Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Luontokuvaus, tarvittavat välineet

Discussion in 'Yleistä keskustelua' started by Talis, Jan 5, 2007.

    Vs: Luontokuvaus, tarvittavat välineet

    Pukeutumalla lehticamoon tms., peittämällä myös kasvot ja ottamalla mukaan ammattilaisen eli haukkuvan lintukoiran, joka kiinnittää linnun huomion itseensä ja löytää linnut, pääset helposti 50m päähän lintua. Raavas metso kyllä kuikuilee yleensä puun latvassa, joten 70-80m voi onnistua.
    Jos löydät metson soidinpaikan, merkkaa se GPS:ään. Ne tulee aina samoille paikoille - ole siellä 05.00 kyttäämässä, niin saat mahtavat kuvat. Tosin valovoimaa tarvitaan.
    Teerien lähelle pääsee laittamalla suolle muutama kuvan ja kytistelemällä siinä. Kuuntele syksyllä teerien suhinaa ja löydät soidinpaikan.
    Näillä eväillä voisi jopa 300mm putki riittää.
     
  1. Kaarne

    Kaarne Active Member

    1,359
    0
    36
    Vs: Luontokuvaus, tarvittavat välineet

    Vanhaan filmijärkkäriin saa halvalla pitkiä, valovoimaisia ja hyväpiirtoisia objektiiveja, etenkin kiinteitä. Varsinkin objektiivikiinnitykseen, joka ei ole (adapteritta (tai digifilmittä;)) digiyhteensopiva. Jos ei ihan heti suomesta löydä, niin ainakin ebaystä varsin helposti. Rungon raaskii ostaa vaikka yhtä tai kahta kakkulaa varten. Sietää huomattavasti paremmin kyttäyksiä pakkasessa, koska niissä on huomattavasti vähemmän elektroniikkaa. Jos runko/lasi tarvii putsaus-oljyämis-säätöä, niin se maksaa muutaman kympin, on valmis alta kahden viikon ja pelittää seuraavat kymmenen vuotta. Vielä joku makee pyssykahva ja jalusta tai kaksi, niin johan pelittää, vaikka makuulta. Filmiä voi hyvin valottaa ainakin ASA 3200:aan asti.

    Salamallahan ei yleensä tee yhtikäs mitään luonnossa, koska kantama ei riitä, ja jos riittääkin, niin paree sitten olla otos kohdallaan, sillä seuraavasta on turha haaveilla saman elukan kohdalla. Eli sikäli viimeiset oleellisimmat tekniset innovaatiot luontokuvausta ajatellen on tehty noin 50 vuotta sitten. Sen jälkeen on ehkä pari juttua keksitty: lyhimmät suljnajat ovat muutaman pykälän lyhentyneet (käyttökelpoisia vain kirkkaassa valaistuksessa) ja autofocuksesta tai moottoreista tykkääville sellaiset ilmaantuneet, samalla kun patteririippuvaisuus on kasvanut ja runkojen kestävyys ja korjattavuus laskenut.

    Jos pitää digiformaatista, niin ne rungothan vielä tässä kehittyvät. Tosin niin nopeasti, että vanhat jäävät jalkoihin elleivät ehdi hajoamaan sitä ennen. Mutta suurin osa 80- ja varsinkin 90- ja 2000-luvun rungoista on aika lailla roskiskamaa.
     
  2. anti-moire

    anti-moire Member

    297
    5
    18
    Vs: Luontokuvaus, tarvittavat välineet

    -80 luvulla tuli kuvattua metsäkanalintuja kalansilmästä lähtien tuonne 100 milliseen pikkuteleseen.
    Homma toimi helposti, ensin kysyttiin tutulta metsästäjältä missä linnut yleensä viihyyvät.
    Tämän jälkeen kolme kameraa eri objektiiveilla jalustoilla paikalle, jokaisessa radiolaukaisin, itse kiikarin kanssa 100 metrin päähän kytikselle naamioverkon taakse, homma hoitui kuin tyhjää vain.

    Tuli myös kokeiltua tuollaista automaattista ovenavaajan lähestymiskennoakin kameran laukaisuun, tällä ei tullut aivan yhtähyviä tuloksia kuin tuolla manuaalisella radiolaukaisulla, hyötynä voi rauhassa lähteä välillä kahville, automaatiikka hoiti kuvaamisen.
     
  3. Vs: Luontokuvaus, tarvittavat välineet

    Pistäs noita ihmelaiteväkerrysten tuloksia näkysälle... ois iham mielenkiintoista katsoa  ;)