Talvella olisi tulossa reissu Tokioon. Kameralaukussakin on Japaninkävijöitä, joten vinkit ja keskustelu asiasta kiinnostaa. Olin vuosi sitten kesällä Tokiossa ja lähiympäristössä 2,5 viikkoa, joten aivan ensikertalainen en ole, mutta silti aika tietämätön. (Edellisreissun kuvia täällä.) Reissu on tällä kertaa hieman erikoinen, se kestää huikeat 2kk (n. 15.11. - 15.1.) ja on osittain työmatka. Vapaa-aikaa kuitenkin on runsaasti, kenties jopa selvästi enemmän kuin edellisreissulla joka oli kokonaan lomaa. Tiedossa on, että paikallisten lomasesonki ajoittuu tuohon uudenvuoden tietämille. Majoitus on Tokiossa järjestetty, joten sitä ei tarvitse miettiä kuin siinä tapauksessa että lähtee matkustelemaan muualle maan sisällä. Budjetti on suhteellisen niukka, mutta siedettävä. Suuria kamerahankintoja en voi tehdä, mutta esim. obiskat, filmit, lelukamerat yms. tarvikeshoppailut onnistunee jossain määrin. Japan Rail Passin suhteen en ole vielä tehnyt ostopäätöstä. Pitäisi ensin keksiä missä sitä kävisi. Ehkä 7 päivän lippu mahtuisi budjettiin. Lähden matkaan yksin. Tietysti tapaan työkuvioissa jonkin verran väkeä, mutta yksin seikkalua lienee tiedossa. Tarvinneeko erikseen mainita, etten osaa japania.
Vs: Japanivinkit Kannattaa opetella hirganat ja katakanat, jos noin pitkään paikkakunnalla viipyy, niistä on hyötyä. Opetteluun menee ehkä 4-6 tuntia, jos tosissaan ne tahtoo oppia. Myös joitakin perussanoja, kannattaa opetella ja fraaseja, pääsee paljon helpommalla. Koska sinula on aikaa ennen reissua, niin ehdotan, että hommaat jonkin helpon japanin lakeet kirjan ja poimit sieltä sellaisia keskeisiä sanoja/ sanontoja joilla arvelet selviäsi. (kiittäminen, pahoittelut, anteeksi pyytäminen, numerot ja tervehdykset ainakin, myös ruoka-asioita kannattaa koota vaikka paperille, niin voi luntata kun tilaa) Numeroista sen verran, että niitä japanissa on jumalattomasti, eli pysy ihan perusmuodossa.. saat asian niilläkin ilmaistua. Minusta nuo numerot kannattaisi opetella myös kanjeina, koska vaikka aika monessa paikassa numerot on ilmaistu romanjeilla, niin aina ei ole. Numerot: 1 ichi 一 2 ni 二 3 san 三 4 shi/yon 四 5 go 五 6 roku 六 7 shichi/nana 七 8 hachi 八 9 kyū/ku 九 10 jū 十 100 hyaku 百 1000 issen 一千 1 0000 ichiman 一万 10 0000 jūman 十万 100 0000 hyakuman 百万 huomioi myös että japanissa on tapana jaotella nollat neljän ryhmiin, meidän kolmen ryhmistä poiketan ja joskus heidän on hygvin vaikea ymmärtää esim meidän 10 000 numeroa (heillä 1 0000 ichiman). Ostaa tuolta ei minusta kannata kamerakamaa, ellei ihan erityisen halvalla tule vastaan (takuut/tullit yms syynä). Tee tuttavuutta ja lähesty ihmisiä, yritä japanilla ja siten laajennat tutustumisesi sellaiseen alueeseen mihin turisti ei oikeastaan koskaan eksy, eli paikallista porukkaa oppaana ja ystävänä laajentaa asioita aivan julmetusti. Opettele hyvät käytöstavat ja toimi niiden mukaan, vaikka olisit ylikohtelias on se parempi kuin olla heidän mielstä "juntti", joka ei osaa käyttäytyä.
Vs: Japanivinkit Ensimmäisen kuukauden mittaisen japanin matkani tein "kylmiltäni", sanakirja vain apunani. Hyvin sitä pärjäsi kuitenkin japanilla vaikka ei montaa fraasia alkuun osannutkaan ja osasi hädin tuskin tavata hiraganalla kirjoitettuja sanoja. Jenin kurssi ei ole kovin halpa, joten kameroita tuolta ei saa sen halvemmalla kuin euroopasta. Jos kieli kiinnostaa, niin joku perusteiden oppikirja kannattaa käydä läpi ja/tai ottaa mukaan. Nykyään oppikirjoja on sentään suomeksikin, niin ei tarvitse englannin kautta opiskella pelkkää bisnesjapania, jota ne oppikirjat yleensä sisältävät. Esim. Akateemisessa on hyvät valikoimat - nyt katselen sellaista kirjaa kuin "Michi - Tie japaninkieleen". Itse tykkäsin myös point and speak -kirjasta jossa voi osoittaa sormella asiaa jos ei osaa puhua. Kuvaus/kiinnostuksen kohteista riippuen Tokiosta on tuohon aikaan kiva käydä katsomassa mm. talvista Fuji-vuorta sekä Nikkon kansallispuiston seutua. Etenkin kokonaan jäätynyt kegon no taki -vesiputous on parhaimmillaan todella nätti. Tosin tammikuu voi olla vielä pikkuisen aikainen vaihe. Tokiosta vähän vuoristoon/maaseudulle poiketessa pakkasta voi olla ihan kunnolla. -10 astetta ja kova tuuli ei ole harvinainen yhdistelmä.
Vs: Japanivinkit juu, en hintamielessä ollutkaan tuolta mitään valokuvauskamaa hamstraamassa. lähinnä saatavuus ja valikoiman monipuolisuus kiinnostaa, tai siis erikoisuudet joita täältä ei saa ollenkaan tai saatavuus on täkäläisittäin heikko. osa kuvausmateriaalista tulisi varmasti käytettyä jo paikan päällä, esim. rulla/kinofilkkaa ja fujin instant-kama. kymppikuvalabbikset on oletettavasti korkeatasoisia?
Vs: Japanivinkit Kymppikuvalabbikset ovat perushyvää - en ole aikoihin suomessa kokeillut joten ei ole verrokkia. Soijamusteilla tuntuvat printtejä tuuppaavan. Filmien saatavuus on kahdessa vuodessa romahtanut selvästi. Aikaisemmin nämä Tokion peruspaikat, Akihabaran ja Shinjukun Yodobashikamera ja Bic-kamera notkuivat allaskaupalla filmiä kaikissa formaateissa. Vuosi sitten Akihabaran Yodobashissa oli enään yksi filmilaari! (siellähän filmit ovat olosuhteiden pakosta samantapaisissa kylmälaareissa kuin täkäläisissä kaupoissa pakasteet). Laakafilmejä sai kunnolla enää vain Shinjukun Yodobashista (joka on jo itsessään kokemus koska kauppa on jaettu usealle eri korttelille. Tuolla on jalustat, sitten tossa nurkan takana on optiikkaosasto, ...). Pahvisia rollei- ja fuji -kertakäyttökameroita tietenkin löytyy, samoin fujin instant-filmejä. Kuten niitä käyttäviä kameroitakin. Japanin markkinoilla on joitakin filmi-erikoisuuksia, joista tosin osa lienee vain nimetty siellä toisin. Esimerkiksi puolitoista vuotta sitten japanin markkinoille tullut Fuji Xtra 400 Premium ilmeisesti tuli eurooppaan sitten vain perinteisellä Superia 400 Xtra -nimellä, perinteisessä paketissa. Jos tuli lainkaan. Mitään eroa en Premiumin ja täkäläisen Xtran kesken huomannut Pari erikoista diafilmiä siellä on. Ainakin oli vielä jokin aika sitten. Lähinnä muunnelmia normifilmeistä, tehty esimerkiksi tuottamaan kirsikan kukinnot enemmän saturoituna. Moni erikoisuus on kadonnut Fujin epämääräisessä seilailussa - aiemmin oli ihan selviö että japanista tuli mukana Quick Load -laakafilmejä. Mutta niitä ei enää valmisteta. Samoin Fujin laakakoon instant-filmit ovat mennyttä (paitsi vajaakoko josta on iso 100 ja 3000 -herkkyydet vielä). Mennyttä on Neopan 400 / Neopan Presto 400 ja moni muu. Kodakkia sieltäkin viimeeksi ostelin. Samaan hintaan mitä saksassa myydään. Kamerapuolella erikoisuuksia sitten löytyykin. Leica-faneja riittää. Tosin käytetytkin Leicat, Rolleit etc. ovat isoissa hinnoissa.