Samaa mieltä olen Paavosta. Se Posti-juttu on kai jo selvitetty. Siitä oli jossain lehdessä juttua. Inhimillinen virhe tai jotain, en jaksanut juttua lukea…
Postin kommentin mukaan niitä kortteja oli noin kaksisataa. Eivät ne olisi riittäneet siihen, että Paavo olisi väittelyissä ollut joukon jatkona pelleilemässä.
Hyvä harrastus! Suomalaisen kuuluu osata hiihtää. Hyvin!! Lisäksi on välttämätöntä pitää yllä ensiluokkaista ampumataitoa. Psyyke ja keho terveenä sekä ideologisesti olla aina isänmaan puolella!!!
Tämä nyt tuskin ketään täällä kiinnostaa, mutta laitoinpa näin vuoden loppupuolella listan maista, joihin olen saanut yhteyden viime elokuussa ostamallani radioamatööriradiolla. Vielä on paljon maita, joihin en ole yhteyttä saanut…
Ei ihan, kun tuonne Venezuelaan on ”vain” noin 9 500 km linnuntietä. Pisin yhteyteni tähän mennessä on ollut Australiaan 15 359 km. Radioamatöörithän käyttävät Maidenhead-lokaattorijärjestelmää, jonka avulla voidaan kahden aseman etäisyys toisistaan varsin tarkasti laskea. Tosiaan, hyviä radiokelejä noin pitkät yhteydet vaativat, varsinkin kun meikäläisen radioaseman antennivarustus on tällä hetkellä aika vaatimaton, eikä tehoakaan lähde kuin max. 100 W. Asia olisi toinen jollain korkeassa mastossa olevilla käännettävillä suunta-antenneilla ja kilowattiluokan tehovahvistimilla jne. Toisaalta, kun vaatimattomilla laitteilla toimii, niin hommassa on aina pientä jännitystä kun radion kytkee päälle. Vähän niin kuin kalastusta harrastavat usein sanovat, että motiivi puuhaan on juurikin se jännitys, että tuleeko saalista vai ei. Jep, sinne on noin 13 500 km.
Kas, asiantuntemustakin löytyy täältä. Suosikkini on SSB kun CW taidot on mitä on. Joskus myös näitä digimodeja kuten RTTY ja FT8 jne. Kuviakin voisi lähettää radiolla SSTV (slow-scan television) modella, mutta se ei ole niin yleistä.
Varmaankin DXien jahtaamista, mutta onko se ollut enemmän rätinpurentaa vai oletko osallistunut kilpailuihin?
Hyvin on termit hallussa. Sitä ”rätinpurentaa” harrastetaan lähinnä kotimaisten amatöörien kanssa, jolloin kuluu helposti tunti jos toinenkin milloin mitäkin pohdiskellessa. Keskustelunaiheita on tosiaan laidasta laitaan, paitsi kauppaa ei saa käydä (on ihan määräyksissä kielletty) ja lisäksi on vahva suositus, että uskonnoista eikä politiikasta ei keskustella. Aikanaan tuokin on ollut oikein määräyksissä, mutta nykyään siis vaan suositus. Syykin on selvä, eli moiset aiheet herättävät usein voimakkaita mielipiteitä, mikä voisi johtaa riitelyyn. Ulkolaisten kanssa ollaan usein lyhytsanaisempia, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen yhteys. Tällöin yleensä keskustellaan itse harrasteesta ja toki on mukava kysyä vaikkapa paikallista säätilaa, jos ”kusokaveri” on esim. toisella puolella maapalloa. Kilpailuihin osallistun satunnaisesti. Kotimaisissa kilpailuissa minulla voi olla jopa jonkinlaisia menestymisenmahdollisuuksia, mutta kansainvälisissä kilpailuissa ei minkäänlaisia. Maailmassa on paljon radioamatöörejä, joille se kilpailu on koko harrasteen ”suola” ja he toki rakentavat asemansa sen mukaan. Maailmassa on aivan uskomattomia amatööriasemia, jotka eivät paljoa jää jälkeen jostain pienestä yleisradioasemasta, eikä meikäläisellä ole mitään mahdollisuuksia pärjätä sellaisten kanssa.
Suomessakin taitaa olla kohtuullisen kilpailukykyisiä asemia. Muun muassa sellaisesta kuin Arkala (tai Arcala) OH8X olen joskus lukenut.
Jopas taas yllätit. Juu, tuo Arcala on maailmallakin kuuluisa. Sen on perustanut joukko Nokian insinöörejä, jotka hankkivat asemalla oman tontin, tekivät sinne tarvittavat rakennukset ja antennit. Tuossa alla yksi kuva sieltä, eli rakennukset ovat vain radioamatöörikäytössä ja taustalla näkyy yksi antennimastoista. Sillä oli korkeutta 100 m, painoa noin 40 tonnia. Maalia sen maalaamisen kului 600 litraa. Laskuvarjo- ns. basehyppääjät kävivät sieltä hyppimässä. Harmi vaan, että se kaatui eräässä myrskyssä, kun sen oma suojausmekanismi meni epäkuntoon. On siellä jäljellä vielä 6 muuta pienempää mastoa.
Koululaisten tentissä kysyttiin Jutta Urpilaiselta "kuka kirjoitti Nummisuutarit?" Vastaus: "Päätalo".
No juu, siellä Siuntiossa tietysti kaikki tietyistä syistä tietävät kuka on kirjoittanut Nummisuutarit, mutta kyllähän noilla suutareilla ja niiden kirjoittajalla taitaa olla aika vähän merkitystä nykyajan ihmisten arkielämässä (??). Siksipä äkkiä tuollaista kysyttäessä voi tulla väärä vastaus itse kullekin.
Jonkinlainen yleissivistys - vaikka sitten huonompikin - kuuluu tavallaan oletusarvona peruskoulun opettajien työhön. - Toisin siis kuin vaikkapa insinööreille... Jutta kumminkin on jollain lailla hankkinut luokanopettajan koulutuksen ja ollut pari vuotta openakin. (Ehkäpä hänen kansanedustajanpestinsä oli sitten voitto koululaitokselle.)
Jos noin sivistymätön niin vois mennä Kivennavalle ulkohuusseja tyhjentelemään eikä haaveillakaan mistään pressuuksista... Säälittävää, "kertakaikkiaan"...