Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Päivän =)

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana herby, 11 Heinäkuu 2006.

  1. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 265
    672
    113
    Ymmärsit pointin, juuri noin minäkin ajattelen. Paitsi, että en minä tässä ole ketään ”tuomitsemassa”, nämä ovat vain omia havaintojani aiheesta.

    Tosiaan, oman havaintoni mukaan, kaikkein voimakkaimman kansallisylpeyden jonkun kotimaisen urheilijan menestyksestä saavat ovat usein henkilöitä, joilla itsellään ei ole minkäänlaista kiinnostusta/kykyä konkreettiseen urheiluun, ja joiden elintavat ovat usein kovin epäurheilijamaiset.

    Vastaavasti itsekin aktiivisesti liikkuvat, suhtautuvat monesti suomalaismenestykseen urheiluareenoilla huomattavasti rauhallisemmin.

    Ja juu, nämä ovat tämmöisiä yleistyksiä, yksittäistapauksia suuntaan jos toiseenkin on vaikka mitä.
     
    keegan tykkää tästä.
  2. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 420
    183
    63
    En muista mistä muistelen, enkä juuri nyt jaksa tarkistaakaan.. Mutta muistelisin niin, että syntymäpaikaksi saa itse päättää 18 v täytettyään kumman tahansa maan, sen josta lähti tai sen minne päätyi, vaikka vanhemmat kyllä antaa jommankumman kun lapsi viedään ns. rekisteriin. Merimatkoilla noita matkalla synnytyksiä on ollut enemmänkin. Tarina kertoi, että tahallaan hankittuja USA:n kansalaisuuksia olisi hommailtu ja olisi lähdetty matkalle vain siksi, että syntyisi matkalla ja saisi "tavoitellun" Usa:n kansalaisuuden helpolla.. En tosin tiedä sitäkään, päteekö tuo edelleen, jos on koskaan pätenyt. Syntymäpaikka on kuitenkin eri asia kuin kansalaisuus, vaikka jonkun maan laki voi määrätä, että syntymäpaikan mukaan määräytyisi.

    kaivelin ja löysin simppelin artikkelin asiasta: Miten kansalaisuus periytyy lapsille?
    Eli vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta ei taida kuitenkaan olla..
     
    Viimeksi muokattu: 5 Elokuu 2024
  3. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 333
    1 261
    113
    Komen tonnin esteissä Raitasella oli kuitenkin hyvä vauhdinjako. Hölkkävauhdilla aloitti ja jolkutteli viimeisenä, lopussa löytyikin kiriä sen verran, että toiseksi viimeisenä maaliin.
     
    SakkeM tykkää tästä.
  4. ougle

    ougle Member

    183
    23
    18
    Eli pääoma "matkustaa" sinne, missä on halvempi verotus ja/tai työvoimaa kusetetaan.
    Ks. kohta 2.
    Kyllä epätasapainoinen verotus helpottaa "kikkailua".
    Kuinka iso osa julkinen talous on Suomen kokonaistaloudesta? Mikä muuttuisi, jos julkinen talous poistettaisiin kokonaan? Ja mistä se (jatkuva) kasvu revitään? Rahan siirroista taskusta toiseen?
    Pääomaa tulee jatkuvasti, mutta se ei tavallaan pysy täällä, koska voitot viedään "puhtaana käteen" pois.
     
    Viimeksi muokattu: 8 Elokuu 2024
  5. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 333
    1 261
    113
    Hyvää pohdintaa. Tosin mikään väite ei pidä paikkaansa.
    https://www.hs.fi/talous/art-2000010597251.html
    ei aihetta enempään.
    IMG_2158.jpeg
     
  6. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Tuota viimeistä selittää isolta osalta ns. hankintakeskukset, jotka luotiin käytännössä 2015 jälkeen. Lisäksi [hyvinvointialueista johtuen] on johdettu koko 2000-luku melko lyhytnäköisesti kuntataloutta. Syvimmät demari-/konsensusalueet on nyt pahimmissa kriiseissä.

    Kannattaa myös tosiaan huomioida, että Suomessa aika iso summa yksityiselle sektorille tulee julkiselta puolelta.

    Suomen (valtion) kansantalousosaamista kuvastaa ehkä parhaiten ns. taksi-uudistus.

    Edit. Kangasharju on toki monessa muussakin asiassa väärässä, mutta "Hänen mukaansa työn tuottavuuden parantaminen julkisissa palveluissa on vaikeampaa kuin yksityisellä sektorilla, koska henkilökunnalla on pysyvät virat, johdossa on poliitikkoja ja kilpailun tuoma paine uudistuksille puuttuu."
    ..tämä on lähtökohtaisesti jo siinä mielessä väärin, että virassa toimitaan virkavastuulla. Yksityisellä puolella vastaavaa ei enää käytännössä ole. Eli eihän kilpailuakaan luo virka itsessään. Edes laki tms. En tiedä, mutta tutkimuslaitoksen (toimitus)johtajalta aika kova lausunto mediaan.

    Edit2. Eli siis yksinkertaisemmin. Kuinka työn tuottavuudella on (defacto) korrelaatiota tileihin.
     
    Viimeksi muokattu: 8 Elokuu 2024
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 829
    3 346
    113
    On siinä sen verran aihetta, että puhut taas ihan eri asiasta. Julkisen sektorin paisuminen on paha juttu, ja sille pitäisi todellakin tehdä jotain - muutakin kuin pienentää vanhusten hoitomitoituksia.

    Yksityisen liiketoiminnan pääomituksen kanssa sillä ei ole mitään yhteyttä. Liiketoiminta toimii miten toimii, ja koulut, sairaalat ja hoitolaitokset elävät omaa elämäänsä siitä aika lailla irrallaan.

    Tuo kertomasi pääomavajekaan ei pidä paikkaansa. Kyllä sitä pääomaa on aina löytynyt kun. jotain on myytävänä. Kaikki on kelvannut, Sonerasta ja telakoista Fortumin Carunakauppoihin. Minä luulen (en tietenkään voi tietää, mutta siltä näyttää...) että Suomen suurimpia ongelmia on liiketoiminnan osaamisen puute. Kun on lähdetty sijoittamaan ulkomaille, on AINA tullut takkiin. OKOn hotellikaupoista Soneran UMTS-ostojen kautta Fortumin Uniper-hölmöilyyn ja mitä kaikkea sillä väliilä on nyt sitten ollutkaan. Poikkeuksetta kaikki on mennyt vituiksi.

    Vääjäämätön johtopäätös on, että pääomapula ei ole se ongelma, osaamisvaje on.

    (Fortum sössi niillä Uniperkaupoilla 12-15 miljardin tappiot. Kotimaahan sijoitettuna niilläkin pääomilla olisi rakennettu 3-4 Vittusenin terästehdasta Inkooseen. Tai sitten niitä "tunnin junia" varten radat voisi rakentaa Turun lisäksi 3-4 muuhunkin kaupunkiin :) )
     
    Viimeksi muokattu: 8 Elokuu 2024
    JPu tykkää tästä.
  8. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 829
    3 346
    113
    Inkoon tehtaasta puheen ollen - kuinka ollakaan, kunnallispolittikan tähtitoimijat huomasivat iltalypsyn paikan..... ;)


    Screen Shot 2024-08-08 at 1.01.33 PM.png
     
  9. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Tuli muuten mieleen... Heka (Helsingin kaupungin asunnot Oy) nostaa jälleen vuokria. Nyt on jo kiertänyt ennen tätä (käsittääkseni vain toistaiseksi asukkaiden keskuudessa) juttua, että asuntoja pidetään vapaana maahanmuuttajien invaasiota odottaen. Eli siksi kun 1000-2000 asuntoa on koko ajan vapaana. Verotuksellisestihan tätä ongelmaa ei voi enää ratkoa. Esim. Etelä-Savossahan onkin jo päädytty supistamaan tarjontaa. Ensin Savonlinna, nyt Mikkeli.
     
  10. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 333
    1 261
    113
    Tuon tämänpäiväisen Hesarin jutun julkisen sektorin hallitsemattomasta kasvusta linkkasin lähinnä sen tuoreuden vuoksi. Ja kyllä se tietenkin myös yksityisen pääoman kanavoitumiseen Suomeen liittyy.
    Olen samaa mieltä kyllä liiketoiminnan osaamisvajeesta erityisesti silloin kun kyseessä on ns valtion osaomistama yhtiö (Sonera, Fortum, etc…) tai isännätön pääoma (OKO, Säästöpankit)…
     
  11. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Poliittisestihan on ollut "järkevää" elvyttää kaikella tavallaan piiloon jäävällä. Se on tietysti yksi syy, miksi asiat on tavallaan mustavalkoisia nyt.

    Se voi olla, että kansanedustajan ja ministerin tehtäviä ei nykymaailmassa osata ehkä erottaa toisistaan riittävällä pieteetillä/artikuloinnilla tms. En tiedä, mutta mielenkiintoinen ajatus.
     
  12. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 265
    672
    113
    No ei kai siihen koko valtio ollut syyllinen. Eikös se ollut silloinen liikenneministeri Anne Berner, joka uudistusta ajoi, ja sai sille sitten riittävän kannatuksen.

    Sinänsä hupaisaa, että Suomeahan yleensä syytetään liiasta sääntelystä eri asioissa, kuten vaikka aikanaan takseihin liittyen. Kun sääntelyä sitten puretaan, ei sekään ole hyvä.
     
    motris tykkää tästä.
  13. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 265
    672
    113
    Joo, ongelmahan on, että ihmisen tiedollisten ja taidollisten kykyjen kasvu kestää niin pitkään, että työelämässä ollessaan hän ei ole vielä valmis.

    Vasta sitten kun ihminen siirtyy eläkkeelle, hänestä tulee ”kaikkien alojen erityisasiantuntija”, joka jatkuvasti mollaa niiden tekemisiä, jotka ovat jostain vastuussa.

    Kun itse ei tee mitään, niin ei tee virheitäkään… ;)
     
    Viimeksi muokattu: 8 Elokuu 2024
  14. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    No valtio olemme me.

    Tuossahan kirjoitin ensin, että markkinatalousosaamisesta kertoo. Mutta painottaakseni mielipidettäni vaihdoin kansantalouteen.

    Sinänsä en tiedä, "ketkä" Suomea syyttää liiasta sääntelystä. Vähän sama kuin keskieurooppalainen alkoholipolitiikka. Ihan tutkimustenkin perusteella rajoitusten vuoksi Suomessa alkoholin aiheuttamat kuolemat on vähäisempiä kuin Keski-Euroopassa. Kuten myös sairaudet. Suomessa kun on kuitenkin rasitteena jo lähtökohtaisestikin "pettu-geenit"; hyvä rasvan hyötykäyttöaste, mutta lähdetään myös nopeasti pois rasitteena.
     
  15. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Purra kertoi, että väestönkehitys lisää menoja.

    Ei riittänyt pokkaa sanoa, että veronmaksajia (ja muiden vastaavien sosiaalikulujen maksajia) on liian vähän.
     
  16. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 265
    672
    113
    Joo, mutta ei siitä taksiuudistuksesta mitään kansanäänestystä tehty, joten varsin pienessä porukassa se päätettiin.

    Etkö ole kuullut juttua ”Sääntö-Suomesta”? Aikanaan MTV:llä taisi olla oikein viihdeohjelmakin, jossa esiteltiin enemmän tai vähemmän hassuja Suomalaisia tosielämän sääntelyitä.
     
  17. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Kyllä se ihan demokraattisesti tehtiin. Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten toimesta. Näin kansa halusi. Ei siihen mitään nokankoputtamista kellään ole. Näin haluttiin. Jälkipulina ei nytkään näköjään vastaa tahtoa. Joten väitteeni ihan perusteltua.
     
  18. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 372
    1 335
    113
    Business Finlandin strategiajohtajan mukaan Suomen viennin ongelmia ovat esimerkiksi viennin alhainen osuus kansantaloudesta, viennistä syntyvän arvonlisän hidas kasvu, viennin liiallinen painottuminen Eurooppaan ja viennin nojaaminen liikaa alhaisen arvonlisän tuotteisiin. Viennin arvonlisä nousuun innovaatioilla ja viennillä - Business Finland Myös Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Ostbaum kaipaa viennille korkeampaa jalostusastetta ja mainitsee nimenomaisesti, että kustannuskilpailukyky ei ole syy viennin heikkoon menestykseen Suomi jäi viennin vauhdista Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki laulaa pitkälti samaa laulua: viennin suhteellisen alhainen osuus kansantaloudesta, viime aikojen lievä bulkkiutuminen, vähäinen panostus TKI-toimintaan Finnvera: Suomen vientipotentiaali on vajaakäytössä - “Varmin tapa jäädä kansainvälisen kaupan ulkopuolelle on hinnoitella itsensä ulos kilpailusta” | Finnvera

    Minun silmiini nämä pitkälti ovat ongelmia, jotka kuuluvat olennaisesti vientisektorin itsensä ratkaistavaksi (ja joita mielekkäällä tavalla oikeastaan kukaan muu ei edes voi ratkaista).
     
    Viimeksi muokattu: 8 Elokuu 2024
    motris ja paraneva tykkäävät tästä.
  19. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Niin. Muualla kuin rakentamisessa valtio ottaa ehkä liikaakin vastuuta itselleen. Tai riskejä. Kun ei se perusilmiö siitä miksikään ikinä muutu. Hiukset omaava tarvitsee aina kampaajaa tai parturia jne.

    En halua itseäni nostaa, kun mitään en saanutkaan. Mutta kuten veljilleni sanoin. Jos yrityksen haluaa myydä, niin sille pitää olla myös katetta. Kyllä he sitä laajensikin. Ja 2022 möivät. Noh, nyt ovat palkollisina. Riski se on pienikin riski.

    Kyllähän se on niin, että ne on ne yritykset, jotka ne strategiset päätökset tekee. Aika hoopoa syytellä jotain Marinia tai Tuppuraista; poliittista ohjausta. Toki se kertoo ymmärryksestä ja osaamistasosta. Joka onkin jo nähty.
     
  20. motris

    motris Well-Known Member

    4 774
    747
    113
    Mielenkiintoisinta vm budjettiehdotuksessa tulee olemaan se, kuinka ihmiset muistavat.

    Kokoomuksen ja Persujen vaalilupaukset kertoivat alijäämään olevan nyt 6 miljardia. Nyt ne ovatkin 12 miljardia. Eli 100 % korkeammat kuin vaaleissa luvattu.

    Seuraavaksi sanotaan perusteluksi, että oli annettu väärää tietoa; talous huonommassa kunnossa kuin tiedettiinkään (vaikka kaikki tieto on ollut julkista koko ajan).

    Voi siis ihan perustellusti sanoa, että hallituksella ei ole mitään ymmärrystä siitä, mitä ovat tekemässä. Jo ihan määrällinen tarkastaminen antaa kuvan, että heitto on 100 %. Vaikka olisi oltu väärässä, niin ainoa validi kysymys on: Kuinka eteen päin? Nyt tähän vastausta ei annettu, vaan kerrottiin vihervassareimmallekin, että seinään ajetaan.