Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Takaisin filmiin(?), ainakin vähä

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana AnttiHar, 27 Syyskuu 2024.

    Taustaa, 35v sitten kuvailin Pentax ME Superilla täysin ymmärtämättä miten kamera toimii valotuksineen jne jne. Kuvia kuitenkin syntyi. Digiaika koitti ja se on tullut nyt kammattua läpi ja nyt hieman filmi on jälleen ruvennut kiinnostelemaan ja hieman sattumaltakin käsiin päätyi Canon EOS 30, myös Elanina tunnettu. EOS on mulle hyvä kun putket löytyy valmiina ja en mä valita joistain automatiikoista. Kehittämään en rupea nyt ainakaan tässä vaiheesss. Ehkä ajatus on pysähtyä kuvaamaan opetella vielä kerran näkemään valo ja kompositio.

    Muttamutta, tässä nyt ensimmäinen rulla Portraa on sisällä ja lueskelin intternettiä. Paljon puhetta ylivalotuksesta ja ymmärrän toki, että filmi kestää sitä enemmän kuin digi, mutta tuota eri ISOlla kuvaamista kuin mikä rulla on sisällä (ilman push-pullia) jäin miettimään. Koska EOSsissa on mahdollisuuus tehdä ylivalotus asetuksissa niin eikös tuo ole sama asia vai tapahtuuko nyt kehitysmielessä vielä jotain? Ajattelin siis hyvin simppelisti lähteä liikenteeseen eli aukko ylivalotusta, mittaus varjosta. Yritin myös tuota sunny16 sääntöä hahmottaa, mutta syksyisessä pilvisessä Kainuussa ei ajatus kyllä taida toimia ollenkaan.

    Yksi jännä fiitseri on tuossa kamerassa, että Sigman OS näkyy sotkevan AFfää eli ehkä ihan iskussa se ei ole, mutta lahjahevosen suuhun ei katsota
     
  1. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Ainakin takavuosina tuommoiset filmit olivat monikerrroksisia, ja käytännössä ei ollut mitään väliä, miten ne valotti. Filkoissa oli kolme kerrosta päällekkäin; hidas, keskiherkkä ja herkkä. Aina niistä joku valottui jotenkuten oikein, jos nyt jossain siellä päin valotus sattui olemaan. Luulisin, että nykyinenkin Portra on samaa laajan latitudin tyyppiä - yksi lysti +/- 2 aukkoa.

    Vanhat Sigmat tarkensivat oletusarvoisesti väärin (jos ollenkaan...), joten kannattaa kokeilla jollain muulla optiikalla.
     
    Viimeksi muokattu: 27 Syyskuu 2024
  2. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 394
    1 333
    113
    Portra kannattaa kyllä valottaa osapuilleen by the box, jos kehityttää filmin liikkeessä (kehityskone C41 prosessi).
    Mutta jos kehittää itse voi kehittäessä ottaa tietenkin huomioon aukon parin yli- tai alivalotuksen.
     
    Speedjani tykkää tästä.
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Tuo on kyllä totta mustavalkofilmien ja yksikalvoisten värifilmien osalta. Sellaisia olivat mm. Kodak Ektar-filmit. Nykyisistä ei ole kokemusta, mutta ko. filkan esitteessä kyllä kehutaan sitä "laajaa latitudia", joka viittaa monikalvoisuuteen. Niitten osalta vakiokehitys kyllä käy valotuksesta riippumatta, printtausvaiheessa sitten tarvitaan enemmän tai vähemmän valotusta filkan valotuksesta riippuen. - Skannattaessa on kyllä etua, jos filkan valotus on osapuilleen oikein.
     
  4. Ymmärsin, että tolla Portran ylivalotuksella haetaan toisaalta jotain tietyä sävyä kuviin ja toisaalta välttää jopa aloittelijan (like me) alivalotusta, mutta siis ISO arvon vaihtaminen kamerassa 400 ->200 = +1 valotusasteikossa(?) vaikka mittaus varjoista.

    Joo siis Sigman linssi on 24-105 ART ja itseasiassa huomasin vastaavan tilanteen ihan Canonin 50mm f1,4 linssillä. AF sekoilee välillä.

    En siis nyt alkuun rupea itse kehityshommiin vaan harjottelen hieman ja ajattelin käyttää tuota Kankaisen filmin kehitys ja skannauspalvelua.
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 423
    1 382
    113
    Kyllä, kunhan et tee molempia yhtä aikaa:) Toki samalla mahdollisesti riskeeraat vaalean pään (hyvin tuon pitäisi kestää parin aukon ylivalotus), mutta se riippuu valaistuksesta.
     
    AnttiHar tykkää tästä.
  6. motris

    motris Well-Known Member

    4 789
    748
    113
    Portra ollut kaiketi viimeinen nega, jota olen käyttänyt. Pentaxin K-2:lla meni aina joko oletuksella tai sitten jos leikkikentällä halusi revitellä, niin +1. Alivalotusta tuo kesti saman tai paremmin (ifolorin kuvat ja skannaus) kuin noin keskiverroin muutkin negat.
     
    AnttiHar tykkää tästä.
  7. OK, jep eli naksuttelen rullan täyteen tässä ja katotaan mitä sieltä tulee. Tilasin vähän sokkona pari Lomon rullaakin kun olivat halpoja, mutta nyt jälkeenpäin lueskellessa taisi paketti olla nätimpi kuin itse filmin jälki . Eli varmaan harjotellaan noilla ja katsotaan sitten parempi MV filmi.
    [​IMG]
     
  8. MartinN

    MartinN Active Member

    545
    45
    28
    Jos värifilmi on lomo niin menoa on sen mukaan. Uskoisin että mv lomo voi olla ihan käytettävä, vaikka itse en koskaan koske lomo tuotteisiin. Poltin näppejäni Shanghai filmin kanssa. Mutta, minun matkani oli digi-innostus jonka jälkeen alkoi kiinnostaa se perinteinen filmi, ja nyt olenkin vähän väsynyt filmijuttuihin. Digi menee taas, onhan se niin nopeata.
     
  9. MV Lomoa nuo on. Nyt laitoin Kodak Portran 400 ja tuon Lomon (Lady Grey) MV 400 kehitykseen Kankaiselle. Nää menee vähän nyt testihommiin kun enhän tosiaan voi olla vielä ihan varma onko tuo kamerakaan ihan iskussa.

    Jos kaikki näyttää OK:lta niin vois testata Ilfordin HP5 plussaa tai sitä XP2:sta, mutta mutta kattellaan ihan rauhassa ensin tuo kehitys. Semmonen haavehan mulla tässä on, että kun kuvaan siis lintuja pääsääntösesti tuolla 1Dxmk2+Canon 500mm f4:lla niin jos onnistuisi tossa lintukuvauksessa filmillä vaikka ihan vaan tuossa ruokinnalla. Vaatinee kuitenkin tuon lumen maahan niin saa valoa lisää...
     
    Speedjani tykkää tästä.
  10. Nonni, en tiedä onko "kosher" laitaa joku kuva tämmöseen ketjuun, mutta nyt palaa eli sain Kankaiselta rullat kehityksestä ja oli kyllä mainio palvelu. Hieman harjoitteluksi edelleen meni, mutta muutama ihan-kiva-kuva kategoriaan. Ajatus kuitenkin siitä, että vähän miettii mitä kuvaa, toteutuu ja niitä tärkeitä elämän kuvia tuli, joita jostain syystä ei tule otettua digillä...asia jota en itsessäni ymmärrä. Mutta harjottelu jatkuu tänän laiton Ilfordin XP2 Superin sisään Canuunaan.

    Kalustollisesti hieman rasittava on tuo, että Sigman ARTissa ei pysty pitämään OSsää päällä, koska se sotkee AF:n kamerasta. Testasin Canonin omalla putkella ja IS päällä ei mitään tarkennus ongelmia. Jos ottaa Sigmasta OS:n pois ei mitään ongelmaa. Pimeässä syksyssä kaikki mitä OS toisi => kelpaisi.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    kroisos ja papetsu tykkäävät tästä.