Nimenomaan, on suora Bluetooth yhteys käytössä oleviin rigeihin sekä puhelimeen, voin kuulokojeen kautta hallita myös puheluita.
Kun silakkaverkkojen silmäkokoa kasvatettiin, kasvoivat silakoiden ruodotkin siihen rajoille asti, että saako niistä herkkua millään ilveellä enää. Salven silakkasatsi on tosiaan tunnettu jo vuosikymmenien takaa, mutta Sikala on jopa melkeinpä tunnetumpi pyttipannusta, jolla kerrotaan olevan maagisia kykyjä krapulan taltuttamiseen...
Salven silakkasatsi on just sitä pienikokoista. Varsin maukasta. Verkoilla pyydettyä silakkaa ei taida kaupasta juurikaan saada, troolattua kamaa se useimmiten on. Kokoa sitten voi valikoida myyntiin, aika suurta se yleensä on. Omat verkot ovat 15 mm, niillä saa sopivan pientä paistettavaa kalaa. Hailiverkot ovat 13 mm. Ammattilaiset ovat tosiaan käyttäneet 18-20 mm verkkoja, joskus jopa 22 mm.
Joskus päätin, että yhtään HP:n laskinta en enää osta, kun niitä on ”muutamia” jo ennestään, mutta… Kuvassa alempi 15C on hankittu joskus vuonna 1983 ja on vielä täysin kunnossa. Nyt kuitenkin markkinoille tuli siitä tuollainen ”Collector’s Edition” -malli, joka ulkoisesti on kutakuinkin samanlainen kuin tuo vanhakin, mutta sen elektroniikka on uudistettu, ollen nyt kuulemma esim. ohjelman suorituksessa yli 100 kertaa edeltäjää nopeampi. Laskin on mukavan kokoinen ja mallinen ja sopii hyvin esim. vaihtosähkötekniikan kanssa puuhaileville ”sähkömiehille”. He kun tarvitsevat ns. osoitinlaskentaa, niin tuossa laskimessa on mahdollisuus suoraan laskemiseen ns. kompleksiluvuilla, mikä helpottaa laskentaa merkittävästi.. Lisäksi laskimella voi laskea matriiseilla, ja on tosiaan ohjelmoitava, mikä on kätevä ominaisuus esim. usein toistuvia tehtäviä tehdessä, tai jonkun asian iteroinnissa jne.
Oho, siinä on laskinta vuosikymmeniksi. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin ei syö pattereitakaan nimeksikään. Niin kun taisin joskus kertoakin, niin itsellä on myös muutamakin HP laskin. Eniten käytössä on ollut legendaarinen HP 12c Platinum, joka on ollut aktiivikäytössä jotain 15 vuotta tai päälle. Siinä on juuri ne taloudelliset funktiot joita useimmin tarvitsee. Muistelisin, että alkuperäiset patterit olisi edelleen sisällä. Isommat aineistot tai monimutkaisemmat laskelmat menee kyllä R -kielellä työasemassa. Käden ulottuvilla on myös HP Prime G2, mutta se on kyllä enemmän marginaalissa. Sillä on kiva pyöräyttää CAS tyyppisiä juttuja, mutta muuten se on kyllä turhan iso ja kömpelö. Hieno laskin ja vaikka retro, niin aika ei varmasti ole ajanut 15C ohi.
Toi on varmaan ihan kiva harrastus. Itsellä lähinnä liippaa että korjautin yhden 70 -luvun laskinkellon. Diggaan sen ajan Seikoja. Laskimia harvoin "tarvitsen". Käytännön laskutaito kehittyi aikoinaan puutavaramyynnissä ja muissa mittailuissa, kuten rakentaminen yms. duuneissa.
Jaha, täällä on muillakin kuin Veikolla ja minulla HP:n laskimia ja vähän muitakin… Tuo Produx on kyllä jännä laite. Se on ilmeisesti täysin mekaaninen, mutta sillä ilmeisesti voi laskea ainoastaan yhteen- ja vähennyslaskuja(??). Juu, tuo HP 25 oli markkinoille tullessaan kovin kallis, mutta ehdottomasti ”laskinten aatelia”. Siitähän löytyvät trigonometriset funktiot ja laite on ohjelmoitava. Sellainen inhottava juttuhan siinä on, että sen muisti on ”haihtuva”, eli laitteeseen naputeltu ohjelma katoaa samantien, kun siitä virran katkaisee, ja seuraavalla kerralla kun ohjelmaa tarvitsee, niin sen saa naputella koneeseen uudestaan. Itsellänikin on vielä tuollainen ”haihtuvalla” muistilla varustettu laskin, eli tuo kuvan Texas Instruments TI-59 vuodelta 1978. Siinä on onneksi tuollainen magneettikorttisysteemi (niitä kortteja on kuvan vasemmassa reunassa) joihin ohjelman voi tallentaa ja sitten lukea taas uudestaan koneeseen. Lisäksi siihen sai ostaa erillisiä ohjelmamoduuleja, joissa oli valmiita ohjelmia eri aihealueilta. Kallis oli tuokin aikanaan, mutta vieläkin se jaksaa toimia aivan täydellisesti. Otan sen vieläkin ajoittain mukaan töihin, ja pystyn tuolla laskemaan kaiken sen mitä pitää, joskin ei välttämättä aivan yhtä tehokkaasti kuin uudemmilla laskimilla, mutta kuitenkin.
Produx on täysin mekaaninen yhteen- ja vähennyslaskukone. HP 25:ssä tosiaan ohjelmamuisti haihtui kun sähköt kytki pois päältä. Lisäksi muistiin mahtui vain yksi pitempi ohjelma. Ohjelmointiominaisuus oli käytännössä täysin hyödytön, mutta tuntuihan se jännältä 50 vuotta sitten.
Jos oikein muistan, niin ostin aikoinaan HP 21 laskimen, joskus 1974. (Wikipedia väittää mallin tulleen markkinoille 1975, mutta silloisen työpaikan perusteella olen aika varma vuodesta. Niinkuin siitäkin, että laskin maksoi täsmälleen silloisen vaimoni kuukauden bruttopalkan, perustason toimistotyöntekijän siis. Mitähän se nykyaikaan suhteutettuna olisi.... Parin tonnin luokkaa, ehkä jonniinverran yli.
Minunkin tietolähde väittää, että malli HP 21 olisi tullut markkinoille 1975, ja oli 1972 markkinoille tulleen HP 35 laskimen parannettu ”painos”. Ehkäpä se sinun 1974 ostettu HP 21 oli jokin tuotekehitysprototyyppi..
Tai sitten muistan väärin, ja se olikin mainittu HP 35. Olen kuitenkin 96,6 % varma, että se oli HP 21.
Löytyy Wikipediaa autenttisempikin lähde. Three New Pocket Calculators: Smaller, less Costly, More Powerful
Sähköt päällä ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Tosin paristokäyttöisenä, laturin liitin hajosi jossain vaiheessa. HP 11C:kin lähti toimimaan kun laittoi tuoreet paristot.