Jokainen ammunnan harrastaja (ainakin ns. varttuneemmassa polvessa) tietää konjakin tms. juoman vaikutuksen ampujan suoritukseen. Kunhan ei lipsahda yliannostuksen puolelle, auttaa alkoholi aika paljon keskittymiskykyä ja paneutumista vaativassa tehtävässä. Haulikkoammunnasta en tiedä, sehän on hiukan toisentyyppistä, mutta pistooli- ja kiväärilajeissa etu on selvä. - Vielä paremman edun saa betasalpaajilla, mutta ne tietysti ovat ammunnassa kiellettyjä niin kilpailuissa kuin harjoitusaikanakin. Alkoholi ei taida olla kiellettyjen listalla muutoin kuin moottoriurheilussa ja ilmailussa.
Tätä alkoholietua on tutkittu useasti. Nyt tiedetään, että hyvin harjoitelleen huippuampujan tulokset kärsivät pienestäkin alkoholimäärästä. Sen sijaan huonosti harjoitellut, joka on epävarma onnistumisestaan saa pienestä alkoholimäärästä hiukan itsevarmuutta. Yksi olut, ei enempää, koska alkoholi vaikuttaa suoraan keskushermostoon ja sitä kautta ampujan tasapainoelimiin mm. Alkoholi on dobingaine kilpa-ammunassa ja se on ehdottomasti kielletty. Siis vaarallisena .
Dopingaine se ei ole, koskapa ei ole Wadan luettelossa. Muuten se saattaa olla kielletty, mutta ei dopingin takia. Betasalpaajat kyllä ovat listalla, jopa kilpailujen ulkopuolella harjoitusaikana. https://www.wada-ama.org/sites/default/files/2024-09/2025list_en_final_clean_12_september_2024.pdf
Ampumaurheilun yleissäännöissä sanotaan näin . 2.4.2 Alkoholi on ampumaurheilussa kielletty. Alkoholin nauttiminen sekä alkoholin vai kutuksen alaisena esiintyminen kilpailu alueella on kielletty. Kilpailualue käsittää taululinjan, ampumalinjan, toimitsijoille varatun tilan sekä katsomon. Siis jopa katsomosta voidaan poistaa alkoholia nauttinut henkilö. Ymmärtäähän jokainen ettei alkoholi kuuluu urheilutapahtumaan .
Kukin liitto tai kilpailujärjestäjä voi toki laatia omia sääntöjään. Niitähän on vaikkapa pukeutumisessa - rantalentopallossa taitaa edelleen olla aika tiukat (ja niukat) standardit kilpailuasulle. Ei tosin arabimaissa....
Tottakai, siitähän ei kahta sanaa. Tiedämme toki kaikki, että alkoholitonta oluttahan peliasuissakin mainostetaan, ja nimenomaan sitä nautiskellaan jäähallillakin.
No, jatketaan jankuttamista. Jääkiekko tuskin on urheilutapahtuma. Sehän on kahden yrityksen palkkaamien artistien välistä nujakointia. Ja katsomossakin taitaa puolet porukasta olla kännissä. Tosin siinäkin hommassa on ehkä jotkut yhdessä sovitut säännöt, en tiedä. Ampumaurheilussa tiedostetaan turvallisuus kaikkein tärkeimmäksi asiaksi. Mikäli aseiden kanssa tapahtuu pienikin vahinko, on punavihreä media susien lailla harrastuksen kimpussa.
Ampumaurheiluun minäkin päädyin aikanaan, kun armeijasta vapauduttuani tuumailin, että jotain urheilulajia pitäisi oikeastaan harrastaa. Pitkänkään pohtimisen jälkeen en keksinyt muuta sopivaa. Ammunta kun oli ainoa urheilulaji, jota voi harrastaa makuullaan. Pienoiskiväärilajina oli 50 laukausta makuulta, ja ajattelin keskittyä siihen. Muuta laiskansitkeälle ruumiinrakenteelle sopivaa lajia en löytänyt, kun rajoituksena oli se suoritus makoilemalla. Hommasin uudemman aseen ja treenailinkin hiukan, mutta suurempaa menestystä siitäkään ei kertynyt. Nykyisinhän kiväärin makailukilpailu on vaativampi, ammutaan peräti 60 laukausta.
Joo, ihan hyvä harrastus kaikenikäisille. Suositellaanhan ammuntaa levottomille nuorillekin, koska se kehittää keskittymiskykyä. Vielä hiukan tosta viinsta. Olen vuosikymmenien aikana toiminut useita kertoja SM kilpailuissa kilpailutuomarin tehtävässä ja kerran euroopanmestaruuskilpailussakin. En muista,että kertaakaan olisin ollut tilanteessa, jossa alkoholin takia olisi jouduttu puuttumaan kilpailijan toimintaan. Jopa kaikki venäläiset olivat selvin päin. Alkoholitestiin vaaditaan yksi nuuhkaisu. Liian suuri riski joutua ulos kilpailusta. No, tämä tällä erää, keksitään uusi ongelma. Tai ei niitä tarvitse oikeastaan keksiä. Jostain se ongelma aina löytyy. Mukavaa perjantaita Sakkelle.