistaa joskus 70-luvun puolella, ja näistä on eri "vuosikertoja". Ei ole kamera tykännyt pahaa tästä.
     
  6. kts

    kts Member

    159
    0
    16
    Ratkaisuna voi siirtyä joko langattomaksi tai laittaa synkkapiuhaan esimerkiksi jonkin tällaisen muuntimen Wein Safe Syncs. Langattomissa kannattanee huomata että ainakin jenkeissä ja euroopassa on käytössä eri radiotaajuudet. Tuossa on luultavasti laillakin jotain sanomista jos käyttelee jenkkilaitteita Suomessa, joten se halpa ebay-löytö tms. voikin käydä pahimmillaan melko kalliiksi.

    Lisäksi nuo sadat voltit eivät välttämättä tee muutenkaan hyvää vaikka sen ajaisi vain pelkän mekaanisen kytkimen läpi vaan se voi käydä ajan mittaan hieman raskaaksi kontaktien pinnoille, joten täysin mekaanisen systeeminkin kanssa on käsittääkseni ihan hyvä pudottaa voltteja jos vain mahdollista.
     
  7. jazmanaut

    jazmanaut Member

    52
    0
    6
    Tattista. Säästitte meikäläiselle luultavasti pitkän pennin.
     
  8. kts

    kts Member

    159
    0
    16
    Vinkkinä vanhempiin salamiin liittyen: kannattaa ehkä Nikonin SB-28 sijaan tsekata SB-26 (jos on vasta miettimässä hankintaa), koska siinä on sisäänrakennettu orjatoiminto eli sen saa toimimaan lisäsalamana jos on jo jotain muuta mikä välähtää. Lisäksi noissa on myös optiona "delayed slave" asetus jolloin se välähtää hieman pääsalaman jälkeen jolloin se ei sotke mahdollisia TTL mittauksia vaan sillä saa sinne perään lauottua lisävaloa (ainakin näin olen ymmärtänyt tuon toimivan kun noita katsoin). Eli jos optinen orjatoiminto riittää niin nuo voivat olla oikein hauskoja - ja voihan kameran oman salaman tehtävänä olla vain laukoa kasa orjia jos sen tehot saa säädettyä sopivan alas.