Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Perä

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana Kona, 14 Maaliskuu 2024.

  1. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 395
    1 335
    113
    Perän korkeudesta on nyt kyse. Kalarikkaiden vesistöjen latvavesillä joillakin on tapana jättää vene perämoottoreineen yli talven niille sijoilleen rannassa, jossa on pientä virtausta. Tammikuulla oli täälläkin lähes 30 asteen yöpakkasia pidempääkin. Mietin talven mittaan aina ohikulkiessani onkohan naapurin veneen perä liian ylhäällä vai olisko perä ollut parempi laskea kokonaan alas veden alle. Onkohan Jammu edelleen laakin peli? Perä.jpg
     
  2. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    On. Laaki ja vainaa.
     
  3. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 326
    685
    113
    No, ei ehkä ensimmäisellä vetäisyllä keväällä käynnisty, mutta jos jäähdytysjärjestelmästä on kaikki vedet valuneet syksyllä pois, ja bensatankki on viety muualle, ja jos tankki täytetään keväällä tuoreella polttoaineella, niin miksipä ei Jammu käynnistyisi. Ei pakkanen sinänsä moottoria hajota.

    Aika moni ihminen säilyttää venettä ja moottoria ulkotiloissa talvehtimassa. Eihän se ideaali ratkaisu välttämättä ole, mutta jos ei parempaakaan paikkaa ole, niin minkäs teet.
     
  4. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Tuo perän kysymys ei ole ihan yksiselitteinen. Jos vesipumpun sisään jää vettä, joka säiden vaihdellessa jäätyy-sulaa-jäätyy-sulaa jne. voi ko. rasia haljetakin. Jos virta tuossa tosiaan pysyy sulana koko talven, voisi siltä kannalta tosiaan olla turvallisempaa jättää perä veteen.
     
  5. Kona

    Kona Well-Known Member

    1 395
    1 335
    113
    Totta. Joskus korostettiin, että jos pidät perämoottoriveneen talvella vesissä, perän pitää olla alhaalla eli koko perä vedessä juurikin tuon vesipumpun vuoksi.
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Kevään käynnistystä helpottaa paljon, jos kaasarin kohokammio on tyhjennetty syksyllä. Nykyisistä etanolisekoitteisista bensoista kiteytyy kuivumisessa hartsin tapaista töhnää, joka tukkii suuttimet ja neulaventtiilit aika tehokkaasti.
     
  7. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    Jos moottoria ei ole huuhdeltu makealla vedellä ja jäähdytysnesteellä, korroosion ja jäätymisen vaara on ilmeinen. Huuhtelukanaviin jäätynyt vesi voi huonolla tuurilla halkaista kannen nelareissa ja vesipumput ne kuitenkin rikkovat. Alhaalla pitäminen estää jäätymistä tiettyyn pisteeseen asti, mutta edelleen korroosio kiihtyy ja sinkit hupenevät nopeasti verrattuna ylhäällä pitämiseen. Jos konetta ei ole käytetty pienkonebensalla ennen talvisäilöön asettamista, on riski, että nykyisten "luonnonsuojelubensiinien" hartsit jysähtävät kaasariin muodostaen kristalleja, jotka tukkivat kaasuttimen, eivätkä lähde mihinkään ilman perusteellista käsin putsausta. Sama pätee muuten talvisäilöön laitettuihin moottoripyöriinkin. Tuossa kuvan säilytystavassa ei ole mitään oikeaa.
     
  8. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 326
    685
    113
    Niinpä, sitä olen aina sanonut, että ”niffe” on ihan asiantunteva henkilö, kunhan ei keskustella salaliittoteorioista ja rokotteista yms. :)

    Juu, tuo pienkonebensa on hyvä juttu, ja kyllä tavalliseen bensaan lisätty säilytysainekin auttaa. Sitä laitan aina moottoripyörien tankkiin ennen talvisäilytystä.

    Kerran yksi pyörä seisoi yli kolme vuotta ajamattomana, ja vaikka olin tyhjentänyt sen kaasuttimien kohokammiot, niin käyttöönotossa ongelmia oli.

    Kun virran kytki päälle, niin kaasuttimien ylivuotoletkuista tuli bensaa sen verran mitä bensapumppu ehti pumpata, eli kohot olivat juuttuneet ala-asentoihinsa.

    Pitkällä starttauksella moottori kuitenkin lähti vaivalloisesti parilla sylinterillä käyntiin, mutta ei pyörällä oikein ajaa voinut.

    Bensaa kuitenkin jäi kohokammioihin sen verran kuin mitä niihin mahtuu, ja kolmen päivän päästä bensa oli liuottanut kohot kiinniliimanneet hartsit, ja pyörä toimi taas normaalisti ilman kaasuttimien purkamista, missä olisi ollut melkoinen työmaa.

    Tuo kuvan vene muuten saattaa olla järven rannalla, joten suolaa moottorin jäähdytyskanavissa yms. paikoissa ei ehkä ole (??).
     
  9. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    Se pienkonebensiinin käyttö on kyllä viisautta ja siinä säästää itsensä monelta kiusalta. Järvivesi ei tosiaan ole niin ongelmallista kuin suolainen merivesi, joka tekee selvää vesipumpusta, kannesta ja lämmönvaihtimista, ellei aja jäähdytysnesteseosta läpi merivesipuolelta. Mitä tulee näihin "salaliittoteorioihin", niin ei niitä salaliittoväitteitä tosiaan kannata ottaa niin tosissaan. Ne ovat usein pelkkää jälkien peittelyä. Lähestulkoon jokainen "lännen" arvopohjaa toteuttava hallinto on umpirikollinen ja se on helposti todennettavissa, kun seuraa tiedottamista sellaisissa maissa, joissa julkisuuslaki on tiukka ja päätöksien sekä hankkeiden salaaminen pitkäksi ajaksi ei onnistu niin helposti. Myös salaliittoteorioiden toteumaa voi seurata kohtuullisen helposti näistä lähteistä. Joku vääräleuka vitsailikin, että salaliittoteorian ja todellisuuden ero on keskimäärin n. 6-12 kuukautta siitä kuulet asiasta ensimmäisen kerran :confused:.
     
  10. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 326
    685
    113
    Juu, aivan varmasti maailmassa on ollut ja on edelleenkin isompia ja pienempiä salaliittoja, ajamassa milloin mitäkin asiaa.

    Yleensä vaan henkilöt, jotka niihin ”hurahtavat”, rupeavat näkemään niitä aivan joka paikassa, ja omaavat naiivin uskon siitä, että kukaan hallitsevassa asemassa oleva henkilö ei muka voisi oikeasti ja vilpittömästi toimia toisten ihmisten edun mukaisesti, vaan että kaikki olisivat joidenkin kansainvälisten ”korporaatioiden” tai vastaavien talutusnuorassa jne.

    Saahan ihmiset uskoa mihin haluavat, mutta salaliittoteoreetikoissa on ärsyttävintä se, että he tyrkyttävät niitä näkemyksiään toistuvasti sellaisissakin ympäristöissä, joissa niille ei olla vastaanottavaisia.

    Vähän sama, kuin johonkin uskontoon hurahtaneet katsovat velvollisuudekseen levittää sitä sanomaansa muiden ihmisten keskuuteen heidän vastaanottohalukkuudestaan riippumatta.
     
    Viimeksi muokattu: 14 Maaliskuu 2024
  11. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Aika hankala niitä useimmiten on käsin putsailla. Yleensä tarvitaan ultraäänipesuria.
     
    niffe tykkää tästä.
  12. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    Ei sinulle kukaan niitä välttämättä varsinaisesti tyrkytä. Mielen defenssit aiheuttavat vain sen, että koet jostakin sellaisesta keskustelun epämiellyttäväksi, johon haluat kovasti uskoa ja luottaa. Yhteisö yleensä tukee sinua riittävällä konformismilla, ettet aivan heti uskalla arvailla esimerkiksi poliitikkojen tarkoitusperiä ja meidän tapauksessamme vieläpä lukuisilla psyopeilla, kuten jos vaikka sellaiset ihmiset, jotka eivät kannata EU:ssa pysymistä, leimataan putinisteiksi tai ryssän kätyreiksi, vaikka EU:lla on aivan selkeä tehtävä, jota Unionin isä Coudenhove-Kalergi ei sen suuremmin peitellyt. Olen aina ajatellut naivius on vähän niin kuin neitsyys. Sen kun kerran menettää, sitä on vaikea saada takaisin, mutta toisaalta se hetki täynnä on emansipaatiota ja vapautumista, jonka jälkeen vähitellen alkaa hahmottaa asioita aivan toisin ja ymmärtää, että tietty määrä dekonstruktivismia on välttämätöntä, että meillä voi olla toimivia poliittisia järjestelmiä.
     
  13. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    Juu, ilman muuta pesuriin, jos sellainen on saatavilla. Paineilmalla ja työkaluilla sähläilemällä saa pahimmillaan lisää tukoksia aikaiseksi jossain pikkukaasarissa.
     
  14. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 326
    685
    113
    Juuri tätä minä tarkoitin!!!

    Siis, tuota juttua tulee aivan loputtomasti, vaikka kuinka yrittäisi sanoa, että VITTU EI KIINNOSTA PÄTKÄN VERTAA!!!

    Mitä ihmettä saat tuosta itsellesi? Et kai hetkeäkään kuvittele, että vaihtaisin omia näkemyksiäni tuon ”todistelusi” perusteella. En ole huomannut, että kukaan muukaan tällä foorumilla kirjoittava jakaisi kanssasi samoja näkemyksiä.

    Eli, eikö kaikkien kannalta olisi mukavampi keskustella sellaisista asioista, jotka herättävät laajempaa kiinnostusta.

    Tietenkään ei tarvitse olla aina samaa mieltä muitten kanssa, mutta miksi jatkaa loputtomasti yhden ja saman asian jankuttamista aiheesta, joka ei taatusti pääty koskaan!
     
  15. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 313
    535
    113
    Hei, itsehän aloit maalailla jälleen jostain meikäläisen salaliittoteorioista ja yritin vain kannustaa sinua eteenpäin sen epäluulon yli mainiten pari tärppiäkin, joista jokainen pääsee halutessaan juonesta kiinni helposti, joskaan en varsinaisesti odota teiltä oikeastaan juurikaan mitään. Purkauksesi oli nimttäin luonteeltaan sellainen, ettet varmaankaan halua edes edetä mihinkään todisteluvaiheeseen ja vaikka sinulle jotain todistettaisiinkin, niin tuskin "ottaisit onkeesi". Voisi kuvitella, että asiat, jotka vaikuttavat tulevaisuudessa esimerkiksi varallisuuteemme, terveyteemme, omaisiimme ja esimerkiksi heidän henkeensä lukeutuisivat aiheisiin, joilla olisi keskimäärin laajempaa merkitystä aikuisille foorumilaisille, mutta ilmeisesti ei. Niputetaan vaan kaikki salaliitto-osastolle ja työnnetään pää pensaaseen, niin on hyvä. Tätä keskustelua on todellakin turha jatkaa. Hyvää yötä, sweet dreams!
     
  16. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 326
    685
    113
    Se oli alkujaan kehu sinulle, mutta et ilmeisesti sitä huomannut. :)

    Niinpä niin ja ihan samaa sinnepäin. Se on ihan sama mitä sinulle yrittää ”todistaa”, et sitä noteeraa kuitenkaan miksikään.

    Eli, miksi ihmeessä jatkaa!!

    Sen sijaan, jos keskustelemme vaikkapa perämoottoreista, autoista, kameroista, lentokoneista yms. yms. niin monesti on ollut oikein mukavia keskusteluja, ainakin omasta mielestäni.

    Tuskinpa minulla on pää sen enempää pensaassa kuin keskivertoihmisillä muillakaan, mutta enpä aio varsin rajallisia elonpäiviäni ruveta kuluttamaan olemattomien jahtaamiseen.

    Tosin, minulle on jäänyt aikalailla epäselväksi se, että teetkö itse kyseisten asioiden ”hyväksi” mitään muuta konkreettista, kuin kirjoittelet niistä tänne ns. valokuvausfoorumille?

    Tästä sentään olemme samaa mieltä, ”öitä” vaan sinnekin.

    Mutta, palataan vain toistekin asioihin vaikkapa niiden perämoottorien yms. kanssa… ;)
     
  17. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 433
    187
    63
    Vaikka vesi perän ympärillä virtaa, ei se tarkoita sitä, että vesi on plussan puolella, jonka takia koneen perässä sisällä seisova vesi kyllä jäätyy 30 asteen pakkasessa ihan sata varmasti, tyhmää jättää se veteen. Fiksuinta olisi ottaa moottori talveksi sisään lämpimään. Moottoria tai potkuria on paljon vaikeampi varastaa lukitusta sisätilasta kuin joen rannasta. Aika paljon lähtee veneitä, moottoreita ja ihan vaan potkureitakin varkaiden matkaan, kun on talveksi jätetty oman onnensa nojaan..

    Aikanaan kun oli Helsingin sataman palveluksessa, niin siellä oli muutamia "veneitä" talven yli meressä säilytyksessä niin, että moottorit olivat vedessä pystyasennossa. Syy tähän johtui siitä, että olivat ns. öljyntorjunta kalustoa, joilla on syksyllä ja keväällä normaalia veneilyä pidempi jakso kyettävä öljyvahinkoja torjumaan ja lautat pidettiin vedessä. Moottoreiden pelastukseksi ja lautankin puhallettiin pienellä letkulla veden pohjaan lautan alle paineilmaa, niin, että pohjan vesi nousi pintaan kuplien mukana lautan moottorin kohdalla ja itseasiassa koko lautan alla. Koska vesi pohjalla on +4°C asteista, ei moottorit kovallakaan pakkasella vaurioituneet lautan kelluessa sulassa. Eri asia kuin joki, jossa veden liike pitää pintavettä sulana, vaikka kovaa virtaavassa paikassa pohjan vettä on seassa ja veden lämpö voi olla keskitalvellakin, vähän plussalla.

    Keskitalvella noita lauttoja ei tarvita, koska ei ne jäissä kulje..
     
    Viimeksi muokattu: 15 Maaliskuu 2024
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Pari näkökulmaa fyysikon (x-sellaisen) suunnalta....

    Pohjaveden +4 lämpötila perustuu kerrostumiseen, veden tiheys on siinä lämpötilassa suurimmillaan, ja sen lämpöinen vesi painuu pohjalle. Kerrostuminen edellyttää kuitenkin melko seisovaa vettä, virtaukset sekoittavat. Matalassa lammessa vesi tietysti jäähtyy pohjaa myöten, +4 löytyy vain syvänteistä. Oikein matala lätäkkö voi jäätyä pohjaan asti.

    Tuo kuitenkin koskee vain järvivettä. Suolaisen meriveden tilanne on toinen. Suolapitoisuudesta riippuen laskee sekä maksimitiheyden lämpötila että jäätymispiste. Itämerellä suurimman tiheyden lämpötila on noin +1,5 astetta. Suomenlahden rannikoilla vesi on raskainta 2–2,5 asteessa - jokisuilla tietysti makean veden osuus vaikuttaa asiaan.

    Valtamerillä suolaisuuden vaikutus laskee maksimitiheyden noin - 4 asteeseen. Vaikka jäätymispiste samalla laskee -2 asteen tienoille, on tilanne kokonaan toinen kuin järvillä: vesi on raskainta kylmempänä, ja kylmä vesi painuu syvemmälle, lämmintä nousee tilalle. Näin arktisillekaan alueille ei mereen helposti muodostu jääpeitettä järvien tapaan, ja pohjoiset Jäämeren rannat ja satamat pysyvät sulina jonkinmoisilla pakkasillakin.

    Suomenkin ainoa talvimerenkulun satama oli aikoinaan Liinahamari, vaikka se samalla oli pohjoisin. Se kuitenkin oli auki aina. Pienenä kuriositeettina Britannian ilmavoimat pommitti sen ns. tuhannen pillun päreiksi jatkosodan aikana, noin puoli vuotta ennen kuin Britannia julisti sodan Suomea vastaan.
     
  19. jussident_fluor

    jussident_fluor Well-Known Member

    834
    438
    63
    Onhan noissa nimimerkki "niffe":n jutuissa ripaus kyynisyyttä, varautumista ja hauskasti väritettyä liioitteluakin.
    Mutta myös huumoria, viime aikojen parasta antia vaikkapa marsut, jotka luovat oman todellisuutensa yhä uudelleen.
    Ja luovuutta, ihan valtava määrä (kvanttiloikka) verrattuna fyysikoiden yömaha-perämoottorien kunnossapitoon,-)

    Josko pohdintaa myös itse kuvasta:
    Telakalle vedetty "YA-MARIN 39,5", tuostakin lähtisi valitsevien fiilisten mukaan erimoisia mielikuvia (jokaiselle ihan erilaisia, tai laiskemmalle havukka-ahon ajattelijalle ei sitten yhtään mitään,-D
    .
    .
    .
    Edit:
    Myös nimimerkki "Jari_S" on selvästä kasvanut vuoden mittaan, viestien perään ei enää ilmesty "itkupotku"raivareita, hää ohittaa asioita jo melkeen provosoitumatta.
    Kameralaukun kasvattava vaikutus on huimaava,-)
    .
    .
    .
    Edit2:
    Ok, nimimerkki "Jari_S" ei ollutkaan kasvanut (tuolla seuraavalla sivulla hää taas kirjailee (peilistään katsoen) omia ominaisuuksiaan). Kireetä pipoa, trumpismia -> = hää haluis määritellä jotta mitä tänne saa kirjoitella, kuka saa kirjoitella ja missä säikeessä, söpöä,-)

    Katsotaan vuoden päästä uudelleen, luulis jotta jossain vaiheessa (urkupillien viritysten lomassa) ajatukset kirkastuisivat,-)
     
    Viimeksi muokattu: 16 Maaliskuu 2024
  20. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 897
    3 369
    113
    Ikävä juttu, tuossa iässä. No, sun pitää vain elää sen kanssa.
     
    Juha Koli tykkää tästä.