Ensi kuun alussa on mielenkiintoinen tilanne, kun alv nousee, kuinka monelta yritykseltä muutos on vielä tekemättä?
Olis pitäny Sipilän olla eduskunnassa vinkkaamassa Orpolle, että desimaalia ei pidä tossa alv prosassa käyttää…
25% tasan olis ollu kätevä, olis helepottanut päässälaskuakin. Onkohan kaikki kirjanpito-ja kassaohjelmat kuinka valmiita tuommoseen desimaalipelleilyyn?
Eivät ole ja nekin mitkä ovat vaativat testausta, muutettavia kenttiä on paljon ja yritykset itse eivät niitä muuta vaan ohjelmistojen toimittajat, siellä on nyt ruhkaa.
Niinpä. Jopa täälläkin just suositeltiin asioihin perehtymistä. Hallitukselle se olisi sikäli helpompaa, että siinä ovensuussahan pyörii toisiinsa kompasteleva avustajajoukko.
Sotealuehölmöily niittää satoa. Hoitoon ei enää riitä resursseja, kun hallinto vie leijonanosan. HUS aloittamassa yt-neuvottelut koko henkilöstölle – jopa tuhat työpaikkaa vaarassa Husin säästöohjelma on ollut täysin päätön tähänkin asti. Esim. röntgenhoitajia puuttuu, eikä uusia saada, kun on rekrytointikielto. No, mitäpä tekevät talon röntgenlääkärit, kun ei ole kuvia tulkittavaksi? Lukevat iltapäivälehtien tietysti. Ja suma seisoo, tutkimuksia odottelevat potilaat kärsivät. Voi vittu (sanoisi Seppo Räty).
Mainio tuo logiikka. Jos on henkilöstöpula, niin vähennetään työpaikkojen määrää. Voi todeta, että enää meillä ei ole pulaa työntekijöistä. Ja jos ei saa sitten kuvantamista, niin todistetaan, että ennen otettiin ihan liikaa tutkimuksia. Turhia tutkimuksia.
Ei se ehkä ihan niin yksinkertaista ole kuin äkkiseltään ajattelisi. Jos röntgen-laitteen käyttöaste puolitetaan, niin se tietysti vaikuttaa ihan kaikkeen jo siihen tarkoitetusta tilasta lähtien. Ei ne palkkakulut ole kaikki. Nythän viidesosa on tarkoitus säästää palkkakuluista. Tuossahan joku ehdottikin jo, että rahoitus pitäisi olla hoitosuoritteen mukaan, ei asukasluvun mukaan kuten nyt on. Käteenhän tuo meni, ja vääntö jatkuu. OL kolmonenkin jää tähän verrattuna pikku puuhasteluksi.
Kaikkien parlamenttien istuntosalien ja hallituskabinettien oven yläpuolelle pitäisi kirjoituttaa Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan (1583 - 1654) lausahdus: "Tietäisitpä poikani, miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan."
Sattuipa silmiin Fingridin ennuste sähkön kulutuksesta ja tuotannosta. Siinä on kaksi juttua, jotka voivat tulla suomalaisille melko kalliiksi. Ensinnäkin, sähkön niin tuotanto kuin kulutuskin suunnilleen kaksinkertaistuvat aika lyhyellä aikavälillä. Sähkö pitää jotenkin siirtää käyttäjille, ja jo viime talvena muistelen kulutuspiikkien aikaan telkussa toistellun varoituksia verkon kapasiteetin rajoituksista: "Nyt ei ole oikea aika saunoa", yms. Valtakunnan verkko siis ei pysty siirtelemään paljoakaan nykyistä suurempia sähkön määriä. Kun tuotanto tuplaantuu, tarvitaan verkon kapasiteettia lisää suunnilleen sen verran, kuin sitä nyt on. Karkea arvio tarvittavista investoinneista on 15-20 miljardin välillä. Orpopoika puuhastelee Turun junansa kanssa, kun oikeat ongelmat ovat ehkä ihan muualla. Toinen juttu on sitten se, että tuuli- ja aurinkovoiman osuus kasvaa nykyisestä 12 % osuudesta noin puoleen - siis määrään, joka vastaa nykyistä kokonaiskulutusta. Irvailijat ovat jo kauan muistutelleet, että aina ei aurinko paista kaikkiin risukasoihin, eikä aina tuulekaan. Tarvitaan hirmuinen määrä säätövaraa, jota ei oikein saa aikaan muulla kuin hirmuisella määrällä akkuja. Yrittäkääpä kuvitella akkukasaa, joka pitäisi sisällään koko valtakunnan nykyistä kulutusta vastaavan sähkömäärän vaikkapa vain parin viikon talvista tyyntä ja pilvistä pakkasjaksoa varten.... (Vesivoima toki auttaa hiukan, mutta sitä ei rakenneta enää lisää.). Siinä investoinnissa ei se 20 miljardia taida riittää, ja käyttökustannuksetkin saattavat olla melkomoiset. Villi arvaus on (your guess is as good as mine), että seuraavan kymmenen vuoden aikana, siis 2035 mennessä, tarvitaan sähkönsiirtoa ja varastointia varten semmoiset 50-70 miljardia euroa, osapuilleen valtion yhden vuoden koko budjetin verran. - Siis tarvittavan tuotannon rakentamisen lisäksi.
Täytyy muuttaa etelänkin järvien säännöstelyrajoja, esim. Kemijärvi N43+142,00 m ja N43+149,00 m eli 7 m ja rakentaa/muuttaa lisää pumppuvoimaloita à la Jumisko niin voi "ilmaisella" tuuli- ja aurinkosähköllä pumpata altaat täyteen. Kollajan altaankin voisi ottaa uuteen tarkasteluun.
Kuluttajasähkön osalta varmaa on vain, että sähkön hinta ja siirtohinta nousevat hallitsemattomasti ja sinä maksat viulut.
Pumppuvoimala toki on mahdollisuus. Niitäkin pitäisi olla aika paljon, jotta pitempi pakkaskausi selvitetään. Ne puretut hiili- ja turvevoimalat olisivat kummiskin varavoimana tarpeen..... Maailman menosta ei tiedä, vaikka valtakunnan infraan kohdistuisi häiriötekijöitä laajjemminkin.
Nythän on alettu pohtia niitä miniydinvoimaloita: Pienydinvoimalat ovat todellisuutta jo muutaman vuoden päästä – selvitimme, millaisiin paikkoihin niitä voitaisiin Suomessa sijoittaa Rakennellaan niitä vähän sinne sun tänne. niin riittää sähkö ja lämpö
Tuo sama neropatti oli myös sitä mieltä etteivät suomalaiset ole edes ihmisiä vaan elukoita. ( "Eläimiähän" me toki kaikki ollaan. Myös jokainen Axel... )