Moottoripyörän ”vetoketjun” kireyden tarkistus on mielestäni ollut hieman tympeää hommaa, viritellä jotain mittanauhoja jne. Hiljattain tympäännyin hommaan sen verran, että rupesin etsimään, josko puuhaan olisi tehty jokin työkalu. Tuntemieni moottoripyörätarvikkeita myyvien verkkokauppiaiden tuoteluetteloista en sellaista löytänyt, mutta kun tarpeeksi ”googletti”, niin löysin pienen englantilaisen yrityksen, joka valmistaa juuri sitä mitä etsin. Eikun tilaukseen, ja tässäpä se:
Rouvashenkilöä odotellessa kävin skanssenin Suomalaista ostamassa järeämmän luokan aapisen Tilastotieteen käsikirjan Tilastotieteen käsikirja Edellinen kun on jo vanha ja vaikka metodit kehittyy hissukseen, sikäli kun kehittyy ollenkaan, niin oheistauhka kyllä. Tässä ramatussa käydään esimerkiksi läpi hiukan R -kielen käyttöä, joka on ainakin itselle vielä aika vieras. Siis tällainen R (ohjelmointikieli) – Wikipedia
Tuo mainittu kuulostaa kyllä niin jännittävälle kirjalle, että vaarana lienee, että illalla kirjaa lukiessa ei huomaa ajankulua ja menee lukutuokio aamuun asti… (Tuo R-kieli on minullekin melko vieras, viimeaikoina on tullut opeteltua Python-ohjelmointikieltä, mikä on kätevä kaikenlaisiin pikkujuttuihin…).
Totta. Tilastomatematiikka ei ole ennestään ihan uppo-outoa, kun korrelaatiot ja regressiot on kyllä periaatetasolla hallussa. Käsin laskemalla joutuisi kyllä tarttumaan ohjekirjaan, mutta konella onnistuu. Pientä tekstiä kirjassa ja aika pätkän olen kyllä tavaillutkin. Myös R -ohjelmisto ja RStudio jo koneella. Tämä opuksen mukaan tilanne on sikäli poikkeuksellinen, että R -ohjelmisto, joka on avointa ja ilmaista koodia, on defacto standarti tilastopiireissä. Useinhan on toisin päin, että suljetut kaupalliset systeemit johtaa käyttöä ja kehitystä ja avoimet yrittävät kirittää perässä. Jepulis.
Tuosta tulikin mieleen, että oletko tehnyt Excel:illä lineaarisen regressioanalyysin siten, että annetusta aineistosta voisi sitten interpoloida X:n tai Y:n arvoja? Aivan hiljattain tuollaiselle oli tarvetta, ja yritin sitä Excel:illä tehdä, mutta kun en heti saanut hommaa toimimaan, niin tein tehtävän sitten laskimella, missä oli valmis ohjelma ko. tehtävää varten. Olisi kyllä mukavaa, jos saisi homman toimimaan myös Excel:illäkin…
En Excelillä, mutta Libreofficen Calkilla kyllä. Tällätään kohdistin tyhjälle alueelle, maalataan analysoitava data, jonka jälkeen valitaan Tiedot ja sen alla Tilastotiedot, josta löytyy koko joukko funktioita. Esimerkiksi regressiolla tulostuu koko nippu kertoimia, jolla voi sitten interpoloida ja extrapoloida. Itse olen käyttänyt näitä esimerkiksi siihen, että lasken indeksirahastojen hinnan keskiarvon ja sen perustella pystyn arvioimaan mitkä ovat mahdollisesti alle oman keskiarvonsa. Yleensä tähän sopii suoraan exponettikäyrä, mutta esim. aasian suunnalla passaa paremmin toisen asteen polynomi. Nämä voi piirtää suoraan Libreofficen Calcilla kuvaajaan, eikä tarvitse pelata numeroilla lainkaan. Mutta se on sitten silmämääräistä havainnointia, ei enää sitä mitä itse ilmeisesti kaipaat. Jos aihe on outo, niin interpoloinnissakin kannattaa varmasti ensin tarkistaa, että minkä luonteinen mahdollinen riippuvuus on. Extrapoloinnissa se on varmasti välttämätöntäkin.
Olet ilmeisesti paneutunut aiheeseen syvällisemminkin… Omat tarpeeni regressioanalyysille ovat yleensä varsin yksinkertaiset. Tyypillinen tilanne on jotkut laboratoriotestit, joissa esim. tutkitaan, miten joku elektroninen komponentti käyttäytyy eri lämpötiloissa ja kosteusolosuhteissa. Komponentti on sääkaapissa ja sitten eri tilanteissa tehdään mittauksia, joista saadaan tulokseksi taulukko. Siitä sitten erilaisilla tilastomatemaattisilla menetelmillä saadaan erilaisia tietoja. Minulla on vahva epäilys, että Excel:issä on melko valmiit funktiot tarvitsemiini juttuihin, joten täytyypä selvitellä asiaa…
No, tiedä häntä. Nyt ollaan vähän kaukana aiheesta, mutta tämä vielä, kun mun tekoäly vastasi näin: Excelillä regressioanalyysin suorittaminen onnistuu kahdella tavalla: joko Analyysityökalujen regressiotyökalulla tai tilastofunktioilla. Analyysityökalujen regressiotyökalu: Varmista, että sinulla on Excelin työpöytäsovellus. Verkkoversiossa tätä työkalua ei ole saatavilla. Avaa työkirja, jossa on dataa, jota haluat analysoida. Valitse välilehti, jolla data sijaitsee. Klikkaa Data-välilehteä. Valitse ryhmästä Analyysi työkalu Data-analyysi. Valitse Regressio ja klikkaa OK. Valitse Riippuva muuttuja -kohdassa solualue, joka sisältää arvot, joita haluat selittää (y-akseli). Valitse Selittäviä muuttujia -kohdassa solualue, joka sisältää selittäviä muuttujia (x-akseli). Voit valita useita alueita. Valitse haluamasi analyysivaihtoehdot. Klikkaa OK. Excel suorittaa regressioanalyysin ja näyttää tulokset uudessa työtaulukossa. Tulokset sisältävät mm. yhtälön kaavan, determinatiokertoimen (R^2), p-arvot ja ennusteet.
Ostin pari 80- 90-luvun Nikon objektiivia. Runko metallia, linssit lasia. Hinta yllättävän edullinen.Vielä pitää löytää 180 f2.8 D, joka lienee yksi parhaita Nikon objektiiveja. Vaikea löytää, luulisin voivani maksaa siitä jopa n. max 275€.
Totta. Ei juuri näy myynnissä Suomessa. Japanin hintaan sitten alvit ja postitus- toimitus- ym kulut tietysti päälle. Olen sieltäkin kyllä pari lasia ostanut: nopea on ollut toimitus, homma on muutoinkin toiminut hyvin ja lopullinen hinta on niissä hankinnoissa jäänyt selvästi alle kamerastoren tason.
Teräskielinen kitara. Löysin vihdoin mieleisen kitaran, yli 10 vuoden etsinnän jälkeen. Janne Koskela Timbre Tones J-Om mallin.