Tuossa paljon jo tulikin. Ja ainahan se on arvottamista, kun on kakku josta jaetaan. Hyvinvointiyhteiskuntaa pidetään niin itsestäänselvänä, että ehkä ei tule pohtineeksi sitäkään, että sieltä laidoilta jää aina marginaaliin liian pienen vaikuttavuuden takia. Mutta tuolta voi aloittaa: Lainsäädäntö Sosiaali- ja terveyspalvelut - Sosiaali- ja terveysministeriö Lainsäädäntöä lääkehuollosta ja terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista - Sosiaali- ja terveysministeriö
Siitä on balttiarallaa sata vuotta aikaa, kun teollisuus siirrettiin itärajalta länsirajalle. Sitä ennen laivanrakennus- ja puunjalostusteollisuuden paino oli sillä puolen.
Pohjois-Karjala-projektissa ei taida nykytietämyksen mukaan pitää mikään paikkaansa. Ihmisiä estettiin saamasta tärkeitä rasvoja, vitamiineja ja hivenaineita. Sen jälkeen syötettiin ryyniöljyjä ja kasvissteroleja ikuisen tulehduksen ylläpitämiseksi. Tulokset olivat kuitenkin positiivisia, mikä lienee seurausta yleisestä elintason noususta ja ihmisten kiinnostumisesta omasta terveydestään.
Se ihmisten kiinnostuminen terveydestään on elintapojen muuttamista, mitä nimenomaan projekti sai aikaan. Pohjois-Karjala-projekti muutti perusteellisesti suomalaisten elintapoja ja lisäsi terveitä elinvuosia – projektin alkamisesta 50 vuotta - THL ja Pohjois-Karjala-projekti toi miehille lisää elinvuosia, mutta enää valistus ei tehoa – nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta Valion propagandaa en osaa pitää kovin suuressa arvossa jos siihen viittaat. Duodecimin mukaan kasvissterolimargariini nimenomaan väestötasolla soveltuu kolesterolitason alentamiseen. "Ikuinen tulehdus" toki kuulostaa mielenkiintoiselta. Tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta ei taida tiedemaailmassa olla mitään erimielisyyttä Kari Salmisen mielipiteestä huolimatta.
Nykyään huomioidaan myös se, että ihmisen aineenvaihdunnallakin voi olla sanansa sanottavana - onneksi. Muutaman miljoonan vuoden kehitys ei vaan valitettavasti taivu yhdessä yössä eläinrasvoista rypsiin ja rapsiin saati muihin korkeasti jalostettuihin ruokalaatuihin, vaan kasvisöljyjä juodessa ja syödessä alfalinoleenihapot pitävät ihmiskehossa yllä tulehdusta. Eiköhän THL:n veijarit tee myös ihan hyviä tilejä näillä terveyteen liitetyillä parannuksilla. Näyttäisi olevan Rolexit ranteissa joka uutiskuvassa.
Nyt sinulla menee linolihappo ja alfalinoleenihappo sekaisin. Kasvisrasvojenkin välillä on eroa. Koitappa prepata vielä.
Kummatkin lienevät pienissä määrin välttämättömiä ihmiselle, eikä oikein luotettavaa tietoa kummankaan terveysriskeistä taida olla olemassa.
Koitapa itse. Ei taida olla mitään eroa kasvisöljyjen osalta. Kalanrasvaa ja pähkinäöljyjä siedetään paremmin ja ne vaikuttavat olevan hyödyllisiä, mutta pellava- ja rapsiöljyistä ei terveellistä saa muuta kuin olemattomalla altistumisella.
Eihän ihminen mikään eläinrasvojen syöjä ole ollut (eskimoita lukuunottamatta), vaan metsästäjä-keräilijävaiheessakin käsiin sattunut sapuska oli suurelta osin kasveja. Maanviljelyksen alettua ruoka muuttui kokonaan kasviperustalle, lähinnä viljaksi, millä kieltämätttä oli negatiivisia vaikutuksia terveyteen.
Pellavaöljyn happoja on jo äidinmaidossa, ja ilman niitä vauvelista saattaa tulla melko pienikokoinen aikuinen.
Ruokateollisuus syöttää meille vaikka käytetyt moottoriöljyt, ellemme laita vastaan. Viljatkin ovat tulleet verrattain myöhäisessä vaiheessa mukaan ruokavalioon, mutta niihin on sopeuduttu, paitsi näihin gmo-viljalaatuihin, joiden sato-ominaisuuksia on paranneltu syömäkelpoisuuden kustannuksella.
Ne tarvittavat määrät ovat todella pieniä, mutta meidät kyllästetään niiden käytöllä kaikessa teollisesti valmistetussa ruuassa.
Sekasyöjiähän me olemme alusta alkaen olleet. Lajitasolla on sopeuduttu (dramaattisin tai vähemmän dramaattisin) seurauksin siihen mitä on ollut saatavissa. Evoluutiolla ei ole "päämääränä" tuottaa ihmiselle täydellisesti sopivaa ja täysin haitatonta ravintoa eikä sellaista ole.
Siinä olet tietysti oikeassa, että ruokateollisuuden intressi on voitontavoittelu eikä kansanterveys, eikä valvovan viranomaisen työskentely (sen enempää kuin kenenkään muunkaan) voi olla sataprosenttista. Pelkistä ketjuhampurilaisista koostuva ruokavalio epäilemättä aiheuttaisi negatiivisia seurauksia. Toisaalta elinikä pitenee ja ihmisten toimintakyky säilyy pitemmälle ja pitemmälle, suhteuttaisin uhkakuvasi moottoriöljystä siihen.
Kirjoitan ruudulle kolme kovaa tosiasiaa Suomesta ja kysyn, mistä kuva kertoo? Suomen talous ei ole kasvanut seitsemääntoista vuoteen. Sosiaaliturvan menot Suomessa ovat samanaikaisesti kasvaneet yli kolmekymmentä prosenttia. Verokertymän pysyessä tasollaan Suomen hallitus on rahoittanut täyden palvelun sosiaalihuoltovaltiota kolminkertaistamalla valtion velan." Ei muuta. Loppu. Jari Ehrnroothin kolumni: Suomi näkee Ruususen unta, kunnes talouden pohja pettää
Mukana oleva kuva kertoo, että Ehrnrooth on aika ruma mies, eikä valokuvaaja ole valaisulla osannut asiaa auttaa...
"Saanti ja saantisuositukset Alfalinoleenihapon osuus on pysynyt vastoin yleistä uskomusta 1900-luvun alusta alkaen noin yhdessä prosentissa nautitusta kokonaisenergiasta[7]. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteli vuonna 2014 alfalinoleenihappon vuorokautiseksi saanniksi kuitenkin vähintään kolmea energiaprosenttia[8], minkä verran saisi keskimäärin yhdestä ruokalusikallisesta hampunsiemenöljyä, kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä tai noin 50 ruokalusikallisesta voita[9]. Yhdysvaltojen kansallinen lääketieteellinen akatemia suositti vuonna 2008 naisten alfalinoleenihapon saanniksi 1,1 grammaa vuorokaudessa ja miesten saanniksi 1,6 grammaa[10]." (Wikipedia)
Tuo Ehrnroothin väite arvokilpailun ja politiikan vapaiden markkinoiden puuttumisesta on tietysti paikkansapitämätön, eikä hän mitään muuta uutta tai vähimmässäkään määrin mielenkiintoista sanokaan, nuo kansantalouden luvut lienevät jokaiselle tuttuja ennestään. Aika tyhjänpäiväinen kolumni.