Siis eurosta tuli heti tilivaluutta ja markka noteerattiin suhteessa euroon, vaikka se oli ainakin se hetken Suomen valuutta ennen kuin vuoden 1923 perustuslait kumottiin.
Kukaan ei taida kaivata apuasi tässä asiassa? Keskittyisit mieluummin asioihin joista voisi olla otain apua muille, ehkä myös itsellesi.
Jos oikeasti haluaa johonkin vaikuttaa, niin ne vaikutuskanavat on kyllä ihan jossain muualla kuin tällä foorumilla.
Muistan sellaisenkin episodin, kun ahvenanmaalaiset ottivat oman rinnakkaisvaluutan käyttöön. Ai, että mikä haloo siitä nousi, kun taalari julkaistiin.
Niin, euroa _oli mahdollista_ käyttää tilivaluuttana. Mutta en ymmärrä, miksi markasta olisi tullut "apuvaluutta" siksi että sillä oli vaihtokurssi suhteessa euroon? Eikös valuutoilla yleensäkin ole vaihtokurssit....
Siis jonkin valuutan arvo sidotaan johinkin toiseen valuuttaan. Markan kurssi sidottiin euron kurssiin. Tyypillisiä fiat-valuuttojahan ne ovat molemmat, mutta suhde oli tuo.
Jotenkin en, anteeksi vain, ole vieläkään vakuuttunut tuosta apuvaluutasta. Eikös tuo ollut vain aiemman ecu-kytkennän jatke ja sikäli hyvinkin purettavissa? EDIT Vallan hyvin voin olla tässä väärässä, ei ole ihan lähintä asiantuntemusaluettani
Kyllä euro tuli lain 107/1994 mukana, vaikka perustuslakivaliokunnan lausunnossa lukeekin: "Valiokunnan saaman selvityksen mukaan Suomen puolelta on jäsenyydestä neuvoteltaessa todettu, että talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheseen siirtyminen edellyttää valtiosäännön mukaan eduskunnan myötävaikutusta. Tähän viitaten valiokunta katsoo, että liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen." Suomi ei liittyessään kuitenkaan tehnyt mitään varaumia. Toisaalta hallituksen esitys hyväksyttiin. https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiat&docid=he+135/1994
Vähän sama kuin "Laki väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi" Tosin tässä sanotaan jo esitystekstissä suoraan, että perustuslain mukaan hyvä hallinto tulee turvata lailla. Lakiesityksessä on kuitenkin, että päätöksestä ei voi valittaa. Nostoväestä tippuviako ne meinaa nyt ottaa käsittelijöiksi, kun päätöksestä voi kuitenkin aina kannella.. eläkeläiset töihin, vai mitenköhän ajateltu..? Miten muuten esim. vesikidutuksen uhriksi joutuneen voi todentaa..? Otsikko jo lupaa paljon. Ainakin joillekin.
Ainoastaan pari virhettähän siinä yhteisvaluuttaan liittymisessä Suomi teki: 1. Se, että ylipäätänsä Euroopan unionin yhteisvaluuttaan liityttiin, on ollut jälkikäteen arvioituna iso virhe. Ruotsi menetteli tässä fiksummin, samoin Tanska. 2. Toinen virhe oli, että muuntokertoimen määrittelyssä markan arvo oli 10-15% liian korkea. Mutta näillä nyt mennään. Loppu.
Mietin tässäkin ketjussa vuosien varrella käytyjen keskustelujen pohjalta asioiden ja tiedon käsittelyä eri foorumeilla. Tulin siihen lopputulokseen, että mediaan (mm. Yle, HS, Kauppalehti, MTV ym.) ei kannata luottaa yhtään missään tärkeässä asiassa. X eli entinen twitter on nykyään parhaimpia tietolähteitä (tietokirjojen lisukkeena). Kaikkein paras tietolähde on kuitenkin kameralaukku -valokuvausfoorumi ja sen kommenttiketjut monista eri asioista.
Juuri nyt ei kannata olla ylimielinen ja väheksyä mitään kanavaa tällä hetkellä ihan vain konformistisista syistä. Toimivat foorumit voivat olla vielä hyvinkin arvokkaita tiedonsaantimielessä, kun agendamediat kiristävät otettaan mielistämme.
Mitäs niitä virheitä muistelemaan. Pitää muistaa vain olla onnellinen siitä, että meillä on kaikki niin hyvin. Carunan asiakkaatkin voi ilomielin maksaa mm. ruotsalaisten ja kanadalaisten eläkkeitä.
Voi niitä seuratakin ja viettää mukavaa elämää, jos haluaa, toisaalta voi myös tuhlata elämänsä valittamalla kaikesta.