Siis, onko tee epäterveellistä juuri sinulle, vaiko yleisesti? Yleensähän sanotaan, että tee on terveellinen juoma, joka sisältää hyödyllisiä yhdisteitä. Kohtuullisesti nautittuna se voi tukea kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Tokihan teessä on myös joitakin ainesosia, jotka voivat joillekin ihmisille olla haitaksi.
Niin, ainakin minulle. Aiheuttaa munaiskiviä, lääkäri kehoitti välttämään teetä. Toki antoi muitakin ohjeita.
Teen on väitetty olevan sekä terveellistä että myöskin epäterveellistä. Samoin on laita monen muunkin nautintoaineen kanssa. Aikoinaan kehuttiin jopa röökin terveysvaikutuksia. No, teelaatuja on niin monenlaisia etteivät yksinkertaistetut yleistykset oikein päde. "Lääkäritkin" ovat usein erehtyväisiä, kuten muutkin ihmiset. Lisäksi jollekin sopii se mikä toiselle ei. Olemme erilaisia. Itse pidän joistakin teelaaduista.
En tietenkään kehoita ketään luopumaan teen juonnista. Kerroin omasta tilanteestani. Mikäli on taipumusta munuaiskiviin, niin lääkärit suosittelevat mm. teen välttämistä. On toki muitakin vältettäviä asioita munuaiskivistä potevilla. Lopetan tähän terveystilanteeni selostamisen.
Kaikki varsinainen tee on saman camellia sinensis -nimisen pensaan lehdistä. Yrttitee on sitten erikseen. Englanninkielessä sille onkin teestä (tea) kokonaan poikkeava nimi tisane. Jos jotain teen terveyshaittoja tiedetään, niin vihreän teen suurkulutus voi haitata kalsiumin hyödyntämistä elimistöön. En tiedä, kärsivätkö japanilaiset erityisesti osteoporoosista. Japanilaiset juovat teetä paljon ja lähes yksinomaan vihreänä. Ainakaan teen terveyshaitat eivät näy iän pituudessa.
Ymmärrän. Se mikä sopii joillekin voi toiselle olla haitta. Historiallisia kuriositeetteja mutta ei toki teestä (liittyen aiempaan kommenttiini):
Jos tee haittaa munuaiskiviä, niin luulisi ainakin kofeiinin puolesta kahvin haittaavan moninkerroin. Nimittäin normaalivahvuinen kahvi sisältää yli kymmenkertaisen määrän munuaiskiville haitalliseksi tiedettyä kofeiinia verrattuna teehen.
En ole huomannut mitään tutkimusta tuohon liittyen, toki mikä tahansa on epäterveellistä liikaa nautittuna.
Sain hoitavalta lääkäriltä kirjallisen ohjeen välttää teen juontia, koska se mm. aiheuttaa munuaiskiviä. Minun puolestani jokainen saa juoda niin paljon teetä kuin vain maistuu. Tai juoda mitä hyvänsä. Lopetaan nyt tämä tyhjän jankkaus . En aio enää vastata teen enkä kahvin juojille. Viskin juojat ovat eri maata.
No, kerta vielä. Omia lääkäriltä saamiani ohjeita en tietenkään halua tänne kopioda, mutta Nettiterveys kirjoittaa mm. näin: Virtsakivien uusiutumisesta kärsivän kannattaa tarkastella ruokavaliotaan ja etenkin kalsiumia ja proteiinia sisältävien ruokien syömistä kannattaa vähentää. Lisäksi muun muassa teen ja kaakaon juontia kannattaa säännöstellä. Vettä ja muita nesteitä kannattaa kuitenkin juoda runsaasti, sillä se ennaltaehkäisee kivien uudelleen muodostumista.
Reilua miljoonaa ihmistä koskevassa tuoreessa seurantatutkimuksessa oltiin tultu toiseen johtopäätökseen. Mutta parempi uskoa lääkäriä kuin meitä satunnaisia nettiselailijoita. Tuskin tee ainakaan välttämätöntä on munuaiskiville. "Tutkimuksemme vahvisti syy-yhteyden teen kulutuksen ja munuaiskivien välillä, ja korkeampi teen kulutus voi vähentää munuaiskivien riskiä." Association between tea consumption and risk of kidney stones: results from dose–response meta-analysis of prospective studies and Mendelian randomization analysis - International Urology and Nephrology
Hoitosuositukset saattavat olla lääketehtaiden jäljiltä vuosikymmeniä ihan päälaellaan, joten asiaa on toki järkevää tutkiskella laajemminkin kuin yhteen auktoriteettiin luottaen. Yleisesti ottaen on tärkeää juoda riittävästi, mitä ikinä sitten juokin, niin suodosnopeus tuntuu pysyvän hyvänä. Jos jotain jättäisin pois, niin ainakin poretabletteina nautittavat C-vitaminiinit ym. vastaavat tuotteet, jotka näyttävät saostuvan lasin pohjalle jo riittävän uskottavasti, että niitä ei ainakaan kannata kierrättää munuaisten kautta.
Asiasta toiseen, kun nyt on puhuttu terveellisistä elintavoista. Ihmiset hoitavat nykyisin terveyttään kohtalaisen hyvin ja elävät siksikin vanhemmiksi ja hyväkuntoisina. Joidenkin puolueiden nuorisoväki, en halua osoittaa puolueita, jokainen löytää ne mediasta halutessaan, on huomioinut tämän. Ehdottavat eläkeiän nostoa, koska on heidän mielestään yhteiskunnan kannalta typerää päästää hyväkuntoisia ihmisiä loppuiäkseen lomailemaan veronmaksajien piikkin. Ja samaan aikaan tuoda muualta tekijöitä korvaamaan näiden lomailijoden jättämää aukkoa. Saman asian eli reserviläisten hyvän kunnon on huomioinut sotaväkikin ja ehdottaa reservi-iän nostoa kaikille 65 vuoteen. Nythän se on upseereilla ja aliupseereilla 60 vuotta ja miehistöllä 50 vuotta. Nopeasti ajatellen vaikuttaa yhteiskunnan kannalta hyvinkin toimivilta ajatuksilta. Löytyykö kannatusta edellä kirjoitetuille mietteille valokuvausta harrastavien joukosta. ?
Täältä ainakin löytyy vahva kannatus molemmille mainituille asioille syistä, jotka tuossa jo mainittiinkin.
Nuoriso ei ole oikein perehtynyt eläkeasiuoihin, mikä on sinänsä aika ymmärrettävää. Työssä olleet eläkeläiset ovat itse ansaianneet eläkerahansa. Semmoinen 25 % bruttotuloista 40 vuoden ajan rahastoihin on aika paljon - ainakin riittävästi, kun sijoitustoiminta on ollut aika tuottavaa. Rahastoissa on noin 267 miljardia euroa, ja vuotuinen kasvu 12-15 miljardia. Persupuhe eläkemenoista on lähinnä politiikkaa - siis rahvaanomaisesti ilmaistuna paskapuhetta.
No, olet hiukan huonosti seurannut median eläkejuttuja. Eläkkeiden maksamisen lopettamista ovat esittäneet keskustan ja vihreiden nuorisojärjestöt. Jokainen halutessaan löytää ne, joten en viitsi ruveta niitä tähän linkittämään. Olen hiukan samaa mieltä heidän kanssaan. Mikäli hyväkuntoiset eläkeläiset eivät saa aikaansa muuten kulumaan kuin käymällä päiväsaikaan esim. senioritansseissa, niin parempi vaihtoehto yhteiskunnan kannalta olisi pitää heidät töissä.
Vaikka eläkkeellä oleva ihminen on omalta osaltaan osallistunut järjestelmän rahoittamiseen, hänen eläkkeensä tulee pääosin nykyisten työntekijöiden maksamista eläkemaksuista, eikä suoraan hänen aikaisemmin maksamistaan varoista. Nykyiset eläkkeet ovat usein suuremmat kuin aikanaan maksetut eläkemaksut. Tämä johtuu osittain eliniän pidentymisestä ja eläkkeiden tasoa parantaneista päätöksistä. Tämä on periaatteessa sukupolvien välinen tulonsiirto, eli nykyiset eläkeläiset saavat eläkkeensä suurelta osin suoraan nykyiseltä työvoimalta.