Kiesusko siihen jättänyt kruununsa? Uimareissulta unohtunut? Kesän riemuretkeltä leirintäalueelle? Oli miten oli mutta: "Kivalta näyttää"...
Oivallinen kuva esittämään off-season -tunnelmaa, joka varmasti tuolla alalla tähän aikaan vuodesta vallisee.
Etelä-Pohjanmaalla ei juuri kartanoita ole, mutta Orisberg on ja Östermyra on. Ruukkien ympärille aikoinaan syntyneitä. Herrojahan ei E-P:llä koskaan ole ollut eikä suvaittu.
Kell' onni on, se onnen kätkeköön, kell' aarre on, se aarteen peittäköön, ja olkoon onnellinen onnestaan ja rikas riemustansa yksin vaan. Metallinetsijät löysivät isokyröläiseltä pellolta aarteen – Vasta toinen viikinkiaikainen kätkölöytö lakeuksilta ällistyttää asiantuntijoitakin
Itsekin aikoinaan pari kesää (kaupungin omistaman) leirintäalueen valvojana työskennelleenä ajattelin lähinnä sitä toimintaa riipumatta siitä onko se bisnestä, julkista sektoria, yleishyödyllistä vai uskonnollista.
Asuin Pohjanmaalla aikoinaan reippaat viisi vuotta ja työni myötä tutustuin hyvinkin laajasti maakunnan elämään, politiikkaan, hallintoon, yritysmaailmaan, kansanedustajiin… (Etelä-Pohjanmaan, myös Pohjanmaan maakuntaan ruotsinkieliseen osaan). Tältä pohjalta rohkenin tuon väitteen todeta. Suurten yritysten johtajat ja omistajatkin ovat tavallisia vailla herrojen elkeitä, samaten kuin maakunnan ministeritkin. Jos sulla on pohjalaisista herroista parempaa tietoa, kerro ihmeessä
Täältä pieni "välihuuto". Etelä-Pohjanmaa on tosiaan ollut lähinnä sellaista itsenäisten talonpoikien aluetta. Sen sijaan täällä vähän lännenpänä Pohjanmaata, eli Vaasassa on elänyt runsaasti herrasväkeä erityisesti 1800-luvulta alkaen. Tähän herrasväkeen kuuluivat varakkaat kauppiaat, teollisuuspatruunat, virkamiehet ja sivistyneistö. Vaasan kaupunki oli monella tapaa eräänlainen Pohjanmaan sivistys- ja kaupallinen keskus, ja siksi herrasväen elämä oli näkyvää kaupungin yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa elämässä. Vaasa on myös tunnettu sivistyksen ja koulutuksen keskuksena. Kaupunkiin perustettiin oppilaitoksia, kuten Vaasan suomalainen lyseo ja Vaasan ruotsalainen lyseo, jotka olivat merkittäviä koulutuslaitoksia. Nämä oppilaitokset ja muut kulttuurilaitokset houkuttelivat opettajia, kirjailijoita ja taiteilijoita, jotka myös osaltaan muodostivat herrasväen. Vaasan porvaristolla oli merkittävä rooli kulttuurielämän tukemisessa ja kehittämisessä.
Pitää paikkansa täysin minunkin mielestäni. Tuo väitteeni koski Etelä-Pohjanmaata. Siellä ei herroja ole.
Tuon Orisbergin kartanon Periaatteessa Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa pitäis yhdistää, mutta sehän ei helpolla onnistu. Vaasan ja Seinäjoen välissä on niin suuri kuilu että yhteen ei sovi sitten millään. Vaasassa ruottinkieliset ovat saaneet jonkinsortin ylivallan niin siinä ei muilla oo juuri mitään sanottavaa. Vaasaan on opasteita jo Tampereelta lähtien. Seinäjoelle vasta sitten kun 3-tieltä pitää kääntyä. Tämä johtuu siitä että matkalaisille pitää näyttää mihinä Vaasa on, Seinäjoelle osatahan ilman viittojakin.
Heh, no joo… Minusta tämä nykyinen systeemi on ihan hyvä. Jostain syystä pidän tuosta ruotsinkielisestä kulttuurista täällä, vaikka oma ruotsinkielentaitoni ei mikään erinomainen olekaan. Mutta joo, mielipiteitä on tietysti monia…
No ei muakaan tämä systeemi haittaa, mutta jos jotakin hallintohimmeleitä pitäis vähentää niin yhdistäminen periaatteessa olis hyvä, siihen vielä Keski-Pohjanmaakin….. Mutta ihan mahroton hommahan se on, olkoon nykyisellään. Meiltäkin käyrään Vaasassa keskimäärin viikottain, jonkinverran teidän systeemeihinkin on pitänyt perehtyä.
Näinpä, ja kyllähän esim. Seinäjoella tai Vaasassa käydessä on toisiinsa nähden aikalailla erilainen tunnelma. En tarkoita, että kumpikaan olisi toista parempi tai huonompi, on vain erilainen. Talar du svenska?
No ei sitten pätkääkään. Ei mullakaan ruottinkielisiä vastaan oo mitään, mutta kyllähän Laihialaiset on vähän väärässä seurassa sote-juttujen kanssa….vanhat ihmiset saatetaan lähettää kauas hoitoon eikä suomenkielinen palvelu oo aina taattu… Siskoo asuu Tukholmassa, se osaa ruottia