Yli 50000 kannatusilmoitusta. Tässähän jää aikaa vielä hyvin keskustelullekin. Täälläkin on uppouduttu vähintään telamiinan sielunelämään kiitettävästi.
No, lopputuloksen näemme Ukrainassa. IMF:n lainaehdot 15 miljardin dollarin lainalle sisälsivät ulkomaalaisten omistusrajoitusten poiston mustan mullan maahan ja valtio-omisteiseen infrastruktuuriin, eläkejärjestelmän alasajon ja muuta vähän samantapaista kuin meillä on puuhasteltu viime päivinä terveydenhuollon ja seniorihoivan parissa. Kilpaileva tarjous sisälsi samankokoisen summan suurinpiirtein samalla korolla, mutta ilman näitä muita ehtoja. Ukrainalaiset valitsivat ensin tämän jälkimmäisen vaihtoehdon lainaksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin ensin vähän ammuskeltiin Maidanilla ja sitten vaaleilla valittu presidentti jo poistuikin maasta Yhdysvaltain asettaman hallinnon tieltä. Ilmeisesti ukrot olivat valinneet väärin, koska he sitten jälkikäteen peruivat diilin ja ottivat kuitenkin IMF:n lainan.
Vielä itse aloitteeseen palatakseni. Valtion sisäinen ja ulkoinen täysivaltaisuus. 1) Valtion yksinomainen oikeus käyttää valtiovaltaa omalla valtioalueellaan. 2) Valtion alueellinen loukkaamattomuus, valtion itsenäisyys ja riippumattomuus. Tuo on kansainvälisen julkisoikeuden perusta. Kuinkahan moni kannatusilmoituksen jättänyt on tehnyt päätöksensä pragmaattisesti. Ja mitä haettu.
Puolustautuminen ulkoista uhkaa vastaanhan on pragmaattista jos mikä. - Kannattaa huomata, että miinat eivät ole hyökkäysaseita. Niitä ei oikein voi hyödyntää siihem tarkoitukseen.
No yhtä pragmaattista tässä yhteydessä kuin esim. keskustella lenskareista. Ymmärrän kyllä että toinen lause jäi huomaamatta.
Matti Jurva lauleskeli aikoinaan ohjaavasti, että " silmien välliin ryssää kyllä se siihen tyssää ". Toimii varmaan tänäänkin, vai .
Kenraali Wesley Clark totesi haastattelussa, että jos vasara on ainoa työkalusi, kaikki naulat alkavat näyttää ongelmilta. Hyvä responssi aivopesuun ja idioottien ratkaisut ongelmiin tuovat aika yksipuolisia ratkaisuja ongelmaan, jossa näyttäisi siltä, että Suomi ei jälleen hallitse omia alueitaan, Venäjän viholliset ovat aseineen Suomessa ja Suomi on keihäänkärkenä vihollisen ulkopolitiikassa. Sen sijaan, että käytäisiin kauppaa, kuten Euroopan suurimman resurssiaitan kanssa alueen luontaisen suurvallan kanssa varmaan olisi järkevää, asetamme kansamme suureen riskiin sekaantumalla tarkoituksellisesti Euroopassa käynnistettyyn konfliktiin, jolla varmistetaan, että Eurooppa ei nyt tai tulevaisuudessa ole merkittävä peluri teollisessa toiminnassa tai oikein missään muussakaan. Mietitään me vaan miinoja ja torrakoita, ne tuovat leivän pöytään ja itsenäisyyden takaisin.
Meillähän on hyvin yksinkertainen ongelma, pitää idän paholainen rajojemme ulkopuolella. Ja olemme hyvin ongelman tieodostaneet. Niinpä olemme säilyttäneet vahvat puolustusvoimat, vaikka vihreät tollot ovat vaatineet asevelvollisuuden purkamistakin. Jopa eräs presidenttiehdokas. Pienelle maalle on elintärkeää omata suuri ja hyvin varustaunut liittolainen. Viimeisessä sodassa, johon jouduimme , meillä oli suuri euroopalainen liittolainen, joka pelasti meidät täydelliseltä tuholta. Jokainen on oman onnensa seppä, on ikivanha hokema. Onnen säilyttäminen todella vaatii niitä miinoja ja torrakoita, on aina vaatinut.
Hallitus ja presidentti voi tehdä yhdessä vaikka aloitteen lisäpöytäkirjasta. Jossa mm. hyväksytään irtautuminen sopimuksesta tietyissä tapauksissa yksipuolisesti ja ilman aikaa ja muita jarruja. No tällaistahan ei tule koskaan tulemaan, koska se murentaisi koko Ottawan sopimuksen ajatuksen. Eihän Jaakkolalla ollut yhtään mitään muuta mahdollisuutta nykytilanteessa ja asemassaan kuin sanoa, mitä sanoi. Päätös on tässä kohtaa poliittinen. Siksi on suorastaan epäisänmaallista leikkiä kansalaisten tunteilla ja laittaa kansalaisia sanomaan jotain, mistä eivät edes itse ymmärrä. Sellainen on vastuunpakoilua ja alhaisinta, mitä päättävässä asemassa oleva voi tehdä. Huonoa johtajuutta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Ei mitään muuta.
Ottawan sopimus on valtiosopimus, eikä mikään jumalan sana. Jumalan kanssa ei kukaan voi neuvotella, mutta Ottawan sopimusvaltioiden kanssa toki. Jokainen vastuullinen politikko ottaa huomioon kansalaisten hädän omasta turvallisuudestaan, tai ainakin pitäisi niin tehdä. Katsotaan mitä tulee tapahtumaan.
Kyllä. Kyseessähän on aseistariisuntasopimus. Venäjä ei sitä ole ratifioinut. Venäjälle oli vain sulka hattuun, kun Ukraina joutui nöyrtymään. Tätä ei kannata koskaan unohtaa. Kuten myöskään: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010892998.html Keskustelu toki tulee käydä. Mutta kannattaako meidän olla luomassa kansainvälisistä sopimuksista vain tahroja paperilla. Kannattaako?
Huonosta sopimuksesta ei kannata pitää kiinni mikäli siitä pääsee eroon. Ja ainoat tahrat, jotka tulevat näkyviin sopimuksen myötä on veritahrat joko hyökkääjän tai puolustajan asepuvussa. Ja koska me emme ole niitä hyökkääjiä, niin tarvitsemme ne miinat suojaksemme. Jään odottamaan politikkojen päätöksiä enkä veivaa tätä asiaa enempää. Niinku, tulee kai sanoa lopuksi.
Eihän tuo vaatisi edes mitään neuvottelua. Puolen vuoden irtisanomisaika, ja se on siinä. Kansalaisaloitteen kautta tuo ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta aivan normaalina valtiosopimuksen irtisanomisena. Kun Ukrainassa (ja Yhdysvalloissa) tilanne on mikä on, ei kannattaisi kovin paljoa vitkastella.
Aloite on lainsäädäntöuudistuksiin, jotta irtautuminen on mahdollista. Mitä aktuaalista hyötyä Ottawan sopimuksesta irtautuminen toisi Suomelle tässä vaiheessa? Eihän se käyttäminen vaadi kuin valmistuksen aloittamisen ja käyttämisen. Ei se mitään sopimuksia siinä vaiheessa kysy. Jos olisin pv komentaja, en haluaisi yksin vastuuseen, ja huomioisin sen jo etukäteen. Naurettavaa pelleilyä ja pitsihameilua koko kansalta.
Nyt en ihan ymmärrä. Sopimushan kieltää jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, valmistamisen ja siirron. Toisin sanoen sopimuksesta irtautuminen mahdollistaisi nuo. Kansalaisaloitteen kautta irtautuminen ei voi edetä, koska kansalaisaloitteilla ei ole kompetenssia valtiosopimusasioihin (jollainen Ottawan sopimus on). Toisin valtiosopimusasioita ei voi viedä eduskuntaan kansalaisaloitteen kautta. Pitsihameilu on minulle uusi käsite. Onko se lähellä kukkahattutäteilyä?
Niin paljon vaan aseita, mitä vaan, ettei paholaiset tänne uskalla tulla. Turhaa höpöttää - pitää olla voimaa. Niin se skulaa.
Ei. Tässä aloitteessa tehtiin aloite käytännössä siitä, että ryhdytään niihin lainsäädännöllisiin toimiin, jotta Ottawan sopimuksesta voidaan irtautua. Yhdessä selonteon kanssa tämä muodostaa (l. tulee muodostamaan) pohjan sille, että valmistelu voidaan käytännössä tehdä joko hallitusohjelman ulkoa tai sitten se on pöydällä seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Siinä mielessä kyse on Suomen suvereniteetin luovuttamisesta muille tahoille. Itse en asiaa niin kärjekkäästi ilmaisisi kuin niffe, mutta siitä tosiasiallisesti on kyse. Ei se nyt mikään sattuma ollut sekään että juuri kokoomus meppi alulle panijana. Tai siis hänen tuleva avustaja.