Talouden tila alkaa olla sen verran sakea ja keskenään ristiriitaisia viestejä tulee vähän joka tuutista - tyyliin kustannuskilpailukyky ei ole syy viennin heikkoon menestykseen ja varmin tapa jäädä kansainvälisen kaupan ulkopuolelle on hinnoitella itsensä ulos kilpailusta - että pitää varmaan jättää viennin kasvattamisen toteuttaminen vienitiyrityksille, eli niille yrityksille, jotka vientialoilla toimivat ja joiden kansantalouteen tuottama vientitulo, on koko hyvinvointivaltiomme perusta. Valitettavasti vain julkisen sektorimme menot ovat kasvaneet viimeiset vuodet niin paljon ja nopeasti, ettei vientisektorimme ja laajemmin tarkasteltuna koko yksityinen sektori enää kykene rahoittamaan julkisia menoja, vaan velkaa joudutaan ottamaan vuosittain lisää käsittämätön määrä, yli 12 miljardia € joka vuosi. Hyvä huomata, että Sipilän hallitus jätti tasapainoisen valtiontalouden 2019 perintönä Antti Rinteen ja Sanna Matinin hallitukselle, sitten tapahtui ”rahaa on” käänne nopeasti ja alkoi holtiton velanotto, rahaa jaettiin joka puolelle ja valtion talous ruineerattiin. https://www.hs.fi/talous/art-2000010597251.html
Mainitsemaasi ristiriitaa ei itse asiassa noissa kommenteissa ollut. Finnveran jutussa todettiin kustannuskilpailukyvyn viime vuosina kohentuneen, ja siinä todettiin myös, että _jos_ kustannuskilpailukyky uudelleen lähtisi heikkenemään, pitäisi siihen voida puuttua. Toisin sanoen näiltä osin teksti oli linjassa muiden kommenttien kanssa. Liittyen mainitsemaasi julkisen sektorin kasvuun, eräs ongelma oli suuri vientisektorin suhteellinen suppeus. Suomi siis toimii vientipotentiaalinsa alapuolella.
Kannattaa ainakin miettiä mihin niitä roposia tungetaan. Muistaakseni Sipilän hallitus ainakin myi kohtuullisesti valtion omistuksia, sitähän ei voi tehdä kuin kerran.
Käärmeen ajamisesta pyssyyn pitää ainakin maksaa vähintään kohtuullisesti: https://www.is.fi/politiikka/art-2000010607635.html
Talous on sen verran tosiaan sakeassa tilanteessa, että yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet sen kehitykseen ovat hyvin rajalliset, jopa kameralaukun jäsenten. Toki monet meistä ovat rahavarojaan pahemmin säästämättä pyrkineet pitämään kulutuskysyntää yllä, varsinkin optisen ja valokuvausalan kojeiden ja laitteiden osalta (toki ne ovat tuontitavaraa). Joten parempi siirtyä urheiluun. Kuten aikaisemmin veikkailin: keppimiesten varaan jäi mitalin saanti Suomeen. Saas nähdä, ottaako Lassi Etelätalo sen viimeisellä heitollaan. 87 metriä pitää varmaan heittää ja se voi olla Lassille liikaa, mutta Oliver Helanderin ja Toni Keräsen rahkeet siihen voivat nappiheitolla riittää…
Totta. Tosin seuratessani monien filmikameroiden hintakehitystä huomaan yllätyksekseni tehneeni ainakin osin hyviä sijoituksia. Kun tämä analogisen kuvaamisen "renessanssi" toistaiseksi näyttää jatkuvan ja ehkä voimistuvankin, niin aikanaan perilliseni saavat monista romppeistani kyllä (vaikka inflaatio otetaan huomioon) paljon enemmän euroja kuin mitä aikanani maksoin.
Hauska juttu taidebisneksestä. Toki jo vanha. Olennaista kuitenkin oli, että lempääläläinen hitsari pystyi tehtailemaan tuhansia Järnefeltin, Edelfeltin, Gallen-Kallelan jne. jne. tauluja, jotka kävivät kaupaksi miljoonilla markoilla. Asiantuntijat, taidekauppiaat yms. olivat ihan pihalla (tai sitten mukana bisneksessä), ostajat nyt tietenkään eivät erottaneet väärennöstä aidosta - ei kai sitä kukaan nyt edes odottanut. Veijari itse kehuu myyneensä 10000 taulua, mutta jos nyt uskottaisiin vaikka vain puolet, niin vieläkin moni perikunta vieläkin pettyy pahemman kerran, kun käy ilmi, että se mummon Edelfelt onkin lempääläläistä tekoa. 10 henkilöä sai vankeustuomion Suomen suurimmassa taideväärennösvyyhdissä – gallerian omistaja ja hänen puolisonsa joutuvat maksamaan 13 miljoonan euron korvaukset 30 vuotta taideväärennöksiä kaupannut Jouni paljastaa muistelmissaan: "Suomi on ollut taideväärentäjän paratiisi" Veli Seppä – Wikipedia
Jos palataan takaisin reaalimaailmaan, niin 13-vuotiaan skeittaritytön viides sija jää Suomen olympiaurheilijoiden parhaaksi sijoitukseksi Pariisissa. Piirikunnallisen tason heitoilla ei tänään ylletä kolmelle viimeiselle.
Näinpä. En juurikaan ole olympialaisia seurannut, mutta eihän niiltä ihan kokonaan ole voinut välttyäkään. Melkoiset yhteiskunnan satsaukset urheiluun eivät ole tuottaneet minkäänlaista tulosta, pikemminkin päinvastoin. Mainittu skeittari ei ole tainnut kuulua korkean paikan leireillä oleilevien ammattiurheilijoiden rinkeihin....
Jep, ja kun jatkuvasti etsitään yhteiskunnalle erilaisia taloudellisia säästökohteita, niin tuossa olisi yksi kohde, mistä voisi ruveta oikein kunnolla säästämään…
Suomi taitaa olla ainoita markkinatalousmaita, jossa taiteilijat ja urheilijat elelevät valtion kustannuksella.
Niinpä ja mikäs siinä, jos valtiolla olisi ylimääräisiä varoja, niin mukavahan tuollaisiakin etuja olisi kansalaisille tarjota, mutta kun talous on tiukalla, niin tuollaisista luopuminen yhteiskunnan kannalta ei olisi kovinkaan iso vahinko. Niinhän urheilijat aikanaan kävivät ”päivätöissä” itsensä elättämiseksi, ja urheilivat sitten vapaa-ajallaan. Sama taiteiden kanssa. Jos jonkun tuottama taide on niin huonoa tai epäkiinnostavaa, että kukaan ei siitä halua mitään maksaa, niin miksi sitä pitäisi yhteiskunnan kustannuksella tehdä. Sellainen taiteilu on verrattavissa harrastamiseen, ja pitäähän muidenkin aiheiden harrastajien yleensä rahoittaa harrastuksensa ihan itse.
No, ihan kaikkia lajeja se avustus ei kuitenkaan koske. Jälkeläinen just kotiutui MM-kisoista, ja ihan itse piti kustannukset maksaa - Ihan epistä, sanon minä.
No, ennusteemme menivät sikäli metsään, että yksi suomalainen sentään voitti kultamitalin Pariisissa. Voimme olla taas ylpeitä suomalaisia!
Niin, tai ”Suomen kansalainen” (Hänellä on Norjan ja Suomen passit)... (Mutta joo, hieno homma, pääsee porukka taas ”sporttibaareissa” ”voittajafiilikseen”…).
Kaksoiskansalaisuus, juu. Muuten kai yhtä hyvä suomalainen, kuin edellä puheena ollut Sinem Kurtbay, jonka joku todisti olevan yhtä hyvä suomalainen kuin Seppo Räty. - Paitsi mitä nyt kiroilu ei luonnistu yhtä sutjakkaasti... :