Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Päivän :-(

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 28 Maaliskuu 2007.

  1. motris

    motris Well-Known Member

    4 793
    749
    113
    Tuossa paljon jo tulikin. Ja ainahan se on arvottamista, kun on kakku josta jaetaan. Hyvinvointiyhteiskuntaa pidetään niin itsestäänselvänä, että ehkä ei tule pohtineeksi sitäkään, että sieltä laidoilta jää aina marginaaliin liian pienen vaikuttavuuden takia.

    Mutta tuolta voi aloittaa: Lainsäädäntö Sosiaali- ja terveyspalvelut - Sosiaali- ja terveysministeriö

    Lainsäädäntöä lääkehuollosta ja terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista - Sosiaali- ja terveysministeriö
     
  2. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Siitä on balttiarallaa sata vuotta aikaa, kun teollisuus siirrettiin itärajalta länsirajalle. Sitä ennen laivanrakennus- ja puunjalostusteollisuuden paino oli sillä puolen.
     
    Est tykkää tästä.
  3. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Pohjois-Karjala-projektissa ei taida nykytietämyksen mukaan pitää mikään paikkaansa. Ihmisiä estettiin saamasta tärkeitä rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Sen jälkeen syötettiin ryyniöljyjä ja kasvissteroleja ikuisen tulehduksen ylläpitämiseksi. Tulokset olivat kuitenkin positiivisia, mikä lienee seurausta yleisestä elintason noususta ja ihmisten kiinnostumisesta omasta terveydestään.
     
  4. Est

    Est Well-Known Member

    17 342
    1 857
    113
    [​IMG]
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 457
    1 395
    113
    Se ihmisten kiinnostuminen terveydestään on elintapojen muuttamista, mitä nimenomaan projekti sai aikaan. Pohjois-Karjala-projekti muutti perusteellisesti suomalaisten elintapoja ja lisäsi terveitä elinvuosia – projektin alkamisesta 50 vuotta - THL ja Pohjois-Karjala-projekti toi miehille lisää elinvuosia, mutta enää valistus ei tehoa – nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta Valion propagandaa en osaa pitää kovin suuressa arvossa jos siihen viittaat. Duodecimin mukaan kasvissterolimargariini nimenomaan väestötasolla soveltuu kolesterolitason alentamiseen. "Ikuinen tulehdus" toki kuulostaa mielenkiintoiselta. Tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta ei taida tiedemaailmassa olla mitään erimielisyyttä Kari Salmisen mielipiteestä huolimatta.
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113
    "Kyllä voi on terveellistä, kaikkien teettämiemme tutkimusten mukaan." (Meijeriliitto)
     
    keegan tykkää tästä.
  7. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Nykyään huomioidaan myös se, että ihmisen aineenvaihdunnallakin voi olla sanansa sanottavana - onneksi. Muutaman miljoonan vuoden kehitys ei vaan valitettavasti taivu yhdessä yössä eläinrasvoista rypsiin ja rapsiin saati muihin korkeasti jalostettuihin ruokalaatuihin, vaan kasvisöljyjä juodessa ja syödessä alfalinoleenihapot pitävät ihmiskehossa yllä tulehdusta. Eiköhän THL:n veijarit tee myös ihan hyviä tilejä näillä terveyteen liitetyillä parannuksilla. Näyttäisi olevan Rolexit ranteissa joka uutiskuvassa.
     
  8. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 260
    378
    83
    Nyt sinulla menee linolihappo ja alfalinoleenihappo sekaisin. Kasvisrasvojenkin välillä on eroa. Koitappa prepata vielä.
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113
    Kummatkin lienevät pienissä määrin välttämättömiä ihmiselle, eikä oikein luotettavaa tietoa kummankaan terveysriskeistä taida olla olemassa.
     
  10. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Koitapa itse. Ei taida olla mitään eroa kasvisöljyjen osalta. Kalanrasvaa ja pähkinäöljyjä siedetään paremmin ja ne vaikuttavat olevan hyödyllisiä, mutta pellava- ja rapsiöljyistä ei terveellistä saa muuta kuin olemattomalla altistumisella.
     
  11. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113
    Eihän ihminen mikään eläinrasvojen syöjä ole ollut (eskimoita lukuunottamatta), vaan metsästäjä-keräilijävaiheessakin käsiin sattunut sapuska oli suurelta osin kasveja. Maanviljelyksen alettua ruoka muuttui kokonaan kasviperustalle, lähinnä viljaksi, millä kieltämätttä oli negatiivisia vaikutuksia terveyteen.
     
  12. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113
    Pellavaöljyn happoja on jo äidinmaidossa, ja ilman niitä vauvelista saattaa tulla melko pienikokoinen aikuinen. ;)
     
  13. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Ruokateollisuus syöttää meille vaikka käytetyt moottoriöljyt, ellemme laita vastaan. Viljatkin ovat tulleet verrattain myöhäisessä vaiheessa mukaan ruokavalioon, mutta niihin on sopeuduttu, paitsi näihin gmo-viljalaatuihin, joiden sato-ominaisuuksia on paranneltu syömäkelpoisuuden kustannuksella.
     
  14. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Ne tarvittavat määrät ovat todella pieniä, mutta meidät kyllästetään niiden käytöllä kaikessa teollisesti valmistetussa ruuassa.
     
  15. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 457
    1 395
    113
    Sekasyöjiähän me olemme alusta alkaen olleet. Lajitasolla on sopeuduttu (dramaattisin tai vähemmän dramaattisin) seurauksin siihen mitä on ollut saatavissa. Evoluutiolla ei ole "päämääränä" tuottaa ihmiselle täydellisesti sopivaa ja täysin haitatonta ravintoa eikä sellaista ole.
     
    SakkeM tykkää tästä.
  16. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 457
    1 395
    113
    Siinä olet tietysti oikeassa, että ruokateollisuuden intressi on voitontavoittelu eikä kansanterveys, eikä valvovan viranomaisen työskentely (sen enempää kuin kenenkään muunkaan) voi olla sataprosenttista. Pelkistä ketjuhampurilaisista koostuva ruokavalio epäilemättä aiheuttaisi negatiivisia seurauksia. Toisaalta elinikä pitenee ja ihmisten toimintakyky säilyy pitemmälle ja pitemmälle, suhteuttaisin uhkakuvasi moottoriöljystä siihen.
     
  17. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 404
    1 348
    113
    IMG_2383.jpeg Kirjoitan ruudulle kolme kovaa tosiasiaa Suomesta ja kysyn, mistä kuva kertoo?

    Suomen talous ei ole kasvanut seitsemääntoista vuoteen.
    Sosiaaliturvan menot Suomessa ovat samanaikaisesti kasvaneet yli kolmekymmentä prosenttia.
    Verokertymän pysyessä tasollaan Suomen hallitus on rahoittanut täyden palvelun sosiaalihuoltovaltiota kolminkertaistamalla valtion velan."
    Ei muuta. Loppu.
    Jari Ehrnroothin kolumni: Suomi näkee Ruususen unta, kunnes talouden pohja pettää
     
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113
    Mukana oleva kuva kertoo, että Ehrnrooth on aika ruma mies, eikä valokuvaaja ole valaisulla osannut asiaa auttaa... ;)
     
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 913
    3 373
    113

    "Saanti ja saantisuositukset

    Alfalinoleenihapon osuus on pysynyt vastoin yleistä uskomusta 1900-luvun alusta alkaen noin yhdessä prosentissa nautitusta kokonaisenergiasta[7]. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteli vuonna 2014 alfalinoleenihappon vuorokautiseksi saanniksi kuitenkin vähintään kolmea energiaprosenttia[8], minkä verran saisi keskimäärin yhdestä ruokalusikallisesta hampunsiemenöljyä, kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä tai noin 50 ruokalusikallisesta voita[9].
    Yhdysvaltojen kansallinen lääketieteellinen akatemia suositti vuonna 2008 naisten alfalinoleenihapon saanniksi 1,1 grammaa vuorokaudessa ja miesten saanniksi 1,6 grammaa[10]." (Wikipedia)
     
  20. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 457
    1 395
    113
    Tuo Ehrnroothin väite arvokilpailun ja politiikan vapaiden markkinoiden puuttumisesta on tietysti paikkansapitämätön, eikä hän mitään muuta uutta tai vähimmässäkään määrin mielenkiintoista sanokaan, nuo kansantalouden luvut lienevät jokaiselle tuttuja ennestään. Aika tyhjänpäiväinen kolumni.